7 beste reisspelletjes voor in de auto

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Reisspellen voor in de auto

Dan is er nog die gevreesde autorit. Hoe vermaak je jezelf, of je kinderen tijdens ene lange tocht in de auto?

Je kunt natuurlijk een kindertablet meenemen op vakantie, maar houd je je kids daar de hele rit mee zoet? Misschien wel, maar je wilt vast ook wat gezinsvermaak.

Met deze spellen kom je een heel eind op weg, of goed de weg op:

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

1. Auto Bingo

Kinderen van alle leeftijden houden van bingo, dus deze Travel Bingo-kaarten zijn perfect als je op zoek bent naar een leuk, betaalbaar en reisvriendelijk spel voor het hele gezin.

Bingo voor in de auto

De kilometers vliegen voorbij als kinderen het landschap bestuderen terwijl ze proberen een ronde te winnen.

Wanneer ze verschillende items zoals een vrachtwagen, stopbord of brievenbus herkennen, markeren ze het object eenvoudig op de bingokaart.

De eerste persoon die vijf objecten op een rij krijgt, wint. Als een kind alleen wil spelen, kan hij uitdagingen voor zichzelf creëren, zoals pogingen om het hele bord te vullen.

Dit is overall het beste spel voor in de auto omdat:

 • Het interactiviteit stimuleert. Zo kunnen jullie gezellig onderling kletsen.
 • Leuk voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen
 • Het spel zelf maakt geen lawaai.
 • Samen of alleen spelen.
 • Het heeft een goede mix van stads- en landelijke items, dus deze game is perfect voor elke plek waar je gezin naar op weg is met de auto.

De set wordt geleverd met stiften en genoeg bingo kaarten om het een lange tijd te kunnen gebruiken.

Ik las wel een beoordeling op bol.com dat het voor wat jongere kinderen ook al heel leuk is, bijvoorbeeld vanaf 3 jaar, maar dan wel met een beetje hulp van de ouders (of een hele lieve grotere broer). De bijgeleverde markeer-stiften gaan blijkbaar erg snel leeg en op een langere trip is een extra set stiften goed idee.

Bekijk beschikbare bingo sets hier

2. Melissa & Doug Reis Memory Spel

Melissa & Doug, bekend om hun creatieve en goed gemaakte speelgoed, biedt een slimme manier voor kinderen om het klassieke memory spel onderweg te spelen.

Melissa and Doug reis memory spel

Deze stevige Travel Memory Game is voorzien van 24 houten kaartjes, die aan het bord zijn bevestigd met rekbare koordjes. Ook als het spel wordt ingeklapt, blijven de houten kaartjes gewoon vastzitten.

Kinderen kunnen kiezen uit veertien verschillende leuke thema’s, een van de gelamineerde kaarten in het bord schuiven en dan de tegels omhoog klappen om plaatjes te zoeken.

Ze kunnen alleen spelen of een ander uitdagen. Het ingebouwde genummerde scorebord laat hen hun wedstrijden volgen.

Er zijn geen losse stukjes en alles wordt handig opgeslagen in het bord, dus deze game is perfect voor op reis.

Deze set is hier te koop

3. Beroemdheden noemen

Ken je veel beroemdheden? Maak je klaar om namen te noemen als nooit tevoren in dit snelle woordassociatiespel.

Speelwijze

De eerste speler begint met het zeggen van een beroemde naam die iedereen zou kennen.

De volgende speler moet denken aan een andere beroemde persoon wiens naam begint met de eerste letter van de achternaam.

Als de voornaam dezelfde beginletter heeft als de achternaam, bijvoorbeeld Marilyn Monroe, draait het spel om van richting.

Als een speler geen naam kan bedenken, het te lang duurt of een naam laat vallen die niemand kent, verliezen ze.

Wat maakt het geweldig

Het spel moet snel gaan, dus er zijn onvermijdelijk veel fouten, hoe slechter hoe beter.

De willekeurige namen die mensen zeggen, kunnen ook hilarisch zijn. Verwacht veel gouwe ouwe uit het verleden en B-sterren.

Spelers: 2+

Verwacht: luid roepen en misschien schelden

Spelduur: n / a

4. Slechts een minuutje

Als je het type bent dat met iedereen praat, dan is deze game misschien iets voor jou. Maar kun je een hele minuut op het onderwerp blijven?

Speelwijze

Iemand (niet de bestuurder) stelt op hun telefoon een minuut met een timer in en wordt de voorzitter.

De eerste speler heeft dan die 60 seconden om te spreken over een onderwerp dat willekeurig door de voorzitter is gekozen.

Ze moeten dit doen zonder “aarzeling, herhaling of afwijking” en de rest van de passagiers zijn rechters.

Als ze denken dat de spreker te lang pauzeert, van het onderwerp afstapt of een woord heeft herhaald, kunnen ze het aanvechten. De timer stopt zodra dit gebeurt.

Als het aanvechten correct wordt geacht door de voorzitter, krijgen ze een punt en nemen het onderwerp ook voor de rest van de tijd over.

Als het niet correct is, verliezen ze een punt en gaat de oorspronkelijke spreker verder.

De persoon die aan het einde van de minuut de spreker is en het afrondt wordt beloond met een punt.

Als een speler de hele minuut erin slaagt te spreken, worden ze beloond met nog een bonuspunt.

Wat maakt het geweldig

Deze game klinkt supereenvoudig, maar het is ongelooflijk moeilijk! Een volle minuut spreken zonder de regels te overtreden is vrijwel onmogelijk.

Maar de manieren waarop mensen proberen te winnen zijn hilarisch en de argumenten over het aanvechten kunnen behoorlijk diep gaan.

Spelers: 4+

Verwacht: veel spreken en lullen als brugman

Spelduur: n / a

5. Drie verhalen

Ben je een grote leugenaar of bezit je een verschrikkelijk pokergezicht?

Nou, het maakt niet zoveel uit in dit spel, het gaat allemaal om het verzinnen van valse verhalen die minder geloofwaardig zijn dan de waarheid.

Hoe meer je je medespelers voor de gek kunt houden, hoe groter de kans om te winnen.

Speelwijze

Spelers nemen om beurten drie verhalen of “feiten” (allemaal over jezelf, of als gezin over andere onderwerpen) die de andere spelers niet kennen.

Er moet echter maar één van de twee waar zijn.

De andere spelers moeten proberen uit te zoeken welke het echte verhaal is en welke twee leugens zijn. Om dit te krijgen mogen ze elk twee vervolgvragen stellen.

Elke gokspeler krijgt een punt en de eerste tot een vooraf bepaald aantal punten is de winnaar.

Wat maakt het geweldig

Dit is een geweldige manier om je mede-weg-trippers een stuk beter te leren kennen. En ongeacht hoe goed je ze kent, je zult een aantal vrij verrassende dingen leren.

Deze game wordt snel raar en heeft de hele auto snel in een schaterlach.

Spelers: 2+

Verwacht: een hoop onzin

Spelduur: n / a

6. Ik ken hen

Zie je jezelf als een beetje een verhalenverteller?

Dit is een geweldige game waarbij je verbeelding op de proef wordt gesteld wanneer je een verhaal maakt over iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet of gezien.

Speelwijze

Eén speler selecteert een passant in een auto die je passeert of iemand die langs de weg staat. Dan beginnen ze een verhaal over hen te vertellen.

Elke speler neemt om beurten iets leuks of interessants om toe te voegen.

Begin met de basisprincipes zoals naam, leeftijd en beroep als je een beetje in moet komen, en werk vervolgens toe naar een volledig levensverhaal.

Hoe bizarder het achtergrondverhaal dat je maakt, hoe beter. En als je ze weer op de weg passeert, kun je je lachen niet inhouden.

Wat maakt het geweldig

Er zijn geen verliezers of winnaars, slechts een reis naar de bizarre en verwarde geest van je mede-wegreizigers. Dit kan doorgaan zolang je je allemaal nog vermaakt.

Spelers: 2+

Verwacht: bizarre verhalen en een blik in mensen hun leven

Spelduur: n / a

7. Melissa & Doug klassieke kindergames galgje op reis

Ga old school met deze klassieke kindergames in magnetische en herbruikbare reisvariant.

Broers en zussen kunnen samen dammen, galgje en boter-kaas-en-eieren spelen op de achterbank. Helemaal leuk is dat je met het hele gezin ’t plezier kan voortzetten als je eenmaal op de bestemming bent aangekomen.

 • Drie verschillende spellen om uit te kiezen, genoeg vertier dus!
 • Magnetische stukken die aan het bord kleven, geen zorgen dus over verdwaalde stukjes.
 • Gezellig samen spelen
 • De kleine reisvarianten passen gemakkelijk in de koffer van je kind of in je handtas en natuurlijk in het achtervak van de autostoel.

Het galgje spel van Melissa & Doug is mijn favoriet en heeft gemakkelijk uit te wissen stiften om blijvend plezier te kunnen hebben met dezelfde kaart:

Galgje voor in de auto

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze spellen worden aanbevolen voor kinderen van vijf en ouder.

Bekijk galgje op reis hier

Andere opties en anti-verveeltips voor vertier tijdens de rit

Natuurlijk komt er een moment dat er zelfs van de allerleukste spelletjes een pauze genomen moet worden. Om verveling te voorkomen heb ik hier nog een extra aantal anti-verveeltips verzameld en onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

Andere leuke manieren om bijvoorbeeld vermaakt te blijven tijdens jullie roadtrip zijn zelfverzonnen spelletjes spelen, naar audioboeken of Podcasts luisteren of met z’n alle Car Karaoke spelen (je kunt daarvoor zelfs een karaoke microfoon meenemen). 

Neem voldoende geschikt speelgoed mee in de auto

Autospeelgoed is specifiek ontworpen voor gebruik tijdens autoritten en onderscheidt zich door enkele unieke eigenschappen. Het is doorgaans compact, kan aan autostoelen of ramen worden bevestigd en is stevig genoeg om schokken en beweging te weerstaan. Dit type speelgoed is bedoeld om kinderen te vermaken en af te leiden tijdens lange autoritten, waardoor ouders zich beter op het rijden kunnen concentreren.

Anti-verveel tips voor baby’s

Voor de allerkleinsten zijn er misschien nog niet heel veel opties maar ze slapen gelukkig veel, vooral in de auto. Als ze wakker zijn, willen ze graag spelen met een knuffel, met iets rammelen of een speeltje om in te bijten.

Een speel-knuffeldier of een Nijntje rammelaar is al snel genoeg.

Anti-verveel tips voor peuters

Peuters vinden het ook leuk om met ‘grote mensen spullen’ te spelen. Bijvoorbeeld met een tasje waar ze spulletjes in kunnen stoppen en uit kunnen halen. Boekjes zijn natuurlijk ook leuk voor peuters.  Een CD met kinderliedjes wordt ook altijd gewaardeerd.

Wat zelf verzonnen spelletjes als:

 • Wie het eerst een rode auto ziet; wie het eerst een rode auto heeft gespot wint. Heb je de rode auto gehad? Ga dan verder met een blauwe auto etc.
 • “Ik zie ik zie wat jij niet ziet”. Dit spelletje is altijd leuk. Kies een voorwerp dat je ziet en laat de ander het raden. Het is niet de bedoeling dat het voorwerp snel uit het zicht is!  

Anti-verveel tips voor kleuters

Luister CD’s zijn voor kleuters ideaal! Bijvoorbeeld van ‘Pluk van de Petteflet’.

 • Een zelfverzonnen spelletje als kijken hoe ver je komt met tellen vinden kleuters vaak een uitdaging. Zie je bijvoorbeeld ergens het getal nummer 1? Ga dan snel weer op zoek naar getal nummer 2 etc.
 • Maar waarom? Kleuters vragen het aller liefst bij alles waarom, draai de vraag is om! Vraag je kleuter waarom zij denken dat bepaalde dingen zo zijn. Het zet ze tot denken en de fantasierijke antwoorden kunnen soms hilarisch zijn.

Anti-verveel tips voor basisschoolkinderen

Basischoolkinderen willen vaak het liefst zelfstandig spelen. Ze vinden schrijven en tekenen veelal een fijne bezigheid, het is dan ook tof om ze een leeg schrift te geven waarin ze hun vakantie ervaringen kunnen opschrijven en in kunnen tekenen. Een ander leuk idee is armbandjes knopen: knoop een paar gekleurde touwtjes vast aan de stoelleuning voor je en vlecht of knoop leuke armbandjes. Trouwens ook leuk voor tieners!

Als ze wel zin hebben om samen te spelen:

 • Speel “Ik ga op vakantie en ik neem mee…” en kom erachter wie het beste geheugen heeft!
 • “Geen ja en geen nee” spelletje
 • ‘Wie is het’ spelen. Neem een bekend persoon in gedachten en laat iemand anders het raden.

Anti-verveel tips voor tieners

Tieners hebben iets minder activiteiten nodig en voor hen gelden misschien iets andere regels rondom bijvoorbeeld hun schermtijd. Laat ze lekker een filmpje kijken op de laptop. Voor je het weet zijn ze alweer anderhalf uur verder.

Maar ook met jouw grotere kids kan je gezellig samen spelletjes spelen!

Zelfverzonnen spelletjes als:

 • Het radiospel, binnen 10 seconden moet je raden welk liedje het is. Weet je het niet binnen 10 seconden? Dan mag de ander raden. Heb je het goed geraden, dan krijg je daar natuurlijk punten voor! Er zijn genoeg radiozenders.
 • Een spannend verhaal verzinnen, of schrijf samen een verhaal. Om en om zinnen mag je een paar zinnen bedenken of opschrijven. Wedden dat hier onverwachte verhalen uit voortkomen.
 • Gebruik de tijd met je tiener ook om lekker bij te kletsen en koester deze momenten!

Reizen met kids kan dus ook erg leuk zijn!

Als je de juiste spullen meeneemt zal je zien dat jullie autoreis als gezin best relaxed kan verlopen. Het helpt enorm om van te voren gekke spelletjes en leuke activiteiten te bedenken voor onderweg en het een beetje spannend te houden voor de kids.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.