Het kiezen van de juiste snijmachine | Waar let je op?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Dus je bent op zoek naar een snijplotter machine? Goed, dan ben je op de juiste plaats gekomen.

Welkom bij mijn gids voor het kiezen van de juiste snijmachine voor jou.

Het kiezen van de juiste snijmachine zo pak je het aan

Het kopen van een snijplotter ofwel stansmachine die geschikt is voor jouw behoeften kan een grote beslissing zijn.

En zoals je nu waarschijnlijk al weet, zijn er veel dingen die je vooraf moet overwegen en onderzoeken, zoals de kosten, hoe makkelijk hij te gebruiken is, de veelzijdigheid en de stijl.

Dus laten we beginnen met dilemma’s.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Handmatige of automatische snijmachine?

Als je met een beperkt budget werkt, zijn handmatige snijmachines de beste keuze.

Doordat ze geen kabels hebben zijn ze ook zeer draagbaar, en veel gemakkelijker te gebruiken dan de duurdere elektronische snijmachines.

Een handmatige snijmachine werkt door het materiaal in de gleuf te voeren waar het dan of gesneden of in reliëf gemaakt (embossing) wordt. Het is echt zo eenvoudig als dat.

Een goed voorbeeld van een echt goede manuele reliëf- en snijmachine is de Sizzix Big Shot. Lees mijn uitgebreide review van dit geweldige apparaat hier.

Als je kiest voor een elektronische snijmachine dan heb je veel meer autonomie om je eigen unieke ontwerpen te maken via de geïntegreerde software.

Let op: niet alle elektronische snijmachines hebben deze mogelijkheid, dus controleer dit eerst.

Een elektronische machine werkt erg vergelijkbaar met een printer, waar cartridges worden gebruikt om de ontwerpen te snijden en te embossen.

Terwijl een elektronische snijmachine slechts een beetje ingewikkelder te gebruiken kan zijn dan zijn handmatige broertje, betekent het niet dat er geen gehannes is en dat alles met een druk op de knop gebeurt.

Als je op zoek bent naar een echt goede elektronische snijmachine, dan kun je veel plezier beleven aan de Cricut Explore Air 2, een van mijn favoriete elektronische snijmachines.

How to choose the right die cutting machine perhaps the Cricut Explore

Budget

Snijmachines kunnen kosten van € 50 voor een eenvoudige handbediende machine, tot zelfs meer dan € 1000 voor een top elektronische snijmachine.

De prijzen schommelen tussen de modellen, en op een bepaald moment zal vrijwel elk model en elk merk een aanbieding van een of andere soort hebben, vooral op Amazon.

Houd dus een prijs in gedachten, houd je daaraan, en kijk uit naar de aanbiedingen.

Het is ook de moeite waard om rekening te houden met hoeveel vervangende cartridges, snijmatten, software-updates en andere accessoires kosten voor jouw machine.

Misschien hebt je de deal van de eeuw gevonden, maar als de kosten om nieuwe voorraad te kopen hoog zijn, is het niet de moeite waard om deze aan te schaffen.

Gebruiksgemak

Bij het kiezen van de juiste snijplotter is het belangrijk om te onderzoeken hoe gemakkelijk hij te gebruiken is.

Als je niet technisch onderlegd bent, is het misschien de moeite waard om je bij de handmatige slingermachines te houden.

Je kunt ook onderzoeken of er handleidingen of online gidsen zijn die je vooraf kunnen laten zien hoe je de machine moet gebruiken. Hoe geavanceerder de machine, hoe moeilijker het zal zijn om te leren hoe deze te gebruiken.

Sommige van de meer technologische snijmachines zullen echter in staat zijn om de beste op maat gemaakte ontwerpen te leveren.

Als je voor een geavanceerde machine kiest, kan het de moeite waard zijn om van tevoren de kwaliteit van de klantenservice en ondersteuning door het bedrijf in kwestie te onderzoeken, mocht je hulp nodig hebben, of zijn er wellicht forums waar je vragen over de machine kunt stellen?

Uiteindelijk gaat het dus om het vinden van een balans tussen gebruiksgemak en functionaliteit.

Voor project inspiratie, bekijk mijn 50 leuke snijplotter project ideeën voor eindeloze creativiteit

Materialen

Bij het kiezen van de juiste stansmachine zal je moeten weten welke materialen je kan snijden en in reliëf kan maken.

Zoals je kan zien in veel van onze product reviews, zijn de meeste snijmachines in staat om vrijwel elk dun materiaal te snijden.

Het is echter belangrijk om de dikte van het materiaal dat je van plan bent te gebruiken te onderzoeken, en dan vooraf te controleren of dit mogelijk is op je machine.

Kijk ook naar de veelzijdigheid van de machine, kan hij zowel tekenen en reliëf maken als snijden?

Wil je met stof gaan werken, om bijvoorbeeld deze leuke stoffen bloemen te creëren, zorg er dan voor dat je snijmachine dit aankan.

Een goede machine om te overwegen voor veel soorten materiaal, is de Gemini snijmachine van Crafter’s Companion.

Grootte, gewicht en draagbaarheid

Bij het kiezen van de juiste snijmachine, moet je rekening houden met de grootte van het apparaat in de opberg-stand, maar ook met de grootte van de machine wanneer deze is uitgeklapt.

Dit is echt belangrijk voor hobbyisten die in een kleine ruimte werken.

Denk ook aan hoe gemakkelijk het apparaat te verplaatsen is? Is het licht van gewicht? Heeft het een handvat?

Met de meeste machines variërend tussen de 2 kg en 20 kg, is het verschil aanzienlijk.

Heb je eenmaal een snijmachine gevonden en wil je er het beste uit halen? Lees mijn 50 geniale hacks voor Silhouette en Cricut snijmachines

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.