Beste babyspeelgoed per leeftijdsgroep: Vergelijk 0 tot 12 maanden

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Baby speelgoed moet geschikt zijn voor de leeftijd, wat betekent dat het aansluit bij de ontwikkeling van het kind. Dit verschilt per leeftijdsgroep, omdat baby’s zich snel ontwikkelen.

Voor baby’s onder de 6 maanden zijn speeltjes die de zintuigen stimuleren, zoals mobielen en bijtringen, geschikt. Voor baby’s van 6 tot 12 maanden zijn speeltjes die de cognitieve en fysieke ontwikkeling bevorderen, zoals vormen sorteren en stapelspeelgoed, belangrijk.

Baby speelgoed verschilt van speelgoed voor peuters, omdat peuters meer behoefte hebben aan speelgoed dat creativiteit, verbeeldingskracht en sociale interactie stimuleert.

Het is belangrijk om speelgoed te vermijden dat gevaarlijk kan zijn voor baby’s, zoals overstimulerend speelgoed, speelgoed met scherpe accessoires en speelgoed dat verstikkingsgevaar oplevert.

Lees hier welk speelgoed geschikt is voor elke leeftijdsgroep van je baby, van 0 tot 12 maanden oud.

Beste babyspeelgoed per leeftijdsgroep

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Beste pasgeboren speelgoed voor 0 maanden oud

Beste speelgoed met textuur (0 maanden)

SoftStepsHouten gehaakte rammelaar

Natuurlijk hout en katoen zijn beter voor het milieu, maar ook voor je baby, en de textuur is geweldig!

8.7
Toy score
Product image

Beste speelgoed voor sociale interactie (0 maanden)

NattouMobiel met Muziek

Eerst beweging, dan texturen en kleuren. Ze zullen steeds meer kunnen zien en een mobiel groeit goed mee.

9.1
Toy score
Product image

Pasgeboren baby’s (0 maanden oud) maken belangrijke ontwikkelingen door in hun eerste levensmaand. Hoewel ze nog erg jong zijn, zijn er enkele ontwikkelingen waar ouders en verzorgers rekening mee kunnen houden bij het kiezen van geschikt speelgoed:

  1. Zintuiglijke ontwikkeling: Pasgeboren baby’s beginnen de wereld om hen heen te ontdekken door middel van hun zintuigen. Speelgoed dat zintuiglijke stimulatie biedt, zoals contrastrijke patronen, felle kleuren, verschillende texturen en zachte geluiden, kan de zintuiglijke ontwikkeling van de baby ondersteunen. Bijvoorbeeld speeltjes met contrasterende zwart-witte patronen, zachte knuffels of rammelaars.
  2. Tastzin en motorische vaardigheden: Hoewel de motorische vaardigheden van pasgeboren baby’s nog beperkt zijn, kunnen ze hun handen en vingers bewegen en beginnen ze te ontdekken hoe ze hun lichaam kunnen bewegen. Speelgoed met eenvoudige vormen en structuren, zoals bijtringen, zachte ballen of speeltjes met verschillende texturen, kan de tastzin en vroege motorische vaardigheden van de baby stimuleren.
  3. Sociale interactie: Hoewel pasgeboren baby’s nog niet echt interactief spelen, is de interactie met verzorgers essentieel voor hun ontwikkeling. Speelgoed dat de aandacht van de baby trekt, zoals mobielen met zachte figuren, kan helpen bij het stimuleren van oogcontact en sociale interactie tussen de baby en de verzorger.

Het is belangrijk op te merken dat pasgeboren baby’s vooral behoefte hebben aan warmte, comfort en nabijheid. Hoewel speelgoed op deze leeftijd nuttig kan zijn om de zintuigen te stimuleren, is interactie met ouders en verzorgers van het grootste belang. Spelactiviteiten zoals praten, zingen, knuffelen en huid-op-huidcontact bieden een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de baby in deze eerste maand.

Beste speelgoed voor 1 maand oude pasgeboren baby’s

Overall beste educatieve speelgoed voor pasgeborenen (1 maand)

TafToys4-in-1 Play Mat met Speelkleed

De reden dat ik deze babygym heb uitgekozen is de zachte uitvoering, maar ook het feit dat dit een babygym is die vastgemaakt kan worden aan het kleed. 

8.9
Toy score
Product image

Beste unieke baby speelgoed (1 maand)

Itzy RitzyAna het Roze Konijn

et knisper geluid, texturen en een bijtring weet je zeker dat dit een kraamcadeau is wat mee kan blijven groeien.

8.4
Toy score
Product image

De ontwikkeling van een pasgeboren baby in de eerste maand en een baby van één maand oud vertoont enkele verschillen. Hoewel de ontwikkelingssnelheid tussen deze twee periodes niet enorm verschilt, zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

  1. Zintuiglijke waarneming: In de eerste maand begint een pasgeboren baby de wereld om zich heen te verkennen door middel van zintuiglijke waarneming. Naarmate de baby een maand oud wordt, kunnen de zintuigen verder ontwikkelen. Ze kunnen bijvoorbeeld beter oogcontact maken, gerichter kijken naar objecten en geluiden lokaliseren. Speelgoed dat deze zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speeltjes met contrasterende kleuren en patronen, zachte muziekmobielen en knisperende speeltjes, blijft nuttig.
  2. Motorische ontwikkeling: Een baby van één maand oud begint enige controle over zijn bewegingen te krijgen. Ze kunnen hun armen en benen meer bewust bewegen en beginnen met het verkennen van hun omgeving door middel van hun ledematen. Speelgoed dat de zintuigen en de motorische vaardigheden stimuleert, zoals rammelaars, hangende speeltjes en speelgoed dat ze kunnen vastgrijpen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van de baby.
  3. Interactie en communicatie: Naarmate de baby een maand oud wordt, begint hij meer responsief te worden op gezichten en stemmen. Baby’s kunnen oogcontact maken, glimlachen en cooing-geluiden maken als reactie op de interactie met hun verzorgers. Speelgoed dat interactie en communicatie stimuleert, zoals speeltjes met gezichten, knuffels met verschillende texturen en speeltjes met geluiden, kan de baby helpen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden.

Beste speelgoed voor pasgeboren baby’s van 2 maanden

Beste zwart-wit baby speelgoed (2 maanden)

ThremhooHoge Contrast Zacht Baby Boek

Geweldig voor deze fase waarin ze contrasten goed kunnen zien en de eerste stapjes leren om hun hoofdje op te houden.

8.7
Toy score
Product image

Beste mee-groei kussen (2 maanden)

InfantinoTummy Time Kussen

Telkens een heel klein beetje oefenen met tummy time en voor je het weet gebruik je het kussen voor zit oefeningen.

9.3
Toy score
Product image

Een baby van twee maanden oud vertoont enkele verschillen in ontwikkeling ten opzichte van een baby van één maand oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Zintuiglijke waarneming: Bij twee maanden oud is de zintuiglijke waarneming van de baby verder ontwikkeld. Ze kunnen hun focus beter richten en volgen objecten met hun ogen. Baby’s kunnen ook meer interesse tonen in kleurrijke objecten en geluiden. Speelgoed met contrasterende kleuren, bewegende onderdelen, zachte texturen en verschillende geluiden kan de zintuiglijke ontwikkeling van de baby stimuleren.
  2. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van twee maanden begint de baby meer controle te krijgen over zijn motorische vaardigheden. Ze kunnen hun hoofdje beter rechtop houden en soms zelfs kortere tijd op hun buik liggen. Baby’s kunnen hun handen naar objecten uitstrekken en objecten vastgrijpen met hun handjes. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals grijpspeeltjes, rammelaars, hangende speeltjes en speeltjes die geluid maken wanneer ze worden aangeraakt, kan helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie.
  3. Sociale interactie: Bij twee maanden oud worden baby’s steeds meer responsief en interactief. Ze beginnen te glimlachen in reactie op gezichten en kunnen geluiden maken om contact te leggen. Baby’s kunnen ook beginnen met brabbelen en cooing-geluiden maken. Speelgoed dat interactie en sociale verbinding stimuleert, zoals speeltjes met gezichten, knuffels om mee te knuffelen en interactieve boekjes, kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het opbouwen van een band tussen de baby en zijn verzorgers.

Beste pasgeboren speelgoed voor 3 maanden oud

Beste spiegel speelgoed voor baby’s (3 maanden)

SESTiny Talents Family Hugs Fotoboekje

Baby’s van 3 maanden beginnen al naar zichzelf te kijken in de spiegel, en dit fotoboekje is gewoon echt heel schattig.

8.6
Toy score
Product image

Beste hangende activiteiten speelgoed voor baby’s (3 maanden)

LamazeCaptain Calamari

Zacht, gestructureerd en leuk, Captain Calamari van Lamaze is een geweldig speeltje voor baby’s die een beetje extra stimulatie nodig hebben terwijl je onderweg bent.

7.9
Toy score
Product image

Op de leeftijd van drie maanden ondergaat een baby verdere ontwikkeling en vertoont hij enkele verschillen in vergelijking met een baby van twee maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Bij drie maanden oud wordt de baby sterker en kan hij meer controle uitoefenen over zijn lichaam. Ze kunnen hun hoofdje beter rechtop houden en meer controle hebben over hun nekspieren. Ze kunnen hun handen naar objecten uitstrekken en objecten vastgrijpen met hun handjes. Sommige baby’s kunnen zelfs beginnen met het draaien van hun lichaam van buik naar rug. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals rammelaars, grijpspeeltjes, speelbogen en speeltjes om naar te reiken, kan helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie.
  2. Sociale interactie: Bij drie maanden oud wordt de baby steeds meer betrokken bij sociale interactie. Ze kunnen glimlachen en brabbelen in reactie op gezichten en stemmen. Ze kunnen ook beginnen met het maken van geluiden om aandacht te trekken en te communiceren. Baby’s kunnen geïnteresseerd raken in spiegels en genieten van het zien van hun eigen reflectie. Speelgoed dat interactie en sociale verbinding stimuleert, zoals speeltjes met gezichten, knuffels om mee te knuffelen, muziekmobielen en interactieve boekjes, kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het opbouwen van een band tussen de baby en zijn verzorgers.
  3. Ontdekking van de omgeving: Op de leeftijd van drie maanden begint de baby zijn omgeving actief te verkennen. Ze kunnen geïnteresseerd raken in objecten en proberen ze vast te pakken en te onderzoeken. Baby’s kunnen zich bewust worden van geluiden en visuele prikkels in hun omgeving. Speelgoed dat de zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speelgoed met verschillende texturen, interactieve knuffels, speelbogen met hangende speeltjes en muziekmobielen, kan de nieuwsgierigheid van de baby prikkelen en zijn ontdekkingsproces bevorderen.

Beste baby speelgoed voor maand 4

Beste interactieve speelgoed voor pasgeborenen (4 maanden)

Fisher-PriceMuzikale Klik-Klak Realistische Sleutels

De drie verschillende sleutels zitten vast aan een dunne ring, die het kind makkelijk vast kan houden. Ook kunnen ze het speelgoed veilig in hun mond stoppen.

8.1
Toy score
Product image

Beste fysieke ontwikkelingsspeelgoed voor pasgeborenen (4 maanden)

VTechKnuffel & Leer bal

De bal heeft felle kleuren en verschillende texturen; iets waar baby’s gek op zijn. VTech is een merk dat perfect inspeelt op de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen.

8.1
Toy score
Product image

Op de leeftijd van vier maanden ondergaat een baby verdere ontwikkeling en vertoont hij enkele verschillen in vergelijking met een baby van drie maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Bij vier maanden oud ontwikkelt de baby meer controle over zijn lichaam en begint hij nieuwe motorische mijlpalen te bereiken. Ze kunnen stevig rechtop zitten met ondersteuning en kunnen hun hoofdje beter stabiel houden. Sommige baby’s kunnen al kleine pogingen doen om zich om te draaien of op hun buik te rollen. Ze kunnen ook beginnen met het grijpen van speelgoed met hun handjes en het overbrengen van objecten van hand naar hand. Speelgoed dat de grove en fijne motoriek stimuleert, zoals speelgyms, bijtringen, rammelaars en stapelbare blokken, kan helpen bij het verder ontwikkelen van de motorische vaardigheden.
  2. Zintuiglijke waarneming: Bij vier maanden oud wordt de baby steeds beter in het waarnemen van zijn omgeving met behulp van de zintuigen. Ze kunnen visuele prikkels volgen met hun ogen en kunnen geïnteresseerd raken in kleurrijke objecten en bewegende speeltjes. Baby’s kunnen geluiden nauwlettender volgen en reageren op geluiden door te draaien of te kijken naar de bron van het geluid. Speelgoed dat de zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speelgoed met contrastrijke patronen, knisperende boekjes, muziekmobielen en speelgoed met geluiden, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de zintuigen.
  3. Verkenning en interactie: Op de leeftijd van vier maanden wordt de baby steeds meer geïnteresseerd in het verkennen van zijn omgeving en in interactie met anderen. Ze kunnen beginnen met brabbelen en geluiden maken, zoals lachen en kirren. Ze kunnen ook meer interesse tonen in het interactief spelen met verzorgers en speelgoed. Baby’s kunnen hun handen en voeten gebruiken om objecten te onderzoeken en vast te pakken. Speelgoed dat de interactie en verkenning stimuleert, zoals interactieve knuffels, speelboog met hangende speeltjes, knisperboekjes en speeltjes die de baby kan vastpakken, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van sociale, emotionele en motorische vaardigheden.

Beste speelgoed voor baby’s: maand 5

Beste fysieke ontwikkelingsspeelgoed voor baby’s (5 maanden)

JanodBaby Forest Stapeltoren

Het duurzame merk maakt gebruik van natuurlijke materialen, waardoor jij je kind er met een gerust hart mee kunt laten spelen.

8.6
Toy score
Product image

Beste interactieve speelgoed voor baby’s (5 maanden)

VtechPull Along Puppy Pal

Door aan het speelgoed te trekken of op een knop te drukken, licht een LED-lampje op in de neus van de puppy.

7.9
Toy score
Product image

Op de leeftijd van vijf maanden ondergaat een baby verdere ontwikkeling en vertoont hij enkele verschillen in vergelijking met een baby van vier maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Bij vijf maanden oud bereikt de baby nieuwe motorische mijlpalen en ontwikkelt hij meer controle over zijn lichaam. Ze kunnen nu stevig rechtop zitten met minimale ondersteuning en kunnen hun hoofdje stabiel houden tijdens het zitten. Sommige baby’s kunnen al kleine pogingen doen om zichzelf op te trekken of te gaan staan met ondersteuning. Ze kunnen ook meer controle krijgen over hun handbewegingen en kunnen objecten grijpen en ze van hand naar hand overbrengen. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals stapelbare blokken, grijpspeelgoed, ballen om naar te reiken en activiteitentafels, kan helpen bij het verder ontwikkelen van de motoriek.
  2. Zintuiglijke waarneming: Bij vijf maanden oud worden de zintuigen van de baby verder ontwikkeld en kunnen ze meer interactie hebben met hun omgeving. Ze kunnen objecten met hun ogen volgen en kunnen geïnteresseerd raken in kleine details en bewegende objecten. Baby’s kunnen geluiden beter lokaliseren en kunnen reageren op hun naam of andere vertrouwde geluiden. Ze kunnen ook geïnteresseerd raken in het verkennen van objecten met hun mond en kunnen beginnen met het ontdekken van verschillende texturen. Speelgoed dat de zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speelgoed met verschillende texturen, bijtspeeltjes, speelgoed met licht- en geluidseffecten en boekjes met voelbare elementen, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de zintuigen.
  3. Interactie en communicatie: Op de leeftijd van vijf maanden ontwikkelt de baby zich verder in zijn vermogen om te communiceren en te interageren met anderen. Ze kunnen beginnen met brabbelen en het maken van verschillende geluiden, zoals blazen en kirren. Ze kunnen ook meer interesse tonen in het imiteren van gezichtsuitdrukkingen en geluiden van verzorgers. Baby’s kunnen beginnen met het maken van grijpbewegingen om te laten zien dat ze iets willen vastpakken of aandacht willen trekken. Ze kunnen ook lachen en reageren op sociale interacties. Speelgoed dat de interactie en communicatie stimuleert, zoals knuffels met geluiden, spiegels, interactieve boekjes en speelgoed dat reageert op aanraking of geluid, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden.

Beste speelgoed voor baby’s: 6 maanden oud

Beste stimulerende speelgoed voor baby’s

Fat Brain ToysTobbles Neo

De blokken hebben een rubberachtige laag op de onderste helft, waardoor ze gemakkelijk vast te houden en op te stapelen zijn voor je baby.

8.7
Toy score
Product image

Beste fysieke ontwikkelingsspeelgoed voor kruipers

VtechKruip en Leer

De Vtech Kruip en Leer is een schattige teddybeer die je peuter of baby aanmoedigt om te kruipen terwijl hij over de vloer beweegt.

8.5
Toy score
Product image

Bij zes maanden oud maakt een baby verdere ontwikkelingen door en zijn er enkele verschillen in vergelijking met een baby van vijf maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van zes maanden worden de motorische vaardigheden van de baby verder ontwikkeld. Ze kunnen nu stevig zitten zonder ondersteuning en kunnen hun lichaam beter in balans houden. Sommige baby’s kunnen zelfs al kleine pogingen doen om te kruipen of zich voort te bewegen op hun buik. Ze kunnen ook meer controle hebben over hun handbewegingen en kunnen objecten met precisie vastpakken en ze van hand naar hand overbrengen. Sommige baby’s kunnen zelfs beginnen met het optrekken tot staan met ondersteuning. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals speelgoed om te duwen of achteraan te trekken, stapelbare blokken, ballen om te rollen en activiteitencentra met verschillende elementen, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de motoriek.
  2. Zintuiglijke waarneming: Op de leeftijd van zes maanden blijft de zintuiglijke waarneming van de baby zich ontwikkelen. Ze kunnen nu objecten beter volgen met hun ogen en kunnen meer gefocust zijn op details en bewegingen. Baby’s kunnen meer geavanceerde grijpbewegingen maken en kunnen objecten onderzoeken door ze in hun mond te stoppen. Ze kunnen ook meer geluiden produceren, brabbelen en lachen. Ze kunnen ook beginnen met het herkennen van hun eigen naam en kunnen reageren op andere vertrouwde geluiden. Speelgoed dat de zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speelgoed met verschillende texturen, geluidsspeeltjes, interactieve boekjes en speelgoed met licht- en geluidseffecten, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de zintuigen.
  3. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van zes maanden maakt de baby ook vooruitgang in zijn cognitieve ontwikkeling. Ze kunnen objecten beter begrijpen en herkennen, zoals het herkennen van bekende gezichten en speelgoed. Baby’s kunnen beginnen met het begrijpen van eenvoudige oorzaak-en-gevolgrelaties, zoals het indrukken van een knop om een geluid te laten horen. Ze kunnen ook meer interesse tonen in het verkennen van hun omgeving en kunnen experimenteren met objecten om te zien wat er gebeurt. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals stapelbare blokken, vormsorteerders, speelgoedtelefoons en interactieve speelgoedpanelen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.

Beste speelgoed voor 7 maand oude baby’s

Beste goedkope baby speelgoed (7 maanden)

VTechBaby’s Eerste Afstandsbediening

Het indrukken van de knoppen geeft de baby een goed tastgevoel. Het speelgoed heeft in totaal 45 meezingliedjes, melodieën en andere vermakelijke audioclips.

7.7
Toy score
Product image

Beste muzikale speelgoed voor baby’s (7 maanden)

HapePinguïn Tuimelaar

Geweldig om te zien als je baby de interactie aangaat met een wiebelende geluidmakende pinguïn.

8.5
Toy score
Product image

Bij zeven maanden oud maakt een baby verdere ontwikkelingen door en zijn er enkele verschillen in vergelijking met een baby van zes maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van zeven maanden ontwikkelt de baby meer controle over zijn motoriek en kan hij nieuwe vaardigheden verwerven. Ze kunnen nu zitten zonder ondersteuning en kunnen zelfs stabiel zitten terwijl ze met hun handen spelen. Sommige baby’s kunnen ook beginnen met het tijgeren of kruipen op handen en knieën om hun omgeving te verkennen. Ze kunnen ook leren om zichzelf op te trekken tot staan en kunnen zich vasthouden aan meubels om te staan. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals duwspeelgoed, kruip- en klimspeelgoed, loopwagens en activiteitencentra met bewegende elementen, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de motoriek.
  2. Zintuiglijke waarneming: Op de leeftijd van zeven maanden blijft de zintuiglijke waarneming van de baby zich ontwikkelen. Ze kunnen objecten nog beter volgen met hun ogen en kunnen meer gefocust zijn op kleine details en bewegingen. Ze kunnen ook beter geluiden lokaliseren en kunnen reageren op hun naam en andere vertrouwde geluiden. Baby’s kunne
  3. n meer verfijnde grijpbewegingen maken en kunnen objecten manipuleren met hun handen om ze te onderzoeken. Ze kunnen ook beginnen met het verkennen van verschillende texturen en materialen door te voelen en te knijpen. Speelgoed dat de zintuiglijke waarneming stimuleert, zoals speelgoed met verschillende texturen, muziekspeelgoed, stapelspeelgoed en speelgoed met interactieve elementen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de zintuigen.
  4. Sociale interactie: Op de leeftijd van zeven maanden ontwikkelt de baby zich verder in zijn sociale vaardigheden en kan hij meer interactie hebben met anderen. Ze kunnen beginnen met het imiteren van geluiden en gezichtsuitdrukkingen van verzorgers. Baby’s kunnen ook meer interesse tonen in interactie en kunnen proberen te communiceren door brabbelen, lachen en geluiden maken. Ze kunnen ook beginnen met het spelen van eenvoudige spelletjes, zoals kiekeboe, en kunnen genieten van sociale interactie met andere kinderen en volwassenen. Speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, zoals knuffels, poppen, interactieve boekjes en speelgoedtelefoons, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden.

Beste speelgoed voor baby’s van 8 maanden

Beste baby loopwagen (8 maanden)

JoovySpoon Walker

De loopwagen heeft een stabiele constructie. Je kind kan hier behoorlijk lange tijd mee vooruit als je hem vanaf 8 maanden aanschaft. Een echte aanrader.

9.0
Toy score
Product image

Beste cognitieve ontwikkelingsspeelgoed voor baby’s (8 maanden)

TomyHide & Squeak Verrassingseieren

Heeft 6 plastic eieren in een speelgoedkist, en elke eischaal breekt in het midden om een kuiken binnen te onthullen.

8.1
Toy score
Product image

Bij acht maanden oud maakt een baby verdere ontwikkelingen door en zijn er enkele verschillen in vergelijking met een baby van zeven maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van acht maanden ontwikkelt de baby meer geavanceerde motorische vaardigheden en kan hij nieuwe bewegingen en vaardigheden uitvoeren. Ze kunnen nu zelfstandig zitten zonder ondersteuning en kunnen hun evenwicht beter bewaren. Sommige baby’s kunnen kruipen op handen en knieën en anderen kunnen al beginnen met optrekken en staan met ondersteuning. Ze kunnen ook leren om te gaan zitten vanuit een liggende positie en kunnen experimenteren met verschillende manieren van bewegen, zoals rollen, schommelen en draaien. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals duwspeelgoed, klimspeelgoed, loopwagens, ballen om te rollen en speelgoed om achteraan te trekken, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de motoriek.
  2. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van acht maanden maakt de baby vooruitgang in zijn cognitieve ontwikkeling en kan hij nieuwe mentale vaardigheden verwerven. Ze kunnen objecten beter begrijpen en kunnen objecten verstoppen en terugvinden. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies, zoals “kom hier” of “geef me”. Baby’s kunnen ook meer interesse tonen in het verkennen van de functies van objecten, zoals het openen en sluiten van een deksel of het draaien van een knop. Ze kunnen ook meer objectpermanentie ontwikkelen, wat betekent dat ze begrijpen dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze ze niet kunnen zien. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals sorteer- en stapelspeelgoed, vormenpuzzels, speelgoedtelefoons en interactieve boekjes, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.
  3. Taalontwikkeling: Op de leeftijd van acht maanden ontwikkelt de baby zich verder in zijn taalontwikkeling en kan hij nieuwe geluiden, woorden en communicatieve vaardigheden verwerven. Ze kunnen beginnen met het brabbelen van meer gevarieerde geluiden en kunnen geluiden imiteren van verzorgers. Sommige baby’s kunnen al enkele woordjes begrijpen en kunnen reageren op eenvoudige vragen met gebaren of geluiden. Ze kunnen ook meer interesse tonen in boekjes en kunnen genieten van het luisteren naar verhalen en het bekijken van afbeeldingen. Speelgoed dat de taalontwikkeling stimuleert, zoals boekjes met geluiden en afbeeldingen, speelgoedtelefoons met geluiden en interactieve speelgoedpanelen met woorden en zinnen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun taalvaardigheden.

Beste baby speelgoed voor 9 maanden oud

Beste speelgoed auto’s voor baby’s (9 maanden)

Melissa & DougZachte Pull-Back Auto’s

Deze zijn al leuk voor de kleinste kinderen vanaf 9 maanden. Perfect formaat voor je baby en lekker zacht.

8.5
Toy score
Product image

Beste houten stapel speelgoed voor baby’s (9 maanden)

Melissa & DougGeometrische Stapel Toren

Een erg leuk stapelspeelgoed met 21 geometrische vormen die je kunt combineren of terug kunt zetten op de drie pilaren van de stevige houten basis.

8.1
Toy score
Product image

Bij negen maanden oud maakt een baby verdere ontwikkelingen door en zijn er enkele verschillen in vergelijking met een baby van acht maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van negen maanden ontwikkelt de baby meer verfijnde motorische vaardigheden en kan hij nieuwe bewegingen en vaardigheden uitvoeren. Ze kunnen nu zelfstandig kruipen of zich voortbewegen op hun buik. Sommige baby’s kunnen ook al staan met ondersteuning en kunnen zelfs enkele stappen zetten terwijl ze zich vasthouden aan meubels of aan de hand van een volwassene. Ze kunnen ook experimenteren met het loslaten van ondersteuning en evenwicht bewaren voordat ze gaan zitten of neerzitten. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals loopwagens, duwspeelgoed, glijbanen en speeltuinen voor binnenshuis, kan helpen bij de verdere ontwikkeling van de motoriek.
  2. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van negen maanden maakt de baby vooruitgang in zijn cognitieve ontwikkeling en kan hij nieuwe mentale vaardigheden verwerven. Ze kunnen objecten beter begrijpen en kunnen complexere oorzaak-en-gevolgrelaties begrijpen, zoals het indrukken van een knop om een geluid te laten horen. Ze kunnen ook meer interesse tonen in het verkennen van de functies van objecten en kunnen objecten gebruiken op een doelgerichte manier, zoals het gebruiken van een lepel om te eten of het schudden van een rammelaar om geluid te maken. Ze kunnen ook meer geavanceerd objectpermanentie begrijpen, wat betekent dat ze weten dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze ze niet kunnen zien. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals sorteer- en stapelspeelgoed, vormenpuzzels, speelgoed met knoppen en schakelaars, en interactieve speelgoedpanelen met uitdagende activiteiten, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.
  3. Sociale interactie: Op de leeftijd van negen maanden ontwikkelt de baby zich verder in zijn sociale vaardigheden en kan hij meer interactie hebben met anderen. Ze kunnen beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies en kunnen proberen te communiceren door middel van gebaren, geluiden en brabbelen. Ze kunnen ook meer interesse tonen in het imiteren van geluiden, gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen van verzorgers. Baby’s kunnen ook meer interesse tonen in het spelen met anderen en kunnen eenvoudige beurtnemings- en imitatiespelletjes genieten. Speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, zoals poppen, speelgoedtelefoons, interactieve boekjes en speelgoed dat reageert op geluid en aanraking, kan bijdragen aan de verdere ontwikwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden.
  4. Taalontwikkeling: Op de leeftijd van negen maanden ontwikkelt de baby zich verder in zijn taalontwikkeling en kan hij nieuwe geluiden, woorden en communicatieve vaardigheden verwerven. Ze kunnen beginnen met het brabbelen van meer gevarieerde klanken en kunnen geluiden imiteren van verzorgers. Sommige baby’s kunnen al enkele eenvoudige woordjes zeggen en kunnen reageren op eenvoudige vragen of opdrachten. Ze kunnen ook meer interesse tonen in boekjes en kunnen genieten van het bladeren door de pagina’s en het aanwijzen van afbeeldingen. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies, zoals “geef me” of “kom hier”. Speelgoed dat de taalontwikkeling stimuleert, zoals boekjes met afbeeldingen en woorden, speelgoedtelefoons met geluiden en interactieve speelgoedpanelen met woorden en zinnen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun taalvaardigheden.

Geschikt baby speelgoed voor 10 maanden oud

Beste baby speelgoed om te leren staan (10 maanden)

PlaygoSpeeltafel

De tafel biedt stimulerende puzzels en andere schattige speeltjes om je kleintje urenlang te vermaken. Je baby’tje zal kennismaken met een heleboel nieuwe prikkels.

8.1
Toy score
Product image

Beste houten stapel trein (10 maanden)

JanodSophie de Giraf Trein

Een leuke trein die je voort kunt trekken met het touw, maar het leukste is natuurlijk dat je hem kunt opbouwen zoals je wilt.

8.1
Toy score
Product image

Bij baby’s van tien maanden oud zijn er verdere ontwikkelingen en verschillen ten opzichte van baby’s van negen maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van tien maanden maken baby’s verdere vorderingen in hun motorische vaardigheden. Ze kunnen nu vaak zelfstandig kruipen of zich verplaatsen op hun buik en sommige baby’s kunnen zelfs al staan met minimale ondersteuning of zelfs enkele stappen zetten met ondersteuning. Ze kunnen ook beginnen met het verkennen van hun omgeving door zich langs meubels op te trekken en te proberen te lopen terwijl ze zich vasthouden aan objecten. Het spelen met speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals duwspeelgoed, loopwagens, ballen om te rollen en speelgoed waarmee ze kunnen staan en zich vasthouden, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun motoriek.
  2. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van tien maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun cognitieve vaardigheden. Ze kunnen nu objecten beter begrijpen en kunnen ze manipuleren op meer doelgerichte wijze. Ze kunnen bijvoorbeeld objecten stapelen, in elkaar zetten en uit elkaar halen. Ze kunnen ook beter begrijpen hoe objecten werken en kunnen experimenteren met verschillende acties om verschillende reacties te krijgen. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige concepten zoals grootte, vorm en kleur. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals stapelbekers, sorteer- en vormenspeelgoed, interactieve boekjes en speelgoed waarmee ze acties kunnen veroorzaken en effecten kunnen zien, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.
  3. Sociale interactie: Op de leeftijd van tien maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun sociale vaardigheden en kunnen ze meer interactie hebben met anderen. Ze kunnen beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies en kunnen actief deelnemen aan beurtnemings- en imitatiespelletjes. Ze kunnen ook beginnen met het maken van eenvoudige gebaren, zoals zwaaien en klappen. Ze kunnen meer interesse tonen in interactie met andere kinderen en volwassenen en kunnen genieten van het spelen in groepen. Speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, zoals poppen, speelgoedtelefoons, bouwstenen voor samenwerking en interactieve speelgoedpanelen met geluiden en reacties, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun sociale en communicatieve vaardigheden.
  4. Taalontwikkeling: Op de leeftijd van tien maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun taalontwikkeling en kunnen ze nieuwe geluiden, woorden en communicatieve vaardigheden verwerven. Ze kunnen beginnen met het brabbelen van meer gevariede klanken en kunnen meer woorden begrijpen. Sommige baby’s kunnen al enkele eenvoudige woordjes zeggen en kunnen reageren op eenvoudige vragen of opdrachten. Ze kunnen ook meer interesse tonen in boekjes en kunnen genieten van het bladeren door de pagina’s en het aanwijzen van afbeeldingen. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige instructies, zoals “geef me” of “kom hier”. Speelgoed dat de taalontwikkeling stimuleert, zoals boekjes met afbeeldingen en woorden, speelgoedtelefoons met geluiden en interactieve speelgoedpanelen met woorden en zinnen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun taalvaardigheden.

Geschikt speelgoed voor baby’s van 11 maanden

Beste houten oorzaak en gevolg tandwielen (11 maanden)

Melissa & DougRegenboog Rups Tandwielen

Tandwielen hebben altijd iets magisch voor een klein kind. Daarom is de Melissa & Doug Rups ook zo leerzaam.

8.5
Toy score
Product image

Beste draagbare vormenstoof (11 maanden)

Melissa & DougTake-Along Shape Sorter

Nog een Mellisa & Doug-speeltje die het tot deze lijst heeft gehaald! Deze gevulde vormensorteerder is de perfecte reis-tag-along voor baby’s en peuters!

8.2
Toy score
Product image

Bij baby’s van elf maanden oud zijn er verdere ontwikkelingen en verschillen ten opzichte van baby’s van tien maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van elf maanden maken baby’s verdere vorderingen in hun motorische vaardigheden. Ze kunnen nu vaak zelfstandig staan zonder ondersteuning en sommige baby’s kunnen zelfs al enkele losse stappen zetten of lopen met minimale ondersteuning. Ze kunnen ook beginnen met het beklimmen van trappen of het optrekken aan meubels om rechtop te staan. Ze kunnen objecten beter vastpakken en manipuleren met een fijnere hand-oogcoördinatie. Het spelen met speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals loopwagens, duwspeelgoed, ballen om te rollen, stapel- en sorteerspeelgoed en speelgoed waarmee ze kunnen klimmen en klauteren, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun motoriek.
  2. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van elf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun cognitieve vaardigheden. Ze kunnen objecten beter begrijpen en kunnen complexere manipulaties uitvoeren, zoals het in elkaar zetten en uit elkaar halen van objecten. Ze kunnen beter begrijpen hoe dingen werken en kunnen experimenteren met verschillende acties om verschillende resultaten te krijgen. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige oorzaak-en-gevolgrelaties. Ze kunnen meer woorden begrijpen en kunnen enkele eenvoudige woordjes zeggen. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals sorteer- en vormenspeelgoed, stapel- en bouwspeelgoed, interactieve boekjes en speelgoed waarmee ze acties kunnen veroorzaken en effecten kunnen zien, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.
  3. Sociale interactie: Op de leeftijd van elf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun sociale vaardigheden en kunnen ze meer interactie hebben met anderen. Ze kunnen beginnen met het imiteren van geluiden, gebaren en eenvoudige acties van volwassenen en andere kinderen. Ze kunnen meer interesse tonen in het spelen met andere kinderen en kunnen eenvoudige beurtnemings- en imitatiespelletjes spelen. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige sociale regels en kunnen bijvoorbeeld reageren op eenvoudige instructies zoals “geef me” of “kom hier”. Speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, zoals poppen, speelgoedtelefoons, interactieve speelgoedpanelen met geluiden en reacties, en speelgoed waarmee ze kunnen samenwerken, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun sociale en communicatieve vaardigheden.
  4. Taalontwikkeling: Op de leeftijd van elf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun taalontwikkeling. Ze kunnen meer woorden begrijpen en kunnen enkele eenvoudige woordjes zeggen. Ze kunnen ook beginnen met het gebruiken van gebaren om te communiceren, zoals zwaaien of wijzen. Ze kunnen eenvoudige instructies begrijpen en kunnen bijvoorbeeld een speeltje halen als erom wordt gevraagd. Ze kunnen ook beginnen met het brabbelen van klanken en kunnen meer gevarieerde klanken produceren. Speelgoed dat de taalontwikkeling stimuleert, zoals boekjes met afbeeldingen en woorden, speelgoedtelefoons met geluiden en interactieve speelgoedpanelen met woorden en zinnen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun taalvaardigheden.

Geschikt baby speelgoed voor 12 maanden oud

Overall beste leerspeelgoed voor baby’s (12 maanden)

JouécoThe Wildies Family

Eenvoudige manier om je kind te introduceren in hand-oogcoördinatie en vormherkenning en een stuk speelgoed wat lekker mee kan groeien met hun ontwikkeling tot in de peutertijd.

8.4
Toy score
Product image

Beste manipuleer speelgoed voor baby’s (12 maanden)

PlaygroPop-up Boerderijdieren

Elk personage komt tevoorschijn uit een deksel dat wordt bestuurd door een knop. Maar elke knop heeft een ander mechanisme – knop, schakelaar, schuifregelaar en standaard drukknop.

7.9
Toy score
Product image

Bij baby’s van twaalf maanden oud zijn er verdere ontwikkelingen en verschillen ten opzichte van baby’s van elf maanden oud. Hier zijn enkele aspecten waarin ze kunnen verschillen:

  1. Motorische vaardigheden: Op de leeftijd van twaalf maanden maken baby’s verdere vorderingen in hun motorische vaardigheden. Ze kunnen nu vaak zelfstandig lopen en kunnen hun evenwicht beter bewaren tijdens het lopen. Ze kunnen ook objecten oppakken en ermee gooien, en kunnen ballen rollen en vangen. Ze kunnen objecten beter manipuleren met een fijnere hand-oogcoördinatie en kunnen eenvoudige taken uitvoeren, zoals het plaatsen van vormen in de juiste openingen. Speelgoed dat de motorische vaardigheden stimuleert, zoals loopwagens, ballen om te rollen, stapel- en sorteerspeelgoed, en speelgoed waarmee ze kunnen duwen en trekken, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun motoriek.
  2. Cognitieve ontwikkeling: Op de leeftijd van twaalf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun cognitieve vaardigheden. Ze kunnen objecten beter begrijpen en kunnen eenvoudige problemen oplossen, zoals het openen van een deksel om bij een verborgen speeltje te komen. Ze kunnen eenvoudige instructies begrijpen en kunnen bijvoorbeeld een speeltje in een mand leggen als erom wordt gevraagd. Ze kunnen ook beginnen met het begrijpen van eenvoudige concepten, zoals groot en klein, en kunnen objecten vergelijken op basis van grootte of vorm. Speelgoed dat de cognitieve ontwikkeling stimuleert, zoals sorteer- en vormenspeelgoed, stapel- en bouwspeelgoed, puzzels met grote stukken, en speelgoed waarmee ze eenvoudige problemen kunnen oplossen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.
  3. Sociale interactie: Op de leeftijd van twaalf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun sociale vaardigheden en kunnen ze meer interactie hebben met anderen. Ze kunnen imitatiespelletjes spelen en kunnen eenvoudige taken imiteren, zoals het bellenblazen of het gebruik van een speelgoedtelefoon. Ze kunnen ook beginnen met het tonen van interesse in anderen en kunnen eenvoudige spelletjes spelen, zoals verstoppertje of kiekeboe. Ze kunnen ook beginnen met het tonen van emoties zoals vreugde, verdriet of frustratie op een meer uitgesproken manier. Speelgoed dat de sociale interactie stimuleert, zoals poppen, speelgoedtelefoons, interactieve speelgoedpanelen met geluiden en reacties, en speelgoed waarmee ze samen kunnen spelen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun sociale en communicatieve vaardigheden.
  4. Taalontwikkeling: Op de leeftijd van twaalf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun taalontwikkelOp de leeftijd van twaalf maanden ontwikkelen baby’s zich verder in hun taalontwikkeling. Ze kunnen meer woorden begrijpen en kunnen enkele eenvoudige woordjes zeggen. Ze kunnen ook beginnen met het gebruiken van gebaren om te communiceren, zoals zwaaien of wijzen. Ze kunnen eenvoudige instructies begrijpen en kunnen bijvoorbeeld een speeltje halen als erom wordt gevraagd. Ze kunnen ook beginnen met het brabbelen van klanken en kunnen meer gevarieerde klanken produceren. Speelgoed dat de taalontwikkeling stimuleert, zoals boekjes met afbeeldingen en woorden, speelgoedtelefoons met geluiden en interactieve speelgoedpanelen met woorden en zinnen, kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun taalvaardigheden.

Hoe verschilt speelgoed voor baby’s onder 6 maanden van onder 12 maanden?

Speelgoed voor pasgeborenen jonger dan 6 maanden verschilt van speelgoed dat geschikt is voor baby’s jonger dan 12 maanden vanwege het stadium in hun ontwikkeling, met name op motorisch en cognitief gebied.

Voor pasgeborenen jonger dan 6 maanden zijn speeltjes die hun zintuigen stimuleren, zoals mobielen, rammelaars en bijtringen, geschikt. Deze speeltjes zijn gemakkelijk vast te pakken en vast te houden, en kunnen onder andere zachte speeltjes en speelballen met texturen bevatten.

Aan de andere kant stimuleren speeltjes voor baby’s jonger dan 12 maanden de cognitieve ontwikkeling, zoals vormensorteerders en stapelspeelgoed, en de fysieke ontwikkeling, zoals duwspeeltjes en loopauto’s. Baby’s van deze leeftijd ontwikkelen fijne motorische vaardigheden en hand-oogcoördinatie.

Het is belangrijk op te merken dat de ontwikkelingsverschillen en geschiktheid van speelgoed ook variëren tussen baby’s jonger dan 6 maanden en peuters. Daarnaast is speelgoedveiligheid cruciaal voor beide leeftijdsgroepen.

Hoe verhoudt eerstejaars speelgoed zich tot speelgoed voor peuters?

Eerstejaarsspeelgoed verschilt van speelgoed voor peuter omdat er zoveel veranderd in de eerste jaren van hun ontwikkeling. Zo kunnen baby’s pas echt spelen vanaf 6 maanden terwijl peuters al na kunnen denken over creatieve oplossingen.

Speelgoed voor het eerste jaar stimuleert de zintuigen met mobielen, rammelaars en bijtringen. Het is geschikt voor baby’s om vast te pakken, vast te houden en zachte, gestructureerde ballen zijn bijvoorbeeld al erg leuk.

Speelgoed voor peuters bevordert de cognitieve ontwikkeling met vormenstoven en stapelspeelgoed. Het bevordert ook de fysieke ontwikkeling met duwspeelgoed, ritjes en trekspeelgoed. Peuters ontwikkelen fijne motoriek met bouwstenen en nestelend speelgoed.

Speelgoed moet altijd aansluiten bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind.

Hoe zorg je ervoor dat speelgoed veilig is voor baby’s?

Baby’s vormen een speciale groep als het gaat om speelgoedveiligheid, omdat ze extra kwetsbaar zijn vanwege hun beperkte motorische vaardigheden en hun onvermogen om effectief te communiceren. Om ervoor te zorgen dat speelgoed veilig is voor baby’s, moeten ouders en verzorgers richtlijnen volgen en kiezen voor niet-giftig speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen en ongecoate hout.

Ze moeten ook speelgoed vermijden dat schadelijke chemicaliën of materialen bevat. Het is belangrijk om de leeftijdsaanbevelingen te controleren en de richtlijnen van de fabrikant te volgen om speelgoed met kleine onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken te vermijden.

Het regelmatig controleren op losse of kapotte onderdelen is ook cruciaal, omdat deze een gevaar kunnen vormen voor baby’s.

Bepaald speelgoed, zoals ballonnen, latex- of vinylhandschoenen, speelgoed met scherpe uiteinden, kleine onderdelen of touwtjes langer dan 7 inch (18 cm), moeten worden vermeden.

Het kiezen van speelgoed van gerenommeerde merken die veiligheid prioriteren en niet-giftige materialen gebruiken, wordt aanbevolen.

Wat betreft bijtspeeltjes is het belangrijk om te kiezen voor exemplaren gemaakt van veilige materialen en ontworpen om op te kauwen.

Ten slotte mogen speelgoed dat bedoeld is voor kinderen van 3 jaar en jonger geen kleine speeltjes of verwijderbare onderdelen hebben die in de keel van een kind kunnen vast komen te zitten, en breekbaar speelgoed, latexballonnen en plastic verpakking moeten worden vermeden om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Heeft een pasgeboren baby eigenlijk wel speelgoed nodig?

Ja, pasgeborenen hebben speelgoed nodig om hun ontwikkeling te bevorderen. Het spelen met speelgoed is een integraal onderdeel van de ontwikkeling van een baby, vanaf de eerste maand. Door interactie met speelgoed leert de baby sociale, probleemoplossende en emotionele vaardigheden ontwikkelen.

Zelfs jongere baby’s kunnen al profiteren van interactie met speelgoed dat geschikt is voor hun leeftijd, zoals het schudden van een rammelaar vanaf ongeveer 6 maanden.

Wanneer introduceer je speelgoed voor het eerst bij pasgeboren baby’s?

Pasgeboren baby’s beginnen pas echt te spelen met speelgoed na 6 maanden, maar je kunt speelgoed al vanaf de eerste maand introduceren. Ouders kunnen speelgoed gebruiken om de zintuigen en motorische vaardigheden van hun baby te ontwikkelen.

Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat geschikt is voor de leeftijd van de baby, maar je kunt ook alledaagse voorwerpen zoals houten lepels en pannen gebruiken als tijdelijk speelgoed voor baby’s jonger dan 6 maanden.

Welk speelgoed is het beste voor baby’s om te oefenen met zitten?

Het beste speelgoed voor baby’s om te oefenen met zitten is zacht zodat ze ook zacht terecht komen, biedt voldoende ondersteuning en zorgt er toch voor dat ze zelf wat werk moeten doen.

Ook speelgoed dat net te hoog is om liggend mee te spelen is een erg goede motivatie voor de baby om te oefenen met zitten.

Zachtste zitje om de baby te helpen zitten
Infantino Prop-A-Pillar
Product image
8.2
Toy score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
  • Handig 2-in-1 design voor tummy time en leren zitten
  • Kleurrijk design spreekt tot de verbeelding
Minder goed
  • Niet erg duurzaam

Wat maak pediatrisch speelgoed geschikt voor dagopvang of kinderdagverblijf?

Pediatrisch geschikt speelgoed is geschikt voor een kinderdagverblijf of crèche wanneer het de ontwikkeling van kinderen bevordert. Het stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling door het verkennen van texturen, kleuren en vormen met materialen zoals water, zand, klei, rijst, kiezels en bonen.

Daarnaast bevordert het de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen, helpt het bij het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden en stimuleert het sociale interactie en emotionele intelligentie.

Speelgoed is ook perfect voor een kinderopvang als het fysieke activiteit aanspoort, wat belangrijk is voor kinderen om de wereld te verkennen en emoties uit te drukken.

Wat is het slechtste soort speelgoed voor baby’s?

Het slechtste speelgoed voor baby’s zijn diegene die gevaarlijk zijn en geen ontwikkelingsvoordelen bieden. Voorbeelden hiervan zijn overstimulerende speelgoedrobots die zintuiglijke overbelasting veroorzaken en iPads in een zitje die schermtijd aanmoedigen. Ook staande activiteitencentra kunnen gevaarlijk zijn en verwondingen veroorzaken bij jonge baby’s.

Voor baby’s zijn speelgoedballen, stuiterend speelgoed en objecten die gevaarlijk kunnen zijn als ze vast komen te zitten in de mond of neus van de baby, niet geschikt. Daarnaast zijn speelgoedpoppen met scherpe accessoires gevaarlijk en kunnen ze verstikkingsgevaar opleveren.

Speelgoed met felle kleuren en patronen en speelgoed met harde geluiden zijn voor baby’s niet geschikt. Deze kunnen de ontwikkelende zintuigen van de baby overbelasten en leiden tot vermoeide ogen en slaapproblemen.

Daarentegen zijn er speelgoedsoorten die geschikt zijn voor peuters, maar niet voor baby’s. Staande activiteitencentra, zitjes en plastic stoelen kunnen de natuurlijke beweging van de baby ontmoedigen en leiden tot abnormale ontwikkeling. Ook worden babyjumpers en loopstoeltjes niet aanbevolen, omdat ze ongelukken kunnen veroorzaken en de motorische vaardigheden van het kind kunnen vertragen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.