Wat is het beste bouwspeelgoed voor kinderen: Magneet tegels of Lego?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Magneet tegels zijn het populairste speelgoed van de afgelopen jaren geweest. Maar hoe verhoudt zich dat tot het populairste bouwspeelgoed aller tijden: Lego?

Bijvoorbeeld met lego kun je geweldige bouwwerken maken en oefenen met ruimtelijke oriëntatie. Maar met magneet tegels kun je ook prachtige vormen maken en ook oefenen met ruimtelijke oriëntatie. Magneet tegels zijn een stuk groter voor grote bouwwerken terwijl Lego preciezer is.

In dit artikel vertel ik je alles over de verschillen, waarom beide eigenlijk zo leuk zijn en waarom het zo goed werkt voor de ontwikkeling van je kind.

Magneet tegels vs lego

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

Waarom bouwspeelgoed zo leuk is

Waarom bouwspeelgoed zo leuk is

Bouwspeelgoed is ontzettend populair bij kinderen van alle leeftijden. Of je nu een kleine onderzoeker bent of een grote fan van mega bouwwerken, bouwspeelgoed biedt voor ieder wat wils. Hieronder volgt een opsomming van redenen waarom bouwspeelgoed zo leuk is.

Coördinatie en cognitieve ontwikkeling

Door middel van bouwspeelgoed kunnen kinderen spelenderwijs hun fijne en grove motoriek oefenen. Daarnaast kunnen ze wiskundige concepten en patronen leren en ontwikkelen. Het bouwen van bouwwerken vereist ook het leren van ruimtelijke oriëntatie en het begrijpen van verhoudingen. Dit alles draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Veelzijdig en duurzaam

Bouwspeelgoed gaat vaak lang mee en is geschikt voor vele leeftijden. Het is leuk om alleen mee te spelen, maar ook om samen met anderen te bouwen. Daarnaast zijn er vele leuke sets beschikbaar voor peuters en kinderen van alle leeftijden. Het speelgoed is verkrijgbaar in prachtig kleurrijke en doorzichtige kleuren en kan eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden door middel van magneten.

Motoriek en denken

Bouwspeelgoed is speciaal geschikt voor het oefenen van de motoriek van peuters en kinderen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om het denken van kinderen te stimuleren. Door het bouwen van bouwwerken worden kinderen gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken en hun creativiteit te uiten.

Veelzijdige sets

Er zijn een aantal leuke sets beschikbaar voor peuters en kinderen van alle leeftijden. Deze sets bevatten kleurrijke vormen die gecombineerd kunnen worden om de leukste bouwwerken te maken. Daarnaast zijn er ook sets beschikbaar die speciaal geschikt zijn voor het oefenen van de motoriek van peuters.

Magnetisch bouwspeelgoed

Magnetisch bouwspeelgoed is ontzettend veelzijdig en leuk. Het is eenvoudig te gebruiken en kinderen kunnen er de mooiste bouwwerken mee maken. Daarnaast zijn de magneten lekker stevig en gaan ze niet snel kapot. Het is een laagdrempelige manier om kinderen te laten werken aan hun motoriek en hun ruimtelijke oriëntatie.

Kortom, bouwspeelgoed is ontzettend leuk en biedt vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het is een prachtige manier om de fantasie van kinderen te stimuleren en ze spelenderwijs te laten leren.

Wat kun je allemaal met magneet tegels?

Wat kun je allemaal met magneet tegels?

Magneet tegels (de beste merken hier beoordeeld) zijn fantastisch speelgoed voor kinderen vanaf een jonge leeftijd. Ze zijn gemaakt van platte kunststof tegels met meerdere magneetjes erin verwerkt. Hierdoor kunnen kinderen verschillende vormen maken en hun fantasie en creativiteit de vrije loop laten gaan. Maar wat kun je allemaal nog meer met magneet tegels?

Versterkt ruimtelijke en motorische vaardigheden

Magneet tegels zijn niet alleen leuk, maar ook leerrijk. Ze versterken de ruimtelijke en motorische vaardigheden van een kindje op een spelenderwijze manier. Door de verschillende vormen te maken, oefenen kinderen hun fijne en grove motoriek. Daarbovenop kunnen ze patronen maken en wiskundige concepten oefenen.

Onbeperkte mogelijkheden

Met magneet tegels zijn de mogelijkheden volledig onbeperkt. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan en de meest fantastische creaties maken. Van een prachtige flamingo tot een volledig kasteel, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Vanaf welke leeftijd zijn magneet tegels geschikt?

Magneet tegels zijn geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Het is wel belangrijk om erop te letten dat jongere kinderen dingen regelmatig in hun mond stoppen en dat magneetjes gevaarlijk kunnen zijn bij inslikken. Zorg er dus altijd voor dat je toezicht houdt en de producten controleert op schade.

Leerrijk en leuk

Magneet tegels zijn niet alleen leuk, maar ook leerrijk. Onderzoekers hebben verschillende redenen gevonden waarom magneet tegels goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste redenen:

 • Versterkt ruimtelijke en motorische vaardigheden
 • Oefenen van wiskundige concepten en patronen
 • Stimuleert de cognitieve ontwikkeling
 • Verbetert de coördinatie
 • Spelenderwijs leren

Veiligheid staat voorop

Hoewel magneet tegels fantastisch speelgoed zijn, is het belangrijk om op de veiligheid te letten. Magneetjes kunnen leiden tot potentieel levensbedreigende situaties bij inslikken. Zorg er dus altijd voor dat je toezicht houdt en de producten controleert op schade. Lees ook de gevaren en gerelateerde informatie op de verpakking.

Wat kun je allemaal met lego?

Spelenderwijs oefenen van wiskundige concepten en patronen

Lego is niet alleen leuk om mee te spelen, maar het is ook een geweldige manier om spelenderwijs te oefenen met wiskundige concepten en patronen. Kinderen kunnen leren over meetkunde, tellen, sorteren en patronen maken door middel van het bouwen met Lego.

Ontwikkeling van coördinatie, cognitieve en fijne en grove motoriek

Het bouwen met Lego helpt bij de ontwikkeling van de coördinatie, cognitieve en fijne en grove motoriek van kinderen. Het bouwen met kleine stukjes Lego vereist precisie en concentratie, terwijl het bouwen van grotere constructies de grove motoriek stimuleert.

Uitgebreid kleurenpalet en prachtige kleuren

Lego heeft een uitgebreid kleurenpalet en de kleuren zijn prachtig en kleurrijk. Kinderen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en hun eigen unieke creaties maken met behulp van de vele kleuren.

Leuk voor alle leeftijden

Lego is leuk voor alle leeftijden. Er zijn sets voor kinderen vanaf 1,5 jaar oud (Duplo) tot sets voor volwassenen. Zelfs als je denkt dat je te oud bent voor Lego, zul je merken dat het nog steeds leuk is om mee te spelen.

Duurzaam en gaat lang mee

Lego is duurzaam en gaat lang mee. Het is gemaakt van hoogwaardig plastic en kan tegen een stootje. Zelfs als een set uit elkaar valt, kun je het opnieuw bouwen en er opnieuw van genieten.

Veelzijdig en uitgebreide sets

Lego heeft vele verschillende sets, van kleine sets tot méga sets. Er zijn sets gebaseerd op films, televisieseries, stripboeken en nog veel meer. Er zijn ook sets die specifiek gericht zijn op technisch bouwen of creatieve bouwprojecten.

Zijn magneet tegels goed voor de ontwikkeling?

Als je op zoek bent naar speelgoed dat goed is voor de ontwikkeling van je kind, dan zijn magneet tegels zeker het overwegen waard. Hieronder geven we een opsomming van redenen waarom magneet tegels goed zijn voor de ontwikkeling van ieder kind.

Doorheen de jaren heen

Magneet tegels zijn geschikt voor vele leeftijden. Zelfs kleine onderzoekers kunnen al beginnen met het bouwen van eenvoudige constructies. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze steeds uitgebreidere bouwwerken maken. Magneet tegels gaan bovendien lang mee en zijn duurzaam, waardoor kinderen er lange tijd plezier van kunnen hebben.

Prachtig en kleurrijk speelgoed

Magneet tegels zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog eens prachtig om naar te kijken. De mooie kleuren en doorzichtige tegels maken het bouwen extra leuk. Daarnaast zijn er zoveel verschillende magnetische tegels verkrijgbaar, dat er voor ieder kind wel iets tussen zit.

Tips en eigen ervaringen

Als groot fan van magneet tegels, kan ik zoveel leuke tips geven over het spelen met dit veelzijdige speelgoed. Hieronder geef ik enkele tips en eigen ervaringen:

 • Magneet tegels zijn ook goed te combineren met ander magnetisch speelgoed, zoals magnetische blokken of domino stenen.
 • Laat kinderen zelf hun creativiteit gebruiken bij het bouwen van hun constructies. Zo leren ze spelenderwijs hun eigen ideeën uit te werken.
 • Magneet tegels zijn niet goedkoop, maar ze zijn het zeker waard. Het speelgoed gaat lang mee en kinderen kunnen er jarenlang plezier van hebben.
 • Let wel op dat kinderen niet te ruw met de tegels omgaan. Het kan snel kapot gaan als er te hard mee wordt gespeeld.

Al met al zijn magneet tegels ontzettend veelzijdig en leuk speelgoed dat goed is voor de ontwikkeling van ieder kind.

Is Lego goed voor de ontwikkeling?

Uitdaging en nodige vaardigheden

Lego biedt een uitdaging die kinderen nodig hebben om hun vaardigheden te ontwikkelen. Het is niet alleen een kwestie van het samenvoegen van bouwblokken, maar het gaat ook om het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Kinderen moeten hun ruimtelijk inzicht gebruiken om modellen in elkaar te zetten en hun creativiteit gebruiken om hun eigen modellen te bouwen.

Geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen

Lego heeft sets die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen, van kleine kinderen tot volwassenen. Voor de kleintjes zijn er Duplo-blokken die gemakkelijk vast te pakken zijn en geen kleine onderdelen bevatten. Voor zevenjarigen zijn er sets zoals Creator en City die meer uitdaging bieden en hun vaardigheden verder ontwikkelen.

Uitdagende sets en budgetopties

Lego heeft ook sets die meer uitdaging bieden, zoals de Technic-lijn die meer geavanceerde bouwtechnieken vereist en realistische modellen biedt. Voor de budgetoptie is er de Classic-lijn die kinderen de vrijheid geeft om hun eigen creaties te bouwen met een beperkt aantal blokken.

Meer dan alleen bouwen

Lego biedt ook meer dan alleen bouwen. Er zijn spellen en apps beschikbaar om kinderen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren. Er zijn ook schoolsets beschikbaar die leraren kunnen gebruiken om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden.

Kwaliteit en veiligheid

Lego staat bekend om de kwaliteit van het speelgoed en de veiligheid voor kinderen. Elk model wordt grondig beoordeeld en getest voordat het op de markt wordt gebracht.

Hoe lang kunnen kinderen spelen met magneet tegels?

Kinderen kunnen urenlang spelen met magneet tegels. Het is fantastisch om te zien hoe een kleintje helemaal opgaat in het bouwen van een magnetische flamingo of een ander creatief ontwerp. Dit speelgoed is niet alleen leuk, maar ook leerrijk. Het bouwen met magneet tegels versterkt de ruimtelijke en motorische vaardigheden van kinderen en stimuleert hun cognitieve ontwikkeling.

Stoppen kinderen regelmatig met spelen?

Kinderen stoppen regelmatig met spelen met magneet tegels om andere dingen te doen, maar ze komen altijd terug omdat ze zoveel plezier hebben met het maken van nieuwe creaties. Het is belangrijk om te onthouden dat magneet tegels ook gevaren met zich meebrengen. De magneten in de randen van de tegels kunnen leiden tot potentieel levensbedreigende schade als ze worden ingeslikt. Zorg er daarom voor dat je als ouder altijd de producten controleert en toezicht houdt op je kleine.

Hoe lang kunnen kinderen spelen met Lego?

De meeste kinderen kunnen ook urenlang bouwen met legos. Om ervoor te zorgen dat kinderen zo lang mogelijk kunnen spelen met Lego, zijn er een aantal tips die je kunt volgen:

 • Geef kinderen altijd de juiste leeftijdscategorie aan Lego.
 • Zorg ervoor dat kinderen geen kleine onderdelen in hun mond kunnen stoppen.
 • Laat kinderen niet met Lego spelen als ze bang zijn om te bouwen of als ze niet weten hoe ze het moeten gebruiken.
 • Hou kinderen in de gaten tijdens het spelen, vooral als ze met koorden of andere materialen aan de slag gaan.
 • Zorg ervoor dat kinderen geen gevaarlijke combinatie van blokken maken, zoals een blok dat vastzit in een ander blok.
 • Controleer regelmatig of er geen blokken kapot zijn, zodat kinderen zich niet kunnen bezeren.

Vanaf welke leeftijd zijn magneet tegels geschikt?

Leeftijdscategorieën

Magneet tegels zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Voor jongere kinderen is het aanbevolen om te spelen met Duplo of andere bouwsets die beter aansluiten bij hun ontwikkelingsniveau. Vanaf 3 jaar oud kunnen kinderen al begrijpen hoe ze de magneet tegels kunnen gebruiken en kunnen ze genieten van de enorme aantrekkingskracht die het speelgoed heeft.

Uitdaging en ontwikkeling

Magneet tegels bieden kinderen een enorme uitdaging en helpen hen bij het ontwikkelen van hun creativiteit en ruimtelijk inzicht. Het is een geweldige manier om kinderen te laten leren en spelen tegelijkertijd. Magneet tegels zijn ook heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie.

Extra tips

 • Let altijd goed op de leeftijdsaanbevelingen op de doos van magneet tegels en andere bouwsets.
 • Houdt altijd toezicht op jonge kinderen tijdens het spelen met magneet tegels om te voorkomen dat ze de kleine onderdelen inslikken.
 • Magneet tegels zijn een geweldige manier om kinderen stiekem te laten leren terwijl ze lekker aan het spelen zijn.
 • Vergeet niet dat elk kind anders is en dat sommige kinderen eerder toe zijn aan magneet tegels dan anderen.
 • Kies altijd voor een merk dat bekend staat om de kwaliteit en veiligheid van hun producten.
 • Daarnaast zijn magneet tegels met afgeschuinde randen en sterke magneten aan te raden voor grotere creaties.

Vanaf welke leeftijd is Lego geschikt?

Duplo voor jongere kinderen

Voor jongere kinderen is Duplo het meest aanbevolen. Duplo is een merk van Lego dat speciaal is ontworpen voor kinderen van anderhalf tot vijf jaar oud. Duplo-blokken zijn groter dan gewone Lego-blokken en gemakkelijker te herkennen en vast te pakken voor jongere kinderen. Duplo-blokken zijn veilig en zorgen voor de juiste basis voor het bouwen van creaties. Duplo-blokken zijn gemaakt van materialen die vrij zijn van gevaarlijke weekmakers en andere materialen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen.

Gewone Lego voor oudere kinderen

Voor oudere kinderen zijn er geavanceerde sets beschikbaar die aansluiten bij hun cognitieve, sociaal-emotionele en bouwvaardigheden. Lego-blokken zijn veilig en sterk dankzij de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Lego-blokken zijn gemaakt van materialen die vrij zijn van gevaarlijke weekmakers en andere materialen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen.

Wat is leuker, magneet tegels of Lego?

Als je op zoek bent naar nieuw en uitgebreid speelgoed voor je kinderen, dan zijn magnetische tegels en Lego twee opties die je zeker moet overwegen. Beide speelgoedsoorten hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt voor zoveel verschillende leeftijden. Maar wat is nu leuker, magneet tegels of Lego? Hieronder geven we je een opsomming van redenen waarom ieder geval een groot fan is van magneet tegels of Lego.

Waarom magneet tegels leuker zijn

Als je op zoek bent naar méga veelzijdig speelgoed, dan zijn magneet tegels een goede keuze. Met deze magnetische tegels kunnen kinderen hun coördinatie, cognitieve ontwikkeling, fijne en grove motoriek spelenderwijs oefenen. Enkele andere redenen waarom magneet tegels leuker kunnen zijn dan Lego:

 • Magneet tegels zijn duurzaam en gaan een lange tijd mee.
 • Magneet tegels zijn geschikt voor vele leeftijden.
 • Magneet tegels zijn leuk en gaan niet snel kapot.
 • Magneet tegels zijn prachtig en kleurrijk.
 • Magneet tegels zijn doorzichtig en hebben mooie kleuren.
 • Magneet tegels zijn gemakkelijk op te bergen en mee te nemen.

Waarom Lego leuker is

Lego is al jaren een favoriet onder kinderen en volwassenen. Het is een speelgoedsoort waar je urenlang mee kunt spelen en waar je je eigen creativiteit in kwijt kunt. Enkele redenen waarom Lego leuker kan zijn dan magneet tegels:

 • Met Lego kun je allerlei verschillende dingen bouwen.
 • Lego is gemakkelijk uit te breiden met nieuwe sets.
 • Lego is een klassiek speelgoed dat al jaren bestaat.
 • Lego is geschikt voor vele leeftijden.
 • Lego is leuk om samen met anderen te bouwen.

Conclusie

Laten we eerlijk zijn, magneet tegels zijn niet zo mooi als lego en niet zo uitdagend, maar ze zijn een stuk veiliger en kunnen jaren meegaan, dus een goede keuze voor jonge kinderen.

Ik hoop dat je nu weet wat je moet kiezen als je zo’n magneet tegels set wilt kopen voor je kind.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.