Hoeveel geeft het gemiddelde gezin uit aan speelgoed?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Ben je het zat om teveel geld aan speelgoed uit te geven, en weet je het even niet meer? Misschien is het verhelderend om te weten wat andere Nederlandse gezinnen per jaar aan speelgoed uitgeven.

Volgens het CBS besteden Nederlandse huishoudens jaarlijks 6 duizend euro aan ‘ontspanning’, en speelgoed valt ook onder dit kopje. Aan speelgoed alleen wordt in Nederland tussen de 50 en 300 euro per kind, per jaar besteed.

In dit artikel bespreek ik de gemiddelden en ook de uitkomsten van ons eigen onderzoek onder de lezers van ons blog.

Hoeveel geeft het gemiddelde gezin uit aan speelgoed?

Maar is het echt nodig zoveel uit te geven hier aan?

Volgens een Duits onderzoek helemaal niet, maar die mening deelt niet iedereen. Verantwoord speelgoed kan ook een hele positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

Je huis laten uitpuilen van speelgoed hoort natuurlijk niet bij een verantwoorde opvoeding en het beste kan je duurzaam speelgoed kopen, dat ook voor de volgende kinderen in jouw gezin of familie nog leuk en leerzaam is.

Hoeveel geven jullie per jaar uit aan speelgoed (voor 1 kind)?
Minder dan 50 EUR
Tussen 50 en 100 EUR
Tussen 100 en 250 EUR
Tussen 250 en 400 EUR
Meer dan 400 EUR
Created with Quiz Maker

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Kosten voor speelgoed per kind tussen 2-4 jaar

Je zou verwachten dat bij een tweede of derde kind, er minder speelgoed gekocht hoeft te worden.

Er is veel gender neutraal speelgoed, maar het kan natuurlijk zo zijn dat echt jongensspeelgoed van jouw eerste kind, niet graag gebruikt wordt door je tweede!

Vaak wordt er meer geld besteed aan speelgoed voor het eerste kind, omdat alles dan nog aangeschaft moet worden. Dat zie je ook bij uitgaven als een wieg, buggy of autostoeltje.

Als de tweede op komst is, blijk je het meeste al te hebben. Ook als het om speelgoed gaat, heb je slechts een aanvulling ‘nodig’.

Als je al een kleintje hebt, zul je duurzame speeltjes ook goed kunnen gebruiken voor broertjes of zusjes die daarna komen.

Houd er rekening mee dat tegen het einde van het jaar ook Sinterklaas of de Kerstman nog langskomt met cadeautjes; soms ook nog op de sportclub en op het werk bij mama.

Heb je teveel knuffels & speelgoed in huis en wil je het doneren? Dit zijn 4 plekken die het graag willen hebben

Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

We denken soms, dat hoe meer speelgoed we onze kids aanbieden, hoe beter dat voor hun ontwikkeling is. Dit is echter niet altijd waar.

Zeker niet als je het aan een groepje Duitse onderzoekers vraagt. Volgens deze onderzoekers heeft jouw kind simpelweg geen speelgoed nodig.

Bij dit grootschalige onderzoek uit de jaren 90 ontnam men al het speelgoed van kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen. Natuurlijk in goed overleg met de ouders.

Deze kinderen kregen alleen de basale benodigdheden in huis, zoals dekens en meubels. Dit bleek een succes.

Maar zo denken we hier natuurlijk niet allemaal over.

Men kon niet ontkennen dat de kinderen allemaal vreemd opkeken. Ze wisten zich in eerste instantie geen raad met deze spullen.

Na een tijdje echter, werden ze ineens heel creatief en vertoonden steeds meer kinderen – terwijl ze samen speelden – ‘onsystematisch’ gedrag.

Ze verzonnen zelf originele spelletjes en deden actief mee met rollenspellen. De kinderen bleken prima samen te kunnen werken.

Hoeveel we dus aan speelgoed moeten uitgeven voor onze kinderen? Niet echt veel…

De 4 gouden cadeau regels

Natuurlijk is wat goed speelgoed altijd erg welkom bij een kind en de ouders. Het is vaak wel beter om niet teveel, maar wel duurzaam te kopen.

De vier cadeautjesregel is een erg makkelijk hulpmiddel om de hoeveelheid cadeautjes voor je kind in de hand houden.

Heb je hier oren naar, houd je als ouder dan eventueel aan de volgende regels:

  • One thing they want
  • One thing they need
  • One thing they wear
  • One thing they read

Iets wat ze heel graag willen hebben en iets wat ze echt nodig hebben. Iets om te dragen en iets om te lezen dus!

Je kan met deze 4 gouden regels nog veel kanten op. Je bepaalt zelf hoeveel je aan deze 4 cadeautjes uitgeeft natuurlijk.

Het is goed om ook de rest van de familie op de hoogte te brengen van jouw plan. Je kan afspreken om met z’n allen 1 of 2 mooie cadeaus te geven.

Of vraag opa en oma wat in de spaarpot van hun kleinkind te doen, in plaats van een cadeau.

Dit is het leukste & meest duurzame babyspeelgoed voor je baby of als cadeau

Welke kosten zijn er naast het speelgoed?

Volgens deskundigen is één derde van de maandleeftijd van kinderen tussen 0 en 2 jaar meer dan voldoende voor het aantal speeltjes.

Een kind van 9 maanden heeft dus maar 3 speeltjes nodig.

Buiten het speelgoed zijn er nog belangrijkere kosten waar geld aan besteed kan worden.

Een zwemdiploma A halen kost al rond de 450 euro en een A+B diploma samen al snel 580. De turnclub kost tot 6 jaar al gauw 180 euro per jaar en daar komt nog de verplichte kleding bij.

Voor kinderen vanaf 6 tot 18 jaar kan je gemiddeld 300 euro per jaar rekenen voor de sportclub, op een paar uitschieters na.

Tijdens de kinderjaren worden er ongeveer 6 tweedehands fietsen van rond de 80 euro versleten door het eerste kind.

Je ziet het, met speelgoeduitgaven alleen kom je er niet, een kind gaat pas echt veel kosten als het zwemmen moet leren en op een sport- of hobbyclubje wil.

Goed, het eerstgeboren kind zal wat meer kosten, dan de tweede of derde, maar je kan het zelf zo gek maken als je wilt!

Lees alles over de 20 houten speelgoed merken die je kind zullen verrassen

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.