41 beste breinspellen: Stimuleer cognitie

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

breinspellen

Een breinspel is een uitdagende activiteit ontworpen om cognitieve vaardigheden te stimuleren. Het vereist mentale inspanning, waarbij verschillende functies van het brein betrokken zijn, zoals geheugen, logica en concentratie. Volgens een onderzoek van Wang, G. et al. (2020) verbeteren breintrainingen de verwerkingssnelheid, selectieve aandacht en kortetermijngeheugen.

Het onderzoek toont aan dat spellen zonder tijdsdruk en sessies van maximaal 60 minuten, maximaal 3 keer per week, het meest effectief zijn.

Er zijn spellen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van verschillende hersenfuncties. Zo zijn er spellen die het geheugen stimuleren door de speler te laten matchen of woorden te laten onthouden. Concentratiespellen vereisen om aandachtig te zijn en taken te voltooien zonder afgeleid te raken. Logische spellen dagen het denkvermogen uit door puzzels of problemen te presenteren die opgelost moeten worden. Er zijn ook spellen die ontworpen zijn om de mentale gezondheid te bevorderen, door bijvoorbeeld stress te verminderen of positieve gedachten te stimuleren.

Het spelen van breinspellen is eenvoudig. De meeste spellen hebben een duidelijke set regels en doelen. Het doel kan zijn om een bepaald aantal punten te behalen, een bepaald niveau te bereiken of een puzzel op te lossen. Het is cruciaal om geduld te hebben en te blijven oefenen, aangezien het verbeteren van cognitieve vaardigheden tijd en oefening vereist.

Er zijn ook spellen die ontworpen zijn om de hersenactiviteit te verminderen, vaak aangeduid als ‘mind numbing’ games. Deze spellen zijn juist ontworpen om de gebruiker te helpen ontspannen en stress te verminderen.

Lijst met de 41 beste breinspellen voor cognitie

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

1. Overall beste brain workout: Happy Neuron

Happy Neuron is een uitgebreid hersentrainingsprogramma met een scala aan spellen, ontworpen om verschillende cognitieve vaardigheden te verbeteren. Happy Neuron bevat eenvoudige tot complexe activiteiten, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Het programma is aangepast aan de behoeften van de gebruikers, met gepersonaliseerde trainingen die zich richten op de sterke en zwakke punten van elke gebruiker.

Happy Neuron biedt door de veelzijdigheid een volledige hersenworkout. Het programma omvat verschillende soorten oefeningen die gericht zijn op het stimuleren van belangrijke hersenfuncties zoals geheugen, aandacht en uitvoerende functies.

Het biedt duidelijke tracking van de prestaties van de gebruiker en begeleiding van een coach. Deze coach geeft advies en stelt oefeningen voor die zijn aangepast aan de sterke en zwakke punten van de gebruiker. Happy Neuron bevat ook leuke uitdagingen en progressieve werkbladen die vertaald kunnen worden naar het dagelijks leven.

Het programma is gratis, maar biedt ook een abonnement voor extra functies. Happy Neuron wordt regelmatig bijgewerkt om de effectiviteit te verbeteren en wordt ook gebruikt door gezondheidsprofessionals als een hulpmiddel voor revalidatie en therapie.

2. Beste gemakkelijke brain trainer: Kruiswoordpuzzels

Kruiswoordpuzzels zijn populaire woordspellen die een rechthoekig of vierkant raster van witte en zwarte vakjes bevatten. Het doel is om de witte vakjes te vullen met letters, die woorden of zinnen vormen, door het oplossen van aanwijzingen die naar de woorden leiden. Deze woorden kruisen elkaar op de vakjes, vandaar de naam “kruiswoordpuzzel”.

Ze zijn een gemakkelijke hersentrainer omdat ze meerdere facetten van cognitieve functies aanspreken. Kruiswoordpuzzels stimuleren het actieve zoeken naar woorden, het leggen van verbindingen tussen verschillende concepten en het oplossen van uitdagingen. Ze bieden een gepersonaliseerde uitdaging, aangezien de moeilijkheidsgraad kan variëren.

Volgens het onderzoek van Yuriev, E., Capuano, B., & Short, J. (2016) “Crossword puzzles for chemistry education: learning goals beyond vocabulary” verbeteren kruiswoordpuzzels het probleemoplossend vermogen van studenten. Wanneer ze systematisch worden gebruikt, dragen ze bij aan een toename in leren. Dit onderzoek toont aan dat kruiswoordpuzzels niet alleen leuk zijn, maar ook een waardevol hulpmiddel voor het verbeteren van het leren en het stimuleren van de hersenen.

3. Beste geheugen spel: Memory

Memory is een spel dat het geheugen traint. Het spel vereist dat spelers paren van identieke plaatjes vinden. Het spel is gebaseerd op visuele herkenning en het onthouden van locaties. Spelers moeten zich concentreren en details onthouden om de verschillen te onderscheiden. Het spel betrekt ook het vermogen om strategieën te ontwikkelen en analytisch te denken.

Het spel moedigt ook geduld aan, wat helpt bij het kweken van sociale en communicatieve vaardigheden. Het spel traint het oog voor details en verscherpt het cognitieve vermogen. Het spelen van Memory kan leiden tot een versnelling van het geheugen en het verbeteren van het algemene cognitieve vermogen.

4. Beste concentratie booster: Schaken

Concentratie is cruciaal voor succes in tal van taken en activiteiten. Schaken is een uitstekende concentratieversterker voor de hersenen. Het vereist een onwankelbare aandacht en een goede focus op het bord, de stukken en de talloze mogelijke zetten. Regelmatige oefening kan de concentratie aanzienlijk verbeteren.

Schaken is zo’n goed concentratiespel omdat het meerdere facetten van de hersenfunctie stimuleert. Het verbetert cognitieve vaardigheden, verhoogt de productiviteit en draagt bij aan verbeterde gezondheid. Onderzoek suggereert positieve effecten op verschillende domeinen, waaronder geheugen, analytisch denken en probleemoplossend vermogen.

Het spelen van schaken stimuleert ook kritisch denken en helpt spelers om gefocust te blijven op persoonlijke projecten. Bovendien toont onderzoek aan dat schakers hogere hersenactiviteit vertonen in vergelijking met niet-schakers. Dit suggereert dat schaken de hersenen op een unieke manier inzet en oefent.

5. Beste logische brain game: SmartGames IQ Puzzler Pro

Beste breinbreker
SmartGames IQ Puzzler Pro
Product image
8.0
Toy score
Educatief
4.4
Herspeelbaar
3.7
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
 • Leert geduld
 • Verbetert cognitieve vaardigheden
Minder goed
 • Als je een niveau hebt gehaald is het niet echt meer herspeelbaar

Logica is de kern van SmartGames IQ Puzzler Pro, een hersenkraker die strategisch denken stimuleert. Het spel biedt 120 uitdagingen in drie speelmodi: 2D, 3D piramide en 3D bal. Elk niveau vereist een andere benadering, variërend van basispatronen tot complexe structuren.

De moeilijkheidsgraad neemt geleidelijk toe, waardoor spelers hun probleemoplossende vaardigheden kunnen verbeteren. Het compacte ontwerp maakt het spel ideaal voor onderweg.

De puzzelspellen vallen op bij zowel volwassenen als kinderen, omdat er niveaus zijn waarvoor tussenkomst van volwassenen ook wel nodig is.

6. Beste oefening voor geestelijke gezondheid: Een boek lezen

Geestelijke gezondheid is een cruciale factor voor het welzijn. Het omvat emotionele, psychologische en sociale aspecten. Een goede geestelijke gezondheid verbetert de cognitieve functie, vermindert stress en verbetert het begrip van de wereld.

Het lezen van een boek is een krachtige oefening voor de geestelijke gezondheid. Volgens wetenschappelijk onderzoek vermindert lezen de spanning, verbetert het de hersenfunctie en verlaagt het de hartslag. Het lezen van een boek betrekt meerdere domeinen, oefent het brein en biedt een gezonde ontsnapping aan de uitdagingen van de wereld.

Een studie van Robertson, Wray, Maxwell en Pratt (2008) aan de Universiteit van Sussex toonde aan dat een gezond leesschema een nuttige behandeloptie is voor patiënten met lichte geestelijke gezondheidsproblemen.

Het lezen van een boek kan ook een spel worden. Stel een doel om een bepaald aantal boeken per maand te lezen. Houd je voortgang bij en daag jezelf uit om steeds complexere boeken te lezen. Het bedenken van visualisaties voor de gebeurtenissen in het boek betrekt je nog meer.

7. Beste spel om hersenfuncties te verbeteren: Scrabble

Scrabble is een uitdagend woordspel dat spelers uitdaagt om woorden te vormen met lettertegels. Het spel vereist strategisch denken, een uitgebreide woordenschat en sterke geheugenvaardigheden. Scrabble is niet alleen een geweldig tijdverdrijf, maar helpt ook bij het verbeteren van de hersenfunctie.

Het onderzoek van Halpern en Wai (2007) in het Journal of Experimental Psychology ondersteunt deze beweringen. In hun onderzoek toonden ervaren Scrabble-spelers superieure prestaties op geselecteerde verbale en visueel-ruimtelijke taken die overeenkomen met vaardigheden die worden gebruikt in competitief spel. Dit suggereert dat Scrabble niet alleen een leuke activiteit is, maar ook een effectieve manier om de hersenfunctie te verbeteren.

Het spel verbetert het geheugen en de woordenschat. Spelers moeten zich woorden herinneren en nieuwe leren om te scoren Dit vereist complexe denkvaardigheden. Het vormen van woorden, het berekenen van scores en het strategisch plaatsen van woorden op het bord zijn uitdagende taken die de cognitieve functie stimuleren.

Scrabble bevordert ook creatief denken. Het vinden van nieuwe manieren om woorden te vormen met de beschikbare letters stimuleert de creativiteit.

Beste spel om hersenfuncties te verbeteren
Hasbro Scrabble
Product image
8.0
Game score
Speelwaarde
4.4
Prijs/ kwaliteit
4.0
Herspeelbaar
4.1
Beste voor
 • Uitdagend woordspel met leuke gameplay
 • Eenvoudige regels zodat iedereen mee kan doen
Minder goed
 • Spel is erg rechtlijnig

8. Beste spel om je hersenen scherp te houden: Sharp Brain Zone Brain Teasers

Beste spel om je hersenen scherp te houden
Sharp Brain Zone Brain Teasers
Product image
8.6
Toy score
Educatief
3.9
Herspeelbaar
4.1
Duurzaamheid
4.9
Beste voor
 • Uitdagende puzzels
 • Heel erg stevig hout
Minder goed
 • Na een paar keer gemaakt te hebben verliest het zijn uitdaging

Hersenkrakers zijn altijd leuk om te geven aan schoolkinderen. Het daagt ze uit na te denken en te denken in oplossingen.

Maar een unieke houten puzzel als deze geeft ook nog een goed handgevoel, helemaal Montessori en is zo veel duurzamer dan plastic.

Een erg lastige puzzel omdat de houten stukjes niet identiek zijn.

De houten stukken zijn erg stevig en de puzzel zal lang meegaan.

Op de verpakking staat 6 tot 99, en in mijn ervaring is het vanaf 10 jaar goed te doen met genoeg uitdaging.

9. Beste brein yoga oefening: Setu Bandhasana (Brug Pose)

Setu Bandhasana, ook bekend als de Brug Pose, is een uitstekende yoga-oefening voor de hersenen. Het betreft een houding waarbij je op je rug ligt, je knieën gebogen zijn en je voeten plat op de grond staan. Je tilt je heupen op en strekt je armen langs je zijden uit, terwijl je je handpalmen naar beneden richt.

Deze houding is bijzonder gunstig voor de hersenfunctie om verschillende redenen. Ten eerste verbetert het de bloedstroom naar de hersenen, wat de cognitieve functie en concentratie kan verbeteren. Daarnaast vermindert het stress en spanning, wat helpt om de geest te kalmeren en angst te verminderen. Het versterkt ook de ruggengraat en verbetert de houding, wat kan bijdragen aan een betere hersenfunctie.

Beste brein yoga oefening: setu bandhasana

Een studie van Kholiya, Bhatnagar, & Gangwal (2020) in het International Journal of Trend in Scientific Research and Development benadrukt de voordelen van Setu Bandha Sarvangasana voor zwangere vrouwen. Het helpt ook om menstruatiepijn te verlichten en de symptomen van de menopauze te verminderen.

10. Beste brain game om je wakker te krijgen: Raadsels

Raadsels zijn boeiende puzzels die je mentale vaardigheden op de proef stellen. Ze zijn ontworpen om je denkproces uit te dagen en je creativiteit te stimuleren. Raadsels zijn eenvoudige vragen of stellingen die een slimme of onverwachte oplossing vereisen. Ze betrekken lateraal denken, waarbij je buiten de gebaande paden moet treden om de oplossing te vinden.

Het onderzoek van Kayange (2018), “Riddles, Meaning and Rationality/Logic” toont aan dat mensen door raadsels betrokken raken bij probleemoplossing. Dit betekent dat raadsels niet alleen je hersenen wakker maken, maar ook je probleemoplossende vaardigheden verbeteren.

Het oplossen van raadsels is een goede manier om je hersenen ’s ochtends wakker te maken. Ze stimuleren je mentale functies en helpen je om snel te focussen. Raadsels zijn leuk en plezierig, wat je humeur kan verbeteren en stress kan verminderen. Ze zijn handig omdat ze geen speciale uitrusting of veel tijd vereisen. Het oplossen van een raadsel kan je geest helder maken en je voorbereiden op de taken van de dag.

11. Best hersen activatie oefeningen voor in de ochtend: Vind een zelfstandig naamwoord voor elke letter van het alfabet

Het vinden van een zelfstandig naamwoord voor elke letter van het alfabet is een eenvoudige, maar boeiende oefening. Het gaat om het bedenken van een woord dat begint met elke letter, van A tot Z. Deze oefening kan worden aangepast aan je interesses, zoals het benoemen van stripfiguren of tv-shows.

Het is een goede hersenactivatie-oefening in de ochtend om meerdere redenen. Ten eerste helpt het je hersenen op te warmen voor de dag. Het betrekt je hele brein, omdat het denken aan ongebruikelijke zelfstandige naamwoorden je aanmoedigt om je cognitieve functies te gebruiken. Ten tweede verbetert het je focus en concentratie. Het maken van een lijst met zelfstandige naamwoorden dwingt je om je aandacht te richten op de taak. Ten derde is het een leuke manier om de dag te beginnen.

Het bedenken van zelfstandige naamwoorden voor elke letter van het alfabet kan een aangename uitdaging zijn, vooral als je probeert om ongewone of grappige woorden te bedenken. Ten slotte kan het je helpen om je mentale functies te verbeteren. Door je hersenen op deze manier te trainen, kun je je cognitieve vaardigheden verbeteren.

12. Beste brain game om je wakker te houden: Solitaire

Solitaire is een klassiek kaartspel dat strategisch denken en concentratie vereist. Het spel omvat het rangschikken van kaarten in specifieke posities, wat een complexe mix van vaardigheden vereist. Solitaire is perfect voor het stimuleren van mentale activiteit en het verbeteren van het geheugen, terwijl het tegelijkertijd een zachte manier biedt om te ontspannen en stress te verminderen.

Solitaire is een uitstekend breinspel om je wakker te houden. Het spel daagt spelers uit om strategisch te plannen en kritisch na te denken over oplossingen voor de uitdagingen die het spel biedt. Het spelen van Solitaire stimuleert het brein op een gezonde manier, verbetert de concentratie en helpt om de focus gedurende de dag te behouden. Het spel werkt ook als een manier om stress te verminderen, wat helpt om de slaap ’s nachts te verbeteren. Bovendien kan Solitaire specifieke cognitieve functies stimuleren, zoals aandacht, uitvoerende functie, objectherkenning, abstractie en geheugen.

Het onderzoek van Gielis, K., Brito, F., Tournoy, J., & Abeele, V. (2017) getiteld “Can Card Games Be Used to Assess Mild Cognitive Impairment?: A Study of Klondike Solitaire and Cognitive Functions” geeft aan dat aandacht, uitvoerende functie, objectherkenning, abstractie en geheugen kunnen worden beoordeeld door het spelen van Solitaire.

Dit toont aan dat Solitaire niet alleen een geweldige manier is om de geest scherp te houden, maar ook een nuttig hulpmiddel kan zijn in de cognitieve gezondheidszorg.

13. Beste spel mentale helderheid: Scattergories

Mentale helderheid is essentieel voor het dagelijks functioneren. Het verbetert de communicatie, stimuleert cognitieve vaardigheden en helpt stress te verlichten. Een spel dat deze mentale helderheid kan bevorderen, is Scattergories.

Scattergories is een populair spel dat unieke en snelle oplossingen vereist. Spelers moeten categorieën en antwoorden bedenken, wat de geest prikkelt en complexe denkprocessen stimuleert. Het spel verbetert de mentale helderheid door spelers te dwingen kritisch en creatief te denken. Bovendien verlicht Scattergories stress door een boeiende en sociale activiteit te bieden.

Het spel verbetert ook de communicatievaardigheden. Spelers moeten hun antwoorden uitleggen en verdedigen, wat helpt bij het aanscherpen van de gespreksvaardigheden. Scattergories stimuleert ook het geheugen, omdat spelers zich details moeten herinneren om succesvol te zijn. Het spel is dus niet alleen leuk, maar ook nuttig voor het verbeteren van de mentale helderheid.

14. Beste dagelijkse routine activiteit voor de hersenen: Double Doodle

Double Doodle is een dagelijkse hersenactiviteit die het tekenen met beide handen tegelijkertijd omvat. Het betekent dat je met je rechter- en linkerhand tegelijkertijd tekent, wat een beroep doet op de bilaterale integratie van de hersenen. Deze oefening ontwikkelt en verbetert de cognitieve functies, zoals oogvolging en binoculair zicht.

Het is een goede dagelijkse hersenroutine om verschillende redenen. Ten eerste helpt het de hersenhelften te coördineren, wat de mentale helderheid en cognitieve functies verbetert. Ten tweede ontspant het de geest, vermindert het stress en verhoogt het de creativiteit door het tekenen, wat een leuke en ontspannende activiteit is. Ten derde verbetert het de oog-handcoördinatie en de bilaterale integratie, wat essentieel is voor dagelijkse taken.

De studie van Tseng en Scholz, gepubliceerd in Acta Psychologica in 2005, ondersteunt dit. Hun resultaten suggereren dat het zenuwstelsel de bewegingen van de individuele handen controleert door aparte intra-limb synergies tijdens zowel unimanuele als bimanuele tekeningen, en een extra synergie oplegt om stabiele relatieve beweging van de twee handen tijdens bimanueel tekenen te bereiken.

15. Beste brain training puzzel: Spin Master Perplexus Original

Beste brain training puzzel
Spin Master Perplexus Original
Product image
8.0
Toy score
Draagbaarheid
4.1
Herspeelbaarheid
3.8
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Mini is geweldig goed mee te nemen
 • Veel verschillende puzzels te koop met verschillende vaardigheden
Minder goed
 • Sommige kinderen kunnen niet tegen de frustratie

Perplexus is een spel dat perfect is voor wie hun creativiteit wil combineren met het oplossen van puzzels. Het is een 3D-doolhof, gevangen in een transparante bol. Het doel is om een klein metalen balletje langs een kronkelend pad met 100 hindernissen te leiden.

De speler moet de bol draaien, kantelen en schudden om het balletje te begeleiden. Dit vereist concentratie, hand-oogcoördinatie en probleemoplossende vaardigheden. Het spel is uitdagend, maar biedt ook veel voldoening bij het bereiken van de finish.

De regels zijn eenvoudig en gemakkelijk te volgen, maar het is uitgesloten dat dit de zoveelste doorsnee puzzel voor je wordt. Belangrijker is dat er een ongelooflijke kwaliteit aan het speelgoed zit, waar je ook voor kunt instaan.

16. Beste computer brain game: Lumosity

Lumosity is een unieke, wetenschappelijk ontworpen app die een reeks hersentrainingsspellen biedt. Het is ontwikkeld door neurowetenschappers en gebaseerd op uitgebreid labonderzoek. Lumosity biedt een rijke set van leuke en boeiende taken die specifiek zijn ontworpen om de hersenen te stimuleren en te verbeteren. De app is beschikbaar in de iOS-winkel en wordt beschouwd als een van de beste computergebaseerde hersentrainingsspellen.

Lumosity is goed omdat het op een frisse en boeiende manier cognitieve training aanbiedt. Het programma past zich aan de sterke punten van de gebruiker aan en helpt bij het volgen van de voortgang. Het draait taken om en interpreteert scores in bruikbare inzichten. Lumosity weet dat alle hersenen uniek zijn en biedt daarom een op maat gemaakt programma dat dagelijks verandert om de concentratie te behouden en te verbeteren.

Volgens het onderzoek “Evaluating the Effectiveness of Commercial Brain Game Training with Working-Memory Tasks” van Strobach, T., & Huestegge, L. (2017), zijn commerciële hersenspellen effectief, ondanks dat de effecten van hersenspellen op de geest van mensen wordt betwist.

De studie toonde aan dat in tegenstelling tot een actieve controlegroep, een door hersenspellen getrainde groep de prestaties in de geteste taken verbeterde. Verbeterde prestaties waren ook duidelijk in taken voor verwerkingssnelheid en verschuiving (d.w.z. verre-overdrachtstaken), maar deze verbeteringen waren niet zo overtuigend als die in nabij-overdrachtstaken (waar de training voor was ontworpen).

17. Beste gratis online hersenoefeningen: Arkadium

Arkadium is een online platform dat een verscheidenheid aan gratis hersenspelletjes aanbiedt. Ontworpen om cognitieve vaardigheden te verbeteren, biedt Arkadium een reeks spellen, waaronder strategische, kwantitatieve en woordspellen. De spellen zijn vergelijkbaar met Lumosity. Arkadium houdt de spelervaring fris door dagelijks nieuwe spellen aan te bieden.

Arkadium wordt beschouwd als een van de beste gratis online hersenspelletjes om verschillende redenen. Ten eerste helpt het platform bij het trainen en verbeteren van cognitieve vaardigheden door middel van leuke en boeiende spellen. Daarnaast biedt Arkadium gedetailleerde voortgangstracking, wat helpt bij het constant verbeteren en stimuleren van de hersenen.

18. Beste brain game app voor iPhone: Elevate

Elevate is een geavanceerde hersentrainingsapp, ontworpen om cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het is beschikbaar voor iPhone en iPad, en biedt een gepersonaliseerd trainingsprogramma. De app biedt zowel een gratis als een betaalde versie, met een verscheidenheid aan spellen gericht op leren, geheugen en focus.

Elevate wordt beschouwd als de beste hersenspel-app voor iPhone vanwege meerdere facetten. Het is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld in samenwerking met experts in de neurowetenschappen. De app biedt dagelijks nieuwe spellen om de hersenen fris te houden en de focus te behouden. De spellen variëren van wiskunde tot tekenen, en zijn ontworpen om het leren te stimuleren en te verbeteren.

De app maakt gebruik van geavanceerde algoritmen voor voortgangstracking, wat helpt bij het personaliseren van de leerervaring. Studies tonen aan dat regelmatig gebruik van Elevate de cognitieve vaardigheden kan verbeteren en het geheugen kan versterken.

19. Beste brain game app voor Android: Peak

Peak is een geavanceerde hersentraining-app, beschikbaar voor Android. Ontworpen om cognitieve vaardigheden te verbeteren, biedt Peak een verscheidenheid aan games, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. De app, ontwikkeld in samenwerking met experts in de neurowetenschappen, biedt zowel een gratis als betaalde versie.

Peak wordt beschouwd als een van de beste hersentraining-apps voor Android vanwege meerdere facetten. Ten eerste, de app biedt een gepersonaliseerd leerprogramma dat dagelijks wordt bijgewerkt om de focus en het geheugen fris te houden. Ten tweede, Peak biedt gedetailleerde voortgangstracking, wat helpt bij het verbeteren van de leerervaring. Ten derde, de app biedt een verscheidenheid aan games die verschillende cognitieve vaardigheden stimuleren, zoals geheugen, aandacht en probleemoplossend vermogen. Ten vierde, Peak’s algoritmen zijn ontworpen om de leerervaring te verbeteren door het aanbieden van games die passen bij de vaardigheden van de gebruiker.

20. Beste video game voor de hersenen: Dr Kawashima’s Brain Training

Dr Kawashima’s Brain Training is een wetenschappelijk ontworpen videospel voor hersentraining. Het is ontworpen voor de Nintendo Switch-console en biedt een mix van cognitieve oefeningen en tests. Deze variëteit aan functies maakt het spel uniek en aantrekkelijk.

Het spel is een uitstekend hulpmiddel voor hersenverbetering om verschillende redenen. Ten eerste biedt het een reeks oefeningen die ontworpen zijn om verschillende cognitieve functies te stimuleren. Dit omvat wiskundige tests, Stroop-tests en andere mentale uitdagingen. Ten tweede past het spel zich aan de sterke punten en zwaktes van de speler aan, waardoor een gepersonaliseerd trainingsprogramma ontstaat. Ten derde maakt het spel het oefenen van cognitieve vaardigheden leuk en boeiend, wat bijdraagt aan de motivatie om actief te blijven.

Een unieke eigenschap van “Dr Kawashima’s Brain Training” is de mogelijkheid om de ‘hersenleeftijd’ van de speler te bepalen. Dit is belangrijk omdat het een duidelijk en begrijpelijk beeld geeft van de cognitieve gezondheid van de speler. Door regelmatig te spelen, kunnen spelers hun vooruitgang volgen en hun hersenleeftijd verbeteren.

Het onderzoek “Larger Right Posterior Parietal Volume in Action Video Game Experts: A Behavioral and Voxel-Based Morphometry (VBM) Study” door Tanaka et al. (2013) suggereert dat uitgebreid videogame spelen kan leiden tot verschillen in hersenstructuur. Deze verschillen kunnen bijdragen aan superieure visuospatiële cognitieve prestaties bij videogame-experts. Dit onderzoek ondersteunt het idee dat “Dr Kawashima’s Brain Training” een effectieve manier kan zijn om de hersenfunctie te verbeteren.

Beste video game voor de hersenen
Nintendo Switch Dr Kawashima’s Brain Training
Product image
7.9
Game score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
3.8
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
 • Interessante game die je meer leert over jezelf
 • Je ziet echt vooruitgang bij herhaaldelijk oefenen
Minder goed
 • Solo en weinig interactie

21. Beste snelle denkspel: Slapzi

Slapzi is een uniek en snel denkspel ontworpen voor spelers van alle leeftijden en gemakkelijk te leren en te spelen. Het spel bestaat uit kaarten met afbeeldingen en aanwijzingen, die spelers moeten matchen. Slapzi stimuleert creativiteit en snelle denkvaardigheden, waardoor het een boeiend en plezierig spel is voor familieavonden of met vrienden.

Slapzi is een uitstekend snel denkspel om verschillende redenen. Ten eerste verbetert het de snelheid van verwerking. Spelers moeten snel de juiste match vinden tussen de afbeelding en de aanwijzing op hun kaarten, wat een goede mentale oefening is. Het vereist helderheid van denken en snelle besluitvorming, wat bijdraagt aan de cognitieve functie. Ten tweede beloont Slapzi spelers voor hun creativiteit. Er zijn meerdere manieren om de kaarten te matchen, waardoor spelers hun creatieve denkvaardigheden kunnen gebruiken. Ten slotte is Slapzi ontworpen om spelers op een leuke manier uit te dagen, waardoor het een plezierige ervaring is. Het snelle tempo houdt spelers betrokken en maakt het spel spannend.

22. Beste spel om je IQ te testen: Queendom

IQ is een maatstaf voor intelligentie, gebaseerd op verschillende factoren zoals logisch redeneren, taalvaardigheid en ruimtelijke relaties. Het testen van je IQ kan op verschillende manieren, waarbij Queendom een uitstekende keuze is. Deze online game biedt een breed scala aan quizzen en spellen, ontwikkeld door professionals en wetenschappelijk onderbouwd.

Queendom is ideaal om je IQ te testen en te verbeteren. Het spel biedt een verscheidenheid aan tests, van klassieke IQ-tests tot breintraining, wiskunde en logica. De spellen zijn leuk en uitdagend, stimuleren cognitieve vaardigheden en verbeteren je geest en lichaam.

Ze bevatten een grote hoeveelheid woorden en concepten, wat bijdraagt aan de geldigheid van de IQ-meting. Bovendien is Queendom gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, wat zorgt voor een definitief antwoord op de vraag naar je IQ.

23. Beste neuroplasticiteit spel: BrainTurk

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zichzelf te reorganiseren door nieuwe neurale verbindingen te vormen. Dit proces wordt gestimuleerd door ervaringen en leren. BrainTurk is een spel ontworpen om neuroplasticiteit te verbeteren. Het biedt een verscheidenheid aan oefeningen die meerdere cognitieve functies aanspreken.

BrainTurk is goed voor neuroplasticiteit omdat het op een leuke en boeiende manier de hersenen stimuleert. Het spel biedt gemakkelijke toegang tot tools die de cognitieve prestaties verhogen. Het verbetert functies zoals aandacht, taal en communicatie op korte termijn, wat op lange termijn helpt bij het ontwikkelen van cognitieve gezondheid. Het spel is gebaseerd op principes ontwikkeld door onderzoekers en psychologen en is veilig en effectief. Het verbetert motorische en episodische functies, wat bijdraagt aan het verbeteren van de neuroplasticiteit. Het spel heeft ook een aantrekkingskracht op consumenten door het bieden van een leuke manier om de aandacht te verscherpen.

24. Beste interactieve elektronische brain game: Educational Insights Brainbolt

Educational Insights Brainbolt is een interactief elektronisch breinspel. Het Is ontworpen om de cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het is een handheld game, klein en draagbaar, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is. Brainbolt heeft lichtflitsen die patronen vormen. Spelers moeten deze patronen onthouden en herhalen. De patronen zijn willekeurig, wat het spel uitdagend en boeiend maakt.

Brainbolt is een goed interactief elektronisch breinspel om verschillende redenen. Ten eerste verbetert het de geheugen- en reactievaardigheden van spelers. Het is geschikt voor alle leeftijden, van junioren tot senioren, waardoor het een leuke manier is om nieuwe vaardigheden te leren.

Het biedt solo gameplay, maar kan ook in groepen gespeeld worden, wat bijdraagt aan de betrokkenheid. Bovendien biedt Brainbolt educatieve voordelen door het stimuleren van mentale functies. Het Is een geweldige manier om spelers te helpen hun geheugen te verbeteren zonder dat ze het gevoel hebben dat ze iets missen.

Beste interactieve elektronische brain game
Educational Insights Brainbolt
Product image
8.3
Game score
Speelwaarde
4.3
Prijs/ kwaliteit
4.0
Herspeelbaar
3.9
Beste voor
 • Schermloze gameplay
 • Goed voor de ontwikkeling van snel denken
Minder goed
 • Batterijen vereist

25. Beste spel om je IQ-niveau te verhogen: Fit Brains Trainer

Fit Brains Trainer is een uniek ontworpen app, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Deze app biedt een verscheidenheid aan games, ontwikkeld door neurowetenschappers, om cognitieve functies te verbeteren. De app is gemakkelijk te gebruiken en biedt gepersonaliseerde trainingen voor de hersenen. De games veranderen dagelijks, waardoor de training fris en boeiend blijft. Fit Brains Trainer is een effectief en efficiënt hulpmiddel voor het verbeteren van mentale fitheid.

Fit Brains Trainer is een goed programma om het IQ-niveau te verhogen om verschillende redenen. Ten eerste past het zich aan de sterke punten van de gebruiker aan, waardoor het een gepersonaliseerd trainingsprogramma biedt. Het verbetert en versterkt de cognitieve vaardigheden, wat bijdraagt aan het verhogen van het IQ. De app biedt gedetailleerde voortgangstracking, wat helpt bij het vaststellen en onderhouden van een trainingsgewoonte. De games zijn leuk en boeiend, wat het gemakkelijker maakt om de training vol te houden. Bovendien is de app mobiel, waardoor je overal en altijd kunt trainen.

26. Beste papieren brain game: Boter, kaas en eieren

Boter, kaas en eieren is een klassiek papieren breinspel. Het spel vereist een eenvoudig raster getekend op papier en twee spelers. Elke speler vertegenwoordigt een symbool, meestal een kruis of een cirkel. Het doel is om drie van je eigen symbolen op een rij te krijgen, horizontaal, verticaal of diagonaal. Het spel is eenvoudig te spelen, maar biedt ruimte voor strategisch denken en logische bewegingen.

Boter, kaas en eieren is een uitstekend breinspel om verschillende redenen. Ten eerste stimuleert het cognitieve vaardigheden zoals logisch denken, strategie en het vermogen om informatie te verwerken. Het spel leert spelers om vooruit te denken, fouten te analyseren en creatieve manieren te bedenken om te winnen. Het traint ook het visuele werkgeheugen en de concentratie.

Studies hebben aangetoond dat het spelen van Boter, kaas en eieren stress vermindert en een kalmerend effect heeft. Het fysieke aspect van het tekenen en het strategisch plannen van bewegingen kan helpen om de concentratie te verhogen en de cognitieve vaardigheden te verbeteren.

27. Beste brain game voor het gezin: Prime Climb

Prime Climb is een uniek en dynamisch bordspel dat wiskunde en strategie combineert. Het spelbord heeft een prachtige structuur met kleurrijke cijfers en open ruimtes. Spelers gebruiken combinaties van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen om hun pionnen naar het centrum van het bord te verplaatsen. Het spel is gemakkelijk te leren, maar biedt een uitstekende gelegenheid om wiskundige concepten te verkennen en te oefenen.

Prime Climb is een uitstekend familiespel omdat het mentale gymnastiek bevordert en flexibel is voor verschillende leeftijden. Kinderen en volwassenen kunnen samen spelen, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn rekenvaardigheden te verbeteren en strategisch denken te oefenen. Het spel is niet alleen leuk, maar ook educatief, waardoor het een perfecte manier is om wiskunde op een boeiende manier te leren. Bovendien stimuleert Prime Climb het gezamenlijk spel en bevordert het een liefde voor getallen en wiskunde.

Beste brain game voor het gezin
ThinkFun Prime Climb
Product image
8.0
Game score
Speelwaarde
4.0
Prijs/ kwaliteit
4.0
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
 • Kleurrijk speelbord spreekt tot de verbeelding
 • Educatief voor wiskunde en logisch redeneren
Minder goed
 • Moeilijk om door te krijgen

28. Beste brain game voor groepen: Ridley’s Think Fast!

Ridley’s Think Fast! is een uitdagend groepsspel. Het spel bevat trivia, quizrondes en een zandloper. Spelers worden uitgedaagd om snel informatie op te roepen onder druk. Het spel is toegankelijk voor alle vaardigheidsniveaus en leeftijden, waardoor het perfect is voor grote groepen.

Ridley’s Think Fast! is een uitstekend groepsspel om verschillende redenen. Ten eerste bevordert het spel teamwork en communicatie, omdat spelers in teams spelen en samenwerken om vragen te beantwoorden. Ten tweede is het spel een goede manier om cognitieve flexibiliteit te oefenen, omdat spelers snel moeten denken en reageren. Ten derde is het spel leuk en boeiend, waardoor het een geweldige activiteit is voor feestjes en bijeenkomsten. Bovendien is het spel makkelijk te leren, wat het toegankelijk maakt voor nieuwe spelers. Ten slotte bevat het spel een scoreblok, waardoor het bijhouden van scores eenvoudig is.

Beste brain game voor groepen
Ridley’s Think Fast!
Product image
7.9
Game score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
 • Snelle actie en weinig downtime
 • Leuk voor een groep
Minder goed
 • Alleen trivia

29. Beste korte termijn geheugenspel: Ik ging winkelen

Ik ging winkelen is een kortetermijngeheugenspel waarbij spelers om de beurt een item aan een boodschappenlijst toevoegen. De lijst wordt langer naarmate het spel vordert. Het spel begint met één speler die zegt: “Ik ging winkelen en ik kocht”, gevolgd door een item naar keuze. De volgende speler herhaalt wat de vorige speler heeft gekocht en voegt een nieuw item toe. Dit gaat door totdat een speler de volgorde van de gekochte items niet meer correct kan herhalen.

Ik ging winkelen is een uitstekend kortetermijngeheugenspel omdat het meerdere facetten van het geheugen aanspreekt. Het helpt bij het verbeteren van het geheugen door de uitdaging van het onthouden van een steeds langer wordende lijst van items. Het spel is leuk en boeiend voor zowel kinderen als volwassenen, en kan in groepen worden gespeeld, wat helpt bij het verbeteren van sociale vaardigheden.

30. Beste woordenspel voor de hersenen: Wordle

Wordle is een online woordspel dat recent aan populariteit heeft gewonnen. Het spel daagt spelers uit om dagelijks een woord te raden. Wordle biedt een grote variëteit aan woorden, waardoor spelers hun woordenschat en betekenisverwerking kunnen verbeteren.

Wordle is een goed woordspel voor de hersenen om verschillende redenen. Ten eerste, het verbetert de cognitieve functie. Onderzoek suggereert dat het raden van woorden de informatie verwerking en het deductief redeneren verbetert. Ten tweede, het spel is toegankelijk voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, waardoor het een uitdaging biedt voor iedereen. Ten derde, het spel is leuk en boeiend, wat bijdraagt aan de algehele hersengezondheid. Ten vierde, het spel verbetert de nauwkeurigheid en aandacht door de visuele geheugenuitdagingen die het biedt. Ten slotte, door het spelen van Wordle, leren spelers op een andere manier naar woorden te kijken, wat hun woordenschat en kruiswoordpuzzelvaardigheden verbetert.

31. Beste brain game voor senioren: Dammen

Dammen is een klassiek bordspel, strategisch en leuk. Het wordt gespeeld op een dambord en vereist het maken van keuzes om de tegenstander te verslaan. Het spel is eenvoudig te leren, maar biedt toch uitdagingen. Het is een spel waarbij vooruitdenken, het voorspellen van mogelijke uitkomsten en logica een grote rol spelen.

Dammen is een geweldig hersenspel voor senioren. Het helpt bij het verbeteren van de cognitieve functie en het behouden van de algehele kwaliteit van leven. Het spel is gemakkelijk te spelen, zelfs voor mensen die worstelen met artritis of visuele beperkingen, dankzij jumbo damstenen en visuele hulpmiddelen. Het spel stimuleert socialisatie, wat nuttig is voor senioren in verschillende stadia van het leven. Het spelen van dammen kan ook helpen bij het verbinden van verschillende hersengroepen, wat nuttig is bij het vertragen van de progressie van midden tot late dementie. Bovendien is dammen intuïtief en boeiend, wat bijdraagt aan de mentale functionaliteit van senioren.

32. Beste probleemoplossing spel: Areaware Cubebot

Probleemoplossing is het proces van het identificeren van een probleem, het ontwikkelen van mogelijke oplossingsstrategieën, het selecteren van de beste daarvan en het implementeren ervan.

Een uitstekend probleemoplossend spel is de Areaware Cubebot. Dit spel stimuleert kritisch denken, logica en creativiteit. Het bestaat uit een houten robot die kan worden omgevormd tot een kubus. Spelers moeten de robot ontleden en weer in elkaar zetten, waarbij ze hun probleemoplossende vaardigheden aanscherpen.

Te gebruiken als puzzel, fidget speelgoed en kleine robot, dit maakt dit speelgoed enorm veelzijdig. Daarnaast is het ook nog lang leuk omdat het een goede kamer decoratie is voor kinderen van alle leeftijden.

Het kan in het begin wat lastig zijn om mee te spelen, als de touwtjes nog wat stroef zijn en je niet weet hoe de puzzel werkt. Dit had het een iets hogere play score kunnen geven. Maar het open einde karakter maakt dit meer dan goed.

Beste probleemoplossing spel
Areaware Cubebot Micro Puzzel
Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
4.1
Prijs/ kwaliteit
4.5
Herspeelbaar
4.1
Beste voor
 • Geweldige puzzel om te doen
 • Leuk als speelgoed robot en ook fidget speelgoed
Minder goed
 • Het is uiteindelijk slechts een kleine houten robot

33. Beste dragger game voor de hersenen: New Brain Games Block Puzzle

Een dragger game is een soort spel waarbij spelers blokken slepen en neerzetten om een raster te vullen. Nieuwe Brain Games Block Puzzle is een dergelijk spel, beschikbaar op zowel Android als iOS toestellen. Het spel vereist dat spelers blokken in groepen plaatsen om rijen en kolommen te vullen. Het doel is om een hoge score te behalen.

Nieuwe Brain Games Block Puzzle is een geweldig dragger spel voor de hersenen. Het helpt bij het verbeteren van de cognitieve functies door het stellen van uitdagingen die kritisch en strategisch denken vereisen. Door het oplossen van puzzels, trainen spelers verschillende gebieden van de hersenen en versterken ze hun verwerkingssnelheid. Het spel is niet alleen leuk en boeiend, maar draagt ook bij aan de algehele kwaliteit van het leven door het onderhouden van de hersenfunctie. Het is gratis te spelen en biedt een grote collectie puzzels, wat het een goede keuze maakt voor zowel jonge als oudere spelers.

34. Beste wiskunde brain game: Tower of Hanoi

De Toren van Hanoi is een wijdverspreid wiskundig spel, uitgevonden door de Franse wiskundige Édouard Lucas in de 19e eeuw. Het spel omvat het verplaatsen van een stapel schijven van de ene pen naar de andere. De doelstelling is om de gehele stapel naar een andere pen te verplaatsen, waarbij kleinere schijven altijd bovenop grotere moeten liggen. Het spel is geassocieerd met een legende van een Hindoe-tempel, waar het zogenaamd werd gebruikt als een mentale discipline.

De Toren van Hanoi wordt beschouwd als een goed wiskundig hersenspel om verschillende redenen. Ten eerste vereist het spel het maken van een reeks verschillende taken, wat niet eenvoudig is. Het spel is een voorbeeld van een probleem dat analyse, planning en werkgeheugen vereist. Het is een nuttig hulpmiddel om het denken van jonge kinderen te observeren en hun capaciteiten te beoordelen. Het spel wordt vaak gebruikt in psychologisch onderzoek om de ontwikkelingsprogressie van kinderen te bestuderen.

Volgens een studie van Xu en Corkin, gepubliceerd in Neuropsychology in 2001, speelt declaratief geheugen een cruciale rol bij het verwerven van de recursieve strategie voor het oplossen van de Toren van Hanoi.

Beste wiskunde brain game
Qiyi Tower of Hanoi
Product image
7.6
Game score
Speelwaarde
4.0
Prijs/ kwaliteit
3.9
Herspeelbaar
3.9
Beste voor
 • Uitdagende uitvoering met 10 ringen
 • Handige opbergdoos zodat je het mee kunt nemen
Minder goed
 • Goedkoop plastic

35. Beste ADHD brain game: Shashibo

Een breinspel voor ADHD zou moeten functioneren als een leuke en boeiende manier om cognitieve vaardigheden te trainen. Shashibo, een uniek spel ontworpen voor dit specifieke doel, verbetert de prestaties en versterkt de uitvoerende functies die vaak verstoord zijn bij ADHD.

Door spelers uit te dagen om kritisch en strategisch na te denken, lost Shashibo puzzels op die de informatieverwerking en het werkgeheugen verbeteren. Het spel is op maat gemaakt en houdt kinderen betrokken bij beloningen op interactieve manieren.

Het spel is ontworpen om spelers te leren zich intens te concentreren, wat de aandachtsvaardigheden versterkt. Hoewel Shashibo geen belofte is voor een genezing, biedt het een complementaire aanpak bij de behandeling van ADHD.

In het onderzoek “Brain Games as a Potential Nonpharmaceutical Alternative for the Treatment of ADHD” van Wegrzyn, Hearrington, Martin, & Randolph (2012) wordt de hypothese ondersteund dat dagelijks gebruik van breinspellen kan helpen om de concentratievaardigheid en de uitvoerende functies bij adolescenten met ADHD te versterken. Deze bevindingen onderstrepen de waarde van Shashibo als een nuttig hulpmiddel in de strijd tegen ADHD.

Beste ADHD brain game
Shashibo Shape Shifting Box
Product image
8.9
Toy score
Speelwaarde
4.4
Herspeelbaar
4.5
Duurzaamheid
4.4
Beste voor
 • Innovatief en uitdagend
 • Stevig en kan tegen een stootje
Minder goed
 • Vergt wat oefening en geduld om de box volledig te kunnen benutten.

36. Beste nummer brain game: Sudoku

Sudoku is een populair puzzelspel dat spelers uitdaagt om een raster te vullen met cijfers. Elke sectie bevat unieke cijfers, zonder herhaling. Het vereist geen speciale berekeningen of wiskundige vaardigheden, maar het vertrouwt kritisch en strategisch op het oplossen van puzzels. Sudoku kan worden gespeeld in groepen of individueel, en is beschikbaar in verschillende formaten, zoals mobiele apps en paperbacks.

Sudoku is een goed spel voor de hersenen omdat het helpt bij het verbeteren van verschillende cognitieve vaardigheden. Het vereist herkenning van patronen, logisch redeneren en probleemoplossend denken. Het spelen van Sudoku kan de algehele kwaliteit van het werkgeheugen verbeteren. Het is ook leuk en boeiend, wat bijdraagt aan de functionaliteit in het dagelijks leven.

Het onderzoek van Grabbe, J. (2011) genaamd “Sudoku en Werkgeheugenprestaties voor Oudere Volwassenen”, toonde aan dat Sudoku-prestaties een significant verband hadden met het werkgeheugen.

37. Beste werkgeheugen spel: Suitcase Send-off

Volgens een studie van Ninaus et al. (2015) kunnen bepaalde spelelementen de prestaties en efficiëntie in een werkgeheugentaak verbeteren.

Suitcase Send-off is een geheugenspel waarbij spelers koffers moeten inpakken met verschillende kledingstukken. Elke koffer staat voor een seizoen, dus je pakt in wat je voor dat seizoen nodig hebt, maar je moet onthouden wat je in elke koffer hebt zitten.

Het is een uitstekend spel voor het trainen van het werkgeheugen. Het helpt spelers hun vaardigheden te verbeteren door meerdere stukken informatie tegelijk te onthouden en te verwerken. Het spel maakt verbindingen tussen verschillende delen van informatie, wat helpt bij het onderscheiden en onthouden van details.

38. Beste stemmingsverbeteraar brain game: Palms Up

Palms Up is een eenvoudig, maar krachtig spel dat de hersenen stimuleert. Het spel, dat je op elk moment kunt spelen, vraagt je om je handpalmen naar boven te draaien. Dit gebaar, dat al duizenden jaren in menselijke interacties voorkomt, is volgens onderzoekers een voorbeeld van belichaamde cognitie, waarbij onze hersenen mentale aanwijzingen halen uit fysieke gebaren.

Het is een uitstekende stemming verbeteraar omdat het helpt bij het afwijzen van negativiteit en het bevorderen van openheid. Het opwaarts draaien van de handpalmen is een teken van openheid en acceptatie, waardoor we biologisch geprogrammeerd zijn om positiviteit te ontvangen.

39. Beste kaartspel voor de hersenen: Set

Set is een intrigerend kaartspel dat spelers uitdaagt om patronen te vinden. Het spel bevat kaarten met verschillende kenmerken zoals kleur, vorm en aantal. Het doel is om sets van drie kaarten te vinden waarbij elk kenmerk individueel hetzelfde is of volledig verschillend.

Set is een uitstekend breinspel omdat het verschillende vaardigheden aanspreekt. Het vereist logisch denken om de juiste combinaties te vinden en ruimtelijk inzicht om patronen te zien. Het spel daagt spelers uit om continu te analyseren en te plannen, wat helpt bij het verbeteren van analytische vaardigheden. Het spel is gemakkelijk te leren, maar biedt steeds nieuwe uitdagingen, waardoor het leuk en boeiend blijft voor alle leeftijden. Bovendien stimuleert Set motorische planning doordat spelers de kaarten moeten grijpen zodra ze een set zien.

Beste kaartspel voor de hersenen
999 Games Set
Product image
8.0
Game score
Speelwaarde
4.2
Prijs/ kwaliteit
4.1
Herspeelbaar
4.0
Beste voor
 • Snelle opzet en snel spel
 • Iedereen kan meedoen
Minder goed
 • Wordt snel repetitief

40. Beste spel om je hersenen te ontspannen: Brain Games Sticker by Number

Je kunt je geest ontspannen door eenvoudige alledaagse taken uit te voeren. Het uitvoeren van deze taken, zoals het ordenen van je bureau of het opvouwen van was, kan een meditatief effect hebben. Dit komt omdat ze je aandacht richten op het heden, waardoor je gedachten niet afdwalen naar zorgen of stress.

Dit concept is ook van toepassing op het spel Brain Games Sticker by Number. Het spel vraagt je om stickers op nummer te plakken, een taak die concentratie en aandacht vereist. Terwijl je je focust op het matchen van de stickers met de juiste nummers, kun je je gedachten laten rusten en je geest ontspannen. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je geest tot rust te brengen.

Het boek bevat 13 oceaanthema-afbeeldingen om te stickeren, variërend in moeilijkheidsgraad. Ik hou ervan dat de pagina’s een spiraalbinding hebben en geperforeerd zijn, waardoor het gemakkelijk is om te gebruiken en de stickers netjes te plaatsen.

Beste spel om je hersenen te ontspannen
Brain Games Sticker by Number
Product image
8.1
Toy score
Speelwaarde
4.3
Herspeelbaarheid
3.8
Duurzaamheid
4.1
Beste voor
 • Stickeren van de afbeeldingen volgens de nummers is een ontspannende activiteit die je geest bezighoudt
Minder goed
 • Beperkt aantal afbeeldingen

41. Beste cognitieve ontwikkelingsspeelgoed: TickiT Regenboog Blokken

TickiT Regenboog Blokken stimuleren cognitieve ontwikkeling optimaal. Deze speelgoedset, bestaande uit houten blokken in verschillende vormen en kleuren, prikkelt de zintuigen. Kinderen leren kleuren herkennen, vormen onderscheiden en ruimtelijk inzicht ontwikkelen.

Deze TickiT Regenboog Blokken zijn geweldig en een geweldige manier om kleuren te leren. Kinderen kunnen ze eenvoudig stapelen voor het raam en het licht zal erdoorheen schijnen. Je kunt ook een aparte lichttafel gebruiken. Dit maakt het enorm educatief en veelzijdig.

Ze zijn ideaal voor groepsspel en kunnen de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen bevorderen. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor kinderen met speciale behoeften, omdat ze kunnen helpen bij de focus en taalontwikkeling.

De speelwaarde is hoog want ze zijn gemakkelijk in gebruik en spreken enorm tot de verbeelding in open einde spel waarbij je van alles kunt bouwen of kleuren kunt mengen en het zet aan tot sociale interactie omdat het bijna onweerstaanbaar is om je niet met de kleuren te bemoeien.

Beste cognitieve ontwikkelingsspeelgoed
TickiT Regenboog Blokken
Product image
8.8
Toy score
Speelwaarde
4.6
Prijs/ kwaliteit
4.2
Herspeelbaar
4.6
Beste voor
 • Leuke en interactieve manier om te leren over kleuren en vormen
 • Gemaakt van stevig hout en hebben een stevige constructie
Minder goed
 • Wat prijziger in vergelijking met andere bouwblokken

Hoe speel je brain games?

Om hersenspellen te spelen, kies je eerst een spel dat je interesseert. Focus op spellen die je cognitieve vaardigheden verbeteren. Begin met eenvoudige spellen om je vertrouwd te maken met de manier van spelen.

Stel een regelmatig speelschema op. Maak tijd vrij in je week voor deze spellen. Het helpt om een routine te creëren. Houd je voortgang bij om je motivatie te behouden. Speel meerdere keren per week voor het beste resultaat. Maak de spellen geleidelijk uitdagender om je hersenen te blijven prikkelen. Vermijd afleidingen tijdens het spelen om je aandacht erbij te houden.

Vier je vooruitgang en blijf gemotiveerd.

Zijn er daadwerkelijke voordelen aan het spelen van brain games?

Ja, er zijn daadwerkelijke voordelen aan het spelen van hersenspellen. Hersenspellen verbeteren cognitieve vaardigheden, zoals aandachtsspanne, reactiesnelheid en visuospatiale vaardigheden. Ze zijn een leuke manier om de geest te oefenen en kunnen helpen bij het onderhouden van cognitieve functies naarmate we ouder worden. Het spelen van deze spellen kan ook het risico op het ontwikkelen van dementie verminderen.

Volgens het onderzoek “Brain Training Game Boosts Executive Functions, Working Memory and Processing Speed in the Young Adults: A Randomized Controlled Trial” van Nouchi, R. et al (2013), verbetert een hersentrainingsspel de uitvoerende functies, het werkgeheugen en de verwerkingssnelheid bij jongvolwassenen. De onderzoekers geloven dat deze bevindingen zeer relevant zijn voor toepassingen in educatieve en klinische velden.

Hersenspellen kunnen dus een positieve impact hebben op onze cognitieve functies. Ze zijn het waard om in ons dagelijks leven op te nemen, niet alleen voor de verbeterde cognitieve vaardigheden, maar ook voor het plezier en de sociale betrokkenheid die ze bieden.

Experts zijn het erover eens dat cognitief stimulerende activiteiten, zoals het spelen van hersenspellen, een belangrijke rol kunnen spelen in het behouden van onze mentale functies.

Helpt spel gebaseerd leren bij de ontwikkeling van de hersenen?

Ja, spel gebaseerd leren kan zeker bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen. Spelletjes en educatieve activiteiten stimuleren de hersenactiviteit van kinderen op verschillende manieren. Ze bevorderen cognitieve functies zoals probleemoplossend vermogen, geheugen, concentratie en logisch denken. Kinderen worden uitgedaagd om strategieën te bedenken, beslissingen te nemen en complexe taken uit te voeren tijdens het spelen.

Bovendien kunnen spelletjes de ontwikkeling van verschillende hersengebieden bevorderen, waaronder die verantwoordelijk zijn voor ruimtelijke vaardigheden, taalverwerking en sociale interactie. Door spel gebaseerd leren krijgen kinderen de kans om nieuwe concepten te begrijpen, informatie te verwerken en creatieve oplossingen te bedenken.

Wat zijn de beste hersenverdovende spellen?

Verdovende spellen zijn games die weinig mentale inspanning vereisen, maar toch plezierig zijn. Ze bieden een eenvoudige manier om te ontspannen en stress te verminderen. Ze helpen de speler om de controle over hun gedachten te houden en bieden een tijdelijke ontsnapping uit de wereld.

Het spelen van verdovende spellen kan therapeutisch zijn. Ze bevorderen mentale en fysieke gezondheid door angstige gedachten af te leiden. Ze zijn perfect voor kleine pauzes en vereisen geen langdurige betrokkenheid. Ze zijn gemakkelijk te spelen en bieden een aangename flow.

De beste verdovende spellen zijn onder andere de volgende.

 • Bejeweled, een klassiek spel waarbij je edelstenen moet matchen om punten te scoren.
 • Blower, een mysterieus onderwateravontuur waarbij je bladeren verzamelt om je organisme te upgraden.
 • Homescapes, waarbij je als butler een huis moet renoveren.
 • Jigsaw Planet, een puzzelspel dat cognitief boeiend is.
 • Stardew Valley, een boerderijsimulatie waarbij je gewassen moet kweken, dieren moet grootbrengen en relaties met personages moet opbouwen.
 • Two Dots, een spel waarbij je stippen moet verbinden om een hoge score te behalen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.