Spin Master Kinetic Sand beoordeeld: 2,5 kilo is een must

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het voelt heel gek de eerste keer dat je het vasthoudt, als een soort nat zand maar toch wel droog en alsof het eigenlijk anders zou moeten bewegen dan het doet terwijl het door je hand glijdt.

Leukste magisch kinetisch zand

De “magnetische” eigenschappen van het zand maakt het ideaal voor binnen omdat het niet overal over je vloer zal gaan als losse korrels, maar meer als losse plakjes of bolletjes zand bij elkaar zal blijven.

Beste magnetisch zand
Spin Master Kinetic Sand
Product image
9.0
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.4
Herspeelbaar
4.6
Beste voor
 • Heel erg leuk voor eindeloze herspeelbaarheid
 • Blijft heel lang goed, eigenlijk oneindig tenzij je het vies maakt
Minder goed
 • Het is niet echt magnetisch
 • Moeilijk om bouwwerken te bouwen
 • Vanaf: 3 jaar
 • Beste: 3 – 6 jaar
 • Tot: 8 jaar
 • Materiaal: Zand
 • Thema: Kunst en knutsel, Kunst
 • Speelmodus: Solo
 • Prijs op moment van schrijven: € 24,99 – $ 15,76
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: Fysieke ontwikkeling, Fijne motoriek
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Niet-giftige materialen
 • Speeltijd: Langer (10 – 30 min)
 • Gender inclusiviteit: Genderneutraal

Kinetic Sand wordt vaak ook magnetisch zand genoemd omdat het een soort van aan elkaar kleeft, maar het is niet echt magnetisch. Dit geeft het extra educatieve waarde want het voelt lekker en je kunt er van alles mee modelleren. Perfect voor de fijne motoriek en de creativiteit.

Het voelt heel gek de eerste keer dat je het vasthoudt, als een soort nat zand maar toch wel droog en alsof het eigenlijk anders zou moeten bewegen dan het doet, terwijl het door je hand glijdt. Deze samenstelling zorgt ervoor dat het niet uitdroogt zoals klei en een lange levensduur heeft. Als je er goed voor zorgt, gaat het voor altijd mee. Het is ook perfect te combineren met zandbak speelgoed of dino’s of auto’s, wat allemaal de herspeelbaarheid ten goede komt.

De “magnetische” eigenschappen van het zand maakt het ideaal voor binnen omdat het niet overal over je vloer zal gaan als losse korrels, maar meer als losse plakjes of bolletjes zand bij elkaar zal blijven. Goed voor het gebruiksgemak en de speelwaarde. Daarnaast is het perfect voor open einde spel.

Wanneer je begint met magnetisch zand dan zou ik adviseren om te beginnen met gewoon een basis set als deze van Spin Master, gewoon zandkleurig en je hebt vast nog wel ergens een container of bakje waar ze er mee kunnen spelen.

Ik zou in ieder geval een grote plaat of bak met een beetje opstaande randen gebruiken zodat het niet alsnog overal door de kamer vliegt.

Spin Master Kinetic Sand thuis in bak

Het materiaal is gemaakt van niet-giftige polymeren en is zelfs vrij van tarwe, gluten en caseïne.

Een zak van 2,5 kg zoals deze is meer dan voldoende om leuk mee te spelen.

Doordat het een beetje kleeft kun je er net als met nat zand heel goed vormpjes mee bouwen dus leuk om je zandvormpjes van buiten in de herfst of winter eens lekker binnen te gebruiken.

Het zand zal zich goed vormen in elk vormpje dat je maar wilt gebruiken. En als je uiteindelijk meer wilt zijn er nog veel meer varianten met bakken erbij, vormpjes en zelfs verschillende vrolijke kleuren zand!

Lees ook: dit zijn de 7 beste kinetische zand merken beoordeeld

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat maakt Spin Master Kinetic Sand leuk?

Het is een hele hoop zand voor een relatief lage prijs. Daarnaast is het zand nog goed vormbaar.

Een ander merk wat ik heb geprobeerd zat bij de Hot Wheels monster truck en was veel stijver dan dit zand.

Let overigens wel op, want door de samenstelling kun je verschillende merken kinetisch zand niet mengen. Dan verliest het zijn magnetische eigenschappen.

Je kunt het ook niet mengen met gewoon speelzand.

Het is niet als klei. Wanneer je een vormpje maakt zal het zijn vorm een tijdje behouden, maar het gewicht van grotere blokken of toren zorgt dat het uiteindelijk zelf instort.

Het maken van figuurtjes of zandpoppetjes blijft daardoor ook beperkt tot een soort sneeuwpop-vorm. Gedetailleerder kun je het niet maken.

Het leukste is om met het zand op tafel lekker te spelen samen met je bouwvoertuigen en zo een bouwplaats te maken.

Doe het zand in kleine rechthoekige vormpjes en je hebt ook prima bakstenen om een huis te bouwen.

Beste magnetisch zand

Spin MasterKinetic Sand

De “magnetische” eigenschappen van het zand maakt het ideaal voor binnen omdat het niet overal over je vloer zal gaan, maar het is geen echt magnetisch speelgoed.

9.0
Toy score
Product image

Conclusie

Spin Master is het vooraanstaande merk op kinetisch zand gebied en het is erg leuk om mee te spelen als bouwplaats.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.