Smartwatch

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juli 1, 2022

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch (Engels, letterlijk “slim horloge“) is een type horloge dat niet alleen dient als uurwerk maar ook een reeks andere functies heeft.

Smartwatches zijn vergelijkbaar met elektronische handapparaten zoals een smartphone, maar worden aan het lichaam bevestigd.

Smartwatches kunnen uit verschillende apparatuur bestaan, zoals een camera, rekenmachine, aanraakscherm, gps-systeem, luidspreker en verschillende meetinstrumenten (bijvoorbeeld een versnellingsmeter, hoogtemeter, barometer, thermometer of kompas).

Smartwatches hebben veelal een SD-kaart en oplaadbare batterij. Veel smartwatches kunnen mobiele apps draaien. Sommige smartwatches dienen ook als volwaardige mobiele telefoon; deze worden ook wel watch phone (“horlogetelefoon”) genoemd.

Sommige smartwatches zijn speciaal uitgerust als sportwatch (“sporthorloge”) met functies en sensoren om sportieve activiteit te ondersteunen. Dergelijke functies omvatten onder meer trainingsprogramma’s, het tonen van snelheid en rondetijden, een duikcomputer en een hartslagmonitor. Een smartwatch kan informatie ontvangen van andere instrumenten en computers en andere apparaten aansturen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van draadloze technieken als bluetooth, wifi en gps.

Een smartwatch kan ook alleen als afstandsbediening dienen voor een bepaald systeem, of in contact staan met een mobiele telefoon en bijvoorbeeld berichten en telefoongesprekken en agendanotificaties van de telefoon doorgeven.

Wat is een smartwatch voor kinderen?

Een smartwatch voor kinderen is vergelijkbaar met die voor volwassenen maar heeft vaak uitgerust met een aantal andere functies.

Zo hebben smartwatches voor kinderen meestal een SOS knop waarmee ze naar vooraf ingestelde nummers een noodsignaal kunnen sturen, een GPS tracking systeem waarmee ouders in de gaten kunnen houden waar kinderen zijn (of zijn geweest) en een tal van spelletjes of opties om reminders in te stellen voor taken zoals tandenpoetsen of huiswerk maken. 

Smartwatches zijn vaak dus zowel praktisch voor ouders als leuk voor kinderen.

 

Kids Smartwatches veelgestelde vragen

Hier geven we antwoord op de meest gestelde vragen:

Moet de smartwatch van mijn kind op hetzelfde netwerk zijn als mijn mobiele telefoon?

Nee, dat hoeft niet. Sommige smartwatches werken alleen op specifieke netwerken (zoals T-Mobile of een eigen netwerk), maar dat betekent niet dat je persoonlijke mobiele abonnement via dat netwerk moet verlopen.

In sommige gevallen kan het zijn dat het niet essentieel is om op jouw maandelijkse factuur voor de smartwatch te betalen.

Veel smartwatches hebben een app waarmee je verbinding kunt maken op je smartphone.

Je gebruikt de app om te synchroniseren met de smartwatch-contacten en om ouderlijk toezicht te activeren.

Wat zijn de verborgen kosten van smartwatches?

Deze grootste kostenpost voor smartwatches is de maandelijkse factuur (als het een mobiel abonnement vereist).

Als je nadenkt over welke smartwatch je moet kopen, lees dan de specificaties zorgvuldig door om erachter te komen hoe dit jouw telefoonrekening beïnvloedt.

Sommige smartwatches gebruiken ook de gegevens van je gsm-abonnement en dat kan snel duur worden. 

Voor bijna elke GPS smartwatch heb je een simkaart nodig en die zijn meestal niet inbegrepen.

Bovendien kunnen onderdelen duur zijn. Veel smartwatches worden geleverd met een batterij, maar sommige moeten van tijd tot tijd worden vervangen.

Nogmaals, lees de specificaties zorgvuldig, zodat je weet wat je nodig hebt voor de smartwatch.

Zijn smartwatches gevaarlijk?

De smartwatches helpen misschien bij de dagelijkse gang van zaken, maar de verschillende gezondheidsproblemen kunnen niet worden genegeerd. Smartwatches zenden EMF-straling uit die extreem schadelijk kan zijn. De afgelopen jaren hebben veel onderzoeken bijgedragen aan de kennis over het schadelijke karakter van smartphones en smartwatches.

Wat kunnen slimme horloges voor kinderen doen?

Een kindersmartwatch is veel meer dan alleen een uurwerk. Moderne voordelen zijn onder meer fitness-tracking om uw kind aan te moedigen naar buiten te gaan en actief te zijn, GPS-tracking zodat u altijd weet waar ze zijn, en in sommige gevallen zelfs de mogelijkheid om te bellen en gebeld te worden.

Er zijn vaak ook een hoop leuke spelletjes op te spelen, en dan is er nog het gamification element. Door bepaalde doelen te behalen krijgen kids een ‘beloning’ – dus bijvoorbeeld een nieuw spelletje of een nieuwe avatar. Dit kan gekoppeld worden aan taken, zoals huiswerk of tandenpoetsen. Zo kunnen ouders kinderen motiveren meer verantwoordelijkheden te nemen, waar een soort spel element aan is verbonden.

Hebben slimme horloges een dataplan nodig?

Nee. Een smartwatch wordt beschouwd als een slim accessoire dat werkt met jouw smartphone. Afhankelijk van het soort smartwatch dat je hebt, kun je verbinding maken met je mobiele apparaat via Bluetooth of Wi-Fi, dus het heeft geen eigen serviceplan nodig.

Is het volgen van jouw kind verkeerd?

Een onderzoek uit 2019 toont aan dat het volgen van een kind het gevoel van vertrouwen en binding kan ondermijnen. In feite kan het contraproductief worden en het tot een punt komen dat het het kind het niet langer pikt. Dit risico is naar mijn mening misschien veel ernstiger dan die leidende ouders die hun kinderen in de eerste plaats volgen

Mogen kinderen een smartwatch om naar school?

Veel scholen verbieden smartwatches voor kinderen. Ze hebben zo hun redenen. Volgens de BEUC kunnen smartwatches voor kinderen een ernstige bedreiging vormen voor de privacy van kinderen. Fabrikanten van deze apparaten volgen geen veiligheidsprotocollen, dus hackers kunnen gemakkelijk de controle over het horloge van een kind overnemen en toegang krijgen tot persoonlijke gegevens.

Kun je slapen met een smartwatch?

Ja dat kan. Ik gebruikte slaap voor Android om mijn slaap bij te houden. De levensduur van de batterij van smarthorloges is echter nogal slecht, dus als je het niet erg vindt om je horloge ’s ochtends op te laden, weet ik zeker dat je het goed vind

Kunnen smart watches kanker veroorzaken?

Het bewijsmateriaal is onderzocht en er is naar buiten gekomen dat er geen gevaar is. Het National Cancer Institute stelt: “Studies hebben tot dusver geen consistent verband aangetoond tussen het gebruik van smartwatches ofwel mobiele telefoons en kanker van de hersenen, zenuwen of andere weefsels van het hoofd of de nek.

Waarom heb ik een simkaart nodig voor de smartwatch van mijn kind?

De meeste smartwatches voor volwassenen zijn verbonden met hun telefoons en krijgen alle informatie die ze nodig hebben om via Bluetooth te bellen of sms’en.

SmartWatches voor kinderen zijn echter zo ontworpen dat ze niet aan telefoons zijn gekoppeld, dus hebben ze een simkaart nodig om toegang te krijgen tot het mobiele netwerk, te bellen en een gps-signaal uit te zenden.

Hoe weet ik of de smartwatch van mijn kind compatibel is met mijn mobiele telefoon?

De meeste smartwatches zijn compatibel met de meeste mobiele telefoons. Je downloadt een app op jouw telefoon die specifiek is voor de smartwatch van je kind.

Zelfs als de smartwatch is verbonden via een andere netwerkaanbieder, kan hij waarschijnlijk nog steeds bellen en worden gecontroleerd door jouw eigen mobiele telefoon.

Zal een smartwatch mijn kind kwetsbaarder maken voor hackers en online bedreigingen?

De vraag naar online veiligheid en privacy is belangrijk bij het overwegen van een slim apparaat.

Er zijn een aantal groepen in Europa die vinden dat smartwatches een bedreiging voor de veiligheid van het kind vormen en ze hebben verboden.

Veel van deze zorgen ontstaan ​​omdat dit soort apparaten eenvoudig kunnen worden gehackt.

Dus bewaar, om veilig te zijn, nooit vertrouwelijke informatie over hen, en onthoud om je kind ook andere veiligheidsregels te leren, dan alleen over praten met vreemden en het belang van privacy online en via sms.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.