Wetenschap leren: 5 activiteiten voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wetenschap is leuk voor kinderen omdat het hun nieuwsgierigheid prikkelt en ze steeds weer nieuwe dingen willen ontdekken. Wetenschap is een avontuur waarbij steeds weer nieuwe dingen ontdekken, kijken naar sterren, experimenteren met chemie, onderzoeken van het menselijk lichaam, het universum, en de wereld om hen heen.

In dit artikel vertel ik je waarom wetenschap zo leuk is voor kinderen en hoe je het op een leuke manier kunt introduceren.

Waarom is wetenschap zo leuk voor kinderen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

De magie van wetenschap voor kinderen

Wetenschap voor kinderen draait om het ontdekken van nieuwe dingen op een speelse en leuke manier. Kinderen genieten van het leren over hoe dingen werken, van het menselijk lichaam tot het universum. Ze willen graag weten hoeveel sterren er zijn, hoe het lichaam gezond blijft en hoe dokters ons beter maken. Door wetenschap op een speelse manier te benaderen, ontwikkelen kinderen een ontdekkende houding en leren ze op een natuurlijke manier.

Wetenschappelijke activiteiten voor jonge onderzoekers

Er zijn tal van activiteiten en programma’s die kinderen kennis laten maken met wetenschap op een leuke en interactieve manier. Zo zijn er bijvoorbeeld de Kinderuniversiteit en Junior Colleges, waar kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool al kunnen proeven van het universitaire leven. Sinds de oprichting in oktober 2008 door Marie Roelofs en Saskia van Tilburg, hebben honderden kinderen deze colleges bezocht en genoten van de wetenschappelijke avonturen.

De impact van wetenschap op de veranderende maatschappij

Kinderen leren door wetenschap niet alleen over de wereld om hen heen, maar ook over de impact die wetenschappelijk onderzoek heeft op onze maatschappij. Ze ontdekken hoe wetenschap helpt bij het oplossen van problemen en het verbeteren van ons leven. Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met wetenschap, bereiden we ze voor op een toekomst waarin ze een actieve rol kunnen spelen in het vormgeven van een betere wereld.

Wetenschap als avontuur

Voor kinderen is wetenschap een avontuur waarbij ze steeds weer nieuwe dingen ontdekken en leren. Of ze nu kijken naar de sterren, experimenteren met chemie of onderzoeken hoe het menselijk lichaam werkt, wetenschap biedt eindeloze mogelijkheden om te spelen, te leren en te groeien. En wie weet, misschien zitten er onder deze jonge onderzoekers wel de toekomstige Nobelprijswinnaars of baanbrekende wetenschappers van morgen!

De magie van wetenschap voor kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en stellen vaak de vraag “waarom?”. Wetenschap helpt hen om antwoorden te vinden op deze vragen en de wereld om hen heen te begrijpen. Ze vinden het leuk om dingen te ontdekken en te leren hoe dingen werken. Dit proces van ontdekking en leren is wat wetenschap zo aantrekkelijk maakt voor jonge geesten.

Interessante experimenten

Wetenschap is niet alleen het lezen van boekjes en het luisteren naar de juf of meester. Het gaat ook om het doen van experimenten en het verkennen van de wereld om ons heen. Kinderen genieten van het uitvoeren van experimenten, zoals het maken van een vulkaanuitbarsting met bakpoeder en azijn of het onderzoeken van microben met een microscoop. Deze hands-on ervaringen maken wetenschap leuk en boeiend.

Samenwerken en leren van elkaar

Wetenschap is vaak een groepsactiviteit waarbij kinderen samenwerken in teams om problemen op te lossen en nieuwe dingen te ontdekken. Ze leren van elkaar en bouwen sociale vaardigheden op terwijl ze samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Dit maakt wetenschap niet alleen leuk, maar ook een waardevolle leerervaring.

Verbeeldingskracht en creativiteit

Wetenschap moedigt kinderen aan om hun verbeeldingskracht en creativiteit te gebruiken. Ze kunnen nieuwe ideeën bedenken, oplossingen voor problemen ontwerpen en hun eigen experimenten opzetten. Dit helpt hen om hun denkvaardigheden te ontwikkelen en out-of-the-box te denken, wat bijdraagt aan het plezier van wetenschap.

De voldoening van het vinden van antwoorden

Wanneer kinderen een wetenschappelijk probleem oplossen of een nieuw feit ontdekken, ervaren ze een gevoel van voldoening en trots. Dit gevoel van prestatie motiveert hen om verder te leren en meer te ontdekken, waardoor wetenschap een blijvend plezierige activiteit wordt.

Kortom, wetenschap is leuk voor kinderen omdat het hun nieuwsgierigheid prikkelt, hen in staat stelt om te ontdekken en te leren door middel van interessante experimenten, en hen aanmoedigt om samen te werken, hun verbeeldingskracht te gebruiken en spelenderwijs te leren.

De ideale startleeftijd voor wetenschap bij kinderen

Het is nooit te vroeg om kinderen te introduceren in de wereld van wetenschap. Vanaf een jonge leeftijd zijn kinderen van nature nieuwsgierig en leergierig. Ze ontdekken de wereld om hen heen en stellen veel vragen. Zó kunnen ze al op jonge leeftijd, bijvoorbeeld vanaf 3 à 4 jaar, beginnen met het ontdekken van wetenschap door middel van spelletjes en speelgoed (beste wetenschapskits hier beoordeeld). Thuis kunnen ouders hun kinderen helpen door bijvoorbeeld samen te experimenteren met materialen die al aanwezig zijn, zoals water, zand en klei.

Wetenschap op de basisschool

Op de basisschool krijgen kinderen steeds meer te maken met wetenschap. In Nederland wordt er vanaf groep 1 aandacht besteed aan wetenschap en techniek, hoewel dit soms in kleine brokjes gebeurt. Door middel van spelletjes, proefjes en experimenten leren kinderen op een leuke en interactieve manier over wetenschappelijke concepten en vaardigheden.

Enkele voorbeelden van wetenschap op de basisschool zijn:

 • Het bestuderen van planten en dieren in de natuur
 • Het leren over het weer en klimaat
 • Het ontdekken van de werking van magneten en elektriciteit
 • Het uitvoeren van eenvoudige scheikundige proefjes

Wetenschap en sporten

Wetenschap en beweging gaan hand in hand. Kinderen leren beter wanneer ze actief betrokken zijn bij een taak. Sporten en bewegen kunnen helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan betere leerprestaties. Daarom is het belangrijk om kinderen voldoende beweging te bieden tijdens het leren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van educatieve spelletjes waarin beweging een rol speelt, zoals het uitvoeren van een natuurkundig experiment waarbij de kinderen zelf moeten rennen, springen of gooien.

De rol van ouders en opvoeders

Ouders en opvoeders spelen een grote rol in het stimuleren van de interesse in wetenschap bij kinderen. Door samen met je kind te experimenteren, vragen te stellen en te ontdekken, maak je wetenschap leuk en toegankelijk. Bovendien kun je als ouder je kind ondersteunen door:

 • Interessante boeken en tijdschriften over wetenschap beschikbaar te stellen
 • Samen naar wetenschapsmusea of tentoonstellingen te gaan
 • Wetenschappelijke tv-programma’s of films te kijken
 • Te praten over wetenschappelijke onderwerpen en actuele gebeurtenissen

Kortom, kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met het ontdekken van wetenschap. Door spelenderwijs te leren en voldoende te bewegen, wordt wetenschap een leuke en boeiende ervaring voor kinderen. Ouders en opvoeders spelen hierin een belangrijke rol door hun kinderen te stimuleren en te ondersteunen in hun wetenschappelijke ontdekkingsreis.

De ontdekkingsreis van kinderen in de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen fysieke activiteit en cognitie bij kinderen. Actieve kinderen presteren vaak beter op school en hebben een betere aandacht en concentratie. Enkele resultaten van deze onderzoeken zijn:

 • Lichamelijke activiteit heeft een positief effect op cognitieve functies, zoals aandacht, geheugen en probleemoplossend vermogen.
 • Er zijn verschillen gevonden tussen jongens en meisjes, maar over het algemeen geldt dat actieve kinderen beter presteren op school.
 • Fysieke activiteit kan ook helpen bij het verbeteren van de spelling en leesvaardigheid.

Wetenschappelijk onderzoek in het basisonderwijs

In het Nederlandse basisonderwijs wordt steeds meer aandacht besteed aan wetenschap en techniek. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal onderzoeksprojecten waarin kinderen zelf actief deelnemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Het onderzoeksproject “Activity, Cognition and Education” van de Universiteit van Groningen (UMCG), waarin de effecten van lichamelijke activiteit op cognitie en schoolprestaties worden onderzocht.
 • Het proefschrift van Anneke van Dijk, waarin zij de relatie tussen lichamelijke activiteit en cognitieve prestaties bij adolescenten onderzocht.

Online en gratis wetenschappelijke activiteiten

Naast de activiteiten op school zijn er ook tal van online en gratis wetenschappelijke activiteiten voor kinderen beschikbaar. Zo kunnen zij op een laagdrempelige manier kennismaken met wetenschap en onderzoek. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Experimenten en proefjes die kinderen thuis kunnen uitvoeren, zoals het maken van een vulkaan of het kweken van kristallen.
 • Online cursussen en workshops op het gebied van wetenschap en techniek, zoals programmeren, robotica of natuurkunde.

Kortom, wetenschap is een geweldige manier voor kinderen om hun nieuwsgierigheid en leergierigheid te stimuleren. Door onderzoek te doen, leren zij niet alleen over de wereld om hen heen, maar ontwikkelen zij ook belangrijke vaardigheden die hen helpen in hun verdere leven.

Conclusie

Het is een feit dat wetenschap leuk is voor kinderen. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang en helpt hen hun verbeeldingskracht en creativiteit te ontdekken. Het is een leuke manier om kinderen te laten groeien tot onderzoekende wetenschappers.

Als je kinderen de juiste manieren leert om wetenschap te ontdekken, zullen ze zichzelf verrassend snel ontwikkelen tot nieuwe Nobelprijswinnaars!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.