Is kinetisch zand goed voor nervositeit en angst? Rustgevend speelgoed

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kinetisch zand is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het zand wordt ook wel ‘magisch’ zand genoemd, omdat het magische kenmerken heeft.

Het is namelijk anders dan gewoon zand. Je kunt er vormpjes mee maken, kleien en bouwen.

Is kinetisch zand goed voor nervositeit en angst? Rustgevend speelgoed

Behalve deze voordelen, heeft kinetisch zand ook een therapeutische werking. Het stimuleert namelijk je zintuigen. Door met zintuiglijk speelgoed te spelen, zul je niet alleen rustiger worden, maar het kan zelfs helpen om zenuwverbindingen in de hersenen te creëren. Hierdoor kunnen kinderen later veel gemakkelijker complexe leertaken uitvoeren. 

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Therapeutische werking van spelen met kinetisch zand

Kinetisch zand heeft dus een ontspannende werken en kan stressgevoelens tegengaan. Ook stimuleert het de creativiteit, omdat je er vanalles mee kunt bouwen. 

Kinetisch zand kan het perfecte medium zijn om fantasierijk spel te stimuleren en tegelijkertijd de nodige tactiele feedback te geven die vaak nodig is tijdens speltherapiesessies.

Wat dit zand zo anders maakt dan gewoon zand, is dat het niet uitdroogt, niet giftig is en ook geen rommel maakt omdat het alleen aan zichzelf plakt.

Voor 98% bestaat het uit puur zand, en de overige 2% is niet-giftig bindmateriaal. Bovendien is kinetisch zand stof- en allergievrij, anti-bacterieel en ook nog eens glutenvrij.

Het speelgoed is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf drie jaar. Onder die leeftijd kan het zand gevaarlijk zijn.

De voordelen van speltherapie met zand

De voordelen van (kinetisch) zand als therapie om nervositeit en angstgevoelens tegen te gaan.

Creatieve vaardigheden

Door te spelen met zand doe je geen beroep op de hersendelen die over logische- en intellectuele zaken gaan. Als je met zand speelt, hoef je niet te praten of hard na te denken.

Door met zand te spelen kun je dieper met jezelf verbinden en kun je beroep doen op je creatieve vaardigheden.

Omdat angst en nervositeit ervoor zorgen dat we teveel nadenken en dingen over-analyseren, kan spelen met zand angstgevoelens flink verminderen.

Emoties uitdrukken en stress verminderen

Als we met zand spelen, kunnen we niet alleen angst, maar ook innerlijke conflicten en stress verminderen.

Met zand kun je jezelf uiten. Niet verbaal, omdat je er niet bij praat, maar je gebruikt eerder een creatieve manier om je emoties uit te drukken.

Door alleen al het zand te kneden en te manipuleren, zonder woorden te gebruiken, kan angst en nervositeit verminderen. 

In het nu zijn

Abstract werken met zand kan ontzettend ontspannend werken.

Spelen met zand werkt goed om angst en nervositeit te verminderen omdat je bezig met mindfulness: je concentreert je op wat er in het hier en nu gaande is, zonder je druk te maken over wat nog moet zijn, of wat al is geweest.

Het kalmeert je geest en vermindert stressgevoelens.

Je eigen fantasie ontwikkelen

Je kunt tijdens het spelen met zand ook gebruik maken van kleine voorwerpen om een situatie of eigen ‘wereld’ te creëren.

Je hoeft je daarbij niet druk te maken over of je het wel op de juiste manier doet of op een logische wijze. Sta jezelf toe om gewoon lekker met het zand te spelen.

Dit zal ervoor zorgen dat angst en nerveuze gevoelens afnemen, omdat je nieuwe inzichten werft die je misschien niet had gekregen als je over je angst zou praten.

Het is dus een andere manier van omgaan met die gevoelens.

Ook voor volwassenen?

Net zoals dat het voor kinderen veel voordelen biedt, kan kinetisch zand ook voor volwassenen erg aantrekkelijk zijn.

Door met het zand te spelen, zal bij volwassenen die problemen hebben met angst dit gevoel afnemen. 

Speltherapie, zoals het spelen met zand, is een therapeutische benadering voor de behandeling van veel verschillende psychische problemen.

Met zand spelen is vergelijkbaar met het gebruiken van voorwerpen die voor de gebruiker vertrouwd voelen, omdat het tastbaar is en unieke voordelen.

Conclusie

Kortom, spelen met kinetisch zand kan een geweldig therapeutisch middel zijn voor kinderen en volwassenen.

Het heeft een kalmerend en ontspannend effect door te helpen stress te verminderen en de creativiteit te vergroten.

Spelen met kinetisch zand heeft bewezen meerdere voordelen te bieden, waaronder verbeterde coördinatievaardigheden, verhoogde concentratie, verminderde angstniveaus en verbeterde zintuiglijke waarneming.

Al deze factoren maken kinetisch zand tot een effectief therapeutisch medium dat het algehele welzijn kan helpen verbeteren.

Lees ook: Knuffelen | Waarom het nodig en goed is voor je kind

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.