Maak een persoonlijke koffiebeker sjabloon met behulp van je snijmachine

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

In deze tutorial ga je leren hoe je een mooie sjabloon maakt voor op een koffie- of theekopje.

Maar – dit is niet gewoon een standaard handgesneden sjabloon – je gaat je eigen sjabloon snijden met vinyl op je Silhouette of Cricut machine.

Maak een persoonlijke koffiebeker sjabloon met behulp van je snijmachine

Voor alle mensen die mokken maken met dye sublimation, is dit een geweldig alternatief op verkeerd gedrukte koffiemokken die je anders in de vuilnisbak zou gooien.

Het gebruik van een vinyl stans sjabloon om keramiek verf op een koffiemok te schilderen is een echt veelzijdige en chique methode om koffiemokken te voorzien van leuke ontwerpen.

Het eindresultaat is een mooie, vaatwasmachine- en magnetron bestendige koffiemok (in tegenstelling tot het aanbrengen van vinyl op een koffiemok waar ik geen fan van ben).

Maar – het hoeft niet alleen krijtbord verf te zijn – je kunt deze methode met elke soort verf gebruiken. Hier zie je hoe je het doet.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Zo gebruik je een vinyl sjabloon voor een koffiemok

In deze tutorial laat ik je zien hoe je een geschulpt ontwerp kunt gebruiken voor een krijtbord mok.

Klik op deze link om een snijbestand voor een geschulpt label te downloaden.

De items die je nodig hebt voor dit project zijn:

  • Een koffiemok (natuurlijk)
  • Vinyl sjabloon
  • Schilderstape (geen afplaktape)
  • Krijtbord verf voor keramiek (zoals deze)
  • Verfkwast – Wij raden schuimrubberen borstels aan
  • Een plastic boterhamzakje
  • Wat schoonmaakalcohol
  • Tissues, keukenpapier of wattenbolletjes

Enkele hints en tips voordat je begint

Ik raad je echt aan om voor dit project simpele, rechte mokken te gebruiken.

Het gebruik van een toelopende mok maakt dit project wat lastiger, en als je randen aanbrengt kan het moeilijk zijn om ze recht te krijgen, dus probeer dit op zijn minst eerst uit met een mok met rechte zijkanten als je kunt.

Tip: onze beste tip voor dit project is – houd je ontwerp zo eenvoudig en zo rechttoe rechtaan mogelijk, althans je eerste ontwerp. Met wat ervaring, kan je wat meer ingewikkelde of meer uitgelichte ontwerpen maken, maar probeer het de eerste keer niet.

Stap 1 – Snijd je sjabloon

Snijd je motief uit met je vinyl – wij raden aan om Oramask te gebruiken, of Oracal 651.

Houd het in het begin eenvoudig, met minder ingewikkelde motieven, want de foutmarge is groter bij een meer gekruld of gedetailleerd motief. Bereid je voor op succes!

Een opmerking over het ontwerp: je moet er zeker voor zorgen dat het geverfde gedeelte niet helemaal naar de top gaat waar de lippen de rand van de mok zullen raken.

Keramiek verf is over het algemeen niet giftig, maar ze raden het niet aan voor voorwerpen waar voedsel mee in aanraking komt, dus het is waarschijnlijk beter om op safe te spelen.

Stap 2 – bereid je mok voor

De tweede stap is het voorbereiden van je mok.

De mok moet helemaal schoon zijn, en je kan hem het beste afnemen met schoonmaak alcohol om er zeker van te zijn dat er geen sporen zijn van je handen of iets anders dat de hechting van de sjabloon zou kunnen verstoren.

Als je een krijtbord-ontwerp gebruikt dat grote stukken bedekt, kan het nuttig zijn om lichtjes over het gesjabloneerde gebied te gaan met zeer fijn schuurpapier.

Wij raden 400 grit aan – gewoon om de verf beter te laten hechten – en veeg dan het stof weg met een alcoholdoekje en laat het drogen. Dit is niet absoluut noodzakelijk, maar ik denk dat het geen kwaad kan.

Stap 3 – je sjabloon aanbrengen

Breng je sjabloon voorzichtig aan op het oppervlak en zorg ervoor dat hij precies ligt waar je hem wilt hebben.

Druk het goed aan en verwijder de transfer tape.

Stap 4 – de mok afplakken en beschermen

Je zal je mok willen afplakken en beschermen. Stop de niet te beschilderen delen zoveel mogelijk in een plastic boterhamzakje, gebruik schilderstape om alle andere delen af te plakken.

Dit lijkt misschien overdreven, maar als je tijdens het verven van je mok per ongeluk verf op de andere delen krijgt, is dat niet alleen heel vervelend, maar tijdens het schoonmaken van die delen zou je ook het deel dat je WEL geverfd wilt hebben kunnen beschadigen.

Stap 5 – breng de verf aan

Keramiek verf streken zullen een beetje glad worden als ze opdrogen, maar voor het grootste deel zullen alle streken blijven zitten als het eenmaal is opgedroogd.

Ik “pons” de verf liever met een kwast van schuim dan met een kwast van varkenshaar, om kwast afdrukken te voorkomen.

De laag verf moet vrij dik zijn – ik heb gemerkt dat als ik meerdere dunne lagen aanbreng, de verf omhoog trekt als ik de sjabloon verwijder.

Het voordeel van dikkere verf is ook dat de kwaststreken beter uitvloeien.

Handige tip: ik heb gemerkt dat de gewone niet-krijtbordverf wat vloeibaarder is, dus als je een normale verfkleur gebruikt, is het misschien een goed idee om de verf wat droger te laten worden voor je de sjabloon omhoog trekt (maar laat de randen niet opdrogen!).

Stap 6 – de stencil (meteen) verwijderen

Als je wacht tot de verf droog is om je sjabloon te verwijderen, zal het waarschijnlijk een deel van de verf meetrekken, dus ik raad je zeker aan om het sjabloon te verwijderen terwijl de verf nog een beetje nat is.

Maak het voorzichtig los aan één kant, en trek het er zo soepel mogelijk af.

Ik verwijder graag eerst de schilderstape en het plastic, zodat ik een schone, onbeschilderde rand van mijn sjabloon overhoud om los te trekken.

Kleine extra stukjes kunnen met behulp van een speldje worden losgetrokken – prik het speldje voorzichtig in het vinyl en gebruik het om een randje los te maken. Trek dan het randje omhoog met je vingers of een pincet.

Zorg ervoor dat je niet in het glazuur van de mok prikt met je speld!

Stap 7 – bijwerken indien nodig

Als je om welke reden dan ook touch-ups moet aanbrengen, is dit het moment om dat (heel voorzichtig) te doen.

Ik raad je zeker aan om een penseeltje met een klein puntje te gebruiken en te proberen de verf zo goed mogelijk te mengen met de omringende gebieden (vergeet niet dat eventuele markeringen zo zullen opdrogen, dus probeer het niet overduidelijk geretoucheerd te maken).

Dit is ook het moment om eventuele vlekken weg te werken die zijn achtergebleven bij het verwijderen van het plastic, zoals bij mij het geval was. Die kun je er met een vingernagel afschrapen en/of met een vochtig papieren doekje verwijderen.

Stap 8 – drogen en uitharden

Laat de mok ongestoord staan zodat de verf 24 uur kan drogen voor je hem uithardt.

Het uithardingsproces (bakken in de oven) is wat de verf permanent zal maken – vaatwasmachine- en magnetron-bestendig.

Volg de instructies van jouw verfmerk om de volledige uithardingsinstructies te kennen. Pebeo Porcelaine instructies zijn om de mok in een koude oven te plaatsen, te verwarmen tot 150 graden C en 35 minuten te bakken zodra het de 150 graden heeft bereikt.

Opmerking: als je normaal een mokken pers gebruikt en geen mokken oven hebt, kun je volgens mij gewoon je gewone oven gebruiken.

Stap 9 – achterover leunen en genieten

Klaar project Maak een persoonlijke koffiebeker sjabloon met behulp van je snijmachine

En voilà – je hebt een prachtige met krijtbord verf beschilderde mok zo uit je snijmachine! Waarom? Omdat je geweldig bent, daarom!

Doe zoals wij en neem een lekkere kop chocolademelk met veel marshmallows. Je hebt het verdiend!

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.