Kun je kinetisch zand weer scheiden nadat het is gemengd?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kinetisch zand is een geweldige manier om de voordelen van het spelen met zand te krijgen terwijl je heel wat nadelen voorkomt.

Zoals dat het anders een grote zandbende wordt in huis.

In veel opzichten is kinetisch zand ook beter dan Play Doh klei om mee te spelen, maar er kleven toch nog wat nadelen aan het spelen met dit type zand.

In dit artikel zal ik het mengen van kinetisch zand bespreken zodat je precies weet wat je wel en niet moet doen.

Kinetisch zand kleuren door elkaar gemengd

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Kun je gekleurd kinetisch zand scheiden nadat ze zijn gemengd?

Nee, kinetisch zand van verschillende kleuren kan onmogelijk weer worden gescheiden in afzonderlijke kleuren nadat je ze hebt gemengd. Het is daarom verstandig om de kleuren niet samen te gebruiken, hoewel dit met kleinere kinderen soms wat moeilijk is.

Het is eigenlijk net als met klei, het is in het begin het leukste als alle kleuren nog perfect van elkaar gescheiden zijn, maar spelen ze ermee door bijvoorbeeld een groen huisje met een rood dak te maken, dan zal het een beetje mengen.

De kleuren in kinetisch zand mengen iets sneller dan bij klei zal gebeuren, maar het voordeel ten opzichte van klei is wel dat je er eindeloos mee kunt spelen zonder dat het uitdroogt.

Mits je alleen kleuren van hetzelfde merk met elkaar mengt, hieronder zal ik meer vertellen over het mengen van dit soort zand.

Kun je kinetisch zand mixen met gewoon zand?

Ik zie geen reden waarom je het niet met gewoon zand zou kunnen mixen, het verliest alleen wel zijn kinetisch zand kwaliteiten omdat je het bij gewoon speelzand voegt. Dus het is een beetje zonde van het geld van het dure kinetische zand dat juist zo lekker aan elkaar plakt.

Ook hier kun je het kinetische zand onmogelijk weer scheiden van gewoon zand, dus houd het zandbak zand buiten en het kinetische zand binnen, en je zit goed.

Kun je kinetisch zand van verschillende merken mengen?

Kinetisch zand van verschillende merken kun je niet met elkaar mengen. Hoewel het allemaal kinetisch zand is, heeft elk merk zijn eigen samenstelling en manier om het zand aan elkaar te laten plakken. Mengen van de ene soort met een andere zorgt ervoor dat het al zijn kinetische eigenschappen verliest.

Je zou denken dat dit gewoon mogelijk zou zijn, aangezien het allemaal plakt.

Maar voel maar eens aan wat zand van verschillende merken, je voelt gelijk dat er een groot verschil zit in de hardheid en mate van plakkerigheid.

Dit komt omdat verschillende merken hun eigen formule hanteren met elk andere stoffen of een andere mix van stoffen.

Wanneer je de ene soort met de andere mengt zul je deze formule uit balans brengen, waardoor het zand zijn kinetische eigenschappen geheel of gedeeltelijk zal verliezen.

En dat is zonde!

Conclusie

Dus je ziet, het is magisch en wonderlijk materiaal, maar je moet het mengen van je zand toch proberen te voorkomen.

Voor je het weet kun je er niet meer mee spelen en om het vervolgens te gebruiken als gewoon zand is het wel heel erg duur!

Lees ook: zo kun je je kinetisch zand perfect bewaren

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.