Trampoline Verankeren: Waarom Je Het Moet Doen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een trampoline in de achtertuin is een geweldige manier om kinderen (en volwassenen!) actief te houden en hen te laten genieten van de buitenlucht.

Het kan echter ook gevaarlijk zijn als de trampoline niet goed is verankerd.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met trampolines die niet goed zijn vastgemaakt aan de grond.

Trampoline Verankeren- Waarom Je Het Moet Doen

In dit artikel bespreken we waarom het zo belangrijk is om een trampoline te verankeren en geven we praktische tips over hoe je dit op een veilige manier kunt doen.

Door de trampoline op de juiste manier te verankeren, kun je ervoor zorgen dat je kinderen veilig kunnen springen en genieten van deze leuke activiteit.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Moet je een trampoline verankeren?

Je hebt een mooie trampoline aangeschaft die je veilig wilt gaan plaatsen in de tuin. 

Het ergste dat je kan overkomen, is dat jouw kinderen op de trampoline springen en het hele ding omkantelt, met kinderen en al!

Kies daarom altijd voor een trampoline met een stabiele basis.

Ga voor een trampoline die je kan verankeren aan de grond of eentje met een zwaar gewicht als basis.

Je hebt jezelf vast ingelezen over het opzetten ervan, maar je weet hopelijk ook dat het verstandig is om de trampoline goed vast te zetten?

Ik ken mensen die de trampoline slechts met eenvoudige haringen in de grond bevestigen, maar is dat genoeg bij stevige wind of storm?

Het antwoord is NEE.

Daarom is het veel verstandiger om je trampoline goed te verankeren door middel van grondankers.

Hoe veranker je de trampoline?

Een verankerings-kit kopen om je trampoline te beschermen tegen wegwaaien is de perfecte oplossing!

Maar hoe ga je het verankeren aanpakken?

Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt! Ik vertel je in het kort hoe een trampoline verankert moet worden:

Om een trampoline te verankeren is het goed om een complete verankerings-set te kopen, deze voorkomt dat de trampoline kan kantelen. 

Je zult de ankers eerst goed in de grond moeten draaien.

Vervolgens bevestig je de bijgeleverde banden eerst aan het frame van de trampoline, eventueel ook aan de poten, en daarna aan de – al verankerde – grondankers. 

Het is enorm belangrijk dat je niet alleen de onderzijde van de W-poten vastzet, maar vooral de toprail (de ring waar je alle veren in haakt) van het frame.

De trampoline zit zo stevig vast, en kan (bijna) niet wegwaaien, kantelen, verschuiven, of gestolen worden. 

Bevestig je de toprail niet, dan kan de trampoline zonder de poten alsnog wegwaaien.

Het frame is namelijk niet één geheel, het zijn meerdere losse buizen, die in elkaar gezet worden. 

Ga je de trampoline ingraven?

Een ingegraven trampoline is ook zonder verankeren goed bestand tegen rukwinden en heftig weer.

Het frame zit diep in de grond, dat maakt het lastiger voor de wind om deze eruit te trekken.  

Kies je voor een echte inground trampoline, dan heb je wel grondankers nodig, want de poten gaan hier niet de grond in.

De meegeleverde haringen voldoen gewoon niet.

De trampoline ligt namelijk OP de kuil. Schaf dus ook voor een inground trampoline een complete anker-set aan!

Het is zelfs te adviseren om een inground trampoline die iets boven het maaiveld uitsteekt, nog wat te verzwaren bij heftige storm, maar nooit met meer dan 100 kg. 

De veren zouden anders teveel uitrekken! Een paar zakken met aarde of zand erop is prima.

De trampoline liever niet verankeren?

Wanneer je de trampoline liever niet verankert, of wanneer dit niet heel goed mogelijk is, breek de trampoline dan voor een deel af in de herfst/winter. 

Het veiligheidsnet er afhalen is het allerbelangrijkst; dat is hoog en vangt veel wind.

Haal bij voorkeur ook de rand en de springmat van het frame af en berg deze schoon op. 

Het kale frame kun je makkelijk laten staan, want die vangt zo niet veel wind meer. Je trampoline gaat zo ook veel langer mee!

Waarom is de grootte van de trampoline belangrijk voor de wijze van verankeren?

De grootte van de trampoline is belangrijk voor de wijze van verankeren omdat grotere trampolines niet alleen meer draaggewicht hebben, maar ook meer kracht kunnen uitoefenen op de grond en vatbaarder zijn voor beweging en kantelen tijdens gebruik. Hier zijn een paar redenen waarom de grootte van de trampoline van invloed is op de verankering:

  1. Gewicht en Massa: Grotere trampolines hebben over het algemeen een groter gewicht en meer massa. Dit betekent dat ze meer druk uitoefenen op de grond wanneer mensen erop springen. Als de trampoline niet goed verankerd is, kan deze verschuiven of kantelen, wat gevaarlijk kan zijn voor de gebruikers.
  2. Windgevoeligheid: Grotere trampolines hebben een groter oppervlak dat wordt blootgesteld aan wind. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor sterke windstoten, vooral als ze niet stevig zijn verankerd. Een niet-verankerde grote trampoline kan worden opgetild door de wind en mogelijk schade aanrichten of zelfs omvallen.
  3. Veiligheid: Het verankeren van een trampoline is essentieel voor de veiligheid van de gebruikers. Een trampoline die niet goed is verankerd, kan onstabiel worden, wat het risico op vallen en letsel vergroot. Dit geldt vooral voor grotere trampolines waarop meerdere mensen tegelijk springen.
  4. Duurzaamheid: Door de trampoline stevig te verankeren, wordt de levensduur ervan verlengd. Het voorkomt dat de trampoline verschuift of beweegt, wat kan leiden tot slijtage of schade aan het frame en de springmat.
  5. Stabiliteit: Verankering zorgt voor stabiliteit en voorkomt wiebelen of kantelen tijdens het springen. Dit verbetert de algemene ervaring en het plezier van trampolinespringen.

De wijze van verankering kan variëren afhankelijk van de grootte en het type trampoline, maar in het algemeen geldt dat grotere trampolines zwaardere verankering vereisen.

Waarom is verankeren essentieel voor trampoline veiligheid?

Het verankeren van trampolines is een belangrijke stap om de veiligheid van zowel kinderen als volwassenen te waarborgen tijdens het gebruik van een trampoline.

Door de trampoline stevig te verankeren, kunnen ongelukken en letsel voorkomen worden, waardoor iedereen met meer vertrouwen kan genieten van deze leuke en gezonde activiteit.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn en de veiligheidsregels in acht te nemen bij het gebruik van een trampoline. Veel springplezier!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.