Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Waarom rubberhout het perfecte materiaal is voor duurzaam speelgoed

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Rubberhout is een natuurlijk materiaal dat van nature bestaat uit latex en wordt gebruikt voor verschillende producten, waaronder speelgoed. Maar is het veilig voor kinderen?

In dit artikel bespreken we de voordelen van rubberhout en waar je op moet letten bij het kiezen van speelgoed van dit materiaal.

Wat is rubber hout

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ontdek de wereld van rubberhout speelgoed

Rubberhout, ook wel bekend als rubberwood of Hevea Brasiliensis, is een houtsoort afkomstig van de rubberboom. Deze bomen worden voornamelijk gebruikt voor de productie van latex, maar wanneer ze na een aantal jaar geen latex meer geven, worden ze gekapt en krijgen ze een tweede leven als hout voor onder andere speelgoed.

Waarom is rubberhout zo geschikt voor speelgoed?

Rubberhout heeft een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maken voor speelgoed (veel van deze houten speelgoed merken gebruiken het). Zo is het hout makkelijk te bewerken en heeft het een mooie, lichte kleur. Bovendien is het een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal, omdat het afkomstig is van bomen die al voor een ander doel zijn gebruikt. Hierdoor is het een verantwoorde keuze voor speelgoed van baby’s vanaf een paar maanden oud tot kinderen van een aantal jaar.

Veiligheid en afwerking van rubberhout speelgoed

Rubberhout speelgoed is niet alleen duurzaam, maar ook veilig voor je kleine. Het hout wordt vaak afgewerkt met beits of vernis op waterbasis, zodat er geen schadelijke stoffen in het speelgoed terechtkomen. Daarnaast zijn de hoeken en randen van het speelgoed vaak mooi afgerond, zodat je kindje zich niet kan bezeren tijdens het spelen.

Verschillende soorten rubberhout speelgoed

Er bestaat een groot aanbod aan rubberhout speelgoed, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij jouw kindje past. Enkele voorbeelden van rubberhout speelgoed zijn:

  • Blokken en stapelblokken: ideaal om te leren bouwen en vormen te herkennen.
  • Vormenstoof: helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en het herkennen van vormen en kleuren.
  • Rammelaar en bijtring: gemaakt van natuurrubber en hout, perfect voor baby’s vanaf een paar maanden oud.
  • Dieren en voertuigen: leuk om mee te spelen en de fantasie te prikkelen.
  • Puzzels en spelletjes: goed voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en het leren samenwerken.

De ecologische voordelen van rubberhouten speelgoed

Rubberhout komt van de rubberboom, die voornamelijk in Azië groeit. Deze bomen worden normaal gesproken gebruikt voor de productie van latex, maar na ongeveer 25 tot 30 jaar neemt de latexproductie af. In plaats van de bomen te laten rotten, worden ze gekapt en gebruikt voor de productie van rubberhouten producten, zoals speelgoed. Zo krijgen deze bomen een tweede leven en wordt er op een verantwoorde manier met het milieu omgegaan.

Welke fabrikanten kiezen voor rubberhout?

Een bekende fabrikant die rubberhout gebruikt voor speelgoed is Hape. Dit merk heeft een uitgebreid assortiment aan rubberhouten speelgoed, waarbij de focus ligt op het stimuleren van de creativiteit en motoriek van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan blokken, puzzels en vormen die kinderen in elkaar kunnen zetten en zo spelenderwijs hun vaardigheden ontwikkelen.

Waarom is rubberhouten speelgoed zo aangenaam?

Rubberhout voelt van nature warm en zacht aan, waardoor het een aangename textuur heeft om mee te spelen. Dit maakt het speelgoed extra aantrekkelijk voor kinderen. Bovendien is rubberhout eenvoudig te bewerken, waardoor er allerlei leuke en creatieve vormen van speelgoed gemaakt kunnen worden.

Waarom rubberhout uitblinkt als materiaal voor speelgoed

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en veiligheid staat daarbij voorop. Rubberhout is een geweldig materiaal voor speelgoed, omdat het van nature zacht en splintervrij is. Bovendien is het eenvoudig te bewerken, waardoor er geen scherpe randjes of uitsteeksels aan het speelgoed zitten. Dit maakt het uitermate geschikt voor kleine kinderhandjes die graag overal aanzitten en alles in hun mond stoppen.

De keuze voor duurzaamheid

Tegenwoordig is het milieu een belangrijk onderwerp, en steeds meer ouders kiezen voor duurzame producten. Rubberhout is een ecologisch verantwoord materiaal, omdat het afkomstig is van rubberbomen die aan het einde van hun productieve leven staan. In plaats van deze bomen te verbranden, krijgen ze een nieuw leven als speelgoed. Zo draag je als ouder bij aan een beter milieu voor de toekomst van je kind.

De populariteit van rubberhout in speelgoedmerken

Rubberhout wordt tegenwoordig veel gebruikt in speelgoed, en grote merken zoals Hape hebben het omarmd als hun voornaamste materiaal. Dit zorgt ervoor dat er een breed scala aan speelgoed beschikbaar is, van blokken en puzzels tot treinbanen en poppenhuizen. Hierdoor is er voor elke ontwikkelingsfase van je kind wel iets leuks te vinden.

Waar je op moet letten bij het kopen van rubberhouten speelgoed

Als je besluit om rubberhouten speelgoed te kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het speelgoed voldoet aan de veiligheidsnormen. Kijk bijvoorbeeld naar de CE-markering en lees de specificaties van het product. Daarnaast is het goed om te weten dat rubberhout van nature een lichte geur heeft. Deze geur is volkomen veilig, maar sommige kinderen kunnen er gevoelig voor zijn. Tot slot is het verstandig om te kiezen voor een gerenommeerd merk, zoals Hape, dat bekendstaat om zijn kwaliteit en duurzaamheid.

De voordelen van rubberhout op een rijtje

Om het overzichtelijk te maken, zetten we de voordelen van rubberhout als speelgoedmateriaal nog even op een rijtje:

  • Veilig en splintervrij
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Veelzijdig en geschikt voor diverse soorten speelgoed
  • Populair bij gerenommeerde speelgoedmerken
  • Eenvoudig te onderhouden en schoon te maken

Kortom, rubberhout is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar veilig, kwalitatief en duurzaam speelgoed voor je kind.

Conclusie

Is rubberhout goed als speelgoed?

Rubberhout is een duurzaam en ecologisch materiaal dat een tweede leven krijgt als speelgoed. Het is een goede keuze voor kinderen om hun creativiteit te stimuleren en hun motoriek te ontwikkelen. Het is een veilige keuze omdat het splintervrij is en de randjes makkelijk af te ronden.

Als je op zoek bent naar een nieuw stuk speelgoed, kun je het beste rubberhout proberen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.