Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Monstertruck: Wat is het?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

In de wereld van auto’s zijn er natuurlijk gewone auto’s, maar er zijn ook heel bijzondere auto’s. Een van die bijzondere auto’s is een monstertruck.

Wat is een monstertruck en hoe werkt het? Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat is een monster truck

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Gigantische auto’s die stunts uitvoeren: Monstertrucks

Monstertrucks zijn auto’s die eruit zien alsof ze rechtstreeks uit een sciencefiction-film komen. Met hun uitzonderlijk grote wielen en wielophanging zijn deze auto’s klaar om de show te stelen. Of het nu een aangepaste normale auto is of een speciaal gebouwde, monstertrucks zijn een hit bij shows en evenementen.

Hoe monstertrucks eruit zien

Monstertrucks zijn een unieke combinatie van kracht en stijl. De wielen zijn meestal veel groter dan die van een normale auto, waardoor de auto hoger komt te staan. De wielophanging is vaak aangepast om de auto te laten springen en stunts uit te voeren.

Waarom monstertrucks zo populair zijn

Monstertrucks zijn een hit bij shows en evenementen. De bestuurders laten de auto’s springen, rollen en stunts uitvoeren die de toeschouwers versteld doen staan. De combinatie van kracht en stijl maakt monstertrucks een favoriet onder publiek van alle leeftijden.

Hoe je een monstertruck kunt krijgen

Als je een monstertruck wilt, heb je twee opties. Je kunt een normale auto aanpassen met grote wielen en een aangepaste wielophanging, of je kunt een speciaal gebouwde monstertruck kopen. Als je de auto zelf wilt aanpassen, moet je er rekening mee houden dat het een tijdrovend proces is. Als je een monstertruck koopt, zorg er dan voor dat je een betrouwbare verkoper kiest.

Hoe monstertrucks in elkaar zitten

Standaard chassis

De eerste monstertrucks waren een aangepaste versie van wat je zou kunnen noemen een standaard chassis. Deze werden versterkt met bladveren en zware assen, die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor het leger.

Equalizer

Aan het einde van 1988, het jaar waarin voor het eerst punten behaald werden bij een kampioenschap, presenteerden Gary Cook en David Morris de Equalizer. In plaats van bladveren, had deze monstertruck drukveren.

Taurus

In 1989 bouwde Jack Willman Sr. de monstertruck Taurus. Deze had een four-link-veersysteem en grote schokdempers waar de drukveren omheen waren gemonteerd (coilover). De Taurus woog bijna 4100 kg.

Bigfoot VIII

Chandler kwam in 1989 met de Bigfoot VIII. Deze monstertruck had een spaceframechassis en extra lange (long-travel) wielophangingen met uitkragende liggers en schokdempers op stikstof om de vering te beheersen. Deze monstertruck was een ware revolutie en binnen enkele jaren bouwde vrijwel elk topteam monstertrucks met dezelfde eigenschappen.

Moderne monstertrucks

Moderne monstertrucks zijn geen echte trucks meer. Vaak wordt het uiterlijk van (pickup)trucks gegeven aan de voertuigen met behulp van glasvezelversterkte kunststof. De motor bevindt zich meestal achter de coureur en heeft doorgaans een supercharger en loopt op methanol, ethanol en/of maïsolie. De cilinderinhoud bedraagt tot meer dan 9 liter.

De assen zijn afkomstig van militaire voertuigen of zwaardere voertuigen voor op de openbare weg zoals schoolbussen. Met behulp van planeetwielmechanismen en stuurbekrachtiging kunnen de wielen, alle vier, gedraaid worden. De banden zijn afkomstig van landbouwmachines en hebben vaak een afmeting van 1,7×1,1×0,6 meter.

De meeste monstertrucks maken gebruik van een aangepaste of speciaal voor monstertrucks ontworpen automatische versnellingsbak. Sommige monstertrucks gebruiken een versnellingsbak die oorspronkelijk ontworpen is voor dragracen.

Veiligheid

Er zijn vele modificaties gedaan om de veiligheid te verbeteren. De monstertrucks beschikken over drie mechanismen om de voertuigen uit te schakelen; de RII, een schakelaar binnen handbereik van de coureur en een schakelaar aan de achterzijde waarmee de elektriciteit uitgeschakeld kan worden indien de monstertruck ondersteboven ligt.

De coureur bevindt zich meestal midden in de cabine om zo het beste zicht te hebben. Veel cabines zijn afgeschermd met polycarbonaatglas voor betere zichtbaarheid en om de coureur te beschermen tegen puin. Bewegende delen zijn afgeschermd en onderdelen die onder druk staan zijn extra vastgezet. Coureurs dragen brandwerende kleding, helmen en andere hulpmiddelen om schade aan het lichaam te beperken.

De geschiedenis van monstertrucks

De Beginjaren

In de jaren 70 begonnen mensen met het modificeren van pickups om aan modderraces deel te nemen. Bob Chandler bouwde de eerste echte monstertruck, Bigfoot, met banden van 1,2 meter. In 1981 maakte Chandler video-opnames van zijn stunts met Bigfoot, die hij gebruikte om zijn winkel te promoten. Een evenementenorganisator vroeg Chandler of hij zijn stunts voor een publiek wilde uitvoeren. Na enkele kleinere shows trad Chandler op in de Pontiac Silverdome in 1982, met een nieuwe versie van Bigfoot met banden van 1,7 meter.

In 1982 werd voor het eerst een publiek carcrush georganiseerd, en daarmee begon de geschiedenis van monstertrucken. Vanaf 1985 begonnen TNT Motorsports en andere bedrijven met het organiseren van monstertruckraces. Om de carrosserie lichter te maken, werden de onderdelen gemaakt van materiaal zoals glasvezel.

Van stunts naar races

De eerste monstertrucks werden gebruikt voor stunts, zoals over andere auto’s heen rijden. Maar al snel kwamen de eerste monstertruck races. In 1987 organiseerde Amerika de eerste officiële wedstrijden.

De MTRA

In 1988 werd de MTRA (Monster Truck Racing Association) opgericht. De MTRA stelde constructie- en veiligheidsrichtlijnen vast voor monstertruckevenementen.

Steeds groter, sneller en sterker

Sindsdien zijn de monstertrucks steeds groter, sneller en sterker geworden. Ze kunnen nu heel hard rijden, steigeren, springen, rondtollen, op twee wielen rijden, auto’s pletten en vuur spuwen uit de uitlaat. Ook worden ze mooi beschilderd.

Van auto’s naar custom-made

Tegenwoordig worden monstertrucks niet meer gemaakt van bestaande auto’s. De rijders en monteurs bouwen ze helemaal zelf. Soms duurt het wel een jaar voordat ze klaar zijn!

Freestyle Competities en Stunt-Shows

In de loop van de jaren negentig werden freestyle competities en stunt-shows steeds populairder. In België, Duitsland en Nederland werden jaarlijks verschillende shows georganiseerd. De bekendste zijn waarschijnlijk de Monster Jams in Arnhem en Brussel.

De Hedendaagse Monstertruck Scene

Tegenwoordig zijn de freestyle competities en stunt-shows zo populair dat ze bijna de racecompetities hebben vervangen. Monstertrucken zijn een vast onderdeel geworden van de entertainment-industrie, en het is duidelijk dat deze trend nog lang zal voortduren.

De Wedstrijden

Gedurende de jaren 80 werden monstertrucks voornamelijk gebruikt als aanvulling op evenementen. In 1985 begonnen organisaties zoals de USHRA en TNT Motorsports races te organiseren specifiek voor monstertrucks. In 1987 werd de Monster Truck Racing Association (MTRA) opgericht om regels te standaardiseren en de veiligheid te verbeteren. Het eerste kampioenschap met punten, in 1988, versnelde de trend van modificaties. In 1991 werd TNT Motorsports opgekocht door de USHRA. De wedstrijden die beide organisaties hielden, werden gefuseerd.

De Populariteit

De populariteit van het Special Events-kampioenschap nam toe bij deelnemende teams omdat uitnodiging tot deelname niet noodzakelijk was zoals bij het kampioenschap dat georganiseerd werd door de USHRA. In 1997 trok bedlinermerk Pendaliner zich terug als sponsor van Special Events. In 2000 startte het ProMT-kampioenschap maar deze klasse was slechts een kort leven beschoren.

Freestyle

Grave Digger speelde een grote rol in het populariseren van freestyle. King Kong en Bear Foot volgden Bigfoot in een trend om nog grotere banden te gebruiken. Meer monstertrucks werden gebouwd, waaronder King Krunch, Maddog en Virginia Giant. Door een race-element toe te voegen aan de evenementen zagen de bouwers van de deelnemende monstertrucks zich genoodzaakt om hun voertuigen te modificeren teneinde een voorsprong op te competitie te behalen.

Hoeveel kost een Monstertruck?

De prijs van de auto

Als je een monstertruck wilt kopen, ben je een flinke duit kwijt. De auto heeft alleen al schokbrekers en veringen die zo’n €2.000,- kosten, en de beplating is zo’n €20.000,-. Dan moet je ook nog eens €7.000,- neertellen voor het beschilderen van de auto, en de motor kost €50.000,-. Als je het al helemaal af hebt, ben je tussen de €100.000,- en €150.000,- kwijt.

Kosten voor onderhoud en reizen

Maar dat is nog niet alles. Een rijder moet ook nog eens per jaar zo’n €120.000,- neertellen voor onderhoud, brandstof, kleding, reiskosten en hotelkosten.

Hoe kunnen rijders de kosten betalen?

De meeste rijders kunnen zo’n bedrag niet zomaar betalen. Daarom worden ze vaak gesponsord door bedrijven en hebben ze fanclubs. Soms verdienen de beste monstertrucks ook nog wat geld. Ze krijgen bijvoorbeeld geld als ze wedstrijden winnen, of als ze een showtje geven.

Het brandstofverbruik

In plaats van benzine of diesel, gebruikt een monstertruck pure alcohol. Hierdoor is hij enorm sterk, maar helaas ook niet erg zuinig. Om 100 meter te kunnen rijden heeft hij maar liefst 10 liter benzine nodig. Ter vergelijking: met 10 liter kan een gewone auto ruim 100 kilometer rijden.

De banden

De banden die onder een monstertruck zitten zijn meestal van Goodyear of Firestone. Ze zijn ongeveer 1 meter 70 hoog en 1 meter 10 breed. Dat zijn banden die nog groter zijn dan de grootste tractorbanden. Ze worden bijvoorbeeld op shovels en graafmachines gebruikt.

Als je een monstertruck wilt hebben, ben je een dikke portemonnee nodig. De motor alleen al kost je al gauw € 50.000,-. Daarnaast heb je nog speciale wielen, banden, ophanging, beplating en beschildering nodig.

Als het gaat om brandstof, is een monstertruck niet erg zuinig. Om 100 meter te kunnen rijden heeft hij maar liefst 10 liter alcohol nodig. Ter vergelijking: met 10 liter kan een gewone auto ruim 100 kilometer rijden.

De banden die onder een monstertruck zitten zijn meestal van Goodyear of Firestone. Ze zijn ongeveer 1 meter 70 hoog en 1 meter 10 breed. Dat zijn banden die nog groter zijn dan de grootste tractorbanden. Ze worden bijvoorbeeld op shovels en graafmachines gebruikt.

Al met al is een monstertruck een dure aangelegenheid. Maar als je eenmaal deze speeltuin voor volwassenen hebt, ben je klaar voor de meest extreme avonturen!

Hoe Bob Chandler de carcrush uitvond

De Bigfoot truck

Loading...

Bob Chandler had een winkel en wilde reclame maken voor zijn bedrijf. Dus wat doe je? Je koopt een grote truck, natuurlijk! Bob’s Bigfoot truck was een soort uithangbord voor zijn winkel. Vanaf 1979 begon hij met de Bigfoot aan allerlei tractor- en truckpoelen deel te nemen.

De eerste carcrush

In 1981 besloot Bob bij wijze van stunt in het weiland van een bevriende boer met zijn Bigfoot over twee oude, kapotte auto’s heen te rijden en dit te filmen. Dit filmpje draaide in zijn winkel en toen een evenementenorganisator hem vroeg deze stunt te herhalen, maar dan voor publiek, ging Bob akkoord. In april 1982 volgde toen de allereerste carcrush voor publiek.

De carcrush als een hit

Bob’s carcrush werd een hit! Het publiek was gek op het zien van de Bigfoot truck die over oude, kapotte auto’s heen reed. De stunt werd steeds populairder en Bob begon er steeds meer mee te doen. Vandaag de dag is de carcrush een populaire show die je over de hele wereld kunt zien.

De spectaculaire wereld van monstertruck wedstrijden

De grote wedstrijden in Amerika

In het land van de onbegrensde mogelijkheden, Amerika, worden er grote wedstrijden gehouden voor monstertrucks. Deze wedstrijden zijn veel groter dan de wedstrijden die hier in Nederland gehouden worden.

De voorbereidingen

Om de wedstrijden te kunnen houden worden er zo’n 25 sloopauto’s op een veld gezet en worden er springbulten gemaakt. De monstertrucks moeten dan spectaculaire stunts uithalen. Denk aan springen over auto’s en springbulten, of ver springen met een aanloop.

De jury

Er is een jury aanwezig om te bepalen wie de mooiste stunts heeft laten zien. De motor is zo sterk dat de monstertruck steigert als je gas geeft. Ook kan hij heel hard rondtollen.

De veiligheid

Soms gaat het bij een wedstrijd niet helemaal zoals het moet. Dan kan het gevaarlijk zijn. Daarom zitten er veiligheidsknoppen in de auto. De rijder draagt daarnaast een vuurvast pak, een nekbeschermer, handschoenen en een helm. Mocht de motor niet uit te krijgen zijn, dan staat er iemand langs de baan met een afstandsbediening om de motor uit te schakelen.

Verschillen

Monstertrucks Vs Gewone Speelgoed Auto’s

Monstertrucks zijn het stoerste speelgoed dat er is (hier hebben we de beste gereviewed)! Ze zijn groter en sterker dan gewone speelgoedauto’s, met enorme wielen en wielophangingen die je niet bij andere voertuigen ziet. Deze voertuigen zijn gebouwd om over bulten, heuvels en andere obstakels te rijden. Ze kunnen zelfs kunstjes uitvoeren, zoals backflips en wheelies.

Met een monstertruck kunnen kinderen hun eigen stunts uitvoeren en hun creativiteit de vrije loop laten. Deze voertuigen zijn perfect voor buitenactiviteiten, waar ze kunnen genieten van de natuur en tegelijkertijd hun vaardigheden verbeteren. Met de juiste accessoires kunnen kinderen de meest indrukwekkende stunts uitvoeren.

Conclusie

Monstertrucks zijn auto’s met enorme wielen die worden gebruikt om stunts mee te doen. Ze zijn ontstaan in Amerika in 1974, toen Bob Chandler de eerste monstertruck bouwde. Tegenwoordig zijn ze steeds groter, sterker en sneller. Ze worden gebruikt voor races, stunts en shows. Ze zijn erg duur: de motor alleen al kost €50.000,-. Wedstrijden worden gehouden in Amerika, maar ook in Nederland.

Wil je zelf een monstertruck bouwen? Vergeet het maar! Je hebt veel geld nodig en veel kennis. Je moet een speciale motor kopen, een ophanging maken, banden zo groot als tractorwielen kopen en de auto beschilderen. Als je het toch wilt proberen, doe het dan met een vriend. Samen kun je de kosten delen en de kennis verdubbelen. En vergeet niet: als je een monstertruck bouwt, ben je een MONSTER!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.