Kan houten speelgoed ook giftig zijn? We duiken erin!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Houten speelgoed is geliefd bij kinderen, maar is het veilig? Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat het houten speelgoed op de Nederlandse markt veilig is voor kinderen. Het onderzoek richtte zich vooral op treintjes, wagentjes en beukenhout speelgoed.

Maar is het nog steeds verstandig om voorzichtig te zijn?

Kan houten speelgoed ook giftig zijn

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Onderzoek onthult de waarheid over houten speelgoed

In de periode van november tot december heeft de NVWA houten speelgoed onderzocht dat op de Nederlandse consumentenmarkt wordt aangeboden. Ze richtte zich voornamelijk op treinbanen (dit zijn in ieder geval goede houten sets voor kinderen) en wagentjes van beukenhout. De producten werden getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals zware metalen, chroom VI en tin III.

Resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat een kanttekening bij de veiligheid van houten speelgoed op zijn plaats is. Van de onderzochte producten bleek een deel niet te voldoen aan de wettelijke eisen. Zo werden er bij sommige geverfd en gelakt speelgoed chemische stoffen aangetroffen die niet geschikt zijn voor kinderen.

Winkels en webshops onder de loep

De NVWA heeft zowel fysieke winkels als webshops gecontroleerd. Bij een aantal winkels werden producten aangetroffen die niet aan de eisen voldeden. In sommige gevallen misten de producten zelfs een etiket met adresgegevens, wat wettelijk verplicht is.

Wat betekent dit voor jou als consument?

Het is belangrijk om te weten dat er houten speelgoed op de markt is dat niet veilig is voor kinderen. Let daarom goed op de volgende zaken bij het kopen van houten speelgoed:

 • Controleer of het product voorzien is van een CE-markering en keurmerken zoals het FSC-keurmerk.
 • Koop bij voorkeur speelgoed van bekende merken en bij betrouwbare winkels of webshops.
 • Let op de leeftijd waarvoor het speelgoed bestemd is en of het geschikt is voor jouw kind.

Let op de lak: schadelijke stoffen kunnen op de loer liggen

Als je kind met houten speelgoed speelt, wil je natuurlijk dat het veilig is. Je houdt je kind het liefst uit de buurt van schadelijke stoffen. Helaas kunnen er in de lak van houten speelgoed kwalijke stoffen zitten. Deze stoffen kunnen vrijkomen tijdens het spelen en zo in aanraking komen met je kind. Het is dus belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van houten speelgoed.

Welke schadelijke stoffen kunnen voorkomen in de lak?

In de lak van houten speelgoed kunnen verschillende schadelijke stoffen voorkomen, zoals:

 • Chryseen: een kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstof (PAK)
 • Benzidine: een bestanddeel van verfstof dat ook schadelijk kan zijn

Deze stoffen wil je natuurlijk niet in de buurt van je kind hebben. Gelukkig zijn er manieren om te controleren of het speelgoed dat je koopt veilig is.

Hoe weet je of het houten speelgoed veilig is?

Om er zeker van te zijn dat het houten speelgoed dat je koopt veilig is, kun je op een aantal dingen letten:

 • CE-markering: controleer of het speelgoed voldoet aan de algemene veiligheidseisen
 • Keurmerken: kijk of het speelgoed een keurmerk heeft, zoals het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer
 • Merken: kies voor bekende merken die bekendstaan om hun veilige producten
 • Geur: ruikt het speelgoed sterk naar verf of chemische stoffen? Dan is het misschien beter om het niet te kopen

De betekenis van CE-markering en keurmerken bij houten speelgoed

De CE-markering is een wettelijke verplichting binnen de Europese Unie (EU) die aangeeft dat een product voldoet aan de Europese veiligheids- en kwaliteitseisen. Als je op zoek bent naar houten speelgoed, is het belangrijk om te controleren of het product deze markering heeft. Dit geeft namelijk aan dat het speelgoed gecontroleerd is en voldoende veilig is voor gebruik door kinderen.

De rol van producenten bij CE-markering

Producenten zijn verantwoordelijk voor het aanbrengen van de CE-markering op hun producten. Zij moeten ervoor zorgen dat het speelgoed voldoet aan de wettelijke eisen en standaarden die de EU hanteert. Als een producent zijn producten in de EU wil verkopen, moet hij een verklaring afleggen waarin hij aangeeft dat het product aan alle eisen voldoet. Dit betekent dat als je houten speelgoed koopt met een CE-markering, je erop kunt vertrouwen dat de producent zijn best heeft gedaan om een veilig product te produceren.

Keurmerken: een extra garantie voor veiligheid

Naast de CE-markering zijn er ook keurmerken die je kunt tegenkomen op houten speelgoed. Deze keurmerken worden vaak toegekend door onafhankelijke organisaties, zoals TÜV Rheinland, die de veiligheid en kwaliteit van het speelgoed controleren. Enkele voorbeelden van keurmerken zijn:

 • FSC (Forest Stewardship Council): Dit keurmerk geeft aan dat het hout voor het speelgoed afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.
 • Öko-Test: Dit Duitse keurmerk test producten op schadelijke stoffen en milieuvriendelijkheid.
 • GS (Geprüfte Sicherheit): Dit keurmerk, ook afgegeven door TÜV Rheinland, garandeert dat het product voldoet aan de Duitse en Europese veiligheidsnormen.

Hoe kies je veilig houten speelgoed met de juiste markeringen en keurmerken?

Bij het kopen van houten speelgoed is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Controleer of het speelgoed een CE-markering heeft. Dit geeft aan dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
 • Kijk of er keurmerken op het speelgoed staan. Deze geven een extra garantie voor de veiligheid en kwaliteit van het product.
 • Geef de voorkeur aan speelgoed dat geproduceerd is in landen met strenge veiligheidsnormen, zoals Europese landen of de Verenigde Staten.
 • Lees recensies van andere ouders om te zien of zij tevreden zijn met de kwaliteit en veiligheid van het speelgoed.

Door deze tips in acht te nemen, kun je met een gerust hart houten speelgoed kopen dat veilig is voor jouw kinderen om mee te spelen.

Tips voor het veilig kopen van houten speelgoed

Wanneer je op zoek bent naar veilig houten speelgoed (we hebben het beste voor baby’s hier beoordeeld), is het verstandig om te kiezen voor Europese fabrikanten. In de EU gelden namelijk strenge regels en wetgeving omtrent de veiligheid van speelgoed. Hierdoor is de kans groter dat het speelgoed voldoet aan de eisen en geen schadelijke stoffen bevat. Merken zoals Hape staan bekend om hun kwaliteit en veiligheid.

Let op keurmerken en certificaten

Bij het kopen van houten speelgoed is het belangrijk om te letten op keurmerken en certificaten. Een onafhankelijke partij controleert dan of het speelgoed voldoet aan de veiligheidseisen. Zo weet je zeker dat het speelgoed veilig is voor jouw kind om mee te spelen.

Controleer de gebruikte materialen

Let op de gebruikte materialen bij het kiezen van houten speelgoed. Ga voor speelgoed gemaakt van duurzaam hout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat het speelgoed veilig is voor je kind. Vermijd speelgoed met scherpe randen of kleine onderdelen die los kunnen raken.

Let op de samenstelling van de verf en lijm

De verf en lijm die gebruikt worden bij de productie van houten speelgoed kunnen eventuele schadelijke stoffen bevatten. Kies daarom voor speelgoed waarbij de fabrikant duidelijk vermeldt dat er gebruik is gemaakt van veilige, niet-giftige verf en lijm.

Lees reviews van andere ouders

Een goede manier om te weten of houten speelgoed veilig is, is door reviews van andere ouders te lezen. Zij hebben het speelgoed al in de praktijk getest en kunnen je vertellen of het geschikt is voor jouw kind. Let hierbij op zowel de positieve als negatieve ervaringen.

Stimuleer de ontwikkeling van je kind

Houten speelgoed is niet alleen leuk, maar kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Kies voor speelgoed dat de creativiteit, het tellen, het herkennen van vormen, maten en kleuren stimuleert. Zo heeft je kind niet alleen plezier, maar leert het ook op een speelse wijze.

Probeer het speelgoed zelf uit

Tot slot is het altijd een goed idee om het speelgoed zelf uit te proberen voordat je het koopt. Zo kun je zelf ervaren of het speelgoed veilig en geschikt is voor jouw kind. Neem je kind mee naar de winkel en laat het zelf met het speelgoed spelen, zodat je zeker weet dat het een goede keuze is.

Door deze tips in acht te nemen, zorg je ervoor dat je veilig houten speelgoed koopt voor je kind. Zo kan je kind eindeloos spelen en leren, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele schadelijke stoffen.

Veiligheid van houten speelgoed uit China

Wanneer je houten speelgoed koopt, wil je natuurlijk dat het veilig is voor je kind. Maar hoe zit het met speelgoed dat rechtstreeks uit China komt? De NVWA kan niet optreden tegen producten die consumenten rechtstreeks in China kopen, dus het is extra belangrijk om op de veiligheid te letten. Gelukkig voldoet al het geverfd houten speelgoed aan de onderzochte veiligheidseisen voor metalen. Het sabbelen op de verf levert dus geen risico op voor kinderen.

Waar moet je op letten bij het kopen van houten speelgoed uit China?

Om ervoor te zorgen dat je houten speelgoed veilig is, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

 • Kies voor speelgoed met een plantaardige coating en kleefstof. Dit voorkomt dat je kind schadelijke stoffen binnenkrijgt wanneer het op het speeltje sabbelt.
 • Let op keurmerken en certificaten die aangeven dat het speelgoed voldoet aan de juiste veiligheidseisen.
 • Controleer of het hout afkomstig is van verantwoord gekapte rubberbomen. Dit zorgt voor een beter milieu en maakt het speelgoed duurzamer.

Waarom is het belangrijk om voor veilig houten speelgoed te kiezen?

Het kiezen van veilig houten speelgoed is belangrijk om de volgende redenen:

 • Je wilt voorkomen dat je kind in aanraking komt met schadelijke stoffen, zoals giftige verf of lijm.
 • Veilig speelgoed zorgt voor een betere speelervaring voor je kind, zonder zorgen over mogelijke gevaren.
 • Door te kiezen voor verantwoord geproduceerd houten speelgoed, draag je bij aan een beter milieu.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat houten speelgoed niet altijd even veilig is. Het is belangrijk om te controleren of het speelgoed een CE-markering heeft en of het een keurmerk heeft van een onafhankelijke organisatie zoals de FSC of TÜV.

Als je oplet op deze punten kun je een veilig speelgoed aanschaffen voor je kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.