Moet Montessori speelgoed van hout zijn? Is plastic een no-go?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Moet mijn kind alleen maar Montessori speelgoed gebruiken? En moet dat altijd van hout zijn om de zintuigen goed te prikkelen?

Het is belangrijk om je kind te laten ontdekken en experimenteren, en daarvoor is het goed om verschillende materialen te gebruiken.

In dit artikel vertel ik je waarom het goed is om ander speelgoed te gebruiken en waar je op moet letten.

Moet montessori speelgoed altijd van hout zijn

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Montessori speelgoed voor thuis: een wereld van ontdekking

Montessori speelgoed is ontworpen om kinderen te helpen hun motoriek, creativiteit en zelfstandigheid te ontwikkelen. Thuis kun je een heleboel leuke en educatieve Montessori speelgoed vinden waarmee je kind actief bezig is en spelenderwijs leert. Het mooie aan Montessori speelgoed is dat het vaak gemaakt is van natuurlijke materialen zoals hout, wol, natuurrubber of zijde, wat een fijne en duurzame keuze is voor ouders die graag bewust omgaan met het milieu.

Leuke voorbeelden van Montessori speelgoed voor thuis

Er zijn talloze voorbeelden van Montessori speelgoed die je thuis kunt gebruiken om je kind op een speelse manier te laten leren. Hier zijn enkele leuke opties:

  • Puzzels met grote, houten stukken die kinderen helpen vormen te herkennen en hun fijne motoriek te ontwikkelen.
  • Een frame met verschillende soorten sluitingen, zoals knopen, ritsen en gespen, waarmee je kind kan oefenen om zichzelf aan- en uit te kleden.
  • Houten blokken in verschillende afmetingen en vormen, waarmee kinderen kunnen bouwen, hun creativiteit kunnen uiten en ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
  • Muziekinstrumenten zoals een xylofoon of trommel, die kinderen helpen geluiden te herkennen en hun gehoor te ontwikkelen.

Is hout het enige materiaal voor Montessori speelgoed?

Toen ik voor het eerst kennismaakte met Montessori speelgoed, viel me meteen op dat het merendeel van het assortiment uit houten speeltjes bestond. Hout is een natuurlijk en veilig materiaal, ideaal voor jonge kinderen die nog veel in hun mond stoppen. Bovendien draagt houten speelgoed bij aan de ontwikkeling van de motoriek en creativiteit van het kind. Denk bijvoorbeeld aan een houten kubus met verschillende vormen die het kind moet herkennen en op de juiste plek moet plaatsen.

Waar let je op bij het kiezen van Montessori speelgoed?

Bij het kiezen van Montessori speelgoed is het belangrijk om te letten op de volgende aspecten:

  • Veiligheid: Zorg ervoor dat het speelgoed veilig is voor het kind. Let op scherpe randen, kleine onderdelen en eventuele giftige stoffen.
  • Uitdaging: Kies speelgoed dat past bij de ontwikkelingsfase van het kind en biedt een uitdaging op het juiste niveau.
  • Realisme: Montessori speelgoed moet zo realistisch mogelijk zijn. Dit helpt kinderen om de echte wereld beter te begrijpen en te ontdekken.

Montessori en plastic: een goede combinatie?

De Montessori-methode staat bekend om zijn focus op natuurlijke, realistische materialen die kinderen helpen zichzelf te ontwikkelen. Hout is hierbij een grote favoriet, maar is Montessori echt tegen het gebruik van plastic? Laten we eens kijken naar de basisprincipes van Montessori en hoe plastic hierin past.

Waarom hout zo populair is in Montessori

Houten speelgoed heeft een aantal voordelen die perfect passen bij de Montessori-opvoeding. Ten eerste voelt hout natuurlijk en warm aan, wat kinderen een fijne, huiselijke sfeer geeft om in te spelen. Bovendien is hout stevig en duurzaam, waardoor het lang meegaat en tegen een stootje kan. Houten speelgoed stimuleert ook de zintuigen door de verschillende texturen en gewichten, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind.

Plastic speelgoed in de Montessori-wereld

Hoewel hout een grote rol speelt in de Montessori-methode, betekent dit niet dat plastic speelgoed per definitie verboden is. Het belangrijkste is dat het speelgoed voldoet aan de basisprincipes van Montessori, zoals het stimuleren van zelfstandigheid, het ontwikkelen van motorische vaardigheden en het bieden van realistische, zinvolle activiteiten. Als plastic speelgoed aan deze eisen voldoet, kan het prima in een Montessori-omgeving passen.

Waar je op moet letten bij plastic speelgoed

Als je overweegt om plastic speelgoed in je Montessori-assortiment op te nemen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Kwaliteit: Kies voor stevig, duurzaam plastic dat niet snel kapot gaat. Goedkoop plastic speelgoed kan snel breken en is vaak minder veilig voor kinderen.
  • Eenvoud: Montessori draait om eenvoudige, realistische materialen. Vermijd plastic speelgoed met te veel toeters en bellen, zoals felle kleuren, geluiden en lichtjes.
  • Functionaliteit: Zorg ervoor dat het plastic speelgoed een duidelijk doel heeft en bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, zoals het stimuleren van de fijne motoriek of het leren van vormen en kleuren.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk komt het erop neer dat jij als ouder of opvoeder bepaalt welk speelgoed het beste past bij de behoeften van je kind en jouw Montessori-opvoeding. Als je je prettig voelt bij het gebruik van plastic speelgoed en het voldoet aan de Montessori-principes, is er geen reden om het niet te gebruiken. Het belangrijkste is dat je kind plezier heeft en zich op zijn eigen tempo kan ontwikkelen, of dat nu met houten of plastic speelgoed is.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat hout natuurlijk een veilig materiaal is om te stoppen in de mond van een kind. Houten speelgoed stimuleert de motoriek en creativiteit van kinderen en helpt hen hun eigen wereld te ontdekken.

Als je op zoek bent naar goed montessori speelgoed, kun je het beste kiezen voor houten speelgoed van goede kwaliteit.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.