K3: Ontstaan en geschiedenis van de meidengroep

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

K3 is een Vlaamse meidengroep. De groep bestaat uit drie zangeressen: Karen Damen, Kristel Verbeke en Josje Huisman. 

In dit artikel vertel ik je alles over hoe K3 is ontstaan en hoe ze zich ontwikkeld hebben.

K3 logo

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

K3: De Belgische Popgroep die de Wereld Rondgaat

K3 is een Belgische popgroep die gericht is op een jong publiek, maar ook volwassenen vinden het een leuke band. De naam van de groep is afkomstig van de namen van de drie zangeressen Karen Damen, Kathleen Aerts en Kristel Verbeke. De muziek wordt geproduceerd door het productiebedrijf Studio 100.

Muziek

K3 begon in 1999 met hun eerste nummer “Wat Ik Wil”. Daarna volgden hits zoals “I Love You Baby”, “Álle Kleuren”, “Blub, Ik Ben Een Vis!”, “Tele-Romeo”, “Toveren”, “Verliefd”, “De 3 Biggetjes”, “Oya Lélé”, “Hart Verloren”, “Liefdeskapitein”, “Kuma He”, “Ya Ya Yippee” en “Dokter Dokter”. De muziek wordt geschreven door Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis.

Films en Musicals

K3 heeft ook al zes films: “K3 en het Magische Medaillon”, “K3 en het IJsprinsesje”, “K3 en de Kattenprins”, “K3 Bengeltjes”, “K3 en het Dierenhotel” en “K3 Love Cruise”. Daarnaast hebben ze ook musicals gespeeld zoals “De Drie Biggetjes”, “Doornroosje” en “Alice in Wonderland”.

De Blonde van K3 (Vertrek)

In 2015 hebben Karen, Kristel en Josje aangegeven dat ze wilden stoppen met K3 en op andere dingen richten, dus kwam er weer een nieuwe zoektocht genaamd: K3 zoekt K3. Na vele stemmen zijn Klaasje, Marthe en Hanne de nieuwe K3 geworden. In november 2015 is bij K3 Zoekt K3 op de televisie op VTM en SBS de nieuwe K3 gekozen. Na 6 jaar stopte de blondine (Klaasje) met K3. De nieuwe blonde werd Julia Boschman.

CD’s

K3 heeft veel CD’s uitgebracht, waaronder:

 • Alle Kleuren
 • Tele-Romeo
 • Oya Lélé
 • K3 5 Jaar
 • De Wereld Rond
 • Kuma He
 • Ya Ya Yippie
 • Mamasé!
 • Alice in Wonderland
 • Engeltjes
 • De 60 Grootste Hits!
 • Loko Le
 • Ushuaia
 • Love Cruise
 • Roller Disco

K3: Een Decennium van Magie en Muziek

Van Mascara tot K3

Kristel, Karen en Kathleen begonnen hun reis als Mascara, maar veranderden hun naam toen Kelly Cobbaut de groep verliet en vervangen werd door Kathleen Aerts. De naam K3 was geboren!

Heyah Mama: De Eerste Grote Hit

K3’s eerste single, Wat ik wil, had weinig succes. Maar toen ze Heyah Mama inzonden voor de preselecties van het Eurovisiesongfestival, werd het nummer een grote hit. Het bereikte de tweede plaats en bleef 25 weken in de Ultratop 50 staan.

De Wereld van K3

In 2003 begon K3 met hun eigen televisieprogramma voor kinderen, De wereld van K3. In 2004 volgde de film K3 en het Magische Medaillon, met als titelsong Superhero. Daarna volgde een show tour genaamd “De grote K3 show de Tele-romeo tour”.

Kathleen Verlaat K3

Kathleen besloot in 2009 K3 te verlaten. Karen en Kristel gingen op zoek naar een nieuw lid. Uiteindelijk werd Josje Huisman gekozen als het nieuwe lid van K3.

Hernoemd Succes

In 2010 kreeg K3 een eigen komische reeks getiteld Hallo K3! en brachten ze hun eerste single MaMaSé! uit. Op 23 november kwam een nieuw album uit, bestaande uit twee cd’s: een met oude nummers die opnieuw ingezongen zijn (nu met Huisman) en een met 12 nieuwe nummers. K3 heeft sindsdien veel successen gevierd, waaronder een show tour en een musical.

Hoe K3 de Vlaamse muziekwereld veroverde

De oprichting van K3

In 1997 besloot de Vlaamse producer Niels William om een nieuwe meidengroep op te richten, geïnspireerd door de succesvolle Spice Girls. De groep werd aanvankelijk ‘Mascara’ genoemd, maar werd al snel ‘K3’ genoemd omdat de namen van de eerste drie zangeressen allemaal met ‘K’ begonnen: Karen Damen, Kristel Verbeke en Kelly Cobbaut.

De eerste zangeressen

Karen Damen, geboren op 28 oktober 1974 uit Wilrijk, werkte vooral in de horeca in het Antwerpse. Kristel Verbeke, geboren op 10 december 1975 uit Hamme, werkte als bankbediende in Laarne en zong in het achtergrondkoortje van Niels William. Hoewel ze nog jong was, had Kristel al heel wat te verwerken gekregen: haar ouders waren gescheiden, haar zussen waren om het leven gekomen en haar vader was kort voor de oprichting van K3 overleden. Kelly Cobbaut koos voor haar studies musical en verliet de groep al begin 1998.

De opvolger van Kelly

Deborah Ostrega nam even Kelly’s plaats in, maar ook zij haakte korte tijd later af. Uiteindelijk nam Kathleen Aerts haar plaats in. Het was louter toeval dat de voornaam van deze zangeres ook met ‘K’ begon, maar men besloot toen om de naam van de groep definitief naar ‘K3’ om te dopen. En zo begon de muzikale reis van K3!

K3: De bezetting door de jaren heen

De huidige bezetting

De huidige K3-leden zijn Marthe, Hanne en Julia, die allemaal hun eigen unieke talenten hebben om de groep te versterken. Marthe is de jongste van het stel, Hanne heeft rode lokken en Julia heeft een prachtig blond kapsel. Tijdelijk vervangt Diede van den Heuvel Hanne tijdens haar zwangerschap.

De voormalige leden

Karen, Kristel en Josje waren de originele leden van K3 toen de groep in 1997 begon. In 1998 verliet Kelly Cobbaut de groep en werd vervangen door Deborah Ostrega. Voordat de groep de studio’s in dook, verliet Ostrega de groep al. Kort daarna kwam Kathleen Aerts in 1998 de groep versterken. In 2009 verliet Aerts de groep en werd opgevolgd door Josje Huisman.

In 2015 gaven Karen, Kristel en Josje het stokje door aan Klaasje Meijer, Hanne Verbruggen en Marthe De Pillecyn door middel van het programma K3 zoekt K3. Ze verlieten de groep officieel in mei 2016 na het einde van de gezamenlijke tournee.

De leden in detail

 • Marthe De Pillecyn: Geboren in 1996, komt uit Duffel, België. Ze zette haar studie kinderverzorging aan het Sint-Norbertusinstituut in Duffel stop om zich volledig te kunnen richten op K3. Ze was ook onderdeel van de Young Artist Academy en nam deel aan Belgium’s Got Talent.
 • Klaasje Meijer: Geboren in 1995, komt uit ‘s-Gravenzande, Nederland. Ze studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en vormde samen met haar moeder en zussen het Meijer Quintet.
 • Hanne Verbruggen: Geboren in 1994, komt uit Mechelen, België. Ze studeerde communicatiemanagement en was actief bij de scouting.
 • Karen Damen: Geboren in 1974, komt uit Wilrijk, Antwerpen, België. Ze studeerde humaniora (moderne talen) en werkte in de horeca in Antwerpen.
 • Kristel Verbeke: Geboren in 1975, komt uit Hamme, België. Na het secundair onderwijs volgde Verbeke een opleiding tot regent Nederlands, geschiedenis en economie. Voor K3 werkte ze in een bank in Laarne als bankbediende.
 • Kathleen Aerts: Geboren in 1978, komt uit Geel, België. Ze volgde de normaalschool in de richting talen en wiskunde en studeerde eind jaren negentig af als onderwijzeres. Ze nam deel aan de Belgische Soundmixshow.

K3 is een Belgisch-Nederlandse meidengroep die al jarenlang de harten van veel fans verovert. De groep is al jarenlang een vaste waarde in de muziekindustrie en heeft door de jaren heen veel leden gekend. Van originele leden Karen, Kristel en Josje tot de huidige leden Marthe, Hanne en Julia, K3 heeft altijd een gevarieerd team gehad. Elk lid heeft zijn eigen unieke talenten en kwaliteiten die de groep versterken. We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst voor K3 in petto heeft!

K3-varianten in het buitenland

X4 (2002-2005)

X4 was een Zuid-Afrikaanse meidengroep, opgericht door Niels William. De groep bestond uit vier meisjes met een combinatie van blond, rood en donker haar. Ze brachten liedjes uit zoals Pêrels/Diamonds, Ouma Jy Is Tops’/Grandma At The Top en Ouens Is Gek/Boys Are Nuts. De eerste single die X4 uitbracht was Heyah mama, de eerste grote hit van K3. Helaas werd de groep in stilte ontbonden in 2005.

Wir 3 (2007-2010)

Wir 3 was een Duitse meidengroep die in 2007 werd opgericht door Studio 100. De meiden leken qua uiterlijk op hun Vlaamse collega’s. Ze brachten twee albums uit, genaamd Wir 3 en Regenbogenbunt (Alle kleuren). Helaas ging de groep uiteen in 2010.

My3 (2017-2020)

My3 was een muziekband uit Polen, opgericht in oktober 2017 door het productiebureau Tako Media. Ze publiceerden originele nummers in plaats van vertaalde versies van K3. De eerste videoclip van Mammajé leek erg op de videoclips van 10.00 luchtballonnen en Alle kleuren. Helaas ging de groep uiteen in 2020.

UK3 (2008)

UK3 was een Britse versie van K3 die in 2008 werd gelanceerd. Op YouTube verscheen een eerste videoclip van Heyah mama, in dezelfde vertaling als die van X4. Helaas is er verder niets meer van de groep vernomen.

K3: Een Decennium Vol Avontuur

K3 en het Magische Medaillon

In 2004 ging de eerste K3-film, K3 en het Magische Medaillon, in première. Paul de Leeuw speelde de geest en Indra Siera deed de regie.

K3 en het IJsprinsesje

In 2006 kwam K3 en het IJsprinsesje uit. Carry Tefsen, Peter Faber en Urbanus speelden mee en Siera deed opnieuw de regie.

K3 en de Kattenprins

In 2007 kwam K3 en de Kattenprins uit. Irene Moors en Terence Schreurs speelden mee en Matthias Temmermans deed de regie.

K3 en het Wensspel

Eind 2010 kwam er een dvd uit, K3 en het Wensspel, met liedjes uit het album MaMaSé.

K3 en het Droombed

Eind 2011 kwam er een nieuwe K3-muziekspecial uit, K3 en het Droombed. Vijf liedjes uit het album Eyo! werden gezongen, waaronder de videoclip van Eyo! zelf.

K3 Bengeltjes

In 2012 kwam K3 Bengeltjes uit. Chris Van den Durpel, Michel Van Dousselaere, Camilia Blereau, Bianca Vanhaverbeke, Jill Peeters, Sam Gooris, Laurine Verbruggen, Tove Tielemans en Fleur Mertens speelden mee en Bart Van Leemputten deed de regie.

K3 Modemeiden

Begin 2013 verscheen de dvd K3 Modemeiden, met vijf videoclips van het album Engeltjes.

K3 Dierenhotel

In 2014 kwam K3 Dierenhotel uit. Philippe Geubels speelde mee en de vaste cast van Hallo K3! speelde ook mee.

K3 Love Cruise

In december 2017 kwam K3 Love Cruise uit, de eerste speelfilm met de huidige bezetting.

De Wereld van K3

K3 heeft sinds 2003 een eigen kinderprogramma, De Wereld van K3. Het programma wordt op Nederland 3 uitgezonden en bevat optredens, gasten, goochelaars, koks en fragmenten van Kabouter Plop, Piet Piraat en Bumba. In België was het programma van 2004 tot 2007 op VTM te zien.

Hallo K3!

Sinds 2010 (2011 in Nederland) is er een komische televisieserie omtrent de groep, Hallo K3! De meiden proberen in de serie een balans te vinden tussen een ster zijn en het gewone leven.

K3 Kan Het!

Sinds 2014 heeft K3 ook een eigen wensprogramma, K3 Kan Het! Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen hun wensen insturen en K3 probeert ze te vervullen.

Dit is K3

In de kerstperiode van 2015 liep de serie Dit is K3 op Studio 100 TV. Klaasje, Marthe en Hanne werden achter de schermen gevolgd tijdens hun repetities en opnamen voor videoclips.

Welkom bij K3

In december 2015 werd op Studio 100 TV ook de serie Welkom bij K3 uitgezonden. Klaasje, Hanne en Marthe vonden in een appartement alle voormalige spullen van “de oude K3”.

Wij zijn K3! De droom gaat verder

Sinds 2016 heeft de groep ook een eigen serie op VTM, Wij zijn K3! De droom gaat verder. De meisjes worden backstage gevolgd als ze optredens doen en videoclips opnemen.

K3’s Discografie: Een Overzicht van Alle Albums en Singles

Albums met Hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/75/100

K3 heeft een indrukwekkende discografie opgebouwd met een aantal geweldige albums en singles. Hieronder vind je een lijst met alle albums en singles die K3 heeft uitgebracht, inclusief de datum van verschijning, de datum van binnenkomst, de hoogste positie, het aantal weken en eventuele opmerkingen.

 • Alle Kleuren – Verzamelalbum (2009)
 • Tele-Romeo – Verzamelalbum (2011) – 2x Platina
 • De Drie Biggetjes – Verzamelalbum (2013)
 • Oya Lélé – Verzamelalbum (2015) – Platina
 • 5 Jaar – Hun Grootste Hits! – Verzamelalbum (2016) – Platina
 • De Wereld Rond – Verzamelalbum (2017)
 • Kuma He – Verzamelalbum (2018) – 5x Platina
 • Ya Ya Yippee – Verzamelalbum (2019) – Platina
 • Mamasé! – Verzamelalbum (2020) – 3x Platina
 • Alice in Wonderland – Platina (2021)
 • Engeltjes – Platina (2022)
 • 15 Jaar – De 60 Grootste Hits! – Verzamelalbum (2023)
 • Loko Le – 5x Platina (2024)
 • Ushuaia – 4x Platina (2025)
 • Love Cruise – 2x Platina (2026)

Albums met Hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50/100

K3 heeft ook een aantal geweldige albums en singles uitgebracht in Vlaanderen. Hieronder vind je een lijst met alle albums en singles die K3 heeft uitgebracht, inclusief de datum van verschijning, de datum van binnenkomst, de hoogste positie, het aantal weken en eventuele opmerkingen.

 • Wat Ik Wil – (2009)
 • Heyah Mama – Nr. 2 in de Radio 2 Top 30 (2011) – Goud
 • Yeke Yeke – Nr. 4 in de Radio 2 Top 30 (2012)
 • I Love You Baby – Nr. 11 in de Radio 2 Top 30 (2013)
 • Op Elkaar (Remix 2000) – (2014)
 • Alle Kleuren – Nr. 2 in de Radio 2 Top 30 (2015)
 • Yippee Yippee – Nr. 13 in de Radio 2 Top 30 (2016)
 • Oma’s Aan De Top – Nr. 4 in de Radio 2 Top 30 (2017)
 • Hippie Shake – Nr. 3 in de Radio 2 Top 30 (2018)
 • Tele-Romeo/Blub, Ik Ben Een Vis! – Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 (2019)
 • Mama’s En Papa’s – Nr. 13 in de Radio 2 Top 30 (2020)
 • Je Hebt Een Vriend – Nr. 11 in de Radio 2 Top 30 (2021)
 • Doornroosje – Nr. 2 in de Radio 2 Top 30 (2022) – Platina
 • De 3 Biggetjes – Nr. 4 in de Radio 2 Top 30 (2023) – Titelsong De 3 Biggetjes
 • Oya Lélé – Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 (2024) – Platina
 • Hart Verloren – Nr. 21 in de Radio 2 Top 30 (2025)
 • Zou Er Iemand Zijn Op Mars? – Nr. 8 in de Radio 2 Top 30 (2026)
 • Kuma He – Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 (2027) – Goud
 • Ya Ya Yippee – Nr. 2 in de Radio 2 Top 30 (2028) – Goud
 • Kusjesdag – Nr. 13 in de Radio 2 Top 30 (2029)
 • Je Mama Ziet Je Graag – Nr. 49 in de Radio 2 Top 30 (2030)
 • De Revolutie! – Nr. 48 in de Radio 2 Top 30 (2031)
 • Mamasé! – Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 (2032) – Platina

 • K3’s Vermaarde Filmografie

  Eerste Bezetting
  • K3 en het magische medaillon: Karen speelde de rol van de heldin, Kristel was de kwade fee en Kathleen was de goede fee.
  • K3 en het ijsprinsesje: Karen was de prinses, Kristel was de ijsfee en Kathleen was de sneeuwfee.
  • Piet Piraat en het vliegende schip: Karen was de kapitein, Kristel was de eerste stuurman en Kathleen was de tweede stuurman.
  • Rode Vleesetende plant: Karen was de heldin, Kristel was de kwade plant en Kathleen was de goede plant.
  • Blauwe Vleesetende plant: Karen was de heldin, Kristel was de kwade plant en Kathleen was de goede plant.
  • Gele Vleesetende plant: Karen was de heldin, Kristel was de kwade plant en Kathleen was de goede plant.
  • Alleen stemmen: Karen, Kristel en Kathleen waren allemaal stemacteurs.
  • K3 en de kattenprins: Karen was de prinses, Kristel was de kat en Kathleen was de koningin.


  Tweede Bezetting
  • K3 Bengeltjes: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 Dierenhotel: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 en het wensspel: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 en het droombed: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 – Modemeiden: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 in Nederland: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 – MaMaSé!: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 en de Wondermachine: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 in Ahoy/Het Sportpaleis (2005): Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 en het heksenexamen: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • K3 en het toverhart: Karen was de heldin, Kristel was de kwade fee en Josje was de goede fee.
  • Goede Fee Karamella: Karen was de goede fee.
  • Goede Fee Kristella: Kristel was de goede fee.
  • Goede Fee Kathalenia: Kathleen was de goede fee.
  • De 3 Biggetjes: Karen, Kristel en Kathleen speelden allemaal een biggetje.
  • Knirri: Karen, Kristel en Kathleen speelden allemaal een rol.
  • Samson en Gert: Karen, Kristel en Kathleen hadden gastrollen in twee afleveringen.


  Derde Bezetting
  • K3 Love Cruise: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 Loves You: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 in de ruimte: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 Vlindershow: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Dit is K3!: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • De Wereld Van K3: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Hallo K3!: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Comedyserie: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 Kan Het!: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Wensprogramma: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Alice in Wonderland: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • De Avonturen van K3: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Iedereen K3: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 dansstudio: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • K3 Roller Disco: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Welkom bij K3!: Marthe was de heldin, Klaasje was de kwade fee.
  • Het dagboekConclusie


   K3 is een meidengroep uit België, die in 1999 werd opgericht door Niels William. De naam K3 is afkomstig van de namen van de drie originele zangeressen: Karen Damen, Kathleen Aerts en Kristel Verbeke. De groep heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan, waardoor ze nu bestaat uit Marthe, Hanne en Julia Boschman.

   De muziek van K3 wordt geproduceerd door het productiebedrijf Studio 100 en geschreven door Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis. K3 heeft veel hits gehad, waaronder ‘Heyah Mama’, ‘I Love You Baby’, ‘Alle Kleuren’ en ‘Toveren’.

   K3 heeft ook zes films gemaakt, waaronder ‘K3 en het Magische Medaillon’, ‘K3 en het IJsprinsesje’ en ‘K3 Love Cruise’. Daarnaast hebben ze ook verschillende musicals gespeeld, waaronder ‘De Drie Biggetjes’, ‘Doornroosje’ en ‘Alice in Wonderland’.

   K3 heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan. Zo is Kathleen Aerts in 2009 vervangen door Josje Huisman en in 2015 hebben Karen, Kristel en Josje aangegeven dat ze wilden stoppen met K3. Er werd toen een zoektocht gehouden naar nieuwe leden, waar Klaasje, Marthe en Hanne uit kwamen. In 2020 gaf Klaasje aan te stoppen met K3 en Julia Boschman is sindsdien de nieuwe zangeres.

   K3 is een unieke meidengroep die al meer dan twintig jaar bestaat. Ze hebben veel veranderingen ondergaan, maar zijn nog steeds populair bij jong

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.