Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Bal: historie en gebruik in spellen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Balspellen zijn een van de oudste vormen van spel, en de bal zelf is een van de oudste speelgoed. De eerste balspelen waren simpel en gebaseerd op de realistische stijl van de Grieken.

Behalve deze stijl van spelen zijn er ook andere stijlen van balspelen. Zo zijn er de realistische balspellen, zoals hockey, voetbal en rugby, de semi-realistische balspellen zoals korfbal en handbal en de niet-realistische balspellen zoals basketbal en dodgeball.

Wat is een bal

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

De wondere wereld van ballen

De wereld van ballen is een mysterieus en magisch gebeuren. Of je nu een voetbal, honkbal, hockeybal of zelfs een krachtbal nodig hebt – er is een bal voor elke gelegenheid.

De bolvormige bal

De meeste ballen die we kennen, zijn bolvormig. Afhankelijk van het productieproces, de gebruikte materialen, de gebruiksomstandigheden, de oppervlakteafwerking, enz., kunnen ze zo rond mogelijk zijn. Sommige sporten hebben echter een bal met een andere vorm, zoals rugby of American football, die meer een eivorm hebben.

Hollen of massief?

Ballen kunnen hol of massief zijn. Een holle bal wordt meestal opgeblazen tot er een evenwicht tussen de interne druk en de trekkrachten in het balmateriaal optreedt. Een massieve bal, zoals die gebruikt bij biljarten, is door-en-door van een materiaal gemaakt. Er zijn ook holle ballen, zoals tennisballen, die niet worden opgepompt, maar die een relatief dikke huid hebben.

Wat voor materialen?

Voor de vervaardiging van ballen waarmee gesport en gespeeld wordt, kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt, zoals aan elkaar bevestigde stukjes leer, allerlei soorten kunststof, hout, metaal en zelfs touw. Om gewenste eigenschappen te verkrijgen wordt vaak een combinatie van verschillende materialen gebruikt.

Sporten met ballen

Er zijn veel verschillende sporten waarbij ballen worden gebruikt, waaronder:

 • Beugelen
 • Bowlen
 • Croquet
 • Goalball
 • Hacky sack
 • Honkbal
 • Horseball
 • Jeu de boules
 • Jongleren
 • Kaatsen
 • Klootschieten
 • Korfbal
 • Krachtbal
 • Lacrosse
 • Meso-Amerikaans balspel
 • Minivoetbal
 • Pelota
 • Snooker
 • Squash
 • Voetbal
 • Zaalvoetbal (futsal)
 • Zitvolleybal

En natuurlijk, ballen worden ook gebruikt bij het kinderspel.

De beste ballen-sporten voor iedereen

Of je nu een ervaren atleet bent of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om je vrije tijd door te brengen, er is een breed scala aan ballen-sporten die je kunt uitproberen. Van klassieke sporten zoals voetbal en honkbal tot meer exotische sporten zoals krachtbal en horseball, er is voor ieder wat wils. Hieronder vind je een lijst met de beste ballen-sporten voor iedereen.

Klassieke ballen-sporten

 • Voetbal: Voetbal is de meest populaire sport ter wereld en het is ook een van de oudste. Het is een teamspel waarbij twee teams van elf spelers proberen de bal in het doel van de tegenstander te schieten.
 • Honkbal: Honkbal is een andere populaire sport die al meer dan een eeuw wordt gespeeld. Het is een teamsport waarbij twee teams van negen spelers proberen de bal in het veld van de tegenstander te slaan.
 • Lacrosse: Lacrosse is een teamsport die al eeuwenlang wordt gespeeld door de Native Americans. Het is een combinatie van voetbal, hockey en basketbal waarbij twee teams van tien spelers proberen de bal in het doel van de tegenstander te schieten.

Exotische ballen-sporten

 • Krachtbal: Krachtbal is een teamsport waarbij twee teams van vier spelers proberen de bal in het veld van de tegenstander te schieten. Het is een snelle, fysieke sport die veel tactiek vereist.
 • Horseball: Horseball is een teamsport waarbij twee teams van vier spelers op paarden proberen de bal in het veld van de tegenstander te schieten. Het is een uitdagende sport die veel vaardigheid en evenwicht vereist.
 • Meso-Amerikaans balspel: Meso-Amerikaans balspel is een teamsport die al meer dan tweeduizend jaar wordt gespeeld. Het is een combinatie van voetbal, volleybal en basketbal waarbij twee teams van vier spelers proberen de bal in het veld van de tegenstander te schieten.

Kinderspellen met ballen

 • Beugelen: Beugelen is een klassiek kinderspel waarbij twee teams van twee spelers proberen de bal in het veld van de tegenstander te schieten.
 • Bowlen: Bowlen is een ander populair kinderspel waarbij twee teams van twee spelers proberen de bal in de kokers van de tegenstander te schieten.
 • Croquet: Croquet is een klassiek kinderspel waarbij twee teams van twee spelers proberen de bal in de poorten van de tegenstander te schieten.

Of je nu op zoek bent naar een competitieve sport of gewoon een leuke manier om je vrije tijd door te brengen, er is een breed scala aan ballen-sporten die je kunt uitproberen. Van klassieke sporten zoals voetbal en honkbal tot meer exotische sporten zoals krachtbal en horseball, er is voor ieder wat wils. Bovendien kun je ook een aantal klassieke kinderspellen met ballen spelen, zoals beugelen, bowlen en croquet. Wat je ook kiest, je bent verzekerd van een leuke tijd!

Cuju: Het Oudste Voetbalspel Ter Wereld

Cuju, ook wel Ts’u-chü genoemd, is het oudste voetbalspel ter wereld. Het spel is zo oud dat het al genoemd wordt in bronnen uit de Han-dynastie, tussen 206-100 v. Chr.

Het doel van het spel is simpel: schop de bal door een net zonder gebruik van je handen. Het spel begon als een conditietraining voor het leger, maar werd later populair bij de elite en nog later bij de burgers.

Hier zijn een paar dingen die je moet weten over Cuju:

 • Het spel is gebaseerd op het schoppen van een bal door een net zonder gebruik van je handen.
 • Het spel is al genoemd in bronnen uit de Han-dynastie, tussen 206-100 v. Chr.
 • Het spel begon als een conditietraining voor het leger, maar werd later populair bij de elite en nog later bij de burgers.
 • Kinderen spelen het spel ook, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Hoe Cuju Spelen?

Cuju is een simpel spel om te spelen. Allereerst moet je een bal en een net hebben. De bal kan van alles zijn, van een stuk leer tot een stuk stof. Het net kan van alles zijn, van een stuk touw tot een stuk stof.

Vervolgens moet je twee teams maken. Elk team heeft een doel en een keeper. De keeper staat bij het doel en probeert de bal tegen te houden. De andere spelers proberen de bal door het doel te schoppen.

Het team dat de meeste doelpunten maakt, wint het spel.

Cuju: Een Eeuwenoud Spel

Cuju is een eeuwenoud spel dat al meer dan 2000 jaar oud is. Het is een van de oudste sporten ter wereld en heeft een lange geschiedenis.

Het spel is populair geworden bij mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het is een leuke manier om met vrienden en familie te spelen en om je conditie te verbeteren.

Dus als je op zoek bent naar een leuk spel om te spelen, waarom probeer je dan niet eens Cuju? Het is een leuk spel dat je met iedereen kunt spelen en dat je conditie verbetert. Wat wil je nog meer?

De oude Grieken en Romeinen speelden hun eigen versie van balspellen

De oude Grieken en Romeinen hadden hun eigen versie van balspellen. Van de Grieken kennen we phaininda en episkyros, terwijl de Romeinen harpastum speelden. Als je de UEFA Europese Kampioensbeker bekijkt, zie je een afbeelding van een speler van episkyros. Deze afbeelding is afkomstig van een vaas die te bewonderen is in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.

Hoe speelden de oude Grieken en Romeinen balspellen?

De oude Grieken en Romeinen speelden balspellen die meer op volleybal, worstelen en rugby leken. Er was veel lichaamscontact en het gebruik van handen was toegestaan.

Waarom zijn deze balspellen zo beroemd?

De balspellen van de oude Grieken en Romeinen zijn beroemd omdat ze een belangrijk onderdeel vormen van de culturele geschiedenis. De afbeelding van een speler van episkyros op de UEFA Europese Kampioensbeker is een eerbetoon aan de oude Grieken en Romeinen.

Het oudste voetbal: een korte geschiedenis

De Middeleeuwen

De eerste aanwijzingen voor voetbal dateren uit de 8e eeuw. In Engeland werd er gevoetbald met een varkensblaas. Helaas werd het spel in de 13e eeuw verboden omdat het de mensen te veel afleidde.

De arbeidersklasse

Voetbal bleef populair bij de arbeidersklasse in Engeland. Er waren geen echte regels en het leidde vaak tot ruzies en gevechten. In 1830 kwam de zogenaamde highway act waarmee de politie boetes kon uitdelen als er op een grote weg werd gevoetbald.

De scholen

Vanaf het midden van de 19e eeuw ontwikkelde voetbal zich op scholen tot hoe we het vandaag de dag kennen. De eerste voetbalclub, Aston Villa, werd in 1896-97 opgericht.

Dus als je ooit hebt gedacht dat voetbal een saaie sport is, denk dan nog eens na. Voetbal heeft een lange geschiedenis van boetes, ruzies en varkensblazen!

Conclusie

Het gebruik van ballen is een eeuwenoude traditie die nog steeds voortduurt. Of je nu een fan bent van sport of van spelletjes, er is altijd wel een bal die bij je past. Als je op zoek bent naar een bal, denk dan eerst na over wat je ermee wilt doen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.