LEGO: Het meest bekende speelgoedmerk ter wereld

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Lego, de speelgoedfabrikant die je waarschijnlijk kent van je kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk precies in elkaar?

Lego is een Deense speelgoedfabriek van kunststof blokjes die kinderen kunnen gebruiken om allerlei creatieve dingen mee te maken. De naam Lego is afgeleid van het Deense woord “leg godt”, wat “goed spelen” betekent en refereert inmiddels niet alleen aan de fabrikant, maar is een soortnaam voor het speelgoed geworden.

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van dit populaire speelgoedmerk.

Lego logo

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

LEGO: Het meest bekende speelgoedmerk ter wereld

Een familie speelgoedbedrijf uit Denemarken

LEGO is een Deens familiebedrijf dat in 1932 werd opgericht door Ole Kirk. Het woord LEGO is afgeleid van het Deense zinsdeel “leg godt”, wat “speel goed” betekent. Het bedrijf begon met het maken van houten speelgoed in Denemarken, maar in 1949 kwamen de gekleurde kunststofblokjes op de markt waar LEGO zo bekend om is geworden.

Een speelgoedfabrikant van formaat

Vandaag de dag is LEGO de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, met een omzet van meer dan 5 miljard euro per jaar. Het bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en is vooral bekend om zijn bouwstenen.

LEGO in Europa en daarbuiten

LEGO is niet alleen in Europa erg populair, maar over de hele wereld spelen kinderen met de bekende bouwstenen. In 2014 presteerde LEGO zelfs een recordomzet van 28,6 miljard Deense kronen.

Meer dan gewone bouwstenen

Naast gewone bouwstenen om gebouwen mee te maken, heeft LEGO ook complete dozen met bijvoorbeeld een brandweer (leukste sets hier)- of politiethema erbij. Maar natuurlijk zijn er ook een heleboel losse stenen waarmee kinderen hun eigen creaties kunnen maken.

Van politiebureau tot ruimtestation

Met LEGO kun je van alles maken, van een spannend politiebureau in een donkere stad tot grote burchten met spoken erbij. Maar ook de ruimtevaart is vertegenwoordigd, met bijvoorbeeld je eigen ruimtestation. LEGO heeft zelfs complete steden in miniland-formaat gemaakt, waar je de beste bouwwerken van LEGO van dichtbij kunt zien.

LEGO City en treinen

Een van de bekendste thema’s van LEGO is LEGO City, waarin kinderen hun eigen stad kunnen bouwen met huizen, treinen en nog veel meer. Er zijn zelfs snelle TGV treinen beschikbaar. Als je wilt, kun je zelfs een hele stad tegelijk bouwen.

LEGO Group en haar impact

De LEGO Group heeft een grote impact gehad op de speelgoedindustrie en heeft het spelen met bouwstenen naar een hoger niveau getild. Het bedrijf heeft miljarden kinderen over de hele wereld laten spelen en hun creativiteit gestimuleerd. Het is dan ook geen wonder dat LEGO het meest bekende speelgoedmerk ter wereld is geworden.

De geschiedenis van LEGO

De oorsprong van LEGO

LEGO is een systeem van bouwstenen dat in 1932 werd bedacht door de Deense maker Ole Kirk Christiansen. Het woord LEGO is afgeleid van de Deense woorden “leg godt”, wat “speel goed” betekent. In het Latijn betekent het woord LEGO “ik verzamel”. De slagzin van LEGO is “Det bedste er ikke for godt”, wat “alleen het beste is goed genoeg” betekent. LEGO begon als een klein bedrijfje in het Deense stadje Billund, dat voornamelijk houten speelgoed maakte.

De opkomst van de legosteentjes

Na de Tweede Wereldoorlog werden kunststofblokjes populairder en besloot LEGO zich hierop toe te leggen. In 1958 kwam het eerste hoofdartikel over LEGO in een artikel dat beschrijft hoe de legosteentjes werden gemaakt. De legosteentjes hadden aan de bovenkant ronde nopjes en aan de onderzijde holle buisjes die op verschillende manieren in elkaar zaten, waardoor ze steviger werden. Dit ontwerp van het legosteentje bleek een belangrijke uitvinding te zijn en LEGO patenteerde het.

De uitbreiding van LEGO

In de jaren 60 werden LEGO-bouwstenen onder licentie in de Verenigde Staten verkocht. In deze periode werden ook nieuwe elementen geïntroduceerd, zoals wielen en speciale onderdelen voor het bouwen van voertuigen. Aan het eind van de jaren 50 werden de eerste bescheiden sets met vijf witte grondplaatjes en een vijftal rechthoekige blokjes geïntroduceerd. Deze sets werden gemaakt van celluloseacetaat, maar werden later verruild voor een stabielere kunststof.

De succesvolste LEGO-series

In de jaren 70 en 80 werden de LEGO-series steeds groter en bevatten ze meer kleine onderdelen in verschillende richtingen. In deze periode werden ook de eerste motor en batterij sets geïntroduceerd, waarmee zelfgebouwde treinen op rails konden rijden. In de jaren 90 werden draadloos bestuurbare LEGO-voertuigen geïntroduceerd, die speciaal waren ontworpen voor jonge kinderen. Tegenwoordig zijn LEGO-sets groter dan ooit tevoren en bevatten ze een zekere mate van complexiteit. LEGO is momenteel een van de succesvolste speelgoedmerken ter wereld.

Hoe LEGO ontworpen en geproduceerd wordt

Ontwerp

LEGO is een Deens bedrijf dat in 1932 werd opgericht door Ole Kirk Christiansen. Het bedrijf begon als een voormalige houtbewerkingsfabriek, maar in 1949 begon het met het produceren van plastic speelgoed. Het ontwerp van LEGO-sets wordt voornamelijk gedaan in het hoofdkantoor in Billund, Denemarken, waar ook de meeste kantoren van het bedrijf zijn gevestigd. Er is ook een ontwerpgroep in Los Angeles, Verenigde Staten, die gezamenlijk werkt aan het produceren van nieuwe sets en accessoires. Het ontwerpteam bestaat uit meerdere personen wereldwijd.

Productie

LEGO wordt geproduceerd in meerdere fabrieken wereldwijd. De voormalige legofabriek in Neuhof, Hongarije, werd in 2008 gesloten en de productie werd verplaatst naar Willisau, Zwitserland. Het assortiment bestaat uit meer dan 6 miljard LEGO-stenen en accessoires die jaarlijks worden vervaardigd. LEGO heeft een strenge kwaliteitseis en iedere mal wordt gecontroleerd op afwijkingen van een millimeter. Dit zorgt ervoor dat er geen grote verschillen tussen de stenen zitten en dat aan alle eisen wordt voldaan.

Gebruik van grondstoffen

LEGO-bouwstenen worden vervaardigd uit acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een thermoplastisch polymeer. Het bedrijf gebruikt hiervoor grondstoffen van het Duitse chemieconcern Bayer, voorheen DSM, dat gevestigd is op Chemelot in Geleen. De transparante LEGO-stenen worden gemaakt van polycarbonaat. LEGO heeft als doel om in 2030 alleen nog maar duurzame materialen te gebruiken voor de productie van hun stenen.

Inspiratie voor ontwikkeling

LEGO haalt inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe sets uit verschillende bronnen. Zo kwam het politiebureau-ontwerp tot stand na aflevering van een transparante box met metalen onderdelen die onverkocht waren teruggestuurd. Een rol als junior managing director bij LEGO gaf Søren Torp Laursen het idee om een speelgoedsysteem te ontwikkelen waarin de stenen steviger en beter waren dan de moderne stenen die we nu kennen.

Rampen en overlijden

In 2019 brandde een magazijn van LEGO in Overmaat af, waarbij een groot deel van de voorraad verloren ging. Dit was een enorme ramp voor het bedrijf. In datzelfde jaar overleed Harry Fisher, de zoon van de grondlegger van LEGO, Ole Kirk Christiansen. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het bedrijf en zijn overlijden werd met groot verdriet ontvangen.

De kwaliteit van LEGO: vanaf het moment dat het begon

Kwaliteitseisen werden al vroeg gesteld

Vanaf het moment dat LEGO werd bedacht door de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen in 1932, werden er al kwaliteitseisen gesteld. Christiansen wilde dat zijn speelgoed duurzaam was en lang mee zou gaan. Dit was een belangrijk uitgangspunt voor de makers van LEGO.

Ontwerpen waarop fabricage en kwaliteit gewaarborgd werden

De ontwerpen van LEGO werden zodanig gemaakt dat de fabricage en kwaliteit gewaarborgd werden. De makers ontwierpen nieuwe mallen en hielden zich aan strikte kwaliteitseisen om ervoor te zorgen dat elk blokje identiek was en er geen afwijkingen waren. Dit is nog steeds het geval tot op de dag van vandaag.

Zeer groot aantal bouwmogelijkheden

Een van de redenen waarom LEGO zo populair is bij zowel jongens als meisjes, is vanwege de zeer grote bouwmogelijkheden. Met slechts zes standaard bouwstenen kunnen er al ontelbaar veel verschillende dingen worden gebouwd. Dit is mogelijk doordat de bouwstenen op vele manieren kunnen worden gecombineerd.

Plastic: inventief en duurzaam

Toen LEGO in 1949 startte met de productie van plastic bouwstenen, waren ze erg inventief. Het plastic was duurzaam en kon in verschillende kleuren en vormen worden gegoten. Dit betekende dat er veel meer bouwstenen konden worden gemaakt dan voorheen.

Maximale afwijking van 0,005 millimeter

De kwaliteit van LEGO is zo hoog dat de maximale afwijking van een bouwsteen slechts 0,005 millimeter mag zijn. Dit betekent dat de bouwstenen perfect op elkaar passen en dat er geen ruimte tussen de bouwstenen zit.

“Only the best is good enough”

De slagzin van LEGO is “Only the best is good enough”. Dit betekent dat LEGO altijd streeft naar de hoogste kwaliteit en dat ze geen concessies doen aan de kwaliteit van hun producten.

De kwaliteit wordt nog steeds gerespecteerd

De kwaliteit van LEGO wordt nog steeds gerespecteerd en gewaardeerd door zowel kinderen als volwassenen. De bouwstenen zijn duurzaam en gaan lang mee, waardoor ze ook nog steeds populair zijn bij oudere generaties die opgegroeid zijn met LEGO.

De wiskunde achter LEGO

De mogelijkheden van LEGO-blokjes

LEGO-blokjes zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook interessant vanuit een wiskundig perspectief. De formule voor het aantal mogelijke combinaties van LEGO-blokjes is deels gebaseerd op de aantrekkingskracht van de blokjes en deels op de grote variatie in vormen en kleuren. In 1958 publiceerde Jørgen Kirk Kristiansen, de eigenaar van LEGO, een artikel in het bedrijfsblad waarin hij zulke cijfers schatte. Hij ontdekte dat alleen al met zes van dezelfde blokjes er 102.981.500 verschillende combinaties mogelijk zijn.

De berekening van LEGO-combinaties

De basis voor de berekening van LEGO-combinaties is een computerprogramma dat alle mogelijke combinaties van LEGO-blokjes berekent. Het programma heeft alleen de gegevens van de bestaande blokjes nodig en van daaruit blijkt dat er meer dan 915 miljoen verschillende combinaties van LEGO-blokjes bestaan. Dit betekent dat als je alle blokjes die in de geschiedenis van LEGO zijn geproduceerd naast elkaar zou stapelen, de stapel meer dan 3.000 kilometer hoog zou zijn.

De onbekende formule van LEGO

Hoewel de exacte formule voor het berekenen van LEGO-combinaties onbekend is, hebben moderne wiskundigen een aantal keer geprobeerd om deze te vinden. Het probleem is dat het aantal nullen in de cijfers zo snel toeneemt dat het onmogelijk is om de totale combinaties te voorspellen. Er bestaat wel een algemene formule waarmee het totale aantal combinaties kan worden berekend, maar deze is niet exact.

De verschillende thema’s van LEGO sets

LEGO heeft door de jaren heen vele verschillende thema’s uitgebracht, elk bedoeld om kinderen (en volwassenen) te helpen bij het vinden van de perfecte set om mee te spelen of te verzamelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest populaire thema’s van LEGO sets:

City

De City-lijn van LEGO is bedoeld om kinderen te helpen bij het bouwen van hun eigen stad. De sets bevatten vaak gebouwen, voertuigen en minifiguren die binnen een stedelijke omgeving passen.

Technic

De Technic-lijn van LEGO is bedoeld voor de grotere kinderen en volwassenen die graag complexere sets bouwen. Deze sets bevatten vaak motoren, afstandsbedieningen en andere technische elementen om de sets te laten bewegen.

Minifigures

Minifigures zijn kleine, poseerbare figuurtjes die in bijna elke LEGO-set voorkomen. De Minifigures-lijn van LEGO is bedoeld om kinderen te helpen bij het verzamelen van verschillende figuren om hun eigen verhalen mee te creëren.

Creator

De Creator-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag creatief willen zijn met hun sets. Deze sets bevatten vaak een mix van stenen en instructies om verschillende modellen te bouwen.

Star Wars

De Star Wars-lijn van LEGO is bedoeld voor fans van de Star Wars-franchise. Deze sets bevatten vaak ruimteschepen, minifiguren en locaties uit de films.

Marvel en DC Comics

De Marvel en DC Comics-lijnen van LEGO zijn bedoeld voor fans van de superhelden uit deze strips. Deze sets bevatten vaak minifiguren en locaties uit de strips en films.

Friends

De Friends-lijn van LEGO is bedoeld voor meisjes die graag met LEGO willen spelen. Deze sets bevatten vaak gebouwen, voertuigen en minifiguren die binnen een vriendelijke omgeving passen.

Harry Potter

De Harry Potter-lijn van LEGO is bedoeld voor fans van de Harry Potter-boeken en -films. Deze sets bevatten vaak locaties en minifiguren uit de boeken en films.

Architecture

De Architecture-lijn van LEGO is bedoeld voor volwassenen die graag architectonische modellen bouwen. Deze sets bevatten vaak beroemde gebouwen en monumenten.

Classic

De Classic-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag hun eigen creaties willen bouwen. Deze sets bevatten vaak een mix van stenen en instructies om verschillende modellen te bouwen.

City Space

De City Space-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag ruimtevaartuigen en -missies willen bouwen. Deze sets bevatten vaak raketten, lanceercentra en minifiguren.

Creator Expert

De Creator Expert-lijn van LEGO is bedoeld voor volwassenen die graag complexe sets willen bouwen. Deze sets bevatten vaak gebouwen en voertuigen met veel details en functies.

Trains

De Trains-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag treinen en spoorwegomgevingen willen bouwen. Deze sets bevatten vaak locomotieven, wagons en spoorwegplaten.

Technic Bionicle

De Technic Bionicle-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag actiefiguren willen bouwen. Deze sets bevatten vaak figuren met bewegende ledematen en accessoires.

City Police

De City Police-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag politie- en misdaadverhalen willen spelen. Deze sets bevatten vaak politievoertuigen, gebouwen en minifiguren.

Space Police

De Space Police-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen die graag sciencefictionverhalen willen spelen. Deze sets bevatten vaak ruimteschepen, minifiguren en locaties.

Mindstorms

De Mindstorms-lijn van LEGO is bedoeld voor kinderen en volwassenen die graag robots willen bouwen en programmeren. Deze sets bevatten vaak motoren, sensoren en programmeerbare stenen.

Met zoveel verschillende thema’s en sets om uit te kiezen, is er voor elk kind (en volwassene) wel een LEGO-set te vinden die bij hun interesses past. Klik op de afbeeldingen voor een overzicht van de sets binnen elk thema. En als je op zoek bent naar specifieke sets, kun je altijd terecht bij BrickLink, een online marktplaats voor LEGO-verzamelaars.

Legoland: Een overzicht van de verschillende locaties en activiteiten

De geschiedenis van Legoland

Legoland is een bekende naam in de wereld van themaparken en attractieparken. Het eerste Legolandpark bestond volledig uit opgebouwde bouwwerken van Lego en werd in 1968 geopend in Denemarken. De reden voor de bouw van het park was om de bekende bouwstenen van Lego op een interactieve en informele manier aan het publiek te presenteren. Het park kwam meteen goed uit de startblokken en trok in het eerste jaar ruim een half miljoen bezoekers. Daaropvolgende jaren groeide het park achtmaal zo groot en kreeg het verschillende thema’s en attracties.

De activiteiten en attracties van Legoland

Elk Legolandpark heeft zijn eigen thema en inhoud, maar alle parken hebben miniatuurwerelden genaamd “Miniland” waarin bekende bouwwerken en steden zijn nagebouwd met Lego. Daarnaast zijn er verschillende attracties en activiteiten, zoals:

  • Interactieve modellen en spellen
  • RCDB (Roller Coaster Database) geregistreerde achtbanen
  • Externe attracties zoals de Basilique du Sacré-Cœur en Dino Island
  • Cafés en restaurants
  • Vrije navigatie door het park

De overname van Legoland

Ondanks het aanvankelijke succes was Legoland moeilijk winstgevend te krijgen. In 2005 kocht het investeringsbedrijf Blackstone de aandelen van Legoland en bracht het park onder de merknaam Merlin Entertainments Group.

Ontdek de wereld van de meesterbouwers bij LEGO

Wat zijn meesterbouwers?

Meesterbouwers zijn professionele LEGO-bouwers die zichzelf zo noemen vanwege hun talent en vakmanschap in het maken van fantastische LEGO-creaties. Ze worden ook wel adult fans of LEGO (AFOL) genoemd en zijn vaak te vinden in LEGO-parken, teams en groepen. Sommige meesterbouwers werken zelfs als modelbouwer voor LEGO en zijn omringd door ladekasten vol met LEGO-stenen en gelijmde creaties.

Hoe word je een meesterbouwer?

Om een meesterbouwer te worden, moet je eerst een zware test afleggen en een gesprek voeren met andere meesterbouwers. Als je goed genoeg bent, mag je daarna beginnen aan een intensieve cursus waarin je technieken leert om de perfecte LEGO-creaties te maken. Na het voltooien van de cursus krijg je opdrachten om afwisselend vormgeving en technische opdrachtjes te maken. Als je deze opdrachten goed volbrengt, word je uiteindelijk een meesterbouwer genoemd.

Wie zijn enkele bekende meesterbouwers?

Enkele bekende meesterbouwers zijn Spencer, Nicole en MRT. Spencer is een Engelse meesterbouwer die onlangs een boek heeft geschreven over het maken van LEGO-puzzels in enkele minuten. Nicole is een professionele LEGO-bouwer die haar talent en vakmanschap heeft laten zien in verschillende LEGO-parken en tentoonstellingen. MRT is een meesterbouwer die bekend staat om zijn perfecte LEGO-creaties en handige tips voor het bewaren van LEGO-stenen.

Wat is het verschil tussen een meesterbouwer en een beginnende LEGO-bouwer?

Het verschil tussen een meesterbouwer en een beginnende LEGO-bouwer is dat een meesterbouwer veel meer ervaring heeft en zoveel ruimte neemt als nodig is om zijn of haar creaties te maken. Een beginnende LEGO-bouwer heeft vaak nog hulp nodig en kan wel een handje gebruiken van een meesterbouwer om vooruit te komen. LEGO is ontzettend leuk en gezellig om samen met een kind te bouwen tijdens vakantie of op een dag thuis.

Conclusie

Lego is een van de populairste speelgoedmerken ter wereld geworden en een van de meest succesvolle merken ooit. Het is een geweldige manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren en ze uitdagend te laten spelen.

Dus, nu je weet welke thema’s er allemaal zijn wordt het kiezen een makkie!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.