Stuntsteppen: Wat is het en hoe verschilt het van gewoon steppen?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Stuntsteppen is echt een extreme sport, niet te verwarren met gewoon met een step over straat rijden voor plezier of om van A naar B te komen.

Als je kind een stuntstep wil, wees dan voorbereid op vallen, schaafwonden, verstuikte enkels en meer.

Links is een gewone step, de twee rechts zijn stuntsteps:

Stunsteps voor verschillende leeftijden

Het is een sport met tricks, net als bij skaten, skateboarden, en BMX. Maar dit maakt het gelijk ook leerzaam en uitdagend voor ze.

Je kind leert doorzettingsvermogen en creativiteit bij het leren van nieuwe tricks.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is het verschil tussen een stuntstep en een normale step?

Mensen zijn misschien nog niet zo bekend met de term stuntstep, maar er zijn veel verschillende kenmerken die ze anders maken dan normale steppen. 

De naam stuntstep geeft uiteraard al iets aan.

Wat maakt het een stunstep?

Stuntsteppen zijn veel steviger en zijn bedoeld om lekker met je maten naar het skatepark te gaan om letterlijk stunts uit te halen en nieuwe trucjes te leren. Een stuntstep is een zeer resistente en duurzame versie van een normale step.

Over het algemeen kan bij de meeste stuntsteppen de hoogte vaak niet worden aangepast aangezien de modellen al in verschillende maten te verkrijgen zijn.

Toch zijn er merken die juist wel instelbare hoogtes mogelijk maken. Zo zien we veel gevarieerde ontwerpen die elk aan verschillende behoeftes voldoet.

Voorheen waren stuntsteppen niet vouwbaar waardoor veel kopers een voorkeur hadden voor normale steppen, maar in de laatste jaren zijn er veel modellen uitgebracht die nu ook vouwbaar zijn ondanks hun complexe interieur van verschillende onderdelen en accessoires die de rijervaring verbeteren.

Stuntsteppen hebben in de meeste gevallen een geavanceerd compressiesysteem. De functie van het compressiesysteem is om de headset bij elkaar te houden.

Het compressiesysteem is erg belangrijk en heeft een merkbaar effect op de algehele prestaties van de stuntstep.

Normale steppen beschikken niet over een compressiesysteem. Deze steppen zijn simpelweg gemaakt om op straat te rijden.

Ze worden over het algemeen gebruikt om op de stoep of op paadjes te steppen.

Bij deze steppen zijn de gebruikte materialen niet noodzakelijk van hoge kwaliteit of voor het bieden van een zo hoog mogelijke resistentie.

Dit omdat ze meestal worden gebruikt door jonge steppers met een licht gewicht en de onderdelen niet snel zwaar beschadigd zullen raken. Goede stuntsteps zijn speciaal ontworpen voor het stunten in step- en skateparken.

Alle componenten van stuntsteppen zijn versterkt en worden gemaakt van hardere materialen die tegelijkertijd een licht gewicht mogelijk maken.

Stuntsteppen zijn speciaal gemaakt voor stunts, zo maken we vaak sprongen en draaien op redelijke hoogtes.

We moeten er zeker van zijn dat als we een stunt uitoefenen de stuntstep niet halverwege in elkaar stort. 

De meeste stuntsteppen, inclusief de stuntsteppen die we hier zullen noemen, hebben wielen die gemaakt zijn van metaal/aluminiumkern en niet van plastic zoals die bij veel normale steppen. 

Dit geeft de wielen een veel betere weerstand. 

Compressiesystemen en headsets zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de stang vrij kan ronddraaien en dat decks concaaf kunnen zijn voor het bieden van meer controle. 

Ondanks dat stuntsteppen worden gemaakt om te stunten zijn ze alsnog geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Zo zijn er stuntsteppen ideaal voor kleinere kinderen vanaf 4 of 5 jaar en andere juist voor volwassenen.

Ben je op zoek naar een stevige step voor je kleine? Ga dan voor een stuntstep. Deze zal veel weerstand bieden en gaat veel langer mee.

Geschikt om veel stoten te vangen zonder dat hij het na een korte tijd niet meer doet.

Wat is het verschil tussen een professionele stuntstep en een recreatieve?

Als je denkt dat er geen professioneel stuntstep rijden bestaat, dan heb je het mis.

Freestyle push riding is echt een veelgeprezen extreme sport geworden van de moderne tijd.

Vroeger zagen we dat de stepjes alleen door kleine kinderen werden gebruikt als een soort speelgoed en waar ze misschien op naar school gingen, dat waren de dagen van de traditionele steppen.

Maar toen de tieners erin stapten, d.w.z. pro-push rijden, brachten ze het helemaal naar een volledig ander niveau.

De freestyle-trucs die ze uitvoerden, zoals dubbele frontflips, dubbele backflips, leuningen en nog veel meer andere trucs, maakten dit een zeer populaire extreme sport.

Aangezien deze sport, d.w.z. de pro- of freestyle-scooter rijden, tegenwoordig een extreem populaire sport is, verdienen de rijders of de betrokken atleten er behoorlijk wat geld mee.

De rijders verdienen niet alleen geld door op te treden bij verschillende sportevenementen, maar tegelijk ook aan hun sponsors.

Als je het hebt over een professionele rit, zijn er nogal wat dingen om te overwegen die je waarschijnlijk allemaal achterwege kunt laten wanneer je een recreatieve step koopt waar je kind een beetje buiten mee wil gaan spelen.

Veelgestelde vragen over stuntsteps

Wie is de beste stunstepper van de wereld?

De twee rijkste en best betaalde atleten van het spel zijn Ryan Williams en Dakota Schuetz.

Ryan wordt eigenlijk gesponsord door het bedrijf Schildkröt en hij treedt op op het Nitro Circuit.

Hij is er al geruime tijd en misschien wel een van de beste als je het hebt over freestyle scooter rijden, hij heeft enkele van zijn eigen trucs uitgevonden, zoals de dubbele front flip 360 en de dubbele flair.

Hij verdient niet alleen aan het Nitro Circuit, maar ook aan zijn sponsors, d.w.z. Schildkröt.

Schildkröt heeft ook zijn naam op sommige van zijn producten en hij verdient ook een deel van de verkoop van deze producten.

Maar deze man is een compleet genie in wat hij doet.

Dacota Schuetz wordt beschouwd als een van de beste die de sport ooit heeft voortgebracht.

Hij won de wereldcompetitie van de International Scooter Association en door het winnen van deze competitie verdiende hij behoorlijk wat geld, net genoeg om veel nullen op zijn bankrekening te zetten.

Wat is de duurste stuntstep ter wereld?

De duurste stuntstep ter wereld is op dit moment de NKD Extreme. Alle steps van NKD zijn SUPER lichtgewicht terwijl ze duurzaam blijven en een slank uiterlijk behouden. Vanuit jarenlang testen op skateparken wereldwijd en in de straten over de hele wereld hebben zij een van de beste pro stuntsteps ter wereld gemaakt voor boven de €400,-.

Vanaf welke leeftijd is een stuntstep geschikt?

Normaal gesproken kan een kind dat al stabiel kan lopen ook op een step rijden, dat is vanaf 2 tot 3 jaar oud. Om met een stuntstep te beginnen is vanaf 5 jaar aan te raden.

Hoe leer je je eerste stuntstep tricks?

Het beste leer je om te gaan met je stuntstep door te doen, doen doen. En te kijken naar wat anderen doen. Ga naar het skatepark en kijk wat anderen doen, probeer ze na te doen en ontwikkel zodoende ook je eigen tricks en stijl. En deze goede video hier helpt je alvast op weg:

Komt stuntsteppen voort uit skateboarden?

Stuntsteppen en skateboarden zijn twee verschillende sporten met elk hun eigen oorsprong en geschiedenis. Stuntsteppen heeft weliswaar overeenkomsten met skateboarden, maar het kan niet direct worden beschouwd als voortkomend uit skateboarden.

Stuntsteppen, ook wel bekend als freestyle steppen, heeft zijn wortels in het gebruik van gewone kinderstepjes, die werden aangepast en versterkt om de rigoureuze tricks en stunts uit te voeren die kenmerkend zijn voor deze sport. De moderne stuntstep, zoals we die nu kennen, heeft zich ontwikkeld tot een unieke discipline met zijn eigen tricks, technieken, en gemeenschap.

Skateboarden daarentegen ontstond in de jaren 1940 en 1950, en de sport heeft zich onafhankelijk ontwikkeld van het steppen. Skateboarden draait om het berijden van een skateboard, waarbij de rijder zich met één voet op het deck voortbeweegt en met de andere voet stoot of stuurt.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.