Voordelen Van Trampolinespringen: Goed Voor De Gezondheid

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Trampoline springen is een sport waarbij je op een trampoline springt. Het is verdeeld in twee onderdelen: Individueel en synchroon. In beide turn onderdelen worden de prestaties van de springers beoordeeld door een jury. Bovendien is individueel springen zelfs een olympische sport!

Trampolinespringen is natuurlijk niet alleen voor kids! Ook papa en mama vinden trampoline springen leuk én gezond voor zichzelf. 

De rebound die de trampoline je geeft, heeft zoveel positieve gevolgen voor je gezondheid. Bovendien werkt het stressverlagend.

Trampoline springen kan een leuke en effectieve manier zijn om je gezondheid te verbeteren. Het heeft cardiovasculaire voordelen, verbetert de coördinatie, bouwt kracht in verschillende spiergroepen op, waaronder de beenspieren, de buikspieren en de rugspieren, en het is een lage impact-activiteit waardoor het gewrichtsvriendelijk is.

Voordelen Van Trampolinespringen- Goed Voor De Gezondheid

Ben je op zoek naar lichaamsbeweging die je vrolijk maakt? Spring dan eens op die trampoline!

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Trampolinespringen: is het goed voor de gezondheid?

Springen op de trampoline is eigenlijk een full body workout. Vooral je core wordt enorm versterkt en je rug-, dij-, kuit- en bilspieren ook. 

Maar, hoe zit het eigenlijk met blessures bij trampolinespringen? Zolang je veilig springt en de trampoline goed verankert hebt is het erg veilig.

Je knieën en enkels worden zeker niet zo belast als bij bijvoorbeeld hardlopen. 

Je komt op een trampoline dan ook terecht op een zachte ondergrond; de springmat, gemaakt van geweven kunststof, die vastgehouden wordt door de veren die meerekken bij elke sprong.

Maar zoals je vast hebt gemerkt na een rondje op de trampoline, het brengt de hartslag flink omhoog! Het dus zeker ook geschikt voor cardio oefeningen.

Springen doet kortom veel voor je hart, botten en spieren, en ook voor je motoriek en evenwicht.

Daarom is het gezond voor jong en oud. 

Om het plaatje compleet te krijgen, kun je hieronder de voor- en nadelen van trampolinespringen lezen.

De voordelen van trampolinespringen

Wist je dat de NASA zijn astronauten adviseert om spring oefeningen te doen op een mini-trampoline?

Rebounding maakt het lichaam namelijk van binnen én van buiten gezond.

De vele voordelen van trampolinespringen zijn:

 • Kans op blessures is klein, als je het op een verantwoorde manier doet
 • Trampolinespringen vermindert de impact op de wervelkolom en gewrichten met 90% in vergelijking met hardlopen, want de trampoline vangt de klappen op.
 • Je valt af en cellulitus vermindert
 • Je balans verbetert, goed voor ouderen
 • Verbetert de motorische vaardigheden, goed voor kinderen
 • Het versterkt al je spieren, met name je core, romp en rugspieren
 • Rugklachten kunnen verminderen
 • Trampolinespringen staat gelijk aan voetballen of hardlopen, maar voelt minder intensief aan
 • Het is fun!
 • Kan de collageenproductie verbeteren
 • Werkt geweldig tegen stress
 • Vermindert angstgevoelens
 • Houdt je bij de pc en smartphone weg
 • Goed voor de botten en gewrichten
 • Goed voor de spierontwikkeling van kinderen
 • Stimuleert het lymfestelsel
 • Versterk je hart- en longen
 • Je kunt veel diverse bewegingen maken
 • Het vermindert spataderen en oedeem en in sommige gevallen kan dit genezen
 • Het bloed wordt op een effectievere manier naar je hart gepompt dan bij andere sporten

NASA bevestigt: trampolinespringen is de beste workout!

NASA’s ontdekking

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een verrassende ontdekking gedaan: trampolinespringen is effectiever én minder belastend dan joggen. Astronauten die na hun ruimtereis op een minitrampoline oefenden, kregen hun botmassa terug die ze door de verandering in de zwaartekracht verloren waren.

Geschikt voor iedereen

Trampolinespringen is een workout die geschikt is voor alle leeftijden. Of je nu jong bent of oud, het is een leuke manier om je fitheid te verbeteren. En het is nog leuk ook!

Waarom trampolinespringen?

Trampolinespringen is een geweldige manier om je conditie te verbeteren, je spieren te versterken en je algehele gezondheid te verbeteren. Het is een leuke en leerzame manier om calorieën te verbranden en je lichaam in vorm te houden. Bovendien is het een veilige manier van oefenen, omdat je geen schokken of schade aan je gewrichten krijgt.

De voordelen van trampolinespringen: waarom je er blij van wordt!

Goed voor je spieren, botten en gewrichten

Trampolinespringen is een geweldige manier om je bovenlichaam, buikspieren en bekkenbodemspieren te trainen. Je botten worden sterker, terwijl je gewrichten en rug minimaal belast worden. Ideaal dus als postnatale training!

Goed voor je gewicht, conditie en evenwicht

Dankzij de zwaartekracht is je lichaamsgewicht tijdens het springen zwaarder. Hierdoor verbrand je meer calorieën en vet. Je ademhalingscapaciteit wordt groter en je evenwicht beter.

Goed voor je lymfestelsel

De op- en neerwaartse bewegingen op de trampoline stimuleren je lymfestelsel, waaronder je amandelen, klieren en milt. Dit is belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Goed voor de afvoer van afvalstoffen

Elke sprong drukt je lichaamscellen zachtjes samen, wat helpt bij het verwijderen van afvalstoffen.

Goed voor je humeur!

Springen op de trampoline maakt je blij! Dit komt door de aanmaak van endorfines, ook wel gelukshormonen genoemd. Dus, als je je een beetje down voelt, spring dan een rondje op de trampoline en voel je weer gelukkig!

9 Redenen waarom trampoline springen de beste work-out is

Kracht opbouwen

Als je denkt dat trampoline springen alleen maar een kinderspel is, dan heb je het mis. Het is namelijk een zeer effectieve manier om te trainen. Of je nu wilt afvallen, fit worden of gewoon lekker bewegen, met behulp van een trampoline kun je het allemaal. Je bouwt ongemerkt veel kracht op, vooral in je benen. Door het vele afzetten zul je een flinke toename van je explosieve kracht ervaren. Je traint hiermee je quadriceps, hamstrings, bilspieren, kuiten en buikspieren. Wil je sterke benen? Begin dan met trampoline springen!

Efficiënt afvallen

Trampoline springen is niet alleen een goede manier om kracht op te bouwen, maar ook om af te vallen. Het is namelijk een stuk effectiever dan fietsen, hardlopen of wandelen. Dus als jij niet zo van hardlopen houdt, is de trampoline een perfect alternatief.

Thuis trainen

Je kunt op elk moment dat je zin hebt besluiten om te gaan springen. Je kunt je training ook verdelen gedurende de dag. Ga bijvoorbeeld 10 keer per dag voor 2 minuten springen. Dan heb je aan het eind van de dag 20 minuten intensief getraind. Je hebt zelfs mini trampolines voor binnen als je de trampoline in je tuin hebt.

Voor iedereen toegankelijk

Trampoline springen is voor iedereen, jong of oud, man of vrouw. Het heeft niet meer het kinderachtige imago dat het vroeger had. Steeds meer mensen zien namelijk in hoe nuttig en toegankelijk deze work-out is.

Weinig belasting op gewrichten

Door de lage impact op je gewrichten is trampoline springen een erg geschikte vorm van trainen voor ouderen. Ook tijdens revalideren kan er gesprongen worden. Je knieën hoeven de ‘klap’ niet te vangen zoals bij hardlopen wel het geval is.

Versterken van de botten

Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat simpelweg springen een effectieve manier is om je botdichtheid op te bouwen en te behouden. Dus als je botontkalking tegen wilt gaan, is trampoline springen een verstandige keuze.

Vergroot je spiermassa

Je kunt je spiermassa ook vergroten door te springen. Je bouwt niet alleen kracht op, maar ook spiermassa in je benen.

Goed voor flexibiliteit en balans

Door het constante in evenwicht blijven tijdens het springen, worden je buikspieren maximaal aan het werk gezet. Hierdoor wordt je balans beter en je flexibiliteit vergroot.

Leuke manier van sporten

Trampoline springen is een leuke manier van sporten. Je kunt er zelfs je vrienden mee uitdagen om een wedstrijdje te doen. Dus als je op zoek bent naar een leuke manier om fit te worden, kies dan voor trampoline springen!

De nadelen van trampolinespringen

Het kan helaas niet zo zijn dat er alleen maar voordelen zijn bij het trampolinespringen. Als je van de trampoline valt, kan je jezelf namelijk flink bezeren.

Kinderen hebben zelfs zeven keer meer kans dan volwassenen, om gewond te raken door te springen op een trampoline

Andere nadelen zijn:

 • Trampolinespringen kan krachttraining niet vervangen
 • Ook minitrampolines zijn niet altijd veilig, koop er eentje MET handvat
 • Trampolines van goede kwaliteit zijn prijzig
 • Een trampoline veilig installeren en onderhouden kost tijd

Wat kan er gebeuren als je trampolinespringen niet veilig doet?

Het niet veilig uitvoeren van trampolinespringen kan leiden tot verschillende ongelukken en blessures. Als springers onveilig op een trampoline springen en vallen, kunnen ze zichzelf ernstig verwonden door op de grond te landen. Dit kan leiden tot botbreuken, kneuzingen, verstuikingen, en in ernstige gevallen zelfs hoofd- en rugletsel.

Trampolinespringen vs rennen

Vind jij hardlopen saai? Sport je liever thuis in de winter?

Springen op een (mini) trampoline is voor velen veel spannender en meer fun dan hardlopen, of elke andere sport.

Vijfentwintig minuten per dag springen is net zo gezond als rennen en je conditie heeft er evenveel baat bij. 

Qua fysieke inspanning kunnen hardlopen en trampolinespringen namelijk goed met elkaar vergeleken worden.

Trampolinespringen zorgt zelfs voor een grotere calorieënverbranding dan hardlopen! Iemand van 75 kg verbrandt zo’n 200 + calorieën in een half uur trampolinespringen.

In een hardloopsessie van een half uur verbrandt deze persoon ongeveer 175 calorieën. 

Het verhoogt je uithoudingsvermogen bovendien nog meer dan hardlopen!

Trampoline work-out

Een goede trampoline work-out duurt 25 tot 30 minuten. Wil je snel resultaat boeken, dan is drie keer per week bouncen op de trampoline een prima plan.

Je kunt bijvoorbeeld 15 verschillende oefeningen doen en elke oefening twee minuten aanhouden.

Om zoveel mogelijk uit je trampoline work-out te halen, kun je het beste goed je hielen in de springmat duwen tijdens het springen.

Je begint altijd met een simpele bounce.

De voeten staan iets wijder dan de heupen en tijdens het springen probeer je je hoofd steeds op dezelfde hoogte te houden. 

Je werkt met je benen. Je knieën gaan richting borst en weer terug.

Gebruik bij het springen je gehele voetzool, maar druk je hielen goed in de springmat.

Je zwaait je armen tegengestelde richting om tegenwicht te geven.

Trampoline oefeningen

5 goede trampoline-oefeningen zijn:

 1. Jumping jacks: spring terwijl de voeten eerst naast elkaar en dan uit elkaar  (verder dan de schouders) landen, de armen doen mee. Voeten naast elkaar gaat samen met armen gekruist voor de borst, voeten uit elkaar, gaat samen met armen uitgestrekt naar beide kanten. 
 2. Schaar: spring tegelijkertijd met één voet naar achteren en met de andere voet naar voren en landt met een lichte buiging in de knieën, de heupen recht. De armen doen mee (linkerbeen naar voren gaat samen met rechterarm gebogen naar voren en omgekeerd)
 3. Knie op: om en om de knieën richting borst, gebruik je armen als wanneer je rent.
 4. Side kick: breng de vuisten voor de borst. Gebruik de rebounce om een been opzij te schoppen, waarbij je de arm aan dezelfde kant strekt.
 5. Ski-beweging: houdt je bovenlichaam naar voren gericht en spring met je voeten bijelkaar naar één kant van de trampoline. Keer de beweging om naar de andere kant van de trampoline. Zwaai je gebogen armen voor je.

Hoe vaak moet je trampolinespringen?

Het ligt er een beetje aan wat je doel is natuurlijk.

Een paar keer per week vijftien minuten springen kan al een goed verschil maken, maar als je echt aan de slag wilt en snel resultaat wilt boeken, is een minimum van 30 minuten aan te raden.

Conditie opbouwen is uiteraard altijd een goed idee, maar het kan ook helpen bij het bevorderen van concentratie.

Voor kinderen geldt een beetje hetzelfde, beweging helpt met het leeg maken van hun hoofd en zal er voor zorgen dat ze zeker lekker slapen.

Wat zijn leuke spelletjes op de trampoline voor je conditie?

Ook spelletjes kunnen al helpen voor je conditie. Gewoonweg spelen is al heel erg goed voor je. Zo is overgooien met aan bal een van de leukste spelletjes op een trampoline en een goede workout. Ook tikkertje kan enorm voor activiteit zorgen met snelle sprints en vlotte bewegingen.

Conclusie

Kortom, trampoline springen kan een leuke en effectieve manier zijn om aan lichaamsbeweging te doen en je gezondheid te verbeteren.

Het is echter belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je trampoline goed is verankerd en dat je veilig springt om blessures te voorkomen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.