Learning Resources Botley 2.0 Activity Set – Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

De Learning Resources Botley 2.0 is de nieuwste generatie prijswinnende programmeerbare robots en biedt eindeloos programmeerplezier voor kinderen.

Botley 2.0 thumbnail

Met deze robot kunnen kinderen vanaf 5 jaar oud leren coderen door middel van 100% schermvrij spelen.

Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar
Learning Resources Botley 2.0 Activity Set
Product image
9.3
Edu score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
3.5
Herspeelbaar
4.5
Beste voor
 • Verschillende interactiemogelijkheden en kan worden getransformeerd in verschillende objecten
 • Schermvrij spelen
Minder goed
 • Beperkte accessoires
 • Afstandsbediening werkt niet altijd even goed
 • Vanaf: 4 jaar
 • Beste: 5 – 6 jaar
 • Tot: 7 jaar
 • Materiaal: Plastic
 • Thema: Spellen en puzzels, Robot
 • Speelmodus: Coöperatief
 • Prijs op moment van schrijven: € 97,40 – $ 75,19
 • Duurzaamheid: Geen
 • Leerdoel: STEM/ STEAM, Coderen
 • Opslag: Normaal
 • Veiligheidsonderdelen: Geen
 • Speeltijd: Verlengd (30+ min)
 • Gender inclusiviteit: Gender stereotyperend
 • Kleur: Blauw
 • Complexiteit: Complex
 • Accessoires: Inbegrepen
 • Intensiteit: Actief
 • Sensorische stimulatie: Geluid
 • Batterij: Batterij benodigd
 • Beweging: Gemotoriseerd
 • Interactiviteit: Controller
 • Geluidsniveau: Middel
 • Culturele representatie: Geen

Bij het beoordelen van speelgoed als dit gebruiken we onze “Edu score”. Deze is gebaseerd op de volgende onderdelen, met elk hun eigen gewicht.

 1. Educatieve waarde (55%)
 2. Herspeelbaarheid (15%)
 3. Speelwaarde (10%)
 4. Prijs/ kwaliteit (10%)
 5. Onderscheidingen (10%)

De educatieve waarde is hier veruit het belangrijkste. Hoe goed is het speelgoed in het leren van vaardigheden. Ook zijn herspeelbaarheid, speelwaarde en prijs-kwaliteitverhouding belangrijk. Wanneer een kind niet met het speelgoed wil spelen kan het nog zo educatief zijn, maar zal het niet erg veel educatieve voordelen opleveren.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe educatief is de Botley 2.0 speelgoed robot?

De Botley 2.0 heeft meerdere manieren om te programmeren en hiervan te leren. Programmeren doe je met behulp van de bijgeleverde controller en zo kan het kind sequenties leren en zelfs beginnen met het leren van loops.

Botley leert dus niet daadwerkelijk coderen, het programmeren gebeurt immers op een controller, maar ze leren wel de basisvaardigheden van het denken als een programmeur, en is daarom ook een robot voor 5 tot en met 7 jaar.

Met de 78-delige activiteitenset kunnen jonge programmeurs coderingsreeksen van maximaal 150 stappen bouwen.

De Botley 2.0 helpt kinderen niet alleen bij het leren van coderen, maar stimuleert ook belangrijke STEM-vaardigheden, zoals wetenschap, technologie, techniek en wiskunde door alles goed te tellen en uit te meten. En zelfs de lichtsensor die Botley laat oplichten in het donker is educatief, maar ook gewoon leuk.

Mijn zoon legt de Botley coding kaarten op de vloer

Het is een erg educatieve speelgoed robot die ook zijn beperkingen heeft. Hoewel er goed mee gespeeld wordt, is het tot nu toe nog niet helemaal voor het beoogde doel gebruikt, namelijk het leren nadenken over sequenties en dat vervolgens uit te coderen.

Het schermvrij leren wordt genoemd als een van de pluspunten van Botley, maar dit is ook gelijk het zwakke punt. Je kunt namelijk niet zien wat je aan het coderen bent en dat maakt het bijna meer een RC speelgoed dan een speelgoed robot.

Ook het feit dat de controller altijd de laatste sequentie onthoudt is wat vervelend. Het is vast handig als je een paar keer probeert eenzelfde baan af te leggen, maar je vergeet het te vaak te schonen waardoor Botley eerst de vorige acties herhaalt en dan pas de nieuwe gaat doen.

Ik type een sequentie in op de Botley controller

Dit heeft wel meerdere keren tot frustraties geleid.

Is Botley 2.0 leuk om telkens weer naar terug te keren?

Er gebeurt hier heel veel en dat is goed voor de veelzijdigheid. Je kunt er werkelijk van alles mee en dat maakt hem ook gemakkelijk te combineren met ander speelgoed zoals Duplo wat je nog hebt liggen of om iets te bouwen van magneet tegels waar hij doorheen moet zonder het om te gooien.

Het is moeilijk om er direct de volledige potentie van te zien dus het is wel doorzetten. De gekleurde kaarten om het concept te leren liggen er eigenlijk maar een beetje bij en waren wat ons betreft niet nodig. De kaarten met zwarte lijnen doen het eigenlijk niet zo goed. Dan kun je beter een specifieke tracer robot kopen.

Robins Mum uit Engeland vertelt dat eigenlijk ook over haar ervaring. “Ik houd van Botley en ik hoopte echt dat mijn 6-jarige dat ook zou doen, maar het is niet de hit waar ik op had gehoopt. Botley heeft zoveel potentieel. De handleiding bevat instructies, maar deze moeten volledig begrepen worden door een volwassene en vervolgens terugvertaald worden naar het kind dat Botley gaat gebruiken voordat je er echt het meeste uit kunt halen. Absoluut haalbaar met tijd en geduld, maar de taak haalde wel de glans eraf voor mijn 6-jarige die gewoon wilde spelen. Ik weet nog steeds niet helemaal hoe ik het meeste uit de items kan halen die bij Botley komen, ik weet zeker dat we er wel komen, maar ik raad zeker aan de handleiding goed door te nemen voordat je dit als cadeau geeft!”

Bob uit Canada zei dat ook over zijn dochter, plus dat de instructies duidelijk zijn met genoeg ideeën voor uitdagingen.

We gaan ondertussen verder met het uitdenken van speelmogelijkheden, en Botley is zeker een van de favoriete robots in onze speelgoed roulatie.

De bijgeleverde extra’s maken het zeker een leuke set om mee te spelen. De ballen in het doel krijgen zijn een favoriet en ook de vlaggetjes zijn een leuke toevoeging.

Na wat uitleg en een beetje voordoen begint hij meer de mogelijkheden van de set te zien. Het leukste vindt hij op dit moment om een erg moeilijke baan te verzinnen, samen met de bouwsteentjes en stokjes die erbij zitten. Vervolgens moet ik of mijn vrouw het proberen op te lossen.

Ook vindt hij het leuk om eerst de bijgeleverde kaartjes uit te leggen en dan het patroon na te typen op de controller, zonder daar een heel duidelijk doel bij te hebben.

Er wordt ongeveer 30 tot 40 minuten per speelsessie mee gespeeld dus dat is behoorlijk wat. Wel moeten wij telkens meespelen, dus het is geen speelgoed om ze zelf mee te laten spelen. In ieder geval niet op deze leeftijd.

Ook wordt hij ongeveer 3 keer per week gepakt om mee te spelen, dus dat is zo’n 105 minuten per week, oftewel een uur en 3 kwartier.

Hoe leuk is Botley 2.0 om mee te spelen?

De speelwaarde is erg hoog omdat Botley zo interactief is gemaakt. Hij heeft naast het coderen bijvoorbeeld 16 leuke interacties die je met cheat codes kunt activeren. Zo gedraagt hij zich bijvoorbeeld als trein, politieauto, spook en meer. Daarnaast kunnen kinderen hun geheugen testen met het spel “Botley Says” met lichten en geluiden.

Botley was erg leuk om mee te spelen, maar de speelwaarde had hoger kunnen zijn als het gebruiksgemak beter was geweest. Mijn zoon is nu 5 jaar en het geduld opbrengen om er goed mee te spelen is soms al lastig. Ik denk ook dat ermee spelen jonger dan 5 jaar een uitdaging zal zijn.

Udesh uit Amerika zegt dat ook in zijn review: “een kind van rond de 5 heeft wat begeleiding nodig om te kunnen beginnen. Ouders zouden een idee moeten hebben waar ze precies mee te maken hebben en ideeën verzinnen om de motivatie hoog te houden.”

In het begin was het nog wat onwennig, het is toch een nieuwe manier van spelen, hoewel mijn zoon al best wat codeer spellen op de iPad heeft gespeeld. Maar speelgoed waarmee je niet moet beuken of zelfs mee moet rijden is toch een nieuw concept.

Wat is de prijs-kwaliteitverhouding van Botley 2.0?

Het is een vrij prijzig stuk speelgoed, maar in de wereld van de codeer robots valt de prijs erg mee. De gebruikte materialen zijn erg stevig en vooral de tractie van de wielen is erg goed. Je krijgt ook een hoop accessoires voor je geld en die maken echt het verschil.

Een minpunt is nog de gender stereotypering van Botley. Het is overduidelijk een jongetje. Wel zitten er verschillende frontjes bij, een blauw en oranje, maar die andere kleur doet verder niets. Het heeft geen extra functie en is eigenlijk een beetje zonde van het gebruikte plastic.

Hopelijk kunnen ze bij Botley 3.0 een frontje maken met een meisjes uitstraling die ook daadwerkelijk de stem van de robot aanpast wanneer die erop wordt geklikt.

Heeft de Learning Resources Botley 2.0 onderscheidingen gewonnen?

Learning Resources is een merk wat keer op keer onderscheidingen wint voor hun speelgoed, het is dus een merk met een enorm goede reputatie.

Botley 2.0 heeft zelf ook meerdere onderscheidingen gewonnen, waaronder de Innovative Toy of the Year, Best of CES van Reuters en Best Toy of the Year 2018 van Parents magazine.

Beste codeer robot voor 5 en 6 jaar

Learning ResourcesBotley 2.0 Activity Set

Met deze robot kunnen kinderen vanaf 4 jaar oud leren coderen door middel van 100% schermvrij spelen met meerdere manieren om te programmeren.

9.3
Edu score
Product image

Conclusie

Botley 2.0 heeft alles in zich om een educatieve favoriet te worden, als je de tijd neemt om stukje bij beetje mee te helpen en samen nieuwe uitdagingen wilt verzinnen. Het is speelgoed waarmee je samen met je kind kunt leren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.