Vindt jouw kind in bad gaan ook zo leuk? Of 6 tips om het leuk te maken!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het is een van de favoriete momenten van kinderen: badtijd! Maar waarom vinden ze het zo leuk?

In bad kunnen ze ontspannen en spelen met water. Ze kunnen hun eigen grenzen ontdekken en hun angst overwinnen.

Laten we eens kijken naar de redenen waarom badtijd zo leuk is voor kinderen.

Waarom is in bad gaan zo leuk voor kinderen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Zo krijg je jouw kind weer met plezier in bad

Het kan zijn dat jouw kind badtijd associeert met onplezierige ervaringen, zoals het uitspoelen van shampoo of het wassen van het gezicht. Het kan ook zijn dat het badwater te warm of te koud is, of dat er te veel schuim in het bad zit. Het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw kind badtijd niet leuk vindt, zodat je gericht actie kunt ondernemen.

Tips om badtijd leuk te maken

  • Maak badtijd korter: Kinderen hoeven niet elke dag lang in bad te zitten. Een paar minuten in het water is genoeg om schoon te worden en te genieten van het water.
  • Geef jouw kind de controle: Laat jouw kind zelf bepalen hoeveel schuim er in het bad gaat, welke speeltjes er mee mogen en welke temperatuur het water moet hebben.
  • Zorg voor afleiding: Geef jouw kind speeltjes om mee te spelen in bad, of lees een boekje voor terwijl jouw kind in bad zit.
  • Maak het water lekker fris: Voeg een paar druppels essentiële oliën toe aan het badwater om het lekker te laten ruiken en het water fris te houden.
  • Maak het baden natuurlijk: Gebruik natuurlijke badproducten die de huid niet irriteren en huidaandoeningen zoals eczeem niet erger maken.
  • Maak badtijd een routine: Elke dag op hetzelfde tijdstip in bad gaan, kan helpen om badtijd voorspelbaar en minder stressvol te maken.
  • Maak het badwater niet te warm: Warm water kan de huid irriteren en uitdrogen. Zorg ervoor dat het badwater niet warmer is dan 37 graden Celsius.
  • Maak het badwater niet te diep: Kinderen vinden het vaak eng om in diep water te zitten. Zorg ervoor dat het water niet hoger komt dan de heupen van jouw kind.

Waarom is badtijd belangrijk voor kinderen?

Badtijd betekent niet alleen dat jouw kind schoon wordt, maar het is ook een moment van ontspanning en plezier. Het warme water kan helpen om de spieren te ontspannen en kan jouw kind sterker maken. Bovendien kan badtijd helpen om huidaandoeningen zoals eczeem te verminderen.

Waarom vinden kinderen het niet leuk om in bad te gaan?

Sommige kinderen zijn bang voor water en vinden het daarom niet leuk om in bad te gaan. Dit kan komen door een nare ervaring in het verleden, maar het kan ook gewoon een fase zijn waarin het kind bang is voor nieuwe dingen. Het is belangrijk om hier begrip voor te hebben en het kind te laten wennen aan het water. Begin bijvoorbeeld met het laten spelen met water in een bakje en bouw dit langzaam op naar een bad.

Geen zin om te wassen

Kinderen kunnen soms geen zin hebben om gewassen te worden. Ze vinden het vervelend dat ze hun kleren uit moeten doen en dat ze nat worden. Probeer het wassen leuk te maken door bijvoorbeeld leuke speeltjes in het bad te leggen of door samen liedjes te zingen. Zo wordt het bad een leuke ervaring in plaats van een verplichting.

Te weinig tijd

Ouders hebben soms te weinig tijd om hun kind elke dag in bad te doen. Dit kan leiden tot een strijd tussen ouder en kind, omdat het kind wel graag in bad wil. Probeer een routine te bouwen waarbij het kind op vaste dagen in bad gaat en maak hier een leuk moment van. Zo kan het kind genieten van het bad en hoeft het niet elke dag in bad.

Te heet water

Het kan zijn dat het water te heet is, waardoor het kind het niet leuk vindt om in bad te gaan. Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur is en controleer dit regelmatig. Het is belangrijk om het kind niet te lang in het hete water te laten zitten, omdat dit kan leiden tot uitdroging van de huid.

Geen leuke dingen in het bad

Kinderen vinden het leuk om te spelen, ook in bad. Zorg daarom voor leuke speeltjes in het bad, zoals badeendjes of bootjes. Dit maakt het bad een stuk interessanter en leuker voor het kind.

Onnodige druk van ouders

Soms leggen ouders teveel druk op hun kind om in bad te gaan. Dit kan leiden tot een negatief gevoel bij het kind en ervoor zorgen dat het kind het bad niet leuk vindt. Blijf rustig en geduldig en probeer het bad leuk te maken voor het kind. Laat het kind eventueel zelf kiezen welke speeltjes het in het bad wil hebben.

Te snel willen

Het kan zijn dat ouders te snel willen en het kind niet de tijd geven om te wennen aan het bad. Neem de tijd en bouw het langzaam op. Laat het kind wennen aan het water en geef het de ruimte om te spelen. Zo zal het kind uiteindelijk genieten van het bad.

Speelgoed tips voor een leuk badmoment met je kind

Kinderen vinden het vaak leuk om te spelen in het water. Zorg daarom voor wat extra speelgoed in bad (hier hebben we het leukste beoordeeld), zoals plastic dieren of een bootje. Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij graag mee wil nemen in bad. Zo wordt het badmoment niet alleen een moment om schoon te worden, maar ook om te spelen en te ontdekken.

Zorg voor een veilige speelomgeving binnen

Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt in bad. Zorg er daarom voor dat je altijd in de buurt bent en je kind goed in de gaten houdt. Gebruik een antislipmatje in het bad zodat je kind niet uitglijdt. Daarnaast is het handig om het bad niet te vol te laten lopen, zodat je kind niet onder water kan komen.

Een veilige omgeving voor binnen spelen is ook net zo belangrijk als voor buiten.

Maak het badmoment aangenaam

Zorg voor een ontspannende sfeer tijdens het badmoment. Dim bijvoorbeeld het licht en speel rustige muziek op de achtergrond. Gebruik eventueel een badolie of badschuim met een lekkere geur om het badmoment nog aangenamer te maken. Hierdoor zal je kind het badmoment als minder vervelend ervaren.

Probeer angst voor water weg te nemen

Sommige kinderen zijn bang voor water en vinden het daarom niet leuk om in bad te gaan. Probeer deze angst weg te nemen door je kind rustig uit te leggen wat er gebeurt in het water en dat het niet eng is. Laat je kind eerst wennen aan het water door er met de hand in te gaan en langzaam te wennen aan het gevoel van water op de huid. Neem de tijd en forceer niets.

Geef je kind de controle

Laat je kind zelf bepalen wanneer hij of zij uit bad wil. Hierdoor krijgt je kind het gevoel dat hij of zij de controle heeft en zal het badmoment als minder vervelend worden ervaren. Geef je kind ook de mogelijkheid om zelf te wassen en onder de douche te staan. Zo leert je kind zichzelf te verzorgen en wordt het badmoment minder afhankelijk van jou als ouder.

Spring er samen in

Kinderen vinden het vaak leuk om samen met hun ouders in bad te gaan. Spring er daarom eens samen in en maak er een gezellig moment van. Hierdoor zal je kind het badmoment als minder vervelend ervaren en zal het sneller geneigd zijn om in bad te gaan.

Geef je kind een beloning

Als je kind het lastig vindt om in bad te gaan, kan het helpen om een beloning te geven na afloop. Bijvoorbeeld een stukje fruit of een extra verhaaltje voor het slapengaan. Hierdoor zal je kind het badmoment als minder vervelend ervaren en sneller geneigd zijn om in bad te gaan.

Ontdek wat werkt voor jouw kind

Elk kind is anders en wat voor het ene kind werkt, hoeft niet per se voor het andere kind te werken. Ontdek daarom wat werkt voor jouw kind en probeer verschillende tips uit. Zo zorg je ervoor dat het badmoment voor jouw kind een geweldig moment wordt waar hij of zij naar uitkijkt.

Hoe vaak moet je jouw baby in bad doen?

Als nieuwe ouder vraag je je misschien af hoe vaak je jouw baby in bad moet doen. Het is belangrijk om te weten dat dagelijks baden niet nodig is voor een pasgeboren baby. Sterker nog, dagelijks baden kan de kwetsbare babyhuid uitdrogen en irritaties veroorzaken.

Baden in het ritme van jouw baby

Het is beter om het baden van jouw baby in het dagelijkse ritme te integreren. Sommige baby’s vinden het heerlijk om dagelijks in bad te gaan, terwijl anderen het minder prettig vinden. Het is daarom aan te raden om te kijken wat jouw baby prettig vindt.

Wekelijks baden is voldoende

In het algemeen wordt aangeraden om jouw baby één keer per week in bad te doen. Dit is voldoende om de babyhuid schoon te houden en uitdroging te voorkomen. Daarnaast kun je jouw baby dagelijks wassen met een washandje en warm water om het gezichtje en de billetjes schoon te houden.

Speciale aandacht voor reflux baby’s

Als jouw baby last heeft van reflux, waarbij zure melk omhoog komt, kan dagelijks baden helpen om de baby te ontspannen en beter te laten slapen. Let er wel op dat je de baby na het baden goed afdroogt om uitdroging te voorkomen.

Badolie en crème voor de babyhuid

Als je ervoor kiest om jouw baby regelmatig in bad te doen, kun je speciale badolie gebruiken om de babyhuid te hydrateren en uitdroging te voorkomen. Daarnaast kun je na het baden een hydraterende crème aanbrengen op de droge en vette plekjes van de babyhuid.

Douchen als alternatief

Als jouw baby niet van baden houdt, kun je ervoor kiezen om samen te douchen. Dit kan een veilig en makkelijker alternatief zijn voor het dagelijks baden van jouw baby. Zorg er wel voor dat het water niet te heet is en dat je de baby goed vasthoudt.

Zeep is niet nodig voor een goede badsessie

Kinderen hebben een dunne hoornlaag en minder talgklieren dan volwassenen. Dit betekent dat hun huid gevoeliger is en minder goed in staat is om vocht vast te houden. Daarom is het belangrijk om de huid van jonge kinderen mild te reinigen en te verzorgen.

Zeep kan de huid van kinderen aantasten

Zeep bevat vaak conserveermiddelen en parfum die de huid kunnen irriteren en uitdrogen. Dit kan leiden tot eczeem en allergieën. Daarnaast kan zeep de vetlaag op de huid aantasten, waardoor de huid minder goed in staat is om vocht vast te houden. Dit kan leiden tot een droge huid en jeuk.

Water is vaak voldoende om de huid schoon te houden

Voor dagelijkse wasbeurtjes is water vaak voldoende om de huid van kinderen schoon te houden. Zeker als je kind nog een luier draagt, is het niet nodig om zeep te gebruiken. Luierdoekjes zijn mild en bevatten vaak geen toevoegingen zoals parfum. Als je toch een product wilt gebruiken, kies dan voor een milde en zeepvrije variant.

De watertemperatuur is belangrijk

De watertemperatuur tijdens het badderen is belangrijk voor de huid van kinderen. Het water mag niet te warm zijn, omdat dit de huid kan aantasten. Een lauwe watertemperatuur van ongeveer 37 graden is ideaal. Daarnaast is het belangrijk om de badsessie niet te lang te laten duren. Een kortere sessie van ongeveer 10 minuten is voldoende.

Een washandje is voldoende om het lichaam schoon te maken

Een washandje is voldoende om het lichaam van je kind schoon te maken tijdens het badderen. Hierbij is het belangrijk om niet te hard te wrijven, omdat dit de huid kan beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om het washandje regelmatig te vervangen en goed uit te spoelen om bacteriën te voorkomen.

Hoe vaak moet je jouw kind in bad doen?

De frequentie van baden hangt af van de leeftijd van het kind en hoe actief ze zijn. Voor jonge kinderen, zoals baby’s en dreumesen, is het voldoende om twee tot drie keer per week een bad te nemen. Voor oudere kinderen, zoals kleuters en peuters, is een bad of douche om de dag of om de twee dagen voldoende. Voor pubers en tieners die zweterige oksels hebben, kan dagelijks baden of douchen nodig zijn.

Baden of douchen?

Een bad kan fijner zijn voor jonge kinderen omdat ze kunnen spelen en ontspannen in het warme water. Een douche is beter voor oudere kinderen omdat het sneller en efficiënter is. Het is ook belangrijk om de huid van jouw kind niet te lang bloot te stellen aan water, omdat dit kan leiden tot uitdroging en huidaandoeningen.

Wassen en poetsen

Het is belangrijk om de huid van jouw kind schoon te houden, vooral tussen de huidplooien en onder de armen. Was de handen van jouw kind regelmatig en poets hun gezichtjes voor het slapen gaan. Een washandje is voldoende om het lichaam van jouw kind schoon te maken, zeep is niet altijd nodig. Als je toch zeep gebruikt, gebruik dan een milde zeep die de huid niet uitdroogt.

Extra baden

Soms kan een extra bad nodig zijn, bijvoorbeeld als jouw kind modderig of druk bezweet is na het spelen. Of als er een doorgelekte luier is geweest of als ze spaghetti bolognese hebben gegeten. Het is ook belangrijk om jouw kind in bad te doen als ze een huidaandoening hebben.

Waarom een washandje een goed alternatief kan zijn voor een dagelijks bad voor je kind

Een dagelijkse uitgebreide wasbeurt voor je jonge kind is niet altijd nodig. Een washandje kan een snelle en eenvoudige oplossing zijn om je kindje schoon te houden tussen de grote badmomenten door.

Voorkom temperatuurverschillen

Een badthermometer is een standaard item voor ouders die hun kind in bad doen. Het is belangrijk om de temperatuur van het badwater te controleren om te voorkomen dat je kindje blootgesteld wordt aan te koud of te warm water. Maar zelfs als je de temperatuur van het badwater goed hebt, kan het temperatuurverschil tussen het warme badwater en de koude slaapkamer ervoor zorgen dat je kindje het snel koud krijgt. Een washandje kan dit probleem voorkomen omdat je je kindje binnen de warme slaapkamer kunt wassen.

Voel met je elleboog

Als je toch besluit om je kindje in bad te doen, is het belangrijk om de temperatuur van het badwater te controleren. Gebruik hiervoor je elleboog in plaats van je hand. Je elleboog is namelijk gevoeliger voor temperatuurverschillen dan je hand. Zorg ervoor dat het badwater ongeveer 37 graden Celsius is, wat de ideale temperatuur is voor een tere babyhuid.

Luieruitslag voorkomen

Als je kindje last heeft van luieruitslag, kan een bad met zeep de huid nog meer irriteren. In plaats daarvan kun je een washandje gebruiken om de billen van je kindje schoon te maken. Gebruik lauw water en eventueel een klein laagje sudocreme om de huid te beschermen.

Geen vies badwater

Als je kindje nog luiers draagt, kan het badwater snel vies worden door de ontlasting en urine in de luiers. Een washandje kan dit probleem voorkomen omdat je alleen de vuile plekken hoeft te wassen en niet het hele lichaam van je kindje.

Afdrogen met een handdoek of luierdoekje

Als je kindje klaar is met wassen, kun je hem of haar afdrogen met een handdoek of luierdoekje. Zorg ervoor dat je de huid goed droogt, vooral tussen de huidplooien. Dit voorkomt dat je kindje gaat zweten en daardoor last krijgt van luieruitslag.

Al met al kan een washandje een goed alternatief zijn voor een dagelijks bad voor je kindje. Het is snel, eenvoudig en voorkomt temperatuurverschillen. Bovendien kun je luieruitslag voorkomen en hoef je geen vies badwater weg te spoelen.

Elke dag je kind in bad is niet nodig

Veel ouders denken dat hun kind dagelijks een bad of douche nodig heeft om schoon te blijven. Dit komt vooral doordat we zijn opgegroeid met het idee dat we ons dagelijks moeten wassen. Maar is dit wel echt nodig voor kinderen?

Is het nodig om je kind elke dag in bad te doen?

Volgens onderzoek is het niet nodig om je kind dagelijks in bad te doen. Sterker nog, te vaak wassen kan juist slecht zijn voor de huid van je kind. De huid kan uitdrogen en geïrriteerd raken, vooral als je te veel zeep gebruikt. Het is daarom belangrijk om de huid van je kind goed in de gaten te houden en alleen te wassen wanneer het echt nodig is.

Wat is voldoende?

Voor jonge kinderen is een wasbeurt om de dag voldoende. Voor baby’s geldt zelfs dat je ze niet dagelijks hoeft te wassen. De huid van een baby is dunner en gevoeliger dan die van een volwassene, dus te vaak wassen kan leiden tot eczeem en andere huidproblemen. Het is daarom beter om een pasgeborene alleen te wassen als het echt nodig is, bijvoorbeeld als de baby vies is geworden of heeft gespuugd.

Wat zijn de effecten van te vaak wassen?

Te vaak wassen kan de huid van je kind uitdrogen en geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot jeuk, roodheid en schilfers. Ook kan het de natuurlijke oliën van de huid wegwassen, waardoor de huid droog en kwetsbaar wordt. Dit kan vooral bij jonge kinderen leiden tot huidproblemen zoals eczeem.

Wat zijn de uitzonderingen?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het wel nodig is om je kind dagelijks te wassen. Bijvoorbeeld als je kind veel zweet, sport of buiten speelt en vies wordt. Ook als je kind last heeft van luieruitslag of andere huidproblemen kan een dagelijkse wasbeurt nodig zijn. In dat geval is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en te hydrateren.

Wat zijn de tips voor het wassen van je kind?

  • Gebruik zo min mogelijk zeep en kies voor een milde, ongeparfumeerde variant.
  • Was je kind niet te lang en niet te heet.
  • Spoel de huid goed af en droog je kind voorzichtig af met een zachte handdoek.
  • Gebruik na het wassen een hydraterende crème om de huid te beschermen en te verzorgen.

Douchen is beter voor de huid van je kind

Het is een veelvoorkomende misvatting dat douchen beter is voor de huid van je kind dan in bad gaan. Het hangt echter volledig af van de samenstelling van het product dat je gebruikt en de staat van de kinderhuid.

De watertemperatuur maakt het verschil

Het is waar dat douchen over het algemeen veiliger is dan in bad gaan, vooral voor baby’s en jonge kinderen. De watertemperatuur is gemakkelijker te controleren en er is minder risico op uitglijden. Maar als het gaat om de gezondheid van de huid, kan een bad juist beter zijn.

Baden houdt de hoornlaag van de huid in stand

Baden in lauw water met een milde, zeepvrije badolie of speciaal vettende zeep kan de hoornlaag van de kinderhuid in stand houden en uitdroging voorkomen. De hoornlaag is de buitenste laag van de huid en beschermt tegen uitdroging en infecties. Door te baden blijft deze laag beter intact dan bij douchen.

Kies voor een mild en vettend product

Als je toch liever doucht met je kind, kies dan voor een mild en vettend product dat de huid niet uitdroogt. Lees altijd de informatie op het product en kies voor een zeepvrije douchegel of een milde babyshampoo.

Een heet bad als remedie tegen verkoudheid

Al jaren ligt de wijsheid op straat dat een heet bad helpt tegen verkoudheid. Het idee is dat de hete stoom de neusholtes vrij maakt en het kind zich vervolgens beter voelt. Maar is dit wel echt waar?

Het onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van een heet bad op verkoudheid. Uit dit onderzoek blijkt dat het nemen van een heet bad inderdaad kan helpen om de symptomen van verkoudheid te verlichten. De hete stoom zorgt ervoor dat de neusholtes vrij worden gemaakt, waardoor het kind zich prettiger voelt.

Voeg olie of magnesiumzoutvlokken toe

Om het bad nog prettiger te maken, kun je olie of magnesiumzoutvlokken toevoegen aan het water. Magnesiumzoutvlokken worden gewonnen uit de zuiverste bron ter wereld, de Zechstein-zeeklei. Dit is een ondiepe zee die al miljoenen jaren geleden is afgesloten van de buitenwereld. Door de hoge concentratie magnesium in de vlokken, wordt het lichaam gestimuleerd om magnesium op te nemen. Dit is goed voor de spieren en het zenuwstelsel. Je kunt de vlokken ook op de huid smeren.

Conclusie

Het is belangrijk om te begrijpen waarom kinderen badtijd leuk vinden en hoe je dit kunt aanpakken. Badtijd is een moment van ontspanning en plezier waar kinderen hun spieren kunnen ontspannen. Het is belangrijk om de controle te geven aan het kind en afleiding te bieden. Zoals je ziet, zijn er veel manieren om badtijd leuk te maken voor kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.