Hoe moet je kinetisch zand bewaren?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  december 29, 2021

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wat een geweldig product om mee te kleien, boetseren en te bouwen. Kinetisch zand is tegenwoordig in bijna elke speelkamer thuis wel te vinden.

En met goede reden, want kinetisch zand heeft van de nadelen van klei, zoals uitdrogen en uitharden, helemaal niet.

In dit artikel laat ik je zien hoe je het gemakkelijk kunt bewaren, en waarom dat zo gemakkelijk is.

Leukste magisch kinetisch zand

Hoe moet je kinetisch zand bewaren?

Kinetisch zand kun je het beste in een afgesloten container bewaren, een plastic tupperware bak met een stevige deksel is het beste. Het droogt niet uit, dus een afgesloten bak is niet strikt noodzakelijk, maar wel handig zodat het niet alle kanten op kan vliegen wanneer het per ongeluk valt.

Kun je kinetisch zand ’s avonds buiten de bak laten liggen?

Er is absoluut geen enkele reden dat je het in een koele en afgesloten plek hoeft te bewaren. Laat je het ’s avonds per ongeluk liggen zonder op te ruimen dan blijft het goed kneedbaar, het droogt niet uit.

Ik heb het zand zelf een aantal maanden open en bloot op mijn opname tafel laten liggen toen ik een aantal Youtube video’s maakte voor mijn kanaal, met Bruder bouwvoertuigen en een hele hoop graafmachine speelgoed.

Lees ook: dit is de beste manier om kinetisch zand weer helemaal op te ruimen

Beste graafmachine met licht en geluid Cat Power Haulers

Nadat de opnames allemaal klaar waren kon ik het zand gewoon oppakken van het zeil, weer in een plastic bakje doen en vervolgens aan mijn zoon geven om mee te spelen.

Zo had hij gelijk een hele hoop speelzand om mee te spelen en het werkte nog net zo goed als toen ik het kocht.

Je moet alleen uitkijken met het mengen van het ene merk speelzand met het andere, dat kan bijvoorbeeld niet.

Hoe maak je kinetisch zand weer zacht en plakkerig?

Kinetisch zand keert terug naar zijn normale textuur bij een luchtvochtigheid van 60%. Als het nat wordt, droog het dan aan de lucht totdat het weer de normale textuur heeft. Als het te droog is, voeg dan een paar druppels water toe met een pipet en meng grondig.

Kun je kinetisch zand nat maken?

Toy reviews & comparisons
Toy reviews & comparisons

Je kunt het nat maken, maar ermee spelen als het nat is geeft niet hetzelfde gevoel als droog. Je hoeft het ook niet nat te maken om ermee te kneden omdat het daarvoor gemaakt is, maar mocht het toch nat worden kun je het gewoon laten drogen en wordt het weer als voorheen.

Je hebt het idee dat je het nat zou moeten maken om er goed mee te kunnen spelen, omdat je dat in de zandbak (modder!) of op het strand gewend bent.

Maar dat hoeft dus helemaal niet!

Hoe vaak moet je kinetisch zand vervangen?

Kinetisch zand hoef je in principe nooit te vervangen. Het droogt nooit uit en je kunt het gemakkelijk opruimen. Er onstaan geen bacteriën in, maar met een kleine set zand moet je misschien na een half jaar bijkopen omdat er hier en daar wat verloren gaat.

Conclusie

Je ziet, gemakkelijker opbergen kan dus eigenlijk niet. Zelfs als je het gewoon open en bloot laat liggen is er niets aan de hand.

Lees ook: dit zijn de beste kinetisch zand merken om op dit moment te kopen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.