Hama Strijkkralen in een Ton – Beste creatieve kunst en knutsel speelgoed voor 5-jarigen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Strijkkralen zijn een geweldige manier om ze een lange tijd bezig te houden en met deze ton heb je er niet alleen heel veel tegelijk, maar ook een handige manier om het weg te zetten.

Hama fuse beads

Deze Hama set heeft alles wat je nodig hebt, van de kralen tot de vormpjes en het strijkpapier.

Beste creatieve kunst en knutsel speelgoed voor 5-jarigen
Hama Strijkkralen in een Ton
Product image
8.5
Toy score
Speelwaarde
4.5
Herspeelbaar
4.3
Duurzaamheid
3.9
Beste voor
  • Door eigen ontwerpen te maken en te experimenteren kunnen ze hun verbeeldingskracht vergroten en artistieke vaardigheden ontwikkelen
  • Bevordert de fijne motoriek
Minder goed
  • Om de kralen aan elkaar te smelten, is een strijkijzer nodig

Hama Strijkkralen zijn een fantastische activiteit voor kinderen van 5 jaar oud en kunnen hen veel plezier bezorgen. De set wordt geleverd in een handige starterstube en bevat maar liefst 4.000 kralen en 3 pegboards in verschillende vormen – vierkant, rond en ster. De kralen zijn helder gekleurd en bieden eindeloos veel mogelijkheden voor creatief plezier.

Het is geweldig om briljante ontwerpen en decoraties te creëren met deze kleurrijke kralen en een eenvoudige activiteit die hun creativiteit stimuleert en hun verbeelding laat bloeien. Bovendien helpt het hen om hun fijne motoriek te ontwikkelen, terwijl ze de kralen op de pegboards plaatsen.

Een van de beste aspecten van deze set is dat het alle benodigdheden bevat, inclusief instructies en strijkpapier om de ontwerpen te fixeren. Het is ook handig dat de kralen netjes kunnen worden opgeborgen in de stevige tubeverpakking. Hierdoor kunnen kinderen hun creatieve projecten gemakkelijk opzij leggen en later weer oppakken.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Onze ervaring

Mijn zoon vraagt al een hele tijd naar strijkkralen. Hij kan natuurlijk niet om een specifiek merk vragen, hij is 5 jaar oud, maar zijn eerste ervaring was met een set van Hama bij een speelruimte toen we op reis waren.

Hij haalde gelijk de vormpjes uit de doos en wilde de doos omkiepen. Dat hield ik nog heel even tegen om er eerst een houten bak onder te leggen, want de kraaltjes zijn enorm klein en rollen zo weg.

Hama strijkkralen in houten bak

Als je op die manier een veilige omgeving maakt is het een goede troepvrije manier van knutselen want er blijft helemaal geen rest materiaal over, geen vieze handen, en niets om op te ruimen.

Het maken van een patroon duurt ongeveer 15 minuten en hij heeft er wel drie achter elkaar gemaakt. Samen met het strijken van de kralen hebben we dus met een sessie wel 60 minuten speeltijd gehad.

Dat is erg goed voor speelgoed. En ook de volgende twee keren dat we ermee speelden zijn we wel 30 tot 45 minuten bezig geweest.

In het begin dacht ik, waar ben ik aan begonnen want hoe moet ik ze strijken, maar dat was eigenlijk heel erg gemakkelijk en ging in één keer goed. Pollie, een reviewer uit Duitsland, vond de strijkkralen en grondplaten ook van goede kwaliteit en de afgewerkte kunstwerken gemakkelijk te strijken.

Er zitten genoeg kraaltjes bij voor ongeveer 70 ontwerpen, afhankelijk van hoe groot je ze telkens maakt. De vormpjes zijn handig, maar ik vond het toen ik ze zag wel een beetje klein.

Dat is ook wat Josephine Caron zei, een reviewer uit Frankrijk: “De grondplaten zijn een beetje klein, maar voldoende”. Het is inderdaad ook wel fijn omdat je zo genoeg verschillende ontwerpen kunt maken voordat het op is.

Wel zullen op een gegeven moment sommige kleuren op gaan, terwijl je andere nog over hebt.

De kraaltjes zijn wel enorm priegelig om op de vormpjes te krijgen, maar mijn 5-jarige lukte het goed. Ik denk dat er bij echt jongere kinderen teveel frustratie zou ontstaan bij het maken, maar deze leeftijd is perfect.

Je kunt ze zelf lekker aan de gang laten gaan, zo kunnen ze lekker creatief bezig zijn en oefenen ze hun fijne motoriek. Je kunt ook helpen om de voorbeelden na te maken, zodat ze ook goed moeten kijken welk kraaltje waar precies moet. Hier moest ik nog wat bij helpen, maar, zoals bleek bij het samenspelen met een buurjongen, kunnen ze dit vanaf 6 jaar ook zelf.

Het enige nadeel is dat een strijkpapiertje te klein is voor over de ster-vorm waardoor de kralen aan mijn strijkijzer plakten. Dit kun je oplossen door het andere papiertje er ook over te leggen, maar bij de overlap van de twee papiertjes smelten de kralen dan weer minder goed.

Bij de andere twee vormpjes paste het dan wel weer goed.

Haba strijkpapier

Voor welke leeftijd zijn de Hama strijkkralen?

In de beschrijving staat dat de Hama strijkkralen geschikt zijn vanaf 3 jaar en ouder. Dit is op zich waar, vanaf die leeftijd zullen ze de kleine kraaltjes niet meer in hun mond stoppen en is het dus veilig. Toch is, gezien de fijne motorische vaardigheden die nodig zijn, dit speelgoed het leukste vanaf 5 jaar tot een jaar of 8, hoewel er volgens de beoordelingen nog genoeg kinderen van 10 jaar een hoop plezier meer hebben.

Beste creatieve kunst en knutsel speelgoed voor 5-jarigen

HamaStrijkkralen in een Ton

De set wordt geleverd in een handige starterstube en bevat maar liefst 4.000 kralen en 3 pegboards in verschillende vormen – vierkant, rond en ster.

8.5
Toy score
Product image

Conclusie

De Hama strijkkralen in een ton is een geweldige set die ze een hele tijd bezig kan houden en ik raad hem zeker aan.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.