Hoe kleur de speelgoed keuze en speelwaarde beïnvloedt voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Kleuren beïnvloeden de keuze en speelbaarheid van speelgoed op verschillende manieren, waaronder speelgoed met hoog contrast voor de ontwikkeling van baby’s, gender gedreven speelgoed, de invloed van kleur op het spel zelf en speelgoed voor de ontwikkeling van kleurherkenning.

Het onderzoek van Fulcher en Hayes (2018) toont aan dat speelgoedkleur en type invloed kunnen hebben op hoe kinderen met speelgoed omgaan en spelen. Kleurrijk speelgoed is belangrijk omdat het helpt bij het leren van kleuren en stimuleert de ontwikkeling van vaardigheden.

Voor pasgeborenen zijn zwart-witte hoogcontrast speeltjes ideaal om te spelen en de contouren goed te zien.

Ouders laten zich vaak beïnvloeden door kleuren bij het kopen van speelgoed omdat het onderdeel is van marketing uitingen en veel ouders ook kiezen voor gender-typisch speelgoed.

Kleuren passen ook goed bij andere kenmerken van sensorisch speelgoed, zoals geluiden en texturen, en bieden extra mogelijkheden voor spel en creativiteit.

Hoe kleur speelgoed keuzes beïnvloedt

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is het belang van kleurrijk speelgoed?

Het belang van kleurrijke speelgoed is dat het de ontwikkeling en het spel beïnvloedt. Kleurrijk speelgoed stimuleert de ontwikkeling van kinderen door hun aandacht te trekken en hun zintuigen te prikkelen. Het biedt ook mogelijkheden voor creativiteit en verbeeldingskracht, wat cruciaal is voor het leren en begrijpen van informatie.

Onderzoek van Wong, W., & Hines, M. (2015) “Effects of Gender Color-Coding on Toddlers’ Gender-Typical Toy Play” heeft aangetoond dat genderkleurcodering van speelgoed de speelvoorkeuren van kinderen kan beïnvloeden, waarbij jongens en meisjes vaak geneigd zijn om speelgoed te kiezen dat overeenkomt met de typische kleuren die aan hun geslacht zijn toegewezen.

Het verwijderen van gender kleurcodering kan zorgen voor meer gelijke leerervaringen tussen jongens en meisjes.

Daarnaast kan kleurrijk speelgoed helpen bij het leren van kleuren en bij de vroege ontwikkelingsfasen, waarin baby’s het vermogen ontwikkelen om kleuren te zien.

Welk soort speelgoed kan helpen bij het leren van kleuren?

Er zijn verschillende soorten speelgoed die kunnen helpen bij het leren van kleuren zoals in onderstaande lijst.

  • Puzzels: Puzzels met afbeeldingen van verschillende kleuren kunnen kinderen helpen kleuren te herkennen en te matchen.
  • Sorteer- en stapelspellen: Deze spellen leren kinderen om kleuren te sorteren, te herkennen en te stapelen.
  • Kleurherkenningsspelletjes: Deze spellen helpen kinderen om kleuren te herkennen en te benoemen.
  • Sensory speelgoed: Speelgoed met verschillende texturen en kleuren helpt kinderen om hun zintuigen te stimuleren en kleuren te leren.
  • Verf- en tekenactiviteiten: Door middel van schilderen en tekenen kunnen kinderen kleuren verkennen en experimenteren.
  • Interactieve boeken: Boeken met kleurrijke afbeeldingen en verhalen kunnen kinderen helpen om kleuren te leren en hun begrip te vergroten.

Volgens een onderzoek van Scientific American hebben de meeste kinderen moeite met het leren van kleuren. Het Engels taalsysteem, alsmede het Nederlands, waarbij adjectieven voor zelfstandige naamwoorden worden geplaatst, kan het moeilijk maken voor kinderen om kleuren en nummers te leren.

Ouders kunnen hun kinderen helpen door de beschrijvingen van gekleurde voorwerpen om te draaien, bijvoorbeeld door te zeggen “de brandweerauto die rood is” in plaats van “de rode brandweerauto”.

Hoe helpt gekleurd speelgoed de vroege ontwikkelingsfasen?

Speelgoed is geweldig om de groei in de vroege ontwikkelingsfasen te stimuleren, en gekleurd speelgoed heeft extra voordelen zoals het stimuleren van de ontwikkeling van de zintuigen en het verbeteren van de visuele waarneming.

Gekleurde speeltjes trekken de aandacht van kinderen en moedigen hen aan om te verkennen en hun aandacht erop te richten. Ze helpen ook bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, motorische vaardigheden en taalvaardigheid.

Dr. Sears Wellness Institute geeft aan dat het gebruik van kleuren in speelgoed een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen in de vroege stadia.

Welke kleuren kunnen baby’s zien bij verschillende leeftijden?

Gedurende het eerste levensjaar ondergaan baby’s opmerkelijke perceptuele ontwikkelingen.

Volgens een onderzoek van Adams et al. (1994) kunnen pasgeborenen direct na de geboorte enkele kleuren detecteren. Hoewel hun kleurwaarneming beperkt is, vereisen gekleurde stimuli hoge verzadiging, aanzienlijke grootte en specifieke tinten zoals rood om te worden opgemerkt. Volgens Yuodelis & Hendrickson (1986) komt dit door de onvolgroeide kegelreceptoren in zowel het netvlies als de hersenschors van pasgeborenen.

Bij mensen wordt kleurwaarneming meestal ondersteund door drie soorten kegelreceptoren die reageren op verschillende golflengten. Teller (1998) ontdekte dat pasgeborenen eerst het rood-groene kleurmechanisme ontwikkelen en later, tussen 4 en 8 weken, het blauw-gele mechanisme. Rond de leeftijd van 3 maanden worden baby’s trichromatisch, wat betekent dat beide kleurmechanismen actief zijn.

Knoblauch et al. (2001) ontdekten dat kinderen pas op late adolescentie hun vermogen om gedesatureerde kleuren waar te nemen op volwassen niveaus bereiken.

Volgens Zemach et al. (2007) tonen pasgeborenen rond dezelfde tijd, ongeveer 3 maanden oud, tekenen van geavanceerdere perceptuele verwerking van kleur. Ze lijken kleurinformatie te gebruiken op een manier die wijst op het begrijpen van de dimensie van tint los van helderheid en verzadiging.

Brouwer & Heeger (2009) ontdekten dat dit kan duiden op een verschuiving in de ontwikkeling en organisatie van de visuele cortex van 4 maanden oude baby’s.

Na ongeveer 4 maanden beginnen baby’s ook categorisch te reageren op kleuren. Onderzoek van Bornstein et al. (1976) en Maule & Franklin (2019) suggereert dat ze onderscheidbare kleuren groeperen in vijf basis kleurencategorieën: rood, groen, blauw, geel en paars.

Skelton, Maule & Franklin noemen in hun onderzoek “Infant color perception: Insight into perceptual development” dat met 6 maanden, baby’s de dimensies van kleur kunnen waarnemen en categoriseren, en rudimentaire mechanismen hebben om kleur perceptueel constant te houden ondanks variaties in belichting.

Waarom is zwart-wit speelgoed ook goed voor de ontwikkeling van pasgeboren baby’s?

Zwart-witte speeltjes zijn perfect voor de ontwikkeling van baby’s omdat ze een hoog contrast hebben dat de visuele ontwikkeling stimuleert.

Optometrist Emma Davies BSc MCOptom legt bij The Little Sensory Box uit dat pasgeborenen in de eerste weken van hun leven alleen items kunnen zien die onderscheidbaar zijn door een duidelijk kleurcontrast, waarbij zwart en wit de optimale combinatie zijn. Na een paar maanden kunnen baby’s kleuren gaan waarnemen, maar zwart-witte speeltjes zijn een uitstekende manier om hun zicht te stimuleren en interactie en binding te bevorderen.

Het hoge contrast trekt hun aandacht en biedt een interessant doelwit voor verkenning en ‘spel’ op zeer jonge leeftijd. Bovendien kunnen zwart-witte speeltjes ook andere zintuigen stimuleren.

Wat is speelgoed met een hoog contrast?

Hoog contrast speelgoed heeft sterke contrasten tussen kleuren, zoals zwart-wit patronen of felle kleuren. Ze helpen de ontwikkeling van baby’s en kunnen vanaf de geboorte worden gebruikt. Deze speeltjes kunnen de aandacht van baby’s trekken, hun visuele waarneming stimuleren en de groei van de hersenen bevorderen.

Hoe laten ouders hun speelgoed koop proces beïnvloeden door kleur?

Ouders laten kleuren hun speelgoed aankoopbeslissingen beïnvloeden door visueel stimulerend, helder en contrasterend speelgoed te zoeken dat de aandacht en nieuwsgierigheid van kinderen trekt. Kleuren kunnen de verbeelding van kinderen prikkelen, patronen verkennen en creativiteit bevorderen.

Volgens Bellizzi & Crowley (2012) laten ouders kleuren hun beslissingen beïnvloeden bij het kopen van speelgoed door rekening te houden met de perceptuele impact en de genderassociaties van kleuren.

In meer algemene zin hebben Bellizzi et al. (2012) ontdekt dat kleuren de kracht hebben om klanten aan te trekken en merkbeelden te creëren in productontwerp. Dit wordt biologisch en psychologisch verklaard door de manier waarop kleuren onze perceptie beïnvloeden.

Gender heeft lang in onderzoek de aandacht getrokken, vooral bij speelgoedselectie. Uit een studie van Auster en Mansbach (2012) blijkt dat de kleurkeuze van speelgoed gericht is op genderstereotypen. Speelgoed dat grotendeels ‘genderneutraal’ van type was, vertoonde kleurenpaletten die traditioneel met jongens werden geassocieerd, waarschijnlijk om jongens aan te spreken.

Kollmayer (2018) benoemde dat veel studies al aantonen dat ouders nog steeds de voorkeur geven aan gender-specifiek speelgoed voor hun kinderen zoals geïllustreerd in een studie van Cagle (n.d.), waaruit blijkt dat ouders niet direct aangeven speelgoed te kopen op basis van gender, maar sommige aankopen nog steeds in genderstereotypen passen. Ouders kiezen bijvoorbeeld vrachtwagens voor jongens en “meisjesachtige” items zoals roze handtassen en poppen voor meisjes.

Naast kleur spelen ook andere zintuiglijke kenmerken een rol in het aankoopproces van ouders.

Welke andere kenmerken heeft sensorisch speelgoed voor pasgeborenen?

Zintuiglijk speelgoed hebben verschillende kenmerken die zijn ontworpen om de zintuigen van baby’s te stimuleren en hun ontwikkeling te ondersteunen.

De drie belangrijkste kenmerken van sensorisch speelgoed zijn: het gebruik van verschillende texturen en materialen om tactiele stimulatie te bieden, heldere en contrasterende kleuren om visuele stimulatie te bevorderen, en geluiden en rammelaars om auditieve stimulatie te bieden.

Baby’s kunnen leren van sensorisch speelgoed door middel van interactie en exploratie, wat hun motorische, cognitieve en zintuiglijke vaardigheden kan bevorderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.