Mattel: Wat is het Verhaal Achter het Speelgoed?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Mattel is een Amerikaanse speelgoedfabrikant, vooral bekend van de merken Barbie (sinds 1959), Hot Wheels (sinds 1968) en Fisher-Price (sinds 1993).

De eerste pop die ze maakten was een poesje, en de naam van het bedrijf komt van de twee eerste letters van de namen van de oprichters.

Het is een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld en ze produceren onder andere de pop Barbie, die al meer dan 60 jaar een van hun beste merken is. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van Mattel en hun assortiment.

Mattel logo

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

De geschiedenis en het assortiment van Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel

Mattel is een Amerikaanse speelgoedfabrikant die in april 1945 werd opgericht door het echtpaar Ruth en Elliot Handler, samen met Harold Matson. Het hoofdkantoor van Mattel bevindt zich in El Segundo, Californië, Verenigde Staten. Het bedrijf begon aanvankelijk met de productie van poppen en volgde later met de productie van spelcomputers. De sleutelfiguren in de ontwikkeling van Mattel zijn Ruth en Elliot Handler, die ook wel bekend staan als de bedenkers van de Barbie-pop.

Assortiment en merken

Mattel heeft een breed assortiment aan speelgoed en richt zich vooral op poppen en voertuigen. Het bedrijf heeft verschillende bekende merken, waaronder Barbie, Hot Wheels en Fisher-Price. Naast deze merken heeft Mattel ook andere merken in haar assortiment, zoals Monster High, Thomas & Friends en Polly Pocket. Het assortiment van Mattel is zeer breed en omvat verschillende soorten speelgoed voor iedere leeftijdscategorie.

Ontwikkeling en succes

Mattel is door de jaren heen zeer succesvol geweest en heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan 32.000 werknemers in dienst en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 4 miljard dollar. Mattel heeft in de loop der jaren verschillende mediabestanden overgenomen, waaronder de populaire televisieserie Thomas & Friends. Het succes van Mattel is te danken aan de constante ontwikkeling van nieuwe producten en merken, die aansluiten bij de wensen van de consument.

Verloop en verlies

Hoewel Mattel over het algemeen zeer succesvol is, heeft het bedrijf ook te maken gehad met verloop en verlies. Zo heeft Mattel in het verleden te maken gehad met een teruglopende markt voor speelgoed en heeft het bedrijf enkele jaren geleden een groot verlies geleden door de terugroepactie van miljoenen Chinese speelgoedproducten. Mattel heeft echter snel gehandeld en heeft haar productieproces verbeterd om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Toekomst en nieuwe producten

Mattel blijft zich ontwikkelen en richt zich steeds meer op nieuwe producten en technologieën. Zo heeft het bedrijf onlangs een nieuwe lijn van interactieve poppen gelanceerd, genaamd Hello Barbie. Deze poppen zijn voorzien van spraakherkenningstechnologie en kunnen communiceren met kinderen. Mattel blijft zoeken naar nieuwe manieren om haar assortiment te verbeteren en te vernieuwen, om zo aan de wensen van de consument te blijven voldoen.

Hoe Mattel de wereld veroverde met hun speelgoed

Mattel begint als een kleine productiemaatschappij in 1945, opgericht door het duo Ruth en Elliot Handler en hun vriend Harold Matson. In het begin maakt Mattel vooral plastic onderdelen voor fotolijsten en speelgoedpistolen. Maar al snel begint het bedrijf zich te richten op de speelgoedindustrie.

De eerste producten van Mattel

In 1947 komt Mattel met hun eerste echte speelgoedproduct: een warme bal die langdurig warm blijft. Het product slaat niet meteen aan, maar het zorgt wel voor een belangrijke balans in het bedrijf. Mattel blijft experimenteren en in 1949 komt het bedrijf met een ander product dat beter aanslaat: de “Uke-A-Doodle”, een kleine plastic ukelele.

De opkomst van Barbie

In 1959 komt Mattel met hun meest bekende product ooit: Barbie. Het idee voor de pop komt van Ruth Handler, die merkt dat haar dochter graag met papieren poppen speelt. Ze besluit een echte pop te ontwerpen, die eruitziet als een volwassen vrouw. Barbie blijkt een groot succes en wordt al snel verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

De rol van handlers en ontwerpen

Een belangrijke factor in het succes van Mattel zijn de handlers en ontwerpers. Zij zorgen ervoor dat de producten aansluiten bij de wensen van de doelgroep en dat ze er aantrekkelijk uitzien. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de producten veilig zijn en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Hoe gaat het momenteel met Mattel?

Mattel heeft de afgelopen jaren een periode van ups en downs doorgemaakt op de beurzen. Hoewel het bedrijf normaal gesproken goed presteert, heeft het de afgelopen vier jaar minder geluk gehad. In 2017 had Mattel problemen met de wereldwijde verkoop van Barbiepoppen, wat een crisis veroorzaakte voor de speelgoedproducent. De aandelenkoers daalde tot het laagste punt in jaren. Gelukkig is de koers sindsdien weer gestegen, hoewel het nog steeds minder is dan de hoogste dagkoers ooit.

Ontdek de merken van Mattel

Mattel heeft een enorm assortiment aan speelgoed, van schattige poppen tot stoere auto’s. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Mattel zelfs meerdere bekende merken onder zijn vlag heeft. Hieronder vind je een overzicht van de meest geliefde merken van Mattel.

Barbie

Barbie: Wie kent haar niet? Barbie is al decennialang een van de bekendste poppen ter wereld. Naast de klassieke Barbie-pop zijn er ook talloze andere soorten Barbies verkrijgbaar, zoals de Fashionista Barbies en de Dreamtopia Barbies.

Hot Wheels

Een merk dat zich voornamelijk richt op jongens met een grote collectie aan stoere auto’s en racebanen is Hot Wheels. De auto’s zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, van kleine speelgoedautootjes tot grote racebanen.

Fisher-Price

Fisher-Price: Dit merk richt zich vooral op baby’s en peuters. Het heeft een breed assortiment aan educatief speelgoed, van blokken tot interactieve speelsets.

Mega Blocks

Mega Bloks: Dit merk biedt bouwsets aan voor kinderen van alle leeftijden. Naast de klassieke blokken zijn er ook sets verkrijgbaar van bekende franchises, zoals Pokémon en Halo.

Jurassic World

Jurassic World: Voor de dinofans onder ons heeft Mattel het merk Jurassic World. Hiermee kunnen kinderen hun eigen dinosaurusavonturen beleven met speelsets en actiefiguren.

Conclusie

Mattel is een Amerikaanse speelgoedfabrikant die al meer dan 70 jaar speelgoed maakt. Het is een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld geworden dankzij populaire merken als Barbie, Hot Wheels, en Thomas & Friends.

Als je dit artikel hebt gelezen weet je nu precies hoe ze werken en wat ze allemaal maken. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe speelgoedfabrikant, kun je misschien beter Mattel proberen!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.