Leukste spellen voor op het strand en 10 tips voor een geslaagde dag

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het is een prachtig weer en je hebt besloten om een dagje strand te gaan. Het is een leuke manier om de zon te zien en je kinderen een leuke dag te bezorgen. Maar hoe doe je dat veilig?

Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten voor een veilige dag op het strand met je kinderen. Zo moet je bijvoorbeeld opletten op de stroming in zee, de golven en de herkenningspunten op het strand. Maar ook moet je insmeren en de UV-shirts niet vergeten.

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten voor een veilige dag op het strand met je kinderen.

Waar moet je op letten voor een dagje strand met kinderen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Wat zijn de leukste spelletjes voor op het strand?

Als je kinderen zich vervelen op het strand, kan dat voor ongemakkelijke momenten zorgen. Hier zijn een paar tips om het leuk te maken:

 • Maak een berg van zand en laat je kinderen erin klimmen en spelen.
 • Ren samen met je kinderen door de branding en kijk wie het verst kan komen.
 • Laat je kinderen een schat zoeken tussen de honderden schelpen op het strand.
 • Maak een zandkasteel of een zandtaart met behulp van een schep en emmer.
 • Speel samen met je kinderen met een bal of frisbee op het strand.
 • Neem wat speelgoed mee (leukste voor op het strand hier beoordeeld).

Beach volleybal

Een van de leukste spellen om op het strand te spelen is beach volleybal. Hier is hoe je het kunt spelen:

Benodigdheden:

 1. Een strandbal (lichtgewicht en gemakkelijk te stuiteren op zacht zand).
 2. Een net en de bijbehorende palen (vaak beschikbaar op openbare stranden, anders kun je er zelf een meenemen).
 3. Een groep vrienden of familieleden om mee te spelen.

Hoe te spelen:

 1. Zet het net op een geschikte hoogte tussen twee palen in het zand. De officiële hoogte voor strandvolleybal is voor volwassenen meestal 2,43 meter voor mannen en 2,24 meter voor vrouwen, maar je kunt de hoogte aanpassen aan de leeftijd en vaardigheid van de spelers.
 2. Verdeel de spelers in twee teams. Normaal gesproken bestaat een strandvolleybalteam uit twee spelers aan elke kant, maar je kunt de grootte van de teams aanpassen aan het aantal spelers dat je hebt.
 3. Het doel van het spel is om de bal over het net te slaan en het op de grond te laten landen in het speelveld van de tegenstander. Het andere team probeert dit te voorkomen en de bal terug te slaan naar het speelveld van het andere team.
 4. Elke keer dat de bal op de grond van het andere team landt, scoort het serverende team een punt. Het ontvangende team probeert te voorkomen dat de bal op de grond valt en probeert de bal terug te spelen.
 5. Het spel gaat door totdat een team een vooraf bepaald aantal punten heeft gescoord (bijvoorbeeld 21 punten) en met minimaal twee punten verschil wint.

Strandvolleybal is een geweldige buitenactiviteit omdat het zowel leuk als uitdagend is. Het is een geweldige manier om van het mooie strandweer te genieten, fysiek actief te zijn en samen met vrienden of familie te spelen.

Water race met een strand speelgoed emmer

Een leuk strandspel met water halen vanuit de zee dat je met twee teams kunt spelen, noemen we “Emmer Brigade.” Hier is hoe je het kunt spelen:

Benodigdheden:

 1. Twee emmertjes per team.
 2. Een duidelijke lijn in het zand om als startpunt te dienen.
 3. Veel zandkastelen, kuilen of gaten gegraven door beide teams langs het strand en dichtbij de zee.

Hoe te spelen:

 1. Verdeel de kinderen in twee teams en wijs elk team een emmer of plastic beker toe.
 2. Graaf aan beide zijden van het speelgebied, dichtbij de zee, zandkastelen, kuilen of gaten en vul ze met zeewater.
 3. Stel een tijdslimiet in (bijvoorbeeld 10 minuten) en laat de teams tegen elkaar strijden om zoveel mogelijk zeewater in hun emmers of bekers te halen.
 4. Het doel is om het zeewater vanuit de zee naar de kuilen of gaten te dragen en het daar in de emmers of bekers te gieten.
 5. De teams kunnen rennen van de zee naar de kuilen om water te halen en terug te rennen om het in hun emmers of bekers te gieten.
 6. Aan het einde van de tijdslimiet wordt gecontroleerd welk team de meeste emmers of bekers met zeewater heeft verzameld.
 7. Het team dat de meeste emmers of bekers heeft verzameld, wint het spel.

Dit spel bevordert teamwork, samenwerking en een gezonde dosis competitie. Het is ook een geweldige manier om je strand speelgoed op een andere manier te gebruiken.

Overall beste strandspeelgoed

QuutMini Ballo Strand Emmer

Het emmertje heeft een modern en slim ontwerp met een zachte afwerking. Zoals je ziet, is het niet het standaard strand emmertje wat we gewend zijn.

9.0
Toy score
Product image

Waarom een dagje strand met kinderen vermoeiend kan zijn voor ouders

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen veilig zijn op het strand. Daarom is het belangrijk om op een drukke dag goed op te letten waar je gaat zitten. Kies een plek waar je een overzicht hebt en waar het niet te druk is. Zorg ervoor dat je kinderen weten waar ze mogen zwemmen en waar niet. Geef duidelijk aan welke herkenningspunten er zijn, zoals een strandpaal of een herkenbare parasol. Spreek af wat ze moeten doen als ze elkaar kwijt zijn en geef ze eventueel een armbandje met jouw telefoonnummer erop.

Wateractiviteiten

Kinderen vinden het heerlijk om in het water te spelen, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je kinderen kunnen zwemmen en dat je altijd in de buurt bent als ze in het water zijn. Let op de stroming en de golven en geef duidelijk aan waar ze wel en niet mogen zwemmen. Laat ze niet te ver de zee in gaan en geef ze eventueel een zwemvest als ze nog niet zo goed kunnen zwemmen.

Verlies elkaar niet uit het oog

Op een drukke dag kan het gemakkelijk zijn om elkaar kwijt te raken. Spreek daarom af waar je elkaar kunt vinden als je elkaar kwijt bent. Geef je kinderen herkenbare kleding aan, zoals een felgekleurde zwembroek of een pet met een opvallende kleur. Zo kun je ze snel terugvinden als ze ergens anders naartoe zijn gegaan. Maak ook afspraken over waar ze mogen gaan en waar niet.

Insmeren en beschermen

Op een dagje strand is het belangrijk om jezelf en je kinderen goed in te smeren met zonnebrand. Gebruik een zonnebrand met een hoge factor en smeer regelmatig opnieuw in. Zorg er ook voor dat je kinderen een zonnebril dragen om hun ogen te beschermen tegen de felle zon. Laat ze een pet of een zonnehoed dragen om hun gezicht en hoofd te beschermen tegen de zon.

Fast fashion

Op het strand zie je vaak veel mensen met dezelfde zwemkleding van fast fashion ketens. Het is beter om te kiezen voor zwemkleding van goede kwaliteit die langer meegaat en beter beschermt tegen de zon. Kies voor zwemkleding met UPF-bescherming en vermijd zwemkleding met kettinkjes, armbandjes en andere accessoires die kunnen blijven haken.

Opgeruimd staat netjes

Op drukke zomerdagen kan het strand behoorlijk vol raken en kan het lastig zijn om een plekje te vinden. Zorg ervoor dat je je eigen afval opruimt en dat je je plekje netjes achterlaat. Laat geen spullen achter die anderen kunnen hinderen en zorg ervoor dat je geen rommel achterlaat op het strand.

Een dagje strand met kinderen kan vermoeiend zijn, maar als je rekening houdt met bovenstaande tips kun je er een leuke en ontspannen dag van maken. Zorg voor voldoende rustmomenten en neem lekker de tijd om te luieren en te genieten van het zoute water en het lange strand. En als je toch een keer je kind kwijt bent, blijf dan rustig en kijk goed om je heen. Vaak wordt het kind snel gevonden door omstanders die gericht naar het zoekende gezicht kijken.

Tips voor een geslaagd dagje strand met kinderen

Een dagje strand met kinderen vergt wat voorbereiding. Maak een handige meeneemlijstje met alle spullen die je nodig hebt, zoals zwemvleugels, opblaasbare drijfhulpmiddelen, zonnebrandcrème, zonnebril, petjes, handdoeken, extra kleding en eten en drinken. Zorg dat je alles bij de hand hebt voordat je vertrekt, zodat je niet overal vandaan getrokken wordt als je eenmaal op het strand bent.

Basics voor een dagje strand

Zorg dat je altijd voldoende water en eten bij je hebt. Bescherm jezelf en je kinderen tegen de zon met UPF-zwempakken, zonnebrandcrème en petjes. Smeer jezelf en je kinderen elke uur in om verbranding te voorkomen. Neem een eenvoudige tent mee waar je in kunt schuilen als het te warm wordt. Zet deze tent niet te dicht bij de waterlijn, want bij snel opkomend water kan deze wegspoelen. Zorg dat je altijd een extra laag kleding bij je hebt voor als het afkoelt.

Spelen en genieten

Het strand is een geweldige plek om te spelen en te genieten. Laat je kinderen lekker rennen en spelen in het zand en in het water. Maar houd altijd rekening met de veiligheid. Let op de bodem van de zee, want deze kan onverwacht dieper worden. Zorg dat je kindje niet te ver de zee in gaat en let op de wind, want deze kan je kindje meevoeren. Geniet van de warme dag en de mooie omgeving, maar blijf alert en voorbereid.

Checklist

 • Maak een handige meeneemlijstje met alle spullen die je nodig hebt
 • Zet een polsbandje met je telefoonnummer op je kindje
 • Let op verboden gebieden en informatieborden
 • Houd toezicht als je kindje in het water speelt
 • Laat je kindje nooit alleen spelen in het water
 • Bescherm jezelf en je kinderen tegen de zon
 • Smeer jezelf en je kinderen elke uur in
 • Neem een eenvoudige tent mee
 • Zet deze tent niet te dicht bij de waterlijn
 • Zorg dat je altijd een extra laag kleding bij je hebt
 • Let op de bodem van de zee
 • Zorg dat je kindje niet te ver de zee in gaat
 • Let op de wind
 • Geniet van de warme dag en de mooie omgeving, maar blijf alert en voorbereid.

Zorg dat je goed insmeert tijdens een dagje strand met kinderen

Als je een dagje naar het strand gaat met kinderen, is het belangrijk om jezelf en je kinderen goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon kan namelijk behoorlijk fel zijn en als je niet oppast, kun je flink verbranden. Dit is niet alleen slecht voor je huid, maar kan ook behoorlijk pijnlijk zijn. Daarom is het beter om te voorkomen dan te genezen en jezelf en je kinderen goed in te smeren.

Welke factor moet je kiezen?

Als je zonnebrandcrème gaat kopen, is het belangrijk om te letten op de factor. Hoe hoger de factor, hoe beter je beschermd bent tegen de zon. Neem sowieso een factor 30, maar als je een lichte huid hebt of snel verbrandt, kun je beter een hogere factor nemen. Let er ook op dat je een watervaste zonnebrandcrème kiest, zodat je ook beschermd bent als je gaat zwemmen.

Hoe smeer je jezelf en je kinderen in?

Als je jezelf en je kinderen gaat insmeren, is het belangrijk om royaal te zijn. Smeer jezelf en je kinderen overal in, behalve op de ogen en de lippen. Als je gaat duiken, kun je het beste meteen na het duiken opnieuw insmeren. Vergeet ook niet om jezelf en je kinderen regelmatig in te smeren, zeker als je veel in het zand speelt of in het water bent geweest. Scrubben voorafgaand aan een dagje strand is ook een goed idee, zodat de crème beter kan intrekken.

Welke zonnebrandcrème kun je het beste kiezen?

Er zijn ontzettend veel verschillende merken en soorten zonnebrandcrème op de markt. Kies een merk dat je prettig vindt en waarvan je weet dat het een goede bescherming biedt. Reviews en blogs kunnen hierbij helpen. Ook zijn er speciale babyzonnebrandcrèmes verkrijgbaar, die extra zacht zijn voor het babylichaam. Bestel deze op tijd, zodat je ze mee kunt nemen naar het strand.

Hoe gebruik je een bolderkar om alles mee te nemen?

 • Neem altijd voldoende zonnebrandcrème mee naar het strand
 • Zorg dat je een goede bolderkar (hier de beste beoordeeld), opblaasbare kano of wagon hebt om alles mee te nemen
 • Trek jezelf en je kinderen witte kleding aan, dit weerkaatst de zon en houdt je koeler
 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon, dit is het heetst van de dag
 • Volg handige lijstjes en tips van websites zoals kidseropuit.nl en zoek op Instagram naar reviews van reisproducten
 • Raak je toch verbrand? Pak een verkoelende aftersun om de pijn te verzachten

Dankzij deze tips kun je veilig en zorgeloos genieten van een dagje strand met je kinderen. Vergeet niet om regelmatig in te smeren en blijf tussen de middag rustig in de schaduw. Zo kun je optimaal genieten van de mooiste stranden van Nederland!

UPF-zwempak: de beste bescherming voor je kinderen tegen schadelijke UV-straling

Een paar jaar geleden liep ik op de Maandenbeurs en kwam ik bij de stand van het KWF terecht. Daar stond een meneer mij te voorlichten over de gevaren van de zon en hoe belangrijk het is om jezelf en je kinderen goed te beschermen. Hij had het over het dragen van een UPF-zwempak en ik was meteen geïnteresseerd.

De expertise van een dermatoloog

Ik heb me verdiept in de verschillende sites en van alles gelezen over UPF-zwempakken. Het viel me op dat er een grote diversiteit is in het aanbod en de prijzen. Maar wat is UPF eigenlijk? UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor en geeft aan in welke mate het materiaal schadelijke UV-straling tegenhoudt. Het verschil tussen UPF en SPF is dat UPF aangeeft hoeveel UV-straling er wordt tegengehouden door het materiaal, terwijl SPF aangeeft hoeveel UV-straling er wordt tegengehouden door een zonnebrandcrème.

Ik kwam erachter dat een UPF-zwempak een goede keuze is omdat het de huid van je kinderen ruim 98% beschermt tegen schadelijke UV-straling.

UPF-zwempakken in diverse kleuren en maten

Er zijn diverse sites waar je UPF-zwempakken kunt kopen. Het is belangrijk om te kijken naar de UPF-waarde en het materiaal waarvan het zwempak is gemaakt. Een wit zwempak biedt bijvoorbeeld minder bescherming dan een gekleurd zwempak. Daarnaast is het handig om te kijken naar de maat en de pasvorm van het zwempak. Een te strak zwempak kan zorgen voor irritatie en een te los zwempak biedt niet genoeg bescherming.

UPF-zwempakken zijn niet duur

Een UPF-zwempak hoeft niet duur te zijn. Ik betaalde destijds ongeveer 25 euro voor het zwempak van mijn zoon. Het lijkt misschien veel, maar als je bedenkt dat je het zwempak elk jaar opnieuw kunt gebruiken en dat het de gezondheid van je kinderen beschermt, dan is het een kleine investering.

Waarom een zonnebril zo belangrijk is voor kinderen op het strand

Als je op het strand bent, is de kans groot dat je kinderen veel tijd in de zon doorbrengen. De zon kan schadelijke straling uitstralen die de ogen van je kinderen kan beschadigen. Een zonnebril is daarom een must-have accessoire voor elk kind. Het beschermt niet alleen hun ogen tegen de schadelijke straling, maar het ziet er ook nog eens schattig uit.

Zonnebril is vooral belangrijk voor baby’s en jonge kinderen

Baby’s en jonge kinderen hebben kwetsbare ogen die extra gevoelig zijn voor de schadelijke straling van de zon. Het is daarom heel belangrijk om hun ogen te beschermen met een zonnebril. Zorg er ook voor dat je baby een zonnehoed draagt om hun hoofd te beschermen tegen oververhitting.

Handige sluiting voor babyzonnebrillen

Als je een zonnebril voor je baby koopt, zoek dan naar exemplaren met een handige sluiting. Zo voorkom je dat de bril van het hoofd van je baby glijdt en verliest.

Leuke exemplaren voor jongens en meisjes

Er zijn zoveel leuke zonnebrillen voor kinderen te vinden! Bij Prénatal kun je bijvoorbeeld leuke exemplaren vinden voor jongens en meisjes. Kijk samen met je zoontje of dochtertje welke bril ze het stoerst vinden staan.

Zet de zonnebril andersom op

Merk je dat je kinderen de zonnebril niet willen dragen? Zet de bril dan andersom op. Dit werkt zeker bij oudere kinderen. Zeg bijvoorbeeld: “Hoezo draag je je zonnebril niet? Zet hem andersom op, dan zie je er nog cooler uit!”

Vergeet niet om een goede zonnebril te zoeken

Als je een zonnebril voor je kinderen koopt, geef dan niet te snel op. Het is belangrijk om een goede zonnebril te zoeken die de ogen van je kinderen goed beschermt. Lees daarom altijd de beschrijving en let op de UPF-waarde.

Een supersimpele tent voor een relaxte stranddag met je kinderen

Een dagje strand met een baby of jonge kinderen kan soms een hele opgave zijn. Vooral als je veel spullen mee moet nemen en constant op ze moet letten terwijl ze lekker spelen in het zand. Maar met de juiste kampeerspullen wordt het allemaal een stuk gemakkelijker en relaxter. Een van de beste en simpelste kampeerproducten die je kunt meenemen is een pop-up tent. En de Quechua pop-up tent is daarbij een echte aanrader.

De voordelen van een pop-up tent

Een pop-up tent is een tent die zichzelf uitvouwt zodra je hem uit de tas haalt. Het enige wat je hoeft te doen is de hoes eraf halen en de tent zet zichzelf neer. De hoekpunten zet je vast met scheerlijnen en de ritsen maak je open en dicht. Binnen een paar seconden staat de tent en kun je hem gebruiken.

De tent is geschikt voor jonge kinderen en biedt voldoende ruimte voor een middagslaapje of om even uit de zon en wind te zitten. De tent heeft een matrasje en bevestigingsclips voor slaapzakken. De clips houden de slaapzakken aan elkaar vast zodat je kinderen niet van elkaar afrollen.

Lekker eten en drinken tijdens een dagje strand met kinderen

Als je een dagje naar het strand gaat, is het belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen. Zorg voor een fles water en zoete drankjes om de dorst te lessen. Haal regelmatig wat te eten bij een strandtentje of neem zelf iets mee. Je merkt al snel dat je trek krijgt van een warme dag op het strand.

Wat te eten tijdens een dagje strand met kinderen

Een boterham, sappige appel, cracker of koekje zijn altijd handig om mee te nemen voor de kinderen. Ook een stuk fruit of groente is een gezonde snack. Bij veel strandtentjes kun je ook terecht voor een lekkere lunch of diner. Scheveningen heeft bijvoorbeeld veel leuke winkeltjes en restaurantjes waar je terecht kunt voor een aardig hapje. Wij vonden het leukst om te eten bij een strandtentje naast de boulevard.

Neem in ieder geval meer mee dan je normaal zou eten op een dag thuis, zeker als je gaat zwemmen. Door alle activiteiten en hitte zul je veel meer eten en drinken dan normaal.

Activiteiten en eten combineren

Als je een dagje strand combineert met een activiteit, is het handig om te weten waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Zo kun je bijvoorbeeld naar de reuzenraderen op de pier van Scheveningen gaan. Deze zijn maar liefst 60 meter hoog en je kunt er in een cabine stappen die rondjes draait. Een aantal rondjes later heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn. Naast de reuzenraderen kun je ook bungeejumpen.

Zandhappen: wat te doen als je kind zand binnenkrijgt op het strand?

Als ouder weet je dat het bijna onvermijdelijk is dat je kinderen zand binnenkrijgen tijdens een dagje spelen met zand op het strand. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te voorkomen:

 • Laat je baby of klein kind niet op het zand spelen zonder extra bescherming, zoals een zachte poncho van natuurlijk katoen.
 • Zorg dat je altijd een extra flesje water en crème bij je hebt om het zand van de huid te spoelen en de huid te hydrateren.

Wat te doen als het toch gebeurt?

Als je kind toch zand binnenkrijgt, is het belangrijk om meteen te handelen:

 • Haal het zand meteen uit de mond en laat je kind uitspugen. Als het kind nog heel klein is, kun je het voorzichtig op de rug kloppen om het zand eruit te krijgen.
 • Spoel de mond en de handen van je kind met water om het zand te verwijderen.
 • Als je kind een grote hoeveelheid zand heeft binnengekregen en begint te hoesten of te kokhalzen, ga dan meteen naar de dokter.
 • Als je kind last heeft van jeuk, kun je een jeukstillende crème aanbrengen.

Wat als je kind vies wordt?

Het kan gebeuren dat je kind na een dagje strand helemaal wit ziet van het zand. Maar geen paniek, het is heel normaal en er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het schoon te maken:

 • Spoel het zand zoveel mogelijk van de huid en kleding van je kind af met water.
 • Gebruik snoetenpoetsers om het gezicht van je kind schoon te maken.
 • Trek je kind schone kleding aan, zoals ondergoed, badkleding en een zachte poncho van natuurlijk katoen.
 • Geef je kind een sapje, crackers of koekjes om af te koelen en bij te komen van het spelen op het strand.

Een dagje strand kan heel vermoeiend zijn, maar als je goed voorbereid bent en weet wat je moet doen als je kind zand binnenkrijgt, kan het een fantastische dag worden.

Conclusie

Dus, als je een dagje strand wilt gaan met kinderen, is het belangrijk om op de plek te letten waar ze zullen spelen, de stroming in het water, de windrichting en de golven, en zorg ervoor dat ze zich goed insmeren met zonnebrandcrème.

Maar het belangrijkste is om er een ontspannen dag van te maken en genoeg rustmomenten in te bouwen, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Daarnaast is het belangrijk om de veiligheid van je kinderen te waarborgen door goed op ze te letten en ze niet uit het oog te verliezen.

Zo kun je een geslaagd dagje strand beleven!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.