Speelgoed in het verleden: Een geschiedenis tijdlijn

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

speelgoed geschiedenis

De oorsprong van het woord speelgoed is onbekend, maar stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. Daarvoor was er ook al speelgoed, maar was het meestal zelf gemaakt. Oud speelgoed, gevonden in de overblijfselen van oude steden, toont aan dat spelletjes al duizenden jaren een onderdeel van de menselijke geschiedenis zijn.

Dieren, bijvoorbeeld, werden vaak gebruikt als modellen voor deze vroege speeltjes en werden gemaakt van eenvoudige materialen zoals hout, klei of glas. Voorbeelden hiervan zijn tollen, poppen en knikkers.

Met de uitvinding van plastic in de 20e eeuw, werd speelgoed goedkoper en toegankelijk voor meer mensen. Plastic speelgoed, in allerlei vormen en maten, domineert vandaag de dag de markt. Deze speeltjes zijn vaak kleurrijk en stimuleren de creativiteit en verbeelding van kinderen.

Ondanks de evolutie van speelgoed door de jaren heen, blijft de essentie hetzelfde: plezier maken en leren door te spelen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Hoe is speelgoed geëvolueerd door de jaren heen?

Speelgoed is in de loop der jaren geëvolueerd van de vroegste speeltjes als natuurlijke objecten, mogelijk gebruikt om volwassen activiteiten te imiteren, zoals wapens, als hulpmiddel bij het overleven naar volwassenheid, tot uitgebreide intellectuele producten gericht op het leren van specifieke vaardigheden voor een latere baan.

Hieronder volgt een uitgebreide tijdlijn van de ontwikkeling van speelgoed.

 1. Uitvinding: De oudste speeltjes en spelletjes waren eenvoudig en gemaakt van natuurlijke materialen.
 2. Speelgoed en spelletjes uit de oudheid: Rijke kinderen speelden met duurzame, maar eenvoudige speeltjes, zoals houten tollen en poppen.
 3. Speelgoed uit de 16e eeuw: Knikkers, ook wel gemaakt als ‘knucklebones’ voor een net iets ander spel, waren kleine speeltjes gemaakt van schapen- of geitenbotten. Poppen, ook wel ‘bartholomew babies’ genoemd omdat ze werden verkocht op de St. Bartholomew’s Fair in Engeland werden ook populairder.
 4. Speelgoed uit de 17e eeuw: Het maken van speelgoed was een tijdrovende hobby. Houten speelgoed werd vaak met de hand gesneden en beschilderd. Klei werd gevormd en gebakken om duurzaam speelgoed te maken. Stoffen poppen werden met de hand genaaid en gevuld.
 5. Speelgoed uit de 18e eeuw: Speelgoed uit de 18e eeuw was divers, maar nog steeds grotendeels hetzelfde als vorige eeuwen en gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout. Voorbeelden hiervan zijn knikkers, soldaatjes, paarden en poppen.
 6. Speelgoed uit de Victoriaanse tijd (1900): Speelgoed was divers en reflecteerde de sociale veranderingen van die tijd. Ze waren vaak handgemaakt, met materialen zoals hout, metaal en stof. Verschillende soorten speelgoed, zoals poppen speelgoedwagens en teddyberen waren populair, hoewel de letterlijke “teddybeer” pas in 1902 is uitgevonden in Amerika.
 7. Speelgoed van de 20e eeuw: Plastic werd een populair materiaal voor speelgoed, waardoor het goedkoper en voor de massa werd.
 8. Speelgoed van de 21e eeuw: Elektronisch en videogamespeelgoed werd steeds populairder, naast technologische ontwikkelingen zoals autonome speelgoedrobots.

De evolutie van speelgoed weerspiegelt de menselijke ontwikkeling, met speelgoed dat dient om kinderen te instrueren en hun verbeelding te stimuleren. Hieronder zie je een afbeelding van de geschiedenis van speelgoed in een tijdlijn.

speelgoed geschiedenis tijdlijn

1. Uitvinding van speelgoed

Speelgoed is niet zozeer uitgevonden maar waarschijnlijk altijd al onderdeel geweest van het bestaan van mensen, van een stok als knuppel of zwaard tot een figuur van klei en wat takjes. Het oudste gefabriceerde speelgoed is van 4000 en 3000 v.Chr., gebaseerd op archeologische vondsten.

Archeologen geloven dat de eerste speelgoedjes waarschijnlijk zijn gemaakt door ouders voor hun kinderen. Deze vroege vormen van speelgoed waren gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, hout en steen.

De oudste speelgoedjes zijn gevonden in de archeologische site van Kültepe in Turkije, daterend uit 4000 v.Chr. Het object is een ratelaar gemaakt van klei met steentjes aan de binnenkant. Deze maakt geluid wanneer je ermee schudt, net als hedendaagse ratels.

Deze eerste speelgoedjes waren vaak eenvoudige modellen van dieren en mensen, gemaakt van klei.

De uitvinding van speelgoed was een belangrijke stap in de menselijke geschiedenis. Het toonde aan dat mensen al vroeg in de geschiedenis waarde hechtten aan spel en plezier. Het speelgoed evolueerde in de loop van de tijd, weerspiegelend de technologische vooruitgang en veranderende smaken van de samenleving.

2. Speelgoed en spelletjes uit de oudheid

Enkele van de oudste speelgoedsoorten in de geschiedenis zijn knikkers, tollen en trekpoppen. Knikkers waren populair in het oude Rome en China, daterend van duizenden jaren geleden. Ze werden meestal gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei of steen. Gefabriceerd speelgoed was alleen weggelegd voor de rijken.

Ook in het oude Egypte waren speelgoedjes populair. Archeologen hebben houten speelgoedjes gevonden in graven, daterend uit 2000 v.Chr. Deze speelgoedjes waren vaak geschilderde modellen van dieren.

In het oude Griekenland was speelgoed ook populair. De vroegste verwijzing naar speelgoed in de Griekse literatuur dateert uit de 5e eeuw v.Chr. Deze speelgoedjes waren vaak gemaakt van klei of hout.

In China zijn speelgoedjes gevonden die dateren uit de Han-dynastie (206 v.Chr.- 220 n.Chr.). Deze speelgoedjes waren vaak gemaakt van klei of hout en stelden dieren of mensen voor.

Tollen, vergelijkbaar met die we vandaag de dag kennen, waren ook populair in het oude Rome. Deze draaiende speeltjes werden vaak gemaakt van hout of been. Ze dienden zowel als afleiding als een manier om de aandacht van kinderen te trekken.

Trekspeelgoed, vaak in de vorm van dieren of wagens, werden veel gebruikt in het oude Sumer rond 2000 v.Chr. Deze speeltjes werden meestal gemaakt van hout en werden door kinderen achter zich aan getrokken.

In het oude Rome waren poppen een favoriet speelgoed voor meisjes. Deze poppen, vaak gemaakt van was, hadden beweegbare ledematen en werden vaak gevonden in de graven van welgestelde Romeinse kinderen.

Spelletjes waren ook een belangrijk onderdeel van het oude speelgoed. In het oude Rome waren gok- en wedspelletjes, zoals ganzenraces en door muizen aangedreven wagenrennen, populair. Ook bordspellen zoals schaken werden gespeeld in het oude Rome, hoewel waarschijnlijk pas in het latere rijk, wat duurde tot 1453. Schaken werd uitgevonden in India tijdens de Gupta-dynastie in de 6e eeuw.

In het oude China waren zwaarden van doek een veelvoorkomend speelgoed. Deze werden vaak gebruikt in rollenspellen, waarbij kinderen veldslagen en oorlogen naspeelden.

Tot slot waren in het oude Sumer rammelaars een populair speelgoed voor baby’s. Deze rammelaars, vaak gemaakt van klei, dienden als afleiding en trokken de aandacht van de baby.

3. Speelgoed uit de 16e eeuw

Speelgoed uit de 16e eeuw was gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en metaal. In die eeuwen waren speelgoedsoorten vergelijkbaar met die van de middeleeuwen en de renaissance. Voorbeelden van speelgoed waren knikkers, stelten, poppen, tollen en fluitjes.

Knikkers, ook wel gemaakt als ‘knucklebones’ voor een net iets ander spel, waren kleine speeltjes gemaakt van schapen- of geitenbotten.

Poppen, ook wel ‘bartholomew babies’ genoemd omdat ze werden verkocht op de St. Bartholomew’s Fair in Engeland, waren gemaakt van hout. Het waren toen nog eenvoudige poppen zonder armen en benen. Deze houten baby’s, zoals ze bekend stonden, werden pas in de 18e eeuw ‘poppen’ genoemd.

Het maken van speelgoed betrof het gebruik van hout, metaal en natuurlijke hars. Houten speelgoed werd gesneden uit houtblokken, terwijl metalen speelgoed werd gevormd door het smelten en gieten van metaal. Natuurlijke hars, of boom sap, werd gebruikt als lijm.

Het spelen met speelgoed betrof vaak het raken van een object, zoals bij het spel ’tipcats’, dat een stok en een klein houten object betrof. Andere spellen, zoals ‘knights’, waren vroege vormen van rollenspellen. Deze spellen waren vergelijkbaar met de spellen die in de oudheid werden gespeeld.

4. Speelgoed uit de 17e eeuw

Speelgoed uit de 17e eeuw was gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, klei en stof. Voorbeelden hiervan zijn bordspellen en poppen. Ze werden gebruikt voor spel en ontspanning.

Verschillende soorten speelgoed uit deze eeuw zijn tollen, soldaatjes, knikkers en hobbelpaarden, die voor het eerst in de 17e eeuw werden gezien. Bordspellen zoals schaken en backgammon (ook een uitvinding van de 17e eeuw) waren ook populair.

Het maken van speelgoed was een tijdrovende hobby. Houten speelgoed werd vaak met de hand gesneden en beschilderd. Klei werd gevormd en gebakken om duurzaam speelgoed te maken. Stoffen poppen werden met de hand genaaid en gevuld.

Het gebruik van speelgoed varieerde. Bordspellen werden gespeeld voor vermaak en strategie. Poppen en soldaatjes werden gebruikt voor fantasierijk spel.

Speelgoed uit de 17e eeuw was vergelijkbaar met speelgoed uit eerdere tijden, maar met meer variatie en complexiteit.

5. Speelgoed uit de 18e eeuw

Speelgoed uit de 18e eeuw was divers, maar nog steeds grotendeels hetzelfde als vorige eeuwen en gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout. Voorbeelden hiervan zijn knikkers, soldaatjes, paarden en poppen. Bordspellen zoals schaken en backgammon waren ook populair, evenals kaartspellen. Deze spellen waren niet alleen vermaak, maar ook educatief, waarbij ouders de kans kregen om hun kinderen morele lessen bij te brengen.

Verschillende soorten speelgoed werden op verschillende manieren gebruikt. Knikkers bijvoorbeeld, werden gebruikt in spelletjes waarbij het doel was om de knikkers van de tegenstander te raken. Soldaatjes en paarden waren bedoeld voor fantasiespel, terwijl poppen voornamelijk door meisjes werden gebruikt voor rollenspel.

Het speelgoed uit de 18e eeuw, hoewel anders dan het speelgoed van vandaag, heeft nog steeds invloed op het speelgoed dat we nu kennen. Veel van de klassieke spellen en speelgoed zijn nog steeds beschikbaar en worden nog steeds door kinderen gespeeld.

4. Speelgoed uit de Victoriaanse tijd (1900)

Speelgoed uit het Victoriaanse tijdperk van de jaren 1900 was divers en reflecteerde de sociale veranderingen van die tijd. Ze waren vaak handgemaakt, met materialen zoals hout, metaal en stof.

Verschillende soorten speelgoed, zoals poppen speelgoedwagens en teddyberen waren populair, hoewel de letterlijke “teddybeer” pas in 1902 is uitgevonden in Amerika en genaamd naar de toenmalig president Teddy Roosevelt. Daarvoor waren er wel zachte dieren gemaakt om te knuffelen.

De speelgoedwagen werd uitgevonden in de jaren 1880, waarbij de eerste versies ambachtelijk werden vervaardigd en volledig van hout waren gemaakt.

Poppen waren vaak gemaakt van porselein of bisque, terwijl teddyberen van stof en vulling waren.

Het maken van speelgoed was een arbeidsintensief proces. Vaak werden ze gemaakt door ambachtslieden in kleine werkplaatsen. Het eerste massa geproduceerde speelgoed stamt waarschijnlijk uit 1830 toen commerciële massa productie populairder werd. Nog steeds handgemaakt uiteraard maar met een zelfde design in plaats van losse ambachtelijke speeltjes.

De productie van keramische poppen in fabrieken begon in 1840. Historisch gezien waren Duitsland en Frankrijk leiders in deze industrie. Deze poppen, gemaakt van porselein, waren zeer gewild en zijn nu waardevolle verzamelobjecten. Ze werden beschouwd als miniatuurvolwassenen met roze wangen en stijve houdingen, een weerspiegeling van de kwetsbare staat van kinderen in die tijd.

Rond 1878 werden poppen van celluloid, een plastic, geproduceerd in Duitsland. Celluloïde rammelaars en badspeeltjes volgden al snel, en verschenen voor het eerst rond 1890. Maar het was pas in de 20ste eeuw dat plastic veelvuldig voor speelgoed gebruikt zou worden.

Speelgoedsoldaten bestaan waarschijnlijk al net zo lang als echte soldaten, maar pas in de jaren 1890 werden massaal geproduceerde speelgoedsoldaten mogelijk dankzij nieuwe productietechnieken, gemaakt door vloeibaar lood in een mal te gieten, dat vervolgens stolde tot een massief figuur naarmate het afkoelde.

Het gebruik van speelgoed was zowel voor plezier als voor educatieve doeleinden. Ze hielpen kinderen bij het leren van vaardigheden zoals hand-oog coördinatie en creativiteit.

5. Speelgoed van de 20e eeuw

Speelgoed uit de 20e eeuw was divers en weerspiegelde de technologische vooruitgang en maatschappelijke veranderingen. Populaire sets waren onder andere Barbie-poppen, geïntroduceerd in Amerika op 9 maart 1959, en Lego, uitgevonden in Denemarken in 1949. Traditioneel speelgoed zoals tollen en knikkers bleef geliefd.

Verschillende soorten speelgoed werden op verschillende manieren gemaakt en gebruikt. Knuffelberen en poppen, zoals Raggedy Ann (1915) en Betsy Wetsy (1934), waren gemaakt van stof. Speelgoedauto’s en treinen, zoals de Dinky Toys (1931) van Frank Hornby, waren vaak van blik.

Speelgoedauto’s, hoewel niet zo oud als poppen of teddyberen, hebben een interessante oorsprong. Ze ontstonden rond het begin van de 20e eeuw, toen de auto een nieuw en opwindend fenomeen was. Deze speelgoedauto’s waren vaak gedetailleerde replica’s van echte auto’s en werden gezien als luxe items.

Plasticine, commercieel geïntroduceerd in de 20e eeuw, bood ook armere kinderen de mogelijkheid om hun eigen speelgoed te bemachtigen. Na de 2e wereldoorlog, rond 1950, werd plastic speelgoed populairder toen celluloid plaats maakte voor nieuwe vormen van plastic.

Het speelgoed van de 20e eeuw had ook een educatieve rol. Lego stimuleerde creativiteit en ruimtelijk inzicht, terwijl Monopoly kinderen leerde over economie. Speelgoed weerspiegelde ook de veranderende samenleving. Barbie, bijvoorbeeld, werd gezien als een symbool van feminisme en veranderende rolpatronen.

Het speelgoed van de 20e eeuw was niet alleen voor kinderen. Verzamelaars waardeerden de gedetailleerdheid en realistische weergave van modeltreinen en auto’s. Deze weerspiegelden de opkomst van de autocultuur en de voortschrijdende technologische ontwikkelingen.

Aan het einde van de 20e eeuw werden ook bordspellen voor volwassenen gepopulariseerd met bijvoorbeeld Catan (toen nog kolonisten van Catan, 1995).

De eerste slimme robots kwamen ook op de markt, hoewel erg beperkt in hun functies, met als eerste de 2-XL Robot van Mego Corporation in 1978.

6. Speelgoed van de 21e eeuw

Speelgoed uit de 21e eeuw is divers en technologisch geavanceerd. Populaire voorbeelden omvatten actiefiguren, bordspellen en slim speelgoed. Technologie heeft speelgoedontwerp beïnvloed, met verbonden speelgoed dat circuits toestaat. Bedrijven zoals Google produceren verbonden devices voor de 21e-eeuwse kinderen.

Verschillende soorten speelgoed zijn ontworpen voor verschillende doeleinden. Actiefiguren zijn bijvoorbeeld gemaakt voor verzameling en spel. Bordspellen die volwassenen graag spelen met hun kinderen als Ticket To Ride (2004). Slim speelgoed, zoals de Anki Cozmo robot (oktober 2016) en Sphero drones (december 2011), zijn ontworpen om kinderen te leren over STEM-onderwerpen.

De productie van speelgoed is ook veranderd in de 21e eeuw. Veel speelgoed wordt nu gemaakt met behulp van technologie, zoals 3D-printen en geautomatiseerde assemblagelijnen. Dit heeft geleid tot een toename van de productie-efficiëntie en een vermindering van de productiekosten.

Het gebruik van speelgoed is ook geëvolueerd. Kinderen kunnen nu interactieve ervaringen hebben met hun speelgoed, dankzij technologieën zoals virtual reality. De Oculus Quest VR-headset, bijvoorbeeld, stelt kinderen in staat om in virtuele omgevingen te spelen. Slim speelgoed kan ook worden aangesloten op het internet, waardoor kinderen hun speelgoed kunnen bedienen met apps op hun smartphones of tablets.

In de 21e eeuw is speelgoed dus niet alleen veranderd in ontwerp en productie, maar ook in hoe het wordt gebruikt. Het is een weerspiegeling van de veranderende tijden en de toenemende invloed van technologie op ons dagelijks leven.

Hoe ziet de geschiedenis van de pop tijdlijn eruit?

De oudste pop werd ontdekt in Siberië en is 4.500 jaar oud. In het oude Egypte werden ook al poppen gemaakt van hout. De oudste poppen met beweegbare armen en verwijderbare kleding daterend uit 200 v.Chr., en in Griekenland hadden poppen gearticuleerde heupen en schouders.

In de 16e eeuw werden de eerste poppen met modieuze kleding populair in Frankrijk, en in Duitsland en Nederland waren zogenaamde “peg” poppen goedkoop en populair en werden ze al gemaakt voor een groter publiek dan alleen de aller rijksten.

In de gouden 19e eeuw, het Victoriaanse tijdperk, werden porseleinen en biscuit poppen met China hoofden verkocht.

De productie van keramische poppen in fabrieken begon in 1840. Rond 1878 werden de eerste poppen van celluloid, een plastic, geproduceerd in Duitsland.

In het begin van de 20e eeuw kwamen er meer massa geproduceerde zachte poppen op de markt, zoals Raggedy Ann (1915) en Betsy Wetsy (1934).

Barbie werd in Amerika op 9 maart 1959 geïntroduceerd en heeft voor altijd de manier waarop we naar poppen kijken veranderd. Voor die tijd waren poppen voornamelijk in de vorm van baby’s en kinderen, terwijl Barbie het hoofd en lichaam van een volwassen vrouw had.

Het eerste speelgoed dat ooit als een “actiefiguur” werd gepromoot, was G.I. Joe in 1964, gemaakt door Hasbro (VS). Vanaf dat moment werden poppen ook vermarkt als specifiek jongensspeelgoed.

Op 5 mei 1986 kwamen de eerste Pleasant Company American Girl poppen uit. Poppen van van 18 inch (46 cm) die meisjes van acht tot veertien jaar oud uit voorstelden, afkomstig uit verschillende tijdsperiodes uit de geschiedenis.

In augustus 2012 kwamen de Lottie Dolls van Arklu Ltd. voor het eerst op de markt. Een pop met de juiste proporties van een 9-jarige meisje en voor het eerst weer een duidelijke stap terug richting poppen met kinderlichamen voor kinderen. Het was ook de eerste pop die de ruimte in is geweest tijdens de Principia Mission van 2015 met astronaut Tim Peake.

In 2022 kwam Innovant Tech’s Somi pop, ’s werelds eerste interactieve Afro-Amerikaanse STEM-pop, op de markt om een generatie zwarte computerwetenschappers te inspireren.

In elke eeuw weerspiegelden poppen de veranderende tijden en maatschappelijke normen van die tijd.

Hieronder zie je een afbeelding van de geschiedenis van poppen in een tijdlijn.

Geschiedenis van poppen tijdlijn

Hoe ziet de geschiedenis van de knuffel beer tijdlijn eruit?

Knuffeldieren bestaan al langer, maar “Teddyberen” werden voor het eerst gemaakt in 1902, gebaseerd op een gebeurtenis met Theodore “Teddy” Roosevelt, de toenmalige president van de Verenigde Staten.

Roosevelt weigerde een vastgebonden beer te schieten tijdens een jachtpartij. Deze gebeurtenis verspreidde zich snel via krantenartikelen en werd door een politieke cartoonist in Washington gebruikt als metafoor voor Roosevelts besluiteloosheid over de grens van Mississippi.

De cartoon inspireerde de eigenaren van een snoepwinkel in Brooklyn, de Michtoms, om een kleine, gevulde beer te maken. Ze vroegen Roosevelt om toestemming om de beer naar hem te vernoemen. Roosevelt stemde toe en zo begon de productie van de “Teddy” beer.

Bijna tegelijkertijd creëerde Richard Steiff in Duitsland een gelede beer, die later op de Leipzig speelgoedbeurs werd tentoongesteld. Deze beer werd snel populair en werd al snel geëxporteerd naar de Verenigde Staten.

Zowel de Morris Michtom als Richard Steiff worden gezien als de uitvinders van de teddybeer.

Het eerste knuffelspeeltje was ook gemaakt door het Duitse Steiff in 1880. Het was een olifant gemaakt van vilt, per ongeluk uitgevonden doordat gezinnen speldenkussens als speelgoed begonnen te gebruiken.

De zijn de vroegste moderne knuffels die duidelijk verschillen van eerdere lappenpoppen doordat ze gemaakt zijn van pluche, en dieren vertegenwoordigen in plaats van mensen.

De vroegst bekende lappenpop werd ontdekt in Egypte en dateert uit de 1e eeuw na Christus. Deze was gemaakt van restjes stof en papyrus.

Een paar van de bekendste beren kwamen in de jaren 1920 uit met Rupert Bear (1920) en de bekendste beer aller tijden, Winnie-the-Pooh (1926).

De eerste pratende teddybeer was Teddy Ruxpin uit 1985, een pluchen knuffel met een cassettebandje die verhalen kon vertellen terwijl zijn mond en ogen bewogen.

Hieronder zie je een afbeelding van de geschiedenis van de teddybeer in een tijdlijn.

Geschiedenis van de teddybeer tijdlijn

Wat zijn de bekendste speelgoedhistorici?

De meest bekende speelgoedhistorici zijn de volgende.

 • Chris Bensch: Chris Bensch bekleedt de functie van Vice President for Collections bij het Strong National Museum of Play in Rochester, New York. Hij heeft toezicht over de uitgebreide collectie van speelgoed in het museum en is verantwoordelijk voor de National Toy Hall of Fame.
 • Jim Silver: Jim Silver is de redacteur van TimetoPlayMag.com en staat bekend als een expert op het gebied van speelgoed. Hij is te zien geweest in tal van mediakanalen en heeft bijgedragen aan het onderzoek naar de geschiedenis van speelgoed.
 • Richard Gottlieb: Richard Gottlieb is de CEO van Global Toy Experts, een adviesbureau in de speelgoedindustrie. Hij is meer dan 40 jaar actief geweest in de speelgoedindustrie en heeft bijgedragen aan het onderzoek naar de geschiedenis van speelgoed.
 • Susan Marks: Susan Marks is een speelgoedhistoricus en auteur van het boek “Finding Betty Crocker: The Secret Life of America’s First Lady of Food.” Ze heeft ook geschreven over de geschiedenis van speelgoed en de invloed ervan op de Amerikaanse cultuur.
 • Tim Walsh: Tim Walsh is een speelgoeduitvinder en auteur van het boek “Timeless Toys: Classic Toys and the Playmakers Who Created Them.” Hij heeft bijgedragen aan het onderzoek naar de geschiedenis van speelgoed en de impact ervan op de samenleving.

Wat zijn leuke feitjes over speelgoed en het kopen van speelgoed?

Hieronder vind je enkele leuke feiten over speelgoed.

 • Speelgoed bestaat al sinds de prehistorie. Archeologen hebben speelgoed ontdekt dat door oude beschavingen werd gebruikt.
 • De eerste speelgoedadvertenties op televisie waren voor Mr. Potato Head. Dit speelgoed werd geïntroduceerd in 1952.
 • Het spel Candyland werd uitgevonden voor kinderen die aan polio leden en bedlegerig waren.
 • De Rubik’s Cube werd uitgevonden door de Hongaarse beeldhouwer en architectuur professor Ernő Rubik.
 • Star Wars-figuurtjes waren een enorme hit bij zowel kinderen als verzamelaars.
 • Het speelgoedfenomeen Cabbage Patch Kids werd in de jaren ’80 geïntroduceerd.
 • Minecraft, een populair speelgoed gebaseerd op de digitale wereld, werd geboren uit de ervaring van het spelen met LEGO.
 • In de Victoriaanse tijd werden speelgoedwagens en-dieren vaak gebruikt om kinderen te leren zorgen en verzorgen.
 • Speelgoed heeft een belangrijke culturele en historische betekenis en dit is altijd belangrijk geweest voor het ontwikkelen en kiezen van speelgoed. Het speelgoed dat kinderen spelen, weerspiegelt vaak de rollen en taken van volwassenen in hun cultuur.
 • Gietijzeren spaarpotten waren populaire speelgoedartikelen in de 19e eeuw. Ze werden vaak gebruikt om kinderen het belang van sparen te leren.

Wanneer kwam er technologie in speelgoed?

Technologie kwam voor het eerst in speelgoed in de vroege industriële tijd. Handgemaakte speelgoedmodellen werden vervangen door in grote hoeveelheden geproduceerde items. Kleurenlithografie, een technologische vooruitgang uit de negentiende eeuw, maakte het mogelijk speelgoed aantrekkelijker te maken.

Elektrisch speelgoed werd ook populair, met bewegende modeltreinen, racebanen en vliegtuigen. Technologie maakte het ook mogelijk om speelgoedauto’s en poppen te maken die op een realistische manier konden bewegen.

De ontwikkeling van microcomputers maakte het programmeren van robotspeelgoed mogelijk, wat kinderen een nieuwe manier bood om met technologie om te gaan.

Moderne technologische innovaties hebben de manier waarop speelgoed wordt gemaakt en gebruikt verder beïnvloed. De ontwikkeling van virtual reality heeft bijvoorbeeld geleid tot nieuwe soorten speelgoed en speelervaringen.

Speelgoedindustrieën hebben ook geprofiteerd van technologische vooruitgang, waardoor ze complexer en geavanceerder speelgoed kunnen produceren. STEM-speelgoed, dat technologie gebruikt om kinderen te leren over wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, is een voorbeeld van hoe technologie het speelgoedlandschap heeft veranderd.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.