Is houten speelgoed de eco-vriendelijke keuze voor ouders die om het milieu geven?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Is houten speelgoed milieuvriendelijker dan ander speelgoed?

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van houten speelgoed en waar je op moet letten bij aanschaf.

Is houten speelgoed eco vriendelijk

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Ontdek de wereld van duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Het is beter voor het milieu en gaat vaak langer mee dan plastic speelgoed. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten kiezen voor duurzaam speelgoed:

 • Het is beter voor het milieu: Duurzaam speelgoed wordt gemaakt van materialen die minder schadelijk zijn voor het milieu, zoals hout, bamboe of gerecycled plastic.
 • Het gaat langer mee: Duurzaam speelgoed is vaak van betere kwaliteit en kan jaren meegaan, in plaats van snel stuk te gaan zoals goedkoop plastic speelgoed.
 • Het is veiliger voor kinderen: Duurzaam speelgoed bevat geen schadelijke stoffen die in het lichaam van je kind terecht kunnen komen.
 • Het stimuleert de creativiteit: Duurzaam speelgoed is vaak eenvoudiger en minder gericht op elektronica, waardoor kinderen hun fantasie en motoriek beter kunnen ontwikkelen.

Houten speelgoed: een duurzame keuze voor uren speelplezier

Houten speelgoed is een duurzame keuze voor zowel jou als ouder als voor het milieu. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en gaat vaak langer mee dan plastic speelgoed. Bovendien is hout biologisch afbreekbaar en komen er bij de productie geen schadelijke stoffen vrij. Hierdoor is houten speelgoed niet alleen eco vriendelijk, maar ook gezonder voor je kind.

Veelzijdig en leerzaam speelgoed

Houten speelgoed is er in vele soorten en maten, van kleurrijke blokken tot vormenstoofjes en stapeltorentjes. Hierdoor is er altijd wel een leuk en leerzaam stuk speelgoed te vinden dat past bij de ontwikkeling van je kind. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een houten toren met vormpjes om de motoriek en creativiteit te stimuleren
 • Een houten vrachtwagen met blokken om te leren bouwen en samen te spelen
 • Een houten regenboog om de kleurkennis en vormherkenning te bevorderen

Veilig en verantwoord spelen

Houten speelgoed is vaak van hoge kwaliteit en gemaakt met aandacht voor veiligheid. Zo zijn er geen giftige stoffen verwerkt in het speelgoed en zijn de randen vaak mooi afgerond. Hierdoor kunnen kinderen veilig en verantwoord spelen met hun houten vriendjes.

Online en in de winkel

Je vindt houten speelgoed bij veel online en fysieke speelgoedwinkels. Er zijn tal van houten speelgoed merken (hier hebben we er een volledig artikel aan gewijd) die zich richten op duurzaam en eco vriendelijk speelgoed, zoals Wobbel, Grimm’s, Ostheimer en Grapat. Of je nu op zoek bent naar een kraamcadeau, verjaardagscadeau of gewoon een leuk stuk speelgoed voor je kind, met houten speelgoed slaag je altijd.

Kortom, houten speelgoed is een duurzame, veelzijdige en leerzame keuze voor uren speelplezier. Het is een investering in de ontwikkeling van je kind en het milieu, en een verantwoorde manier om samen plezier te beleven.

Houten speelgoed: een milieuvriendelijke keuze

Weet je nog, die tijd dat je buiten speelde met je houten vrachtwagen of binnen bouwde met je blokken? Houten speelgoed heeft iets tijdloos en nostalgisch. Maar het is niet alleen een mooie herinnering, het is ook een verantwoorde keuze voor het milieu. Houten speelgoed is namelijk duurzaam, biologisch afbreekbaar, ecologisch en bevat geen giftige stoffen (kan houten speelgoed ook giftig zijn?). Zo is het niet alleen veilig voor je kind, maar ook beter voor onze planeet.

Ontwikkeling en creativiteit met houten speelgoed

Houten speelgoed stimuleert de motoriek, creativiteit en kennis van je kind. Denk bijvoorbeeld aan een houten loopwagen met blokken, waarmee je kind leert lopen en tegelijkertijd kan bouwen. Of een houten trein, waarmee je kind spelenderwijs leert over samenwerken en het milieu. Het mooie van houten speelgoed is dat het vaak eenvoudig en tijdloos is, waardoor het de fantasie en het samenspel bevordert.

De beste keuze voor buiten spelen

Ook voor buitenspeelgoed is hout een uitstekende keuze. Denk aan een houten kegelspel, een solide opbergkar of een houten trein voor in de tuin. Houten buitenspeelgoed is niet alleen duurzaam, maar ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Bovendien heeft het een natuurlijke uitstraling, waardoor het perfect past in de groene omgeving van je tuin.

Kies voor kwaliteit en duurzaamheid

Bij het kopen van houten speelgoed is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en herkomst van het hout. Kies bij voorkeur voor speelgoed van FSC-gecertificeerd hout, zodat je zeker weet dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Zo draag je niet alleen bij aan de ontwikkeling van je kind, maar ook aan een betere toekomst voor onze planeet.

Enkele voorbeelden van duurzaam houten speelgoed zijn:

 • Houten blokkenset
 • Stapeltorentje met konijn
 • Houten vrachtwagen met wielen
 • Houten treinset
 • Kegelspel voor buiten

Kortom, houten speelgoed is een milieuvriendelijke keuze die bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind en een betere toekomst voor onze planeet. Dus waar wacht je nog op? Ga samen op zoek naar het perfecte houten speelgoed en geniet van uren speelplezier, zowel binnen als buiten!

Waarom houten speelgoed een eco vriendelijke keuze is

Houten speelgoed is gemaakt van een natuurlijk materiaal, namelijk hout. Dit maakt het niet alleen eco vriendelijk, maar ook veilig voor jouw kind. In tegenstelling tot plastic speelgoed, komen er bij de productie van houten speelgoed geen schadelijke stoffen vrij. Bovendien is hout biologisch afbreekbaar en recycleerbaar. Houten speelgoed is dus beter voor het milieu én voor de gezondheid van jouw kind.

Geen giftige stoffen in houten speelgoed

Houten speelgoed bevat geen giftige stoffen, wat het een gezondere optie maakt voor kinderen die graag op hun speelgoed sabbelen of het per ongeluk inslikken. Veel houten speelgoed is behandeld met verf op waterbasis, waardoor het veiliger is dan plastic speelgoed dat vaak chemische stoffen bevat.

Duurzaamheid van houten speelgoed

Houten speelgoed staat bekend om zijn duurzaamheid. Het gaat langer mee dan plastic speelgoed en kan generaties lang worden doorgegeven. Merken zoals PlanToys gebruiken duurzaam hout, zoals rubberhout, een houtsoort afkomstig van rubberbomen. Wanneer rubberbomen geen latex meer produceren, worden ze gekapt en vervangen door nieuwe bomen. Zo wordt het evenwicht in de bossen behouden.

De impact van het productieproces op het milieu

Het productieproces van houten speelgoed heeft over het algemeen een kleinere impact op het milieu dan dat van plastic speelgoed. Producenten van houten speelgoed, zoals PlanToys, zorgen ervoor dat ze verantwoordelijk omgaan met de natuurlijke hulpbronnen. Ze heraanplanten bomen en onderhouden de bossen op een duurzame manier. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van resthout of samengeperst hout, wat verspilling tegengaat.

Bamboe als alternatief voor hout

Naast hout wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van bamboe voor de productie van speelgoed. Bamboehout is een snelgroeiende, duurzame en milieuvriendelijke grondstof. Het is licht, sterk en heeft een mooie uitstraling. Bamboe speelgoed is dus een uitstekend alternatief voor traditioneel houten speelgoed.

Kortom, houten speelgoed is een eco vriendelijke keuze voor zowel het milieu als voor de veiligheid en gezondheid van jouw kind. Door te kiezen voor houten speelgoed, draag je bij aan een duurzamere wereld en geef je jouw kind een veilig en verantwoord stuk speelgoed om mee te spelen.

Conclusie

Houten speelgoed is een uitstekende keuze voor het milieu omdat het biologisch afbreekbaar is en natuurlijke materialen bevat. Het is een duurzame manier om je kinderen te stimuleren creativiteit en fantasie te ontwikkelen.

Als je op zoek bent naar een cadeau voor je kind of een kraamcadeau voor een ander, kies dan een stuk houten speelgoed. Het is een leuke en uitstekende keuze die jaren meegaat en je kind veel plezier zal bezorgen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.