Hoe je kind competitief spel en sportiviteit leert

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Competitief spel

Competitief spel is een ontwikkelingsfase waarin kinderen leren omgaan met winnen en verliezen. Het is een belangrijke stap in het ontwikkelen van vaardigheden zoals regels volgen, inspanning belonen en omgaan met teleurstellingen.

Volgens het onderzoek van Serrano-Durá, J., Molina, P., & Martínez-Baena, A. (2020) in Sport, Education and Society, is het leren van fair play belangrijker dan alleen in spel, inclusief gelijke kansen, psychosociale perspectieven en sociodemografische aspecten.

Het onderzoek van Plass, J., O’Keefe, P., Homer, B., Case, J., Hayward, E., Stein, M., & Perlin, K. (2013) gepubliceerd in de Journal of Educational Psychology, wijst uit dat competitief spel het leren tijdens het spel verhoogt ten opzichte van solo-spel, terwijl samenwerking het leren juist kan verminderen.

Om een kind te leren competitief te spelen, begin je met het uitleggen van de spelregels. Prijs hun inspanningen, niet alleen de overwinning. Leer ze dat er altijd een volgende keer is om te proberen te winnen. Ondersteuning en leren van anderen helpt bij het ontwikkelen van goede sportiviteit. Bordspellen kunnen bijvoorbeeld een geweldig hulpmiddel zijn om competitief spel te leren.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe leer je jouw kind spelregels te begrijpen en volgen?

Om je kind te leren de spelregels te begrijpen en te volgen, begin je met eenvoudige spellen. Zorg dat het spel geschikt is voor de leeftijd van het kind en leg de regels duidelijk en kort uit. Gebruik bij jongere kinderen visuele hulpmiddelen om de regels te verduidelijken.

Laat het kind het spel eerst observeren. Demonstreer hoe het spel werkt en benadruk het belang van het volgen van de regels. Geef het kind de kans om vragen te stellen en beantwoord deze geduldig.

Betrek het kind bij het spel door het te laten deelnemen aan het opstellen van de regels. Dit helpt het kind om het concept van regels te begrijpen en te accepteren.

Leer het kind dat winnen niet het belangrijkste is. Leg uit dat eerlijk spelen en plezier hebben belangrijker zijn. Geef het goede voorbeeld door zelf de regels te volgen en eerlijk te spelen.

Oefen het spel met het kind. Geef het kind de kans om de regels toe te passen en corrigeer het zachtjes als het een fout maakt. Geleidelijk aan zal het kind de regels beter begrijpen en kunnen toepassen.

Het is ook belangrijk om het kind te leren omgaan met verliezen. Leer het kind dat verliezen deel uitmaakt van het spel en dat het belangrijk is om sportief te blijven, zelfs als het verliest.

Blijf betrokken bij het spelproces van het kind. Bied hulp en begeleiding waar nodig, maar laat het kind ook de vrijheid om zelf te ontdekken en te leren.

Ten slotte, maak het leren van spelregels leuk. Gebruik spellen die het kind leuk vindt en die passen bij zijn leeftijd en vaardigheden. Dit zal het kind motiveren om de regels te leren en te volgen.

Hoe beloon je de inspanning, niet winnen of verliezen?

Om de inspanning te belonen, niet het winnen of verliezen, moet je de nadruk leggen op de volgende dingen.

  1. Focus op inspanning: Prijs de inspanning van het kind, niet het resultaat. Zeg bijvoorbeeld “Je hebt hard gewerkt aan je handschrift” in plaats van “Je handschrift is geweldig”.
  2. Benadruk het leerproces: Moedig het kind aan om te leren van fouten en uitdagingen. Zeg bijvoorbeeld “Ik ben trots op hoe je bent blijven proberen, zelfs toen het moeilijk was”.
  3. Wees specifiek: Geef specifieke complimenten over wat het kind heeft bereikt. Zeg bijvoorbeeld “Je hebt je voetbalvaardigheden verbeterd” in plaats van “Je bent goed in voetbal”.
  4. Vermijd vergelijkingen: Vergelijk het kind niet met anderen. Focus op individuele vooruitgang en verbetering.
  5. Moedig groeimindset aan: Prijs de bereidheid van het kind om nieuwe dingen te proberen en uitdagingen aan te gaan. Zeg bijvoorbeeld “Ik hou ervan hoe je nieuwe dingen probeert” in plaats van “Je bent zo slim”.
  6. Prijs inspanningen, niet aangeboren vaardigheden: Zeg bijvoorbeeld “Je hebt veel geoefend op de piano” in plaats van “Je bent een natuurlijke pianist”.
  7. Help bij het stellen van doelen: Moedig het kind aan om doelen te stellen en te werken aan het bereiken ervan. Zeg bijvoorbeeld “Ik zie dat je hard hebt gewerkt om je doel te bereiken”.
  8. Toon tolerantie voor verlies: Leer het kind dat verliezen deel uitmaakt van het spel en dat het belangrijk is om te blijven proberen. Zeg bijvoorbeeld “Het is oké om te verliezen, het belangrijkste is dat je je best hebt gedaan”.

Hoe leer je dat er altijd een andere keer zal zijn?

Om te leren dat er altijd een andere keer zal zijn, moet je de volgende dingen doen.

  1. Manage gevoelens: Valideer emoties van frustratie en teleurstelling. Het is oké om van streek te zijn. Help kinderen deze emoties te omarmen en ermee om te gaan.
  2. Leer veerkracht: Moedig een groeimindset aan. Prijs inspanningen, niet aangeboren vaardigheden. Toon bereidheid om uitdagingen aan te gaan.
  3. Voorkom negativiteit: Leg uit dat verliezen een deel van het leven is. Het is niet altijd makkelijk, maar het is een kans om te leren en te groeien.
  4. Begin opnieuw: Laat zien dat er altijd een andere keer zal zijn. Of het nu gaat om een spel, een kans of een moment, er is altijd een volgende keer.
  5. Bied kansen: Geef kinderen de kans om te weten dat er een andere keer zal zijn. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en het omgaan met teleurstellingen.
  6. Liefde voor leren: Stimuleer een liefde voor leren. Dit kan kinderen helpen te begrijpen dat er altijd een andere keer zal zijn om te winnen, te leren en te groeien.

Hoe helpt het leren ondersteunen van anderen met competitief spel?

Ondersteuning van anderen leren helpt competitief spel door teamvaardigheden te ontwikkelen. Goed leren betrekt belangrijke vaardigheden zoals steun geven en ontvangen. Kinderen beginnen zo te bouwen aan hun beste zelf.

Ondersteuning is geen verliezersvaardigheid, maar een competitieve. Het leert kinderen respectvol te zijn, de uitkomst te accepteren en de winnaar te feliciteren. Dit bouwt veerkracht op en helpt om te gaan met tegenslagen. Het aanmoedigt sportiviteit en leert omgaan met teleurstelling.

Leren van ondersteuning maakt het spel leuker. Het leert kinderen ook om beleefd te zijn, bijvoorbeeld door te klappen en te juichen voor anderen.

Hoe leer je sportiviteit?

Om goede sportiviteit te leren, moet je eerst de waarde van respect benadrukken. Respect omvat eerlijk spelen, regels volgen en beslissingen van scheidsrechters accepteren, zelfs als je het er niet mee eens bent.

  1. Focus op het belang van teamwerk. Leer kinderen dat elke speler een rol speelt en dat het succes van het team belangrijker is dan individuele overwinningen.
  2. Moedig positief gedrag aan en vermijd negatieve kritiek. Prijs inspanningen, niet alleen resultaten. Ondersteun kinderen om fouten te zien als leerkansen, niet als falen.
  3. Leer kinderen dat winnen niet alles is. Het is belangrijk om ook genadig te verliezen en te accepteren dat je niet altijd kunt winnen.
  4. Betrek ouders en coaches bij het proces. Zij kunnen als rolmodellen dienen en het belang van sportiviteit benadrukken.
  5. Zorg ervoor dat kinderen plezier hebben. Sport moet leuk zijn en niet alleen gericht op competitie.
  6. Geef het goede voorbeeld. Kinderen leren door te observeren, dus toon sportiviteit in je eigen gedrag.

Hoe kunnen bordspellen helpen competitief spel te leren?

Bordspellen kunnen helpen competitief spel te leren door het ontwikkelen vaardigheden zoals strategisch denken, plannen en besluitvorming. Ze leren kinderen om te gaan met uitdagingen en bevorderen een groeimindset.

Bordspellen helpen ook bij het ontwikkelen van veerkracht, door kinderen te helpen omgaan met tegenslagen en terug te veren. Dit bevordert een groeimindset en de bereidheid om uitdagingen aan te gaan.

De fantasie werelden bieden een veilige ruimte voor leren en spelen, in ieder geval zoals de beste bordspellen zijn opgezet. Ze bevorderen sportiviteit, respect en acceptatie van de uitkomst van het spel. Dit helpt kinderen om te leren omgaan met druk en bevordert zelfvertrouwen.

Bordspellen zijn een leuke en leerzame manier voor kinderen om nieuwe vaardigheden te leren. Ze zijn een geweldige manier voor ouders en verzorgers om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van competitieve vaardigheden en emotionele veerkracht.

Welke fase is competitief spel?

Competitief spel is de fase waarin kinderen strategische vaardigheden ontwikkelen door het spelen van spellen met een doel, zoals sporten. Volgens de stadia van spel, zoals uiteengezet door socioloog Mildred Parten, is dit meestal de manier waarop kinderen leren concurreren en winnen.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel winnen leuk kan zijn, het genieten van het spel en het ontwikkelen van een groeimindset de sleutel zijn. Stanford Medicine benadrukt dat het betrekken bij competitief spel goed is voor de cognitieve groei van kinderen en het is daarom ook een van de latere fasen van spel. Het zoeken naar vooruitgang en plezier in het spel is even belangrijk als het winnen.

Leert je kind competitief vóór coöperatief spel?

Competitief spel komt typisch voor coöperatief spel in de ontwikkelingsfasen van een kind. Kinderen beginnen met solitair spel, waarbij ze alleen spelen zonder interactie. Parallel spel volgt, waarbij kinderen naast elkaar spelen, maar niet echt interageren.

Competitief spel start vervolgens, waarbij kinderen geïnteresseerd raken in spellen met een winnaarsdoel. Volgens onderzoek komt coöperatief spel als laatste. Hierbij werken kinderen samen in plaats van te concurreren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.