Hoe kun je binnen met kinetisch zand spelen?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Ook al is het niets nieuws, is het toch iets wat we steeds vaker tegenkomen: speelzand voor binnenshuis, ook wel ‘kinetisch zand’ genoemd. 

Met kinetisch zand kun je dus lekker binnen spelen. Dit kun je met gewoon zand niet doen, omdat de zandkorrels dan overal zullen blijven liggen. 

Maar hoe kun je nu het beste binnenshuis spelen met kinetisch zand?

Hoe kun je binnen met kinetisch zand spelen?

Dit speciale zand heeft de unieke eigenschap aan elkaar te kleven, waardoor het ideaal is voor creatieve projecten en fantasierijk spel. Of je nu iets wilt bouwen, vormen wilt kneden of gedetailleerde ontwerpen wilt maken met een tandenstoker, er zijn eindeloze mogelijkheden met dit speciale zand.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is het ideale speelgoed als je geen tuin hebt, zodat je kind ook gewoon binnen leuk met zand kan spelen.

Kinetisch zand bestaat voor 98% uit ‘gewoon’ zand en voor 2% uit bindmateriaal dat niet giftig is.

Het heeft een grove korrel, droogt niet uit, is anti-bacterieel en zelfs glutenvrij.

Het zand bestaat uit een soort van losse draadjes waardoor het aan elkaar blijft plakken. Wanneer het in aanraking komt met water, zal het oplossen.

Als je kind per ongeluk het zand in zijn/haar mond stopt, is dat dus geen groot probleem.

En omdat het zand alleen aan zichzelf plakt, zullen je handen en kleding niet gauw vies worden.

Opruimen en weer opbergen is dan ook zo gedaan.

Lees ook: Kinetisch zand opruimen | Kun je het opzuigen met de stofzuiger?

Ideetjes voor spelen met kinetisch zand

Kinetisch zand is een verbazingwekkend en boeiend materiaal voor kinderen.

Kinderen van alle leeftijden zullen dol zijn op de vele manieren waarop kinetisch zand voor urenlang speelplezier kan zorgen.

Niet alleen is kinetisch zand ongelooflijk leuk, maar het biedt ook leermogelijkheden die uw kind kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun probleemoplossende vaardigheden, fijne motoriek en creativiteit

Het beste van kinetisch zand is dat het verkrijgbaar is in verschillende kleuren, zodat je kunt mixen en matchen om prachtige kunstwerken te maken.

Vormen en bouwsels maken

Om te beginnen met je eigen kinetisch zand meesterwerk neem je gewoon wat in je handen en voel je de textuur – het plakt niet aan je handen zoals andere soorten zand!

Van hieruit kun je vormen gaan vormen zoals kastelen of taarten – perfect voor wie geïnspireerd is door culinaire kunsten of architectuur.

Door de zachte textuur kun je met een tandenstoker of mes ingewikkelde details boetseren, dus hoe groot of klein het project ook is, je kunt het meeste halen uit kinetisch zand.

Creativiteit staat hier centraal, want er zijn geen grenzen aan wat je kunt maken – of het nu dieren, gezichten of berichten in een fles zijn.

Haal er ander speelgoed bij

Het zand is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kunt ermee bouwen, kneden en er vormpjes mee maken. 

Zo kun je er bijvoorbeeld een (gekleurd) zandkasteel mee bouwen of andere vormpjes.

Omdat het zand goed aan elkaar blijft plakken, heb je binnen no-time een prachtig kasteel gemaakt! Verder kun je natuurlijk ook denken aan een taart of cakejes ‘bakken’. 

Verder kun je er diertjes, poppetjes of gezichtjes mee maken en met een sateprikkertje of mesje de details van bijvoorbeeld het gezichtje in het zand tekenen.

Wees lekker creatief!

Ook kun je er extra accessoires bij kopen, zoals vormpjes en schepjes. Dat is leuk, maar niet per se nodig om lekker met kinetisch zand te kunnen spelen.

Je kunt ook spelen met natuurlijke materialen, zoals schelpjes die je op het strand hebt gevonden, of eikeltjes. 

Wat autoliefhebbers vaak ook leuk vinden, is een racebaan maken van zand, en met een vork of iets anders lijnen in de baan te maken.

Vervolgens race je er met je speelgoedautootjes over heen!

Ten slotte is een ander idee kleine items in het zand verstoppen, die je kind dan moet gaan zoeken. Laat de speurtocht maar beginnen!

Educatieve oefeningen

Voor degenen die de leerervaring een niveau hoger willen tillen is kinetisch zand ook een educatief hulpmiddel.

Je kunt uitgeknipte letters en cijfers gebruiken als sjablonen terwijl uw kind deze vormen in het materiaal nabootst – op deze manier oefent het met het herkennen van letters en heeft het tegelijkertijd plezier.

Een ander idee is om met het zand cijfers of letters na te maken, zodat je kind al spelenderwijs daarover leert.

Kinetisch zand is ook geweldig voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Kinderen leren bovendien hoeveel druk ze moeten uitoefenen bij het vormen van vormen – waardoor ze waardevolle inzichten krijgen in natuurkundige concepten als kracht en zwaartekracht.

Ideetjes om het troepvrij te houden 

Kinetisch zand heeft de eigenschap dat het alleen aan zichzelf plakt. Als je kindje klaar is met spelen, kun je het zand ook zo weer opruimen.

Gelukkig maar! Sla het altijd op in een bak of emmer, luchtdicht.

Om de ‘troep’ tot een minimum te houden, kun je bijvoorbeeld een tafelzeil gebruiken of een bak.

Of gebruik een dienblad: vaak krijg je die erbij als je kinetisch zand koopt.

Als je een wat groter dienblad hebt, kun je daar extra spelmaterialen aan toevoegen, zoals vormpjes, sateprikkertjes, rietjes, etc. 

Laat je kinderen het liefst aan een tafel spelen. Na het spelen verzamel je al het zand weer, en de restjes die op de grond terecht zijn gekomen ‘stempel’ je op met wat zand.

Zo ruim je niet alleen alles netjes op, maar zorg je er ook voor dat je nog lang met je voorraad vooruit kunt. 

Je kunt je kids ook met het zand in een kleine doos of tupperware laten spelen op de tafel.

Kies een ruimte met een harde of egale vloer, zodat – mocht er toch wat zand op de grond vallen – je dat makkelijker kunt oppakken.

Is kinetisch zand rommelig?

Kinetisch zand plakt dus alleen aan zichzelf – en niet aan de handen of kleren van je kind, of aan andere dingen. Kinetisch zand garandeert urenlang speelplezier.

Ouders zijn er ook groot fan van omdat het helemaal niet rommelig is. Het zand zal niet uit elkaar vallen, waardoor je dus geen zandkorrels door heel je huis zal hebben.

Kinetisch zand is perfect als jij als je ‘rommelige activiteiten’ van je kind wil aanmoedigen, maar niet van de eigenlijke rommel houdt! 

Kinetisch zand zal niet zoals gewoon zand verspreiden. Ook zal het niet aan kleding blijven plakken zoals Play-Doh.

Natuurlijk, als je kind het zand overal laat vallen, dan moet je het natuurlijk wel opruimen.

Maar het is veel gemakkelijker te hanteren dan gewoon zand, en het is bovendien eenvoudig om het speelvlak schoon te houden. 

Over het algemeen is kinetisch zand niet rommelig – mits je kind er natuurlijk verantwoordelijk mee omgaat.

Als je kinderen netjes aan tafel blijven zitten en ermee boven de tafel spelen, dan zal het opruimwerk geen probleem zijn.

Echter, als ze ermee gaan gooien, dan is het natuurlijk een ander verhaal… Zorg er daarom voor dat je kinderen netjes met het kinetisch zand omgaan. 

Omdat het zand niet plakt, kun je het makkelijk opruimen door met je hand het van de tafel te vegen in een bakje voor opslag.

Is het zand op een vlakke, harde vloer gevallen (dus niet op een tapijt), ook dan kun je het gemakkelijk opvegen.

Is het op een tapijt gevallen, gebruik dan gewoon even de stofzuiger.

Alleen dan ben je wel een deel van je zand kwijt. Kinetisch zand zal niet aan het tapijt blijven plakken, dus dat scheelt. 

Heeft je kind kinetisch zand in het haar gekregen? Ook geen probleem!

Laat hem/haar zijn/haar hoofd uit schudden, het liefst buiten, zodat het zand eruit kan vallen.

Daarna kun je je kind het beste een douche laten nemen, om er zeker van te zijn dat al het zand eruit is. 

Lees ook: 7 beste speelgoed stofzuigers om te “helpen” in huishouden

Hoe kun je met kinetisch zand spelen zonder rommel te maken?

Zoals hierboven ook al aangegeven, zijn er meerdere manieren om je kind met kinetisch zand te laten spelen zonder rommel te maken.

Probeer het volgende: 

  • Laat je kind ermee in een doorzichtige bak spelen. Bonus: het zal je kind ook leren over ruimtelijk inzicht!
  • In dit artikel gaat het natuurlijk voornamelijk om spelen met kinetisch zand binnenshuis, maar als je zeker wil weten dat je kind geen rommel maakt, moedig hem/haar dan aan om buiten met het zand te spelen, zelfs gewoon in de zandbak.
  • Verder is het een idee om je kind steeds een kleine hoeveelheid zand te geven om mee te spelen. Daar kunnen ze dan vormpjes mee maken. Denk aan dieren, poppetjes, of cakejes. Als ze meer willen, kunnen ze je dat vragen en kun jij bepalen of je hem of haar wat meer geeft.

Met kinetisch zand spelen is heel leuk, maar het is belangrijk om het op een manier te doen dat je zo min mogelijk rommel maakt.

Hieronder nog een aantal extra tips:

  • Speel met het zand op een oppervlak dat je makkelijk schoon kunt maken. 
  • Ook is het misschien handig om iets over de kleding van je kinderen te leggen, bijvoorbeeld een plastic zeil. Ook al wordt je kleding er niet vies van, kan het soms wel in een ribbroek blijven zitten bijvoorbeeld.
  • Verder raad ik aan dat je het kinetisch zand meteen opruimt na het spelen.

Conclusie

Met zoveel voordelen en toepassingen van kinetisch zand is het gemakkelijk te begrijpen waarom dit materiaal zo’n hit is geworden bij kinderen over de hele wereld!

Met de juiste materialen, fantasie en begeleiding van ouders kunnen jonge geesten hun creativiteit als nooit tevoren verkennen.

Lees ook: Waarom blijft mijn kinetische zand toch aan mijn handen plakken?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.