Spelen met magneten: de aantrekkingskracht voor je kind

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Magnetisme is een natuurkundige kracht. Het vermogen om aantrekken en afstoten met andere objecten te veroorzaken.

Magnetisch speelgoed is STEM speelgoed vanwege de natuurkundige aspecten. Dit aantrekken en afstoten maakt het zo interessant voor kinderen om mee te experimenteren. Het is een vreemd gevoel wat je met geen andere materialen aantreft.

In dit artikel bespreek ik wat magnetisme is en wat het zo leuk maakt voor je kind om mee te experimenteren.

Magnetisme voor kinderen

De meest bekende effecten treden op in ferromagnetische materialen, die sterk worden aangetrokken door magnetische velden en kunnen worden gemagnetiseerd om permanente magneten te worden, die zelf magnetische velden produceren.

Slechts enkele stoffen zijn ferromagnetisch waaronder:

  • ijzer
  • kobalt
  • nikkel
  • neodymium (minder voorkomend en duurder)
  • en samarium

Het voorvoegsel ferro- verwijst naar ijzer, omdat permanent magnetisme voor het eerst werd waargenomen in magneetsteen, een vorm van natuurlijk ijzererts genaamd magnetiet.

Het demagnetiseren van een magneet is ook mogelijk, wat ook weer interessante mogelijkheden biedt voor natuurkunde experimenten.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat maakt magnetisch speelgoed leuk?

De mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn geen grenzen op creativiteit, laat je kinderen heerlijk experimenteren met magnetisch speelgoed!

Je kan er voor kiezen om klein te beginnen en dus een wat minder grote set aan te schaffen.

Als je merkt dat je kind gefascineerd is door de werking van magneten, zou je later nog een grotere set kunnen aanschaffen. Zoek er een met een thema dat je kind aanspreekt!

Kinderen leren zo het geheim van magnetisme ontdekken; ze leren alles over magnetische kracht, het aantrekken en afstoten. Tijdens het bouwen leert een kind beide handjes te gebruiken zodat deze goed samenwerken.

Perfect voor het trainen van de hand-oog coördinatie en de fijne motoriek! Ook leert een kind vormen herkennen, kleuren, en samen spelen. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Ook voor volwassenen is spelen trouwens belangrijk, alleen wordt er in plaats van ‘spelen’ bij volwassenen eerder gesproken over een ‘vrijetijdsbesteding’: iets wat iemand leuk vindt om te doen in zijn of haar vrije tijd.

Leuke dingen doen is noodzakelijk om gezond te kunnen blijven functioneren, en af en toe even te ontsnappen aan die stressvolle werkdagen en ik vond het oprecht leuk om mee te spelen met mijn zoon met magnetisch speelgoed, omdat je er zoveel leuke en ook gekke constructies mee kunt maken :)

Hoe leg je magnetisme uit aan een kleuter?

Maak twee groepen van objecten. Een groep van metalen en een groep die niet worden aangetrokken. Probeer dan met de magneet wat er gebeurt. Praat vervolgens over wat de groep die aantrekt gemeen heeft.

Zo kun je eenvoudig uitleggen wanneer een magneet een ander object aantrekt.

Om magnetisme verder uit te leggen kun je beginnen over dat een magneet 2 kanten heeft, een positieve en een negatieve en dat deze tegengestelde kanten elkaar aantrekken.

Welke speelmaterialen kun je goed met magneten gebruiken?

Met magneten kun je plezierige activiteiten en experimenten uitvoeren met diverse materialen. Metaal reageert sterk op magneten en biedt kansen voor leuke magnetische spelletjes.

Bovendien kun je magneten in papier, karton, hout, stof en plastic integreren om creatieve knutselprojecten en educatieve activiteiten te creëren. Magneten werken bijvoorbeeld door plastic heen. Het gebruik van magneten met verschillende speelmaterialen opent de deur naar diverse interactieve mogelijkheden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.