6 beste mix en match magnetisch speelgoed beoordeeld

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wat is er nou zo leuk aan magnetisch speelgoed? Dat je het gemakkelijk kunt klikken, mixen en matchen natuurlijk!

De beste die we hebben gevonden is dit Magnetibook van Janod. Een koffertje met magnetisch bord waar je allerlei figuurtjes op kunt combineren. Gemakkelijk op te bergen en erg gemakkelijk mee te nemen.

In deze gids wil ik het niet hebben over magnetische tegels (hier beoordeeld), maar over al het speelgoed wat gemaakt is om te mixen en matchen. Laten we de 6 beste sets bekijken!

Smartmax My First Safari Animals mix en match

Hier zijn de beste sets in een snel overzicht. Daarna zal ik dieper ingaan op elk van deze keuzes.

Overall beste mix en match magnetisch speelgoed

JanodMagnetibook

Geweldig spel, vooral omdat het jonge kinderen leert over het matchen en ontwikkelen van creativiteit en verbeeldingskracht.

8.2
Toy score
Product image

Beste mix en match magnetisch speelgoed voor baby’s

SmartMaxMy First Safari Animals

Geschikt vanaf 1 jaar om op een veilige en super leuke manier de magie van magneten ontdekken terwijl ze met hun favoriete diertjes spelen.

8.8
Toy score
Product image

Beste sensorische mix en match speelgoed

Manhattan ToyMagnetic Cactus Garden

Het zijn zachte pluche bouwstukken met vrolijke gezichtjes die je in elke vorm kunt matchen en bouwen met interne magneten.

7.3
Toy score
Product image

Beste papieren magnetisch speelgoed

Petit CollageDress Up

2 magnetische aankleedpoppen en 35 magnetische kledingstukken en accessoires voor meer dan 200 verschillende outfits om te mixen en matchen.

7.5
Toy score
Product image

Beste mix en match magnetische puzzel

DjecoMixanimo

Ik leer mijn zoon altijd de juiste vormen aan elkaar te leggen door te kijken naar de plaatjes, maar bij deze puzzel kun je alles aan elkaar mengen.

8.2
Toy score
Product image

Beste magnetische combinatie auto’s

Popular PlaythingsMix or Match 21 Piece Set

Er zijn een hoop onderdelen om te combineren dus dat maakt het erg leuk. Zo kun je op kleur sorteren, of juist een lekker gekke combinatie maken.

7.7
Toy score
Product image

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Magnetisch mix en match speelgoed koopgids

Waar let je op bij het kopen van magnetisch mix en match speelgoed? Laten we daar even goed naar kijken.

Leeftijd

Met elk magnetisch speelgoed moet je goed kijken naar de leeftijd. Op de doos staat vanaf welke leeftijd het speelgoed geschikt is. Hiermee bedoelen ze veilig.

Je wilt in ieder geval niet dat je kind een magneet inslikt dus er mogen in geen gevallen kleine stukjes bij zitten. Ook wil je kijken dat de magneten niet ergens los zouden kunnen komen.

Als er te kleine stukjes bij zitten die je in zou kunnen slikken wordt het speelgoed meestal als voor 4+ veilig bestempeld.

Alle sets die ik hier hebben beoordeeld zijn uiteraard veilig voor je kind.

Daarnaast moet je met leeftijd kijken naar of het ook daadwerkelijk leuk is en bij het ontwikkelingsniveau van je kind past. Dit heb ik ook in de beoordelingen benoemd.

Magneet

De magneet moet stevig genoeg zijn om alle stukken goed bij elkaar te houden. Er is niets frustrerender voor een kind dan speelgoed wat niet goed werkt.

Ook de kwaliteit van de magneet om te doen wat het moet doen hebben we beoordeeld op een score van 1 tot 5.

Herspeelbaarheid

Je wilt niet dat ze na 5 minuten alweer zijn uitgekeken op het nieuwe speelgoed. Daarom hebben we ook de herspeelbaarheid beoordeeld op een 5-punten schaal.

Blijft het leuk om ermee te spelen na een aantal sessies, of heb je het na een tijdje wel weer gezien. Meestal komt het erop neer of je oneindig veel creaties kunt blijven maken.

Wat ook meespeelt is of je het gemakkelijk samen met ander speelgoed kunt gebruiken. De Smartmax dieren kun je bijvoorbeeld nog lang combineren in fantasiespel. De puzzelstukjes van Djeco niet.

Duurzaamheid

Tot slot heb ik gekeken naar hoe lang het speelgoed mee gaat na heftig gebruik. Je wilt immers niet dat het speelgoed snel stuk gaat, net nu je hun lievelingsspeeltje hebt gevonden :)

Top 6 mix en match magnetisch speelgoed beoordeeld

Overall beste mix en match magnetisch speelgoed

Janod Magnetibook

Product image
8.2
Toy score
Magneet
4.1
Herspeelbaar
4.6
Duurzaamheid
3.6
Beste voor
 • Handige reiskoffer
 • Magneten plakken goed
Minder goed
 • Toch veel kleine stukjes die kwijt kunnen raken
 • Doosje vertoont snel slijtage

Ik ben dol op het idee van magnetische scènes om na te spelen en kwam het Franse merk Janod en hun Magnetibooks tegen.

Geweldig spel, vooral omdat het jonge kinderen leert over het matchen en ontwikkelen van creativiteit en verbeeldingskracht.

De game wordt geleverd in een scharnierende kwaliteitskist, gemaakt om eruit te zien als een boek.

Elk boek bevat:
– Kaarten en magneten (Voertuigen Magnetibook heeft 18 kaarten en 50 magneten, Gek gezicht Magnetibook heeft 12 kaarten en 67 magneten)
Magnetische scène / achtergrond in het deksel van de doos
– Doos zelf heeft een magnetische sluiting om deze gesloten te houden

De MagnetiBooks zijn voor kinderen tussen 3 en 8, maar ik zeg dat sommige gemakkelijk vanaf 2 jaar leuk zijn.

Er zijn veel verschillende MagnetiBooks waaruit je kunt kiezen.

Je kunt de plaatjes op de kaarten namaken met de magneten of je kunt creatief aan de slag en zelf de gekste dingen maken.

Beste mix en match magnetisch speelgoed voor baby’s

SmartMax My First Safari Animals

Product image
8.8
Toy score
Magneet
3.9
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.8
Beste voor
 • Leuke zachte dieren, groot en gemakkelijk te pakken voor de allerkleinsten
 • Magneten klikken gemakkelijk vast maar een kleintje kan ze ook nog los krijgen
Minder goed
 • Sommige magneetstaven stoten elkaar af en dat kan frustrerend zijn

Dit is een set met 12 dieren lichamen (elk dier bestaat uit 2 lichaamsdelen) en 6 staven. De magnetische staven kun je tussen de dier lichamen plaatsen om het dier te maken.

De lijfjes klikken op hun plek met de magneet en zitten best stevig, maar kunnen ook gemakkelijk weer los worden gehaald, zelf door een dreumes.

Je kunt met de set van 18 onderdelen zes verschillende Safari dieren (hier meer safari speelgoed) creëren.

Of bedenk je eigen dier door onderdelen van verschillende dieren met elkaar te combineren voor lekker gekke combinaties!

Smartmax My First Safari Animals mix en match

Op iets latere leeftijd mogen de dieren waarschijnlijk ook met fantasie spellen mee gaan doen zodat je er nog wat aan hebt en ze er niet al te snel uit groeien.

Ze zijn van een soort rubber-achtig plastic wat erg aangenaam aanvoelt. Het is materiaal dat je in veel babyspeelgoed ziet.

Het is daarom ook prima voor je baby om ze in hun mond te stoppen. Dat is bij ons ook regelmatig gebeurd. Ze blijven prima in vorm, kunnen nat worden (kwijl) en er zit zelfs geen krasje op.

Beste sensorische mix en match speelgoed

Manhattan Toy Magnetic Cactus Garden

Product image
7.3
Toy score
Magneet
3.9
Herspeelbaar
3.2
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Zacht en schattig
 • Fijn voor baby’s omdat ze lekker zacht zijn
Minder goed
 • Niet heel veel mee te mixen

Soms kom je speelgoed tegen waar je gelijk een glimlach van op je gezicht krijgt. Dan denk ik: Hoe hebben ze dít nou weer verzonnen?!?

Maar naast erg schattig is het ook nog eens leuk.

Het zijn zachte pluche bouwstukken met vrolijke gezichtjes die je in elke vorm kunt matchen. Met interne magneten worden de afzonderlijke stukken bij elkaar gehouden.

Het zijn maar 9 stukjes dus dat is niet zo veel. Het is met name leuk om iets grappigs te bouwen en neer te zetten op de kinderkamer.

Ook werden ze bij ons veel gebruikt om wat leuke decoratie te hebben voor ander fantasiespel, zoals met de Playmobil boerderij. Gelijk speelt het verhaal zich af in de woestijn!

Uiteindelijk is er als mix en match speelgoed niet heel veel mee te doen, maar een leuke toevoeging aan de speelgoed collectie.

Beste papieren magnetisch speelgoed

Petit Collage Dress Up

Product image
7.5
Toy score
Magneet
3.9
Herspeelbaar
4.2
Duurzaamheid
3.2
Beste voor
 • Heel veel leuke combinaties te maken
 • Stevige reisdoos met magnetische sluiting
Minder goed
 • Poppen zijn erg fragiel

Petit Collage heeft een schattig aankleedspel ontwikkelt met modieuze kledingopties. Er zijn verschillende sets beschikbaar, maar ik vind de vos en beer set denk ik het leukste.

Er zitten 2 magnetische aankleedpoppen met 2 houten standaards bij en 35 magnetische kledingstukken en accessoires. Het klinkt misschien niet veel, maar dat zijn meer dan 200 verschillende outfits om te mixen en matchen.

Het is leuk vanaf kinderen van 3 jaar tot een jaar of 6.

De poppen zijn niet heel erg stevig, dus ik vind 3 jaar daarom nog best jong. In frustratie gaan ze namelijk waarschijnlijk dan wel een keer kapot.

Kinderen van 4 jaar lijken deze set het leukste te vinden. Ik zou aanraden om jongere kinderen het alleen liggend te laten spelen en de standaard niet te gebruiken zodat er minder kans is op scheuren van de poppen.

Net als bij de Magnetibook van Janod zit het in een reisdoosje met magnetische sluiting zodat je het gemakkelijk mee kan nemen.

Beste mix en match magnetische puzzel

Djeco Mixanimo

Product image
8.2
Toy score
Magneet
4.1
Herspeelbaar
3.7
Duurzaamheid
4.5
Beste voor
 • Klikken lekker aan elkaar voor een goed puzzel gevoel
 • Schattige dieren
Minder goed
 • Door de platte stukken kunnen ze niet echt mee doen in andere spellen

Dit wordt misschien wel de eerste mix en match puzzel ervaring van je kind want hij is geschikt vanaf 2 jaar.

Ik leer mijn zoon altijd de juiste vormen aan elkaar te leggen door te kijken naar de plaatjes, maar bij deze puzzel kun je alles aan elkaar mengen.

Een heerlijke houten magneet dierenpuzzel voor de ondernemende peuter. Met 24 magnetische stukken kun je 6 “echte” dieren maken, maar ook een hoop mixen en matchen.

Elke puzzelstukje heeft speciale inkepingen om de montage te vergemakkelijken, elk dier heeft een unieke kleur om identificatie te vergemakkelijken.

Beste magnetische combinatie auto’s

Popular Playthings Mix or Match 21 Piece Set

Product image
7.7
Toy score
Magneet
3.6
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
3.4
Beste voor
 • Een hoop auto’s in een set
 • Wielen rijden goed
Minder goed
 • Voelt goedkoop aan
 • Niet erg educatief

Er zijn een hoop onderdelen om te combineren dus dat maakt het erg leuk. Zo kun je op kleur sorteren, of juist een lekker gekke combinatie maken.

Dit is het soort speelgoed wat kinderen leuk vinden om mee te spelen, maar ik als ouder minder vind.

Het voelt een beetje goedkoop aan en het zijn eigenlijk alleen maar auto’s.

Hoewel ze op de website hebben staan dat het educatief is en fijne motoriek en nadenken stimuleert is dat niet echt wat er met het speelgoed gebeurt.

Althans, elk speelgoed is in wezen goed voor de fijne motoriek.

Het zijn inderdaad 21 onderdelen, maar de combinaties zijn wat beperkt. Veel onderdelen zijn een voorkant of achterkant en slechts een paar middenstukken.

Het is wel een set waar ze een hoop speelplezier aan beleven en de autootjes rijden ook nog best wel goed.

Lees ook: dit zijn de beste magnetische speelgoed auto’s op dit moment

Conclusie

Er zijn een hoop sets om te mixen en matchen. Ik hoop dat je kind nog lang plezier zal beleven met een van deze speelgoed sets.

Lees meer: het beste magnetische speelgoed beoordeeld, 12 sets die nu populair zijn

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.