Wat is Duplo? Ontdek de Voordelen van Bouwen met Duplo voor Kinderen!

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wat is Duplo?

Duplo is een speelgoedmerk van Lego dat zich richt op jonge kinderen vanaf 1,5 jaar oud. Duplo bestaat uit grote blokken gemakkelijk elkaar te zetten en is daarmee ideaal om mee te spelen.

In dit artikel lees je alles over het merk, de blokken en waar je ze kunt kopen.

Duplo logo

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Is Duplo onderdeel van LEGO?

Duplo is een merknaam van Lego en staat bekend om zijn grote blokjes waarmee jonge kinderen kunnen bouwen. Het woord Duplo is een verkleinwoord van het woord Duplo, wat staat voor “tweemaal zo groot”. Het merk Duplo bestaat al sinds 1969 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken voor jonge kinderen.

Hoe ziet Duplo eruit?

Duplo bestaat uit grote blokjes die gemakkelijk in elkaar te zetten zijn. De blokjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd om zo de mooiste creaties te maken. Duplo is verkrijgbaar in zowel enkelvoud als meervoud en is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar oud.

Waarom is Duplo goed voor kinderen?

Duplo is niet alleen leuk om mee te spelen, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Zo leren kinderen door te spelen met Duplo onder andere:

 • Hun fijne motoriek te ontwikkelen
 • Hun creativiteit te stimuleren
 • Hun ruimtelijk inzicht te vergroten
 • Hun taalvaardigheid te verbeteren (door bijvoorbeeld te praten over wat ze bouwen)

Waar kan ik meer informatie vinden over Duplo?

Er is veel informatie beschikbaar over Duplo op het internet. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op de Nederlandse Wikipedia-pagina over Duplo of het Wikiwoordenboek voor de woordherkomst en woordafbreking van het woord Duplo. Ook kun je op de website van Lego zelf meer informatie vinden over Duplo en de verschillende sets die beschikbaar zijn.

Komt Duplo uit Denemarken?

Ja, Duplo is een product van het Deense speelgoedbedrijf The LEGO Group. Het werd geïntroduceerd in 1969 en is ontworpen als een grotere versie van de populaire LEGO-bouwstenen, waardoor het geschikt is voor jongere kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar oud.

Voor welke leeftijd is Duplo geschikt?

Duplo is speelgoed dat bedoeld is voor jongere kinderen. Het zijn grote blokken die makkelijk vast te houden zijn en waar kinderen mee kunnen bouwen. Duplo is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 18 maanden oud.

Wat zijn de voordelen van Duplo voor de ontwikkeling van een kind?

Duplo is niet alleen leuk om mee te spelen, maar het zorgt er ook voor dat kinderen verschillende vaardigheden ontwikkelen. Hierbij kun je denken aan:

 • Het herkennen van kleurrijke blokken
 • Het bouwen van basisstructuren
 • Het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden
 • Het introduceren van bekende sets van het merk Lego
 • Het ontwikkelen van sociale vaardigheden door samen te spelen

Duplo is dus een zeer geschikt speelgoed voor kinderen in de peuterfase om spelenderwijs te leren en zich te ontwikkelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van Duplo?

Als je Duplo wilt kopen, is het belangrijk om te letten op de leeftijdscategorie waarvoor het product bedoeld is. Duplo is verkrijgbaar in verschillende sets en afmetingen, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste bij de leeftijd van het kind past.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de staat van het product als je het tweedehands koopt. Zorg ervoor dat het product veilig is en geen gevaarlijke onderdelen bevat.

Verder is het goed om te weten dat Duplo compatibel is met de grotere Lego-blokken, dus als je kind ouder wordt, kun je gemakkelijk overstappen op de grotere blokken.

Welke tips zijn er voor het spelen met Duplo?

 • Hou altijd toezicht op jongere kinderen om ervoor te zorgen dat ze het speelgoed veilig gebruiken.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed vrij is van gevaarlijke onderdelen.
 • Laat kinderen vrij bouwen en gebruik hun eigen creativiteit.
 • Zorg ervoor dat de juiste Duplo-blokken bij elkaar worden gebruikt om het bouwen gemakkelijker te maken.
 • Kom met nieuwe ideeën en introduceer nieuwe sets om het spelen met Duplo interessant te houden.
 • Onderzoek welke sets het beste passen bij de leeftijd van het kind.
 • Zorg ervoor dat Duplo na het spelen op de juiste manier wordt opgeborgen om ervoor te zorgen dat het lang meegaat.

Wat kunnen kinderen leren van het spelen met Duplo?

Duplo is een geweldig speelgoed voor kinderen vanaf 1,5 jaar oud. Het is simpel en schoon en biedt zoveel mogelijkheden voor creatief spel. Het bouwen van torens, dieren en andere vormen vergt werk en activiteit van de kleine handen. Het helpt bij het ontwikkelen van de motoriek en het ruimtelijk inzicht. Kinderen leren vormen en kleuren herkennen en kunnen deze combineren om hun eigen creaties te maken.

Uitdaging en ontwikkeling van vaardigheden

Duplo biedt kinderen een uitdaging om hun vaardigheden te ontwikkelen. Het spelen met Duplo vergt concentratie en geduld. Kinderen leren om te wachten op hun beurt en om samen te spelen. Ze leren om hun eigen ideeën te bedenken en om deze op hun eigen wijze uit te voeren. Het spelen met Duplo stimuleert de creativiteit en draagt bij aan de ontwikkeling van de fantasie.

Leerzaam en educatief

Duplo is niet alleen leuk om mee te spelen, het is ook leerzaam en educatief. Kinderen leren tellen en kunnen oefenen met het herkennen van vormen en kleuren. Ze leren om hun eigen ideeën te bedenken en om deze op hun eigen wijze uit te voeren. Het spelen met Duplo kan helpen bij het versterken van de ogen en het leren lopen. Kinderen leren om samen te spelen en om hun eigen ideeën te delen.

Voorbeelden van activiteiten met Duplo

Er zijn zoveel activiteiten die je met Duplo kunt doen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Maak een toren van blokjes en laat je kind deze omver gooien.
 • Maak een dier en laat je kind raden welk dier het is.
 • Maak een vorm en laat je kind deze na maken.
 • Maak een bal van blokjes en laat je kind deze rollen.
 • Maak een waterbaan van blokjes en laat je kind zien hoe water stroomt.

Duplo is een geweldig speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Het biedt zoveel mogelijkheden voor creatief spel en helpt bij de ontwikkeling van motoriek en ruimtelijk inzicht. Het is educatief en stimuleert de fantasie. Het spelen met Duplo is een leuke activiteit voor thuis en op school.

Welke thema’s zijn er?

Duplo bestaat uit verschillende soorten thema’s die allemaal geschikt zijn voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd. Zo zijn er thema’s met diersoorten, voertuigen, eten en drinken en nog veel meer. Het leuke aan Duplo is dat het heel eenvoudig is om verschillende onderdelen te combineren en zo je eigen creaties te maken. Zo kan je kind bijvoorbeeld een boerderij bouwen met Duplo dieren en een tractor.

Bekende merken en echte gebouwen

Daarnaast zijn er ook Duplo sets verkrijgbaar van bekende merken zoals Disney en Marvel. Zo kan je kind bijvoorbeeld zijn of haar eigen Avengers hoofdkwartier bouwen. Ook zijn er Duplo sets van echte gebouwen zoals de Eiffeltoren en de Big Ben. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit van je kind, maar ook de interesse in geschiedenis en architectuur.

Terug naar de grond

Een andere leuke thema is Duplo Town. Hierbij draait alles om het bouwen van een stad en het spelen met voertuigen. Zo kan je kind bijvoorbeeld een brandweerkazerne bouwen en de brandweerwagen laten uitrukken. Of een politiebureau bouwen en de politieauto laten patrouilleren. Daarnaast zijn er ook sets verkrijgbaar met een boerderij, een vliegveld en een haven. Zo kan je kind zijn of haar eigen stad bouwen en hier urenlang mee spelen.

Extra tips

 • Let erop dat je de Duplo blokjes regelmatig schoonmaakt, vooral als je kind ermee in het water heeft gespeeld.
 • Wees voorzichtig met warm water, dit kan de blokjes vervormen.
 • Als je kind een bepaalde diersoort of voertuig leuk vindt, kan je hierop inspelen door een Duplo set te kiezen die hierbij past.
 • Het is ook mogelijk om meerdere Duplo sets samen te voegen en zo een groter bouwwerk te maken.
 • Kies een thema dat past bij de leeftijd en interesses van je kind, zo zal hij of zij er meer van genieten.
 • Duplo is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar, maar er zijn ook sets verkrijgbaar voor oudere kinderen.
 • Lees ook andere artikelen over Duplo op deze pagina om meer te weten te komen over dit leuke speelgoed.

Hoe maak je Duplo schoon?

Duplo is een geweldig speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Het is duurzaam, gemakkelijk vast te pakken en biedt urenlang speelplezier. Maar na verloop van tijd kan het vuil worden en moeten de blokjes en platen worden schoongemaakt. Hier zijn enkele ideeën om Duplo schoon te maken.

Handmatig schoonmaken

Als je Duplo-blokjes wilt schoonmaken, kun je ze het beste los van elkaar halen. Dit maakt het gemakkelijker om elk stukje grondig te reinigen. Hier zijn enkele stappen om Duplo-blokjes met de hand schoon te maken:

 • Haal de blokjes uit elkaar en leg ze op een stevige ondergrond, zoals een tafel of een dienblad.
 • Maak een sopje van lauwwarm water en een mild afwasmiddel.
 • Gebruik een afwasborstel om elk blokje grondig te reinigen.
 • Spoel de blokjes af met schoon water en laat ze drogen op een handdoek.

Als je Duplo-platen wilt schoonmaken, kun je ze het beste onder de kraan afspoelen en vervolgens drogen met een handdoek. Zorg ervoor dat je de platen niet onderdompelt in water, omdat er water in de openingen kan blijven zitten en het kan leiden tot schimmelvorming.

De wasmachine

Een andere optie om Duplo schoon te maken, is om het in de wasmachine te doen. Hier zijn enkele stappen om Duplo in de wasmachine te wassen:

 • Haal de blokjes uit elkaar en leg ze in een kussensloop. Bind de kussensloop stevig dicht met een knoop.
 • Plaats de kussensloop in de wasmachine en was op een korte, koude cyclus met een mild wasmiddel.
 • Haal de kussensloop uit de wasmachine en laat de blokjes drogen op een handdoek.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle Duplo-stukken in de wasmachine kunnen worden gewassen. Onderdelen met metalen onderdelen of stickers kunnen beschadigd raken in de wasmachine.

Grondig reinigen

Als je Duplo echt grondig wilt reinigen, kun je het in een sopje van heet water en een mild reinigingsmiddel laten weken. Hier zijn enkele stappen om Duplo grondig te reinigen:

 • Haal de blokjes uit elkaar en leg ze in een grote bak.
 • Vul de bak met heet water en voeg een mild reinigingsmiddel toe.
 • Laat de blokjes minstens een uur weken.
 • Spoel de blokjes af met schoon water en laat ze drogen op een handdoek.

Conclusie

Duplo is een speelgoedmerk van Lego dat geschikt is voor jonge kinderen vanaf 1,5 jaar oud. Het is een goede manier om hun ontwikkeling te stimuleren, denk aan motoriek, creativiteit, ruimtelijk inzicht, taalvaardigheid en praten. Het is belangrijk om op de juiste manier te spelen en het goed te onderhouden.

Als je deze tips toepast, zul je zien dat je kind ook echt van het speelgoed kan genieten.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.