Playmobil: Ontdek de productie, themaparken, games & films!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het is een van de meest populaire speelgoedmerken ter wereld en heeft al meer dan 40 jaar een grote fan-base. Maar hoe is het ontstaan?

Playmobil is een Duitse speelgoedfabriek, opgericht in 1974 door de familie Brandstätter en ontwikkeld door ingenieur Hans Beck die zich baseerde op het gedrag van kinderen tijdens het spelen. De omvangrijke speelgoedlijn bestaat uit een groot aantal plastic poppetjes met accessoires is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

In dit artikel vertel ik je alles over het ontstaan, het speelsysteem en de geschiedenis van dit populaire speelgoedmerk.

Playmobil logo

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Alles wat je moet weten over Playmobil

Ontstaan en ontwikkeling van Playmobil in Duitsland

Playmobil is een speelsysteem van het Duitse speelgoedbedrijf Brandstätter. Het hoofdkantoor van de firma bevindt zich in Zirndorf, Duitsland. Playmobil werd in 1974 opgericht als dochteronderneming van Brandstätter. Het merk is inmiddels zo populair dat het een eigen pagina heeft op de vrije encyclopedie Wikipedia.

Productie en aanpassing aan exportmarkten

Playmobil wordt geproduceerd in Malta en Duitsland. Het merk heeft zich aangepast aan verschillende exportmarkten door het verkrijgen van licenties voor bijvoorbeeld Disney-figuren.

Concurrentie en gesloten productie

Playmobil heeft te maken met concurrentie van andere speelgoedmerken, zoals LEGO en Duplo. Het bedrijf heeft er echter voor gekozen om de productie gesloten te houden en geen samenwerkingen aan te gaan met andere merken.

Kenmerken van Playmobil

De speelgoedfiguurtjes van Playmobil hebben een grootte van ongeveer 7,5 centimeter. Destijds waren vooral producten als emmers en hoolahoops populair, maar Hans Beck, de ontwikkelaar van Playmobil, baseerde zijn uitvinding op tinnen speelgoedfiguurtjes. Hij bestudeerde het gedrag van kinderen tijdens het spelen en bedacht speelgoedfiguurtjes met bewegende delen en een houding die kindertekeningen benaderde. De figuurtjes hebben lachende gezichtjes en zijn voorzien van verschillende eigenschappen, zoals een brandweeruniform of ridderkleding. Aanvankelijk bestonden de figuurtjes enkel uit mannelijke personages, maar later werden ook vrouwelijke personages geïntroduceerd.

Geschiedenis van Playmobil

Playmobil werd in 1974 geïntroduceerd op de internationale speelgoedbeurs in Neurenberg. Aanvankelijk was er weinig interesse voor het speelgoed, maar aan het einde van de beurs plaatste een Nederlandse groothandelaar een bestelling van één miljoen dozen. Sindsdien is Playmobil uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk.

Trivia over Playmobil

  • Playmobil heeft een herkenbaar logo met een gele smiley en rode letters.
  • Horst Brandstätter gaf Hans Beck de opdracht om een speelsysteem te ontwikkelen.
  • Beck kreeg in 1974 patent op zijn uitvinding van de speelgoedfiguur.
  • De stijgende olieprijs tijdens de oliecrisis zorgde ervoor dat Playmobil zich richtte op speelgoed dat niet afhankelijk was van olie als grondstof.
  • De eerste Playmobil-doos bestond uit drie ridders.

De geschiedenis van Playmobil

Ontstaan van het speelsysteem

Playmobil is een speelgoedfiguur die in 1974 werd ontwikkeld door de Duitse firma Brandstätter. Het idee kwam van Hans Beck, die in dienst was bij het bedrijf. Horst Brandstätter gaf hem de opdracht om een speelsysteem te ontwikkelen dat anders was dan de bestaande speelgoedfiguren. Beck ontwikkelde een speelgoedfiguur van 7,5 cm groot met beweegbare ledematen en bijbehorende accessoires. Het patent werd in juni 1974 aangevraagd.

De grootste concurrent

De grootste concurrent van Playmobil was in die tijd Lego. Lego was al een bekend merk en had al veel speelgoed op de markt gebracht. Playmobil was echter anders dan Lego. Het was gemaakt van plastic en was 7,5 cm hoog. De ledematen konden bewegen en het hoofd kon ronddraaien. De figuren hadden een vrolijk en lachend gezicht, zoals een ridder met een helm op.

Wereldwijde bekendheid

Inmiddels kent bijna iedereen Playmobil. Het bestaat al meer dan 40 jaar en heeft inmiddels miljoenen fans over de hele wereld. Het speelgoed is inmiddels zo groot geworden dat er zelfs themaparken van zijn gemaakt. Playmobil heeft ook films en televisieseries gemaakt.

De eerste schetsen en ontwerpen

Toen Hans Beck begon met het ontwerpen van de eerste Playmobil-figuurtjes, zag hij dat er behoefte was aan verschillende versies van de figuren. Hij maakte schetsen van een indiaan, een ridder en andere personages. Deze gingen in opvolgende versies van de Spielwarenmesse in Duitsland. De reacties waren matig, totdat een Nederlandse inkoper van speelgoedhandel Otto Simon geïnteresseerd raakte. Hij plaatste een bestelling van een miljoen gulden. Het geld dat ze kregen, zorgde ervoor dat andere inkopers ineens ook belangstelling kregen.

Veranderingen in de loop der jaren

In het begin produceerde Playmobil alleen mannelijke figuren. Later kwamen er ook vrouwelijke figuren bij. De grote verandering kwam toen Playmobil begon met het produceren van voertuigen en zelfs stiften. Het uiterlijk van de figuren veranderde ook. De schoenen en haardracht werden anders en het charisma van de figuren werd veranderd. Tenslotte werden de figuren voorzien van draaibare handen.

De productie van Playmobil

De figuurtjes worden gemaakt van ABS-kunststofgranulaat in diverse kleuren. Onder hoge druk worden de granulaatkorrels in gietvormen gebruikt om de figuren te vervaardigen. In de fabriek wordt jaarlijks circa 6 ton granulaat verwerkt tot Playmobilonderdelen.

Wereldwijde vraag naar Playmobil

Playmobil is een wereldwijd bekend merk en de vraag naar de speelfiguren is groot. Om aan deze vraag te voldoen, heeft Playmobil een speciaal systeem ontwikkeld genaamd ‘mouldin system’. Dit systeem brengt de mallen later naar de assemblagefabriek, waardoor er minder mallen nodig zijn en er meer figuren geproduceerd kunnen worden.

De productie van accessoires en gebouwen

Naast de speelfiguren worden er ook diverse accessoires en gebouwen geproduceerd. Zo zijn er kastelen, huizen en andere dingen die bij het speelsysteem horen. Het hoofdkantoor van Playmobil is gevestigd in Duitsland, maar de productie vindt plaats overal ter wereld.

Export van Playmobil

Playmobil is een belangrijk exportproduct voor de Tsjechische Republiek. De speelfiguren worden over de hele wereld verkocht en zijn een belangrijk onderdeel van de speelgoedmarkt. Playmobil is een moeilijke naam om uit te spreken, maar het is een naam die bij veel mensen hoort.

Playmobil themaparken

Funpark Zirndorf

Het Playmobil Funpark in Zirndorf, Duitsland is het eerste en grootste Playmobil themapark ter wereld. Het park opende zijn deuren in 2000 en beslaat een oppervlakte van 90.000 vierkante meter. Het park is geopend van maart tot en met december en biedt zowel binnen- als buitenattracties. Het park heeft een miniatuurwereld van de stad Nürnberg en een bouwthema van de ark van Noach. Daarnaast zijn er een golfbaan, skelterbaan, balanceerparcours, reuze springkussen en trampolines. Het park is een populaire bestemming voor gezinnen en kinderen van alle leeftijden.

Playmobil FunPark Malta

Het Playmobil FunPark Malta is gelegen in Birżebbuġa, nabij de huidige Playmobil fabriek op Malta. Het park opende zijn deuren in juli 2019 en is het tweede Playmobil themapark ter wereld. Het park heeft een oppervlakte van 30.000 vierkante meter en biedt zowel binnen- als buitenattracties. Het park heeft een bouwthema van de ark van Noach en een minigolfbaan. Daarnaast zijn er een power-kraan, een indoorspeeltuin en een onoverdekte speeltuin. Het park is een populaire bestemming voor gezinnen en kinderen van alle leeftijden.

Spelen met Playmobil: Diverse Games voor Kinderen

Playmobil heeft naast de bekende speelsets ook diverse games uitgebracht voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze games zijn bedoeld om op een speelse manier de fantasie van kinderen te prikkelen en hen te laten genieten van de wereld van Playmobil. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende games die verkrijgbaar zijn op diverse platforms.

Playmobil: Laura’s Geheim

In dit spel ga je samen met Laura op avontuur om haar geheim te ontdekken. Het is een interactief spel waarbij je verschillende puzzels moet oplossen en op zoek moet gaan naar aanwijzingen. Het spel is verkrijgbaar voor de Nintendo DS en Wii.

Playmobil: De Diamant van Drakenstein

In dit spel ga je op zoek naar de diamant van Drakenstein. Je speelt als Alex, die op de boerderij van zijn oom woont. Het spel is verkrijgbaar voor de Nintendo DS en Wii.

Playmobil: Circus

In dit spel ben je onderdeel van het Playmobil Circus en moet je verschillende opdrachten uitvoeren om het circus te laten slagen.

Playmobil: De Boerderij

In dit spel ben je de eigenaar van een boerderij en moet je verschillende opdrachten uitvoeren om de boerderij draaiende te houden.

Playmobil: Bernina Express

In dit spel ga je met de trein door de bergen en moet je verschillende opdrachten uitvoeren om de trein op tijd te laten rijden.

Playmobil: Time Travel

In dit spel reis je door de tijd en moet je verschillende opdrachten uitvoeren om de geschiedenis te veranderen.

Naast deze games zijn er ook diverse Playmobil applicaties verkrijgbaar voor op de smartphone en tablet. Hiermee kunnen kinderen op een speelse manier de wereld van Playmobil ontdekken.

Kindercoaches hebben ingezet op het spelen van games omdat kinderen tijdens het spelen bepaalde emoties kunnen herkennen en op een bepaalde manier kunnen uiten. Zo kunnen kinderen in een bijzondere situatie, zoals een bruiloft of begrafenis, zichzelf beter voelen door het spelen van een game waarin ze hun emoties kunnen uiten.

Kijk dus eens naar de diverse Playmobil games en ontdek welke figuur jouw kind het leukst vindt om mee te spelen.

Playmobil op het grote en kleine scherm

Playmobil animatiefilms en televisieseries

Playmobil heeft de afgelopen jaren een aantal animatiefilms en televisieseries uitgebracht. De eerste animatiefilm, “Playmobil: De Film”, werd uitgebracht in augustus 2019 en was te zien in de bioscoop. De film volgt de avonturen van Marla en haar jongere broer Charlie, die in de magische wereld van Playmobil worden getrokken. De film kreeg gemengde reacties van critici en het publiek, maar sommige fans vonden het leuk om hun favoriete speelgoed op het grote scherm te zien.

Naast de film heeft Playmobil ook een aantal televisieseries uitgebracht, waaronder “Super 4” en “Playmobil: Het Geheime Piraten Eiland”. Deze series zijn meer gericht op kinderen en zijn gemaakt in een digitale animatiestijl. De series zijn interactief en bevatten vaak geheime boodschappen en puzzels voor kinderen om op te lossen.

Playmobil op YouTube en andere websites

Naast de officiële animatiefilms en televisieseries, zijn er ook veel fan-made Playmobil-video’s te vinden op YouTube en andere externe websites. Sommige van deze video’s zijn creatief en leuk om te zien, terwijl andere gewoon een ripoff lijken te zijn van andere populaire video’s.

Als je op zoek bent naar officiële Playmobil-video’s, kun je het beste de YouTube-pagina van Playmobil bekijken. Hier vind je trailers, teasers en andere nieuwsberichten over de nieuwste Playmobil-films en televisieseries. Het is ook mogelijk om Playmobil-video’s te vinden op andere websites, maar wees voorzichtig bij het klikken op links en lees altijd de beschrijving voordat je op een pagina klikt.

Playmobil stemmen en andere details

Als je een grote Playmobil-fan bent, zul je het leuk vinden om te weten dat sommige van je favoriete acteurs de stemmen van Playmobil-karakters hebben ingesproken. Zo heeft Anya Taylor-Joy de stem van Marla ingesproken in “Playmobil: De Film”. Andere bekende acteurs die hun stem hebben geleend aan Playmobil-karakters zijn onder andere Daniel Radcliffe, Jim Gaffigan en Adam Lambert.

Playmobil heeft ook een aantal boeken uitgebracht die zijn gebaseerd op de animatiefilms en televisieseries. Deze boeken zijn geschreven door verschillende auteurs en bevatten vaak extra details over de personages en de wereld van Playmobil.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat sommige fans van mening zijn dat Playmobil een fantasieloze ripoff is van LEGO (lees hier meer over de verschillen). Hoewel er zeker overeenkomsten zijn tussen de twee merken, hebben beide hun eigen unieke kenmerken en fans. Het is aan iedereen om te beslissen welk speelgoed ze het leukst vinden!

Conclusie

Playmobil is een van de oudste speelsets ter wereld en een van de populairste. Het is een speelsysteem waarmee je fantasie de vrije loop kan laten en het is een van de weinige speelgoedmerken die nog steeds in handen zijn van dezelfde familie.

Met zoveel sets en thema’s zit er altijd wel wat bij voor je kind!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.