Verkleurd en vergeeld speelgoed schoonmaken met deze tips

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Heb je ooit gemerkt hoe je oude speelgoed veranderd en een lelijke gele kleur hebben gekregen?

Misschien wil je ze nu wel weer tevoorschijn toveren om, zoals ik, ze nu met je zoon te delen.

Oude Nintendo-systemen, millennium falcons, Playmobil en andere speeltjes zien er 30 jaar later vreselijk uit, maar er is een manier om ze weer op te fleuren.

In dit artikel neem ik met je door hoe je het kunt fixen, én waarom het eigenlijk verkleurt.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Waarom oud plastic geel wordt

Deze vergeling gebeurt dankzij een vlamvertrager die bromine wordt genoemd, en die gebruikt is in die oude ABS-kunststoffen.

Bij blootstelling aan UV-licht kunnen die broommoleculen destabiliseren en naar het oppervlak lekken, waardoor het plastic geel wordt (of zelfs bruin als het lang genoeg in de zon wordt gelaten).

Moderne kunststoffen hebben de chemie verbeterd, dus dit proces gebeurt niet, maar dat oude speelgoed uit de jaren 80 heeft niet zoveel geluk.

Verschillende retro-speeltjes zullen met verschillende snelheden geel worden dan andere, zelfs uit dezelfde productlijn.

Je Super Nintendo is misschien veel geler dan die van je vriend, alleen omdat ze van verschillende partijen plastic waren, zelfs als je ze evenveel aan zonlicht hebt blootgesteld.

Dit is nog vreemder: soms kunnen twee stukjes plastic in hetzelfde speelgoed verschillende niveaus van geel hebben, zoals kleine onderdelen als batterijvakjes.

Dit kan komen omdat verschillende onderdelen vanuit verschillende productieprocessen of zelfs fabrieken kwamen en later zijn samengesteld, met dus verschillende gehaltes aan bromine.

Van vergeeld naar wit met waterstofperoxide

Een paar jaar geleden ontdekten enkele ondernemende en chemisch onderlegde forumgebruikers dat waterstofperoxide zou kunnen helpen deze vrije bromiden uit het plastic te verwijderen en de oorspronkelijke witte kleur te herstellen.

Het is helaas niet permanent, omdat er nog steeds vrije bromiden diep in het plastic zitten die na nog een paar jaar opnieuw kunnen opduiken.

Sommige mensen denken bovendien dat het proces deze kunststoffen brozer en kwetsbaarder maakt. Maar als je bereid bent om die ergernissen te verdragen, is dit een geweldige manier om je retro-gadgets weer geweldig te maken.

Ze creëerden een recept voor ingrediënten en noemden de formule Retr0bright. Je kunt er meer over lezen op de originele Retr0bright-pagina en meer over de wetenschap in dit geweldige blogbericht over dit onderwerp.

Er zijn tal van gidsen, maar na het een paar keer zelf geprobeerd te hebben, ontdekten we dat, hoewel de meeste gidsen heel behoorlijk uitgebreid zijn skippen ze snel over enkele belangrijke details om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Dus vandaag laat ik je zien hoe je dat oude speelgoed kunt witten met een supergoedkope oplossing die je in een fles kunt kopen.

Wat je nodig hebt om speelgoed te witten

Sinds de oprichting van Retr0bright hebben veel mensen verschillende methoden bedacht om hun systemen te retr0brighten, met verschillende voor- en nadelen.

Het originele Retr0bright-recept vereiste 10% waterstofperoxide-oplossing gemengd met een paar andere ingrediënten om het een meer romige consistentie te geven.

Maar na een tijdje ontdekten sommige mensen dat dit ‘recept’ niet nodig was: je kunt al een romige waterstofperoxide-oplossing kopen in de vorm van een haarontwikkelaar.

Ga naar een schoonheidssalon en klik op  een 40 Volume Creme Developer en je hebt wat je nodig hebt.

Ik gebruik deze goedkope fles van Showtime:

Showtime 40 Volume Creme Developer

(bekijk meer afbeeldingen)

Opmerking: sommige mensen raden aan om je plastic speelgoed onder te dompelen in een bak met 10% tot 15% waterstofperoxidevloeistof in plaats van de crème te gebruiken (niet hoger, anders vergroot je de kans op het loslaten van de toplaag of vervormen).

Toegegeven, dit is gemakkelijker (en een beetje minder kans op strepen), maar het is gevaarlijker en niet te vergeten duur.

Bovendien heb je niet veel controle, omdat alles zo wordt behandeld: je kunt labels of andere belettering niet vermijden. En ook niet producten die meerdere kleuren plastic gebruiken.

Zolang je deze instructies volgt, zou de crème goed moeten werken, met minimale strepen.

Naast je keuze van creme-achtige waterstofperoxide mengsel, heb je maar een paar extra dingen nodig:

  • Rubberen handschoenen: ik raad ten zeerste een soort handbedekking aan, omdat je dit spul niet echt op je huid wilt krijgen, omdat het je een chemische brandwond kan geven. Je kunt er ook wat van de schoonheidswinkel kopen als je ze nog niet hebt.
  • Veiligheidsbril: Je moet absoluut een soort beschermende oogbescherming dragen, omdat je dit spul absoluut niet in je ogen wilt krijgen, omdat het je kan verblinden. (Serieus, sla deze niet over!)
  • Haarverfpenseel: je wilt ook een penseel om de crème aan te brengen. Een oud penseel werkt, maar je kunt ook een haarverfpenseel pakken voor slechts een euro of wat samen met de developer bij de schoonheidssalon – dat is wat ik deed.
  • Vershoudfolie: je hebt dit nodig om te voorkomen dat de crème verdampt, wat je zal helpen een gelijkmatig resultaat te krijgen.
  • Schoonmaak alcohol: je wilt het plastic schoonmaken voordat je het wit. Relatief schone oppervlakken hebben waarschijnlijk alleen water en een doek nodig ter voorbereiding, maar gedenatureerde of isopropylalcohol is zeker handig om sommige van die hardere slijtplekken en vuilvlekken te verwijderen.
  • Een schroevendraaier (en alle andere noodzakelijke gereedschappen): ten slotte heb je waarschijnlijk een schroevendraaier nodig om je gadget uit elkaar te halen, samen met alle andere noodzakelijke gereedschappen (sommige Nintendo-systemen hebben een speciaal bit nodig om het bijvoorbeeld open te krijgen).
  • Een UV-lamp (optioneel): als u de ruimte heeft en deze niet in de zon wilt laten staan ​​(wat meer aandacht vereist om strepen te voorkomen), kun je een UV-lamp gebruiken. Ik heb zelf niet voor deze methode gekozen, maar ik heb er goede dingen over gehoord.

Zodra je alles op één plek hebt, kun je met de onderstaande instructies zorgvuldig aan de slag gaan.

Stap één: Demonteer je hardware

Als het enigszins mogelijk is, raad ik je ten zeerste aan om het apparaat of stuk speelgoed in kwestie uit elkaar te halen voordat je begint met schoonmaken en witten.

In het ideale geval haal je het zo uit elkaar tot alleen die plastic onderdelen die je wilt reinigen, met alle metalen stukken en schakelingen of andere kleuren plastic eraf.

Dit maakt het schoonmaken veel gemakkelijker (omdat je het kunt afspuiten) en voorkomt problemen met de peroxide die de binnenkant beschadigt.

Dit proces is afhankelijk van wat je uit elkaar haalt, sommige dingen zijn misschien niet mogelijk, maar er zijn een hoop ‘demontage’-video’s te vinden over van alles en nog wat dus daar kun je altijd nog even kijken.

Leg de binnenkant opzij en zorg ervoor dat je geen van de schroeven en onderdelen verliest. Zodra je alleen de vergeelde plastic stukjes over hebt, ben je klaar om te beginnen met schoonmaken.

Stap twee: Reinig het plastic grondig

Nogmaals, deze stap zal een beetje verschillen, afhankelijk van wat je schoonmaakt, maar over het algemeen heb ik ontdekt dat een grondige reiniging van het plastic twee of drie stappen omvat.

Verwijder eerst stof, haren en vuil van het plastic met gewoon water. Droog het af met een doek als je klaar bent.

Als het plastic eenmaal droog is, zul je waarschijnlijk merken dat er nog steeds veel vuil op zit, om nog maar te zwijgen van slijtageplekken en andere onvolkomenheden.

Dat is wat jaren van opslag van je speelgoed ermee doet!

Om dat schoon te maken, raad ik aan een doek en wat gedenatureerde of isopropylalcohol te nemen en er lekker tegenaan te schrobben.

Veel van het vuil en de slijtplekken zouden er meteen af ​​moeten komen, terwijl je voor anderen misschien flink moeten wrijven.

Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van letters en andere beschilderde afbeeldingen, omdat de alcohol ze zal beschadigen! (De rode letters op de voorkant van een origineel Nintendo-systeem wrijven er bijvoorbeeld meteen af ​​met alcohol).

Misschien merk je dat, zelfs nadat je arm pijn doet van het wrijven met alcohol, sommige slijtplekken niet loskomen.

In dit geval wend ik me vaak tot de Mr. Clean Magic Eraser. Het zal bijna altijd die slijtplekken verwijderen, maar merk op dat het een schuurmiddel is, wat betekent dat het wat textuur en afwerking van het speelgoed kan verwijderen.

Als dat je zorgen baart, kun je deze stap overslaan. Zelf riskeer ik liever een iets glanzender plekje op het plastic dan naar zwarte strepen te kijken.

Het is aan jou. Zorg ervoor dat je licht begint en alleen harder wrijft als dat nodig is.

Stap drie: Pas de peroxide toe

Zodra je apparaat schoon is van al het andere vuil, is het tijd om onze aandacht te richten op die vervelende bromiden.

Je hebt voor dit deel van het proces voldoende zonlicht nodig, dus ik raad aan om ’s morgens vroeg te beginnen, zodat je zoveel mogelijk tijd in de zon kunt doorbrengen, anders moet je het misschien een tweede dag afmaken.

Ten eerste bedek ik alle labels graag met plakband om ze te beschermen (vooral de papieren, die bij het weken in vloeistof of room zullen desintegreren).

Als er beschilderde letters zijn, wil je die stukjes misschien vermijden, omdat de oplossing ze kan vervagen of beschadigen.

Verder kun je nog andere kleuren plastic afplakken om het straks gemakkelijker te maken de oplossing aan te brengen op alleen de juiste delen.

Leg vervolgens, nadat je jouw handschoenen en veiligheidsbril hebt aangetrokken, je huishoudfolie neer.

Je hebt mogelijk meerdere stukken nodig als je stuk speelgoed erg groot is, zoals met een oude spelcomputer, omdat het volledig moet worden afgedekt. En huishoudfolie is maar zo breed natuurlijk.

Giet een deel van de peroxide oplossing op het huishoudfolie. Verspreid het met je penseel en giet de oplossing ook op het plastic. Borstel het daar ook weer goed rond zodat het in elk deeltje en hoekje komt.

Wees niet bang om teveel crème te gebruiken, want je wilt elke centimeter van het vergeelde plastic royaal bedekken (je kunt zelfs de binnenkant doen, als deze vergeeld is, hoewel dat op sommige delen misschien niet nodig is).

Leg vervolgens het stuk plastic op het huishoudfolie en wikkel het in. Het idee is om het goed af te sluiten, zodat je kunt voorkomen dat de peroxide verdampt, wat strepen veroorzaakt.

Nogmaals, volledige dekking van plasticfolie is belangrijk.

Herhaal dit proces met je andere plastic stukjes.

Stap vier: laat het in de zon staan

Zodra je plastic onderdelen allemaal zijn ingepakt, zet je ze in direct zonlicht (of onder je UV-lamp).

UV-blootstelling is misschien wel de oorzaak van al deze problemen, maar het is ook het geheime ingrediënt dat ons zal helpen het te verhelpen.

Je wilt het een paar uur buiten laten staan, dus zoek een plek die het grootste deel van de dag direct zonlicht krijgt als dat lukt.

Hier is het belangrijkste: probeer zoveel mogelijk de luchtbellen eruit te werken en verdeel de crème gelijkmatig. Draai vervolgens elk half uur de stukjes 90 graden en masseer (met je handschoenen aan) de crème rond het plastic (van buiten de huishoudfolie).

Dit zorgt ervoor dat het blijft bewegen en voorkomt dat luchtbellen te lang op één plek blijven, en zo krijg je een vlek en streeploze afwerking.

Het is wat werk, maar als je dit niet doet wordt het alsnog een lelijk stuk speelgoed vol gele strepen en plekjes.

Ten slotte is het het beste om de onderdelen tussendoor even af ​​te spoelen (zie de volgende stap) en een nieuwe laag aan te brengen nadat de crème meer op een schuim begint te lijken, meestal na twee tot drie uur, afhankelijk van hoe warm en zonnig het is.

Dit voorkomt dat de oplossing uitdroogt en vervorming of strepen veroorzaakt.

Het klinkt vervelend, maar het is de moeite waard.

Na zes tot negen uur zou je een merkbare verbetering moeten zien, hoewel je misschien met minder uit de voeten kunt als je plastic maar een beetje geel was.

Stap vijf: spoel het af en herhaal indien nodig

Zodra het plastic eruit ziet alsof het weer sprankelend wit is (of als je geen zonlicht meer hebt), pak je de stukjes uit de folie en spoel je ze af, hetzij met een slang of in een gootsteen (ver weg van voedsel).

Je zult waarschijnlijk het overtollige mengsel van het plastic moeten wrijven, omdat het behoorlijk dik en schuimig zal zijn en erop blijft plakken, dus draag je handschoenen en geef het een goede, lange massage onder water.

Zorg ervoor dat je in alle kleine scheuren en spleten komt, want de peroxide zal zeker vast komen te zitten in die gebieden en je moet het er een beetje uit schrobben.

Je kunt het plastic afdrogen met een doek als je dat nu wilt, of het laten afdruipen. Als het eenmaal droog is, zou je moeten merken dat het er veel beter uitziet dan voorheen!

Als je echter merkt dat het nog steeds geler is dan je zou willen, kun je het proces de volgende dag herhalen.

Sommige echt gele kunststoffen hebben mogelijk een paar dagen in de zon nodig om witter te worden.

Mijn Super Nintendo zag er bijvoorbeeld na zeven uur al goed uit, maar het onderste stuk had maar liefst 24 uur in de zon nodig om echt terug te komen naar waar het zou moeten zijn.

Blijf het dus gewoon doen totdat je de gewenste resultaten krijgt.

Conclusie

Nadat je de plastic onderdelen grondig hebt afgespoeld en gedroogd en je tevreden bent met de resultaten ben je klaar!

Zet je gadget weer in elkaar en het is net als de dag dat je het kocht, fris en wit van de fabriek.

Vergeet niet dat het na enige tijd opnieuw vergeelt, zelfs als het in een donkere ruimte wordt bewaard, omdat die vrije bromiden al diep in het plastic zitten.

Maar je kunt dit proces altijd opnieuw doorlopen als het te geel voor je wordt.

Lees ook: dit is de juiste manier om badspeelgoed schoon te maken

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.