Alternatief voor GTA voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

wat is een goed alternatief voor GTA voor kinderen? We hebben een aantal games die net zo leuk zijn maar dan veel beter geschikt voor de jongere gamers.

alterntief-voor-gta-voor-kinderen

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wat is een goed alternatief voor GTA voor kinderen?

Een vraag waar menig ouder op het moment, en eigenlijk elke keer wanneer er een nieuwe GTA uitkomt, mee worstelt. Wat is nu een goed alternatief voor deze 18+ game? We hebben er hier een paar op een rijtje gezet:

  1. Need for speed most wanted 12+
  2. Lego City Undercover 7+
  3. inFamous 16+
  4. Burnout Paradise 3+
  5. Driver San Francisco 12+
  6. Bully Scholarship 16+
  7. Simpsons Hit And Run 7+
Games algemeen
Het is moeilijk om een alternatief te bieden als de kinderen er via school en vriendjes mee in aanraking komen, of in ieder geval weten wat het is. Deze games focussen op andere aspecten van de GTA-reeks zodat ze kindvriendelijker zijn, minder op de crime en minder op niet-kindvriendelijk taalgebruik. Ze zijn voor verschillende leeftijdscategorieën.
Hieronder een korte uitleg van de games en waarom ze een alternatief voor GTA voor kinderen zouden kunnen zijn.

Need for Speed Most Wanted, een alternatief voor racen (12+)

Waar GTA door zijn geweld voor boven de 18 is kun je in deze open wereld race game je volledig focussen op het race gedeelte. Het gaat dan wel nog over criminaliteit in het straatracen, vandaar de 12+ op dit spel, maar je kunt niet uitstappen en mensen neerschieten. Het gaat hier echt om racen door de stad en het onstnappen aan de politie als ergste misdaad. Mochten je kids vooral het rijden in auto’s leuk vinden is deze open wereld game een goed alternatief en een stuk minder geweldadig. Hij is beschikbaar voor PS3 en Xbox 360.

Lego City Undercover, een echte onschuldige open wereld game (7+)

Alle Lego spellen zijn leuk voor de kinderen en een goed alternatief voor geweldadige spellen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je Lego poppetjes uitelkaar spatten wanneer je ze slaat. Maar Lego City Undercover in het bijzonder kan een goede vervanging zijn van Grand Theft Auto. Dit is namelijk het eerste Lego spel waarin de speler een geweldig grote stad kunnen verkennen in een open wereld, net als in de criminele Grand Theft Auto variant. Wanneer je kinderen nog wat jonger zijn en toch zo’n soort spel willen spelen kun je ze dus prima deze onschuldige Lego game voorschotelen. Een spel vol missies en dingen om te ontdekken voor werkelijk uren en uren speelplezier. Je moet voor deze game wel een Wii U of 3DS hebben.

inFamous als alternatief voor de iets oudere kids (16+)

Wanneer je kinderen al weer iets ouder zijn en toch een soortgelijke game willen spelen, dan is inFamous wellicht een goed alternatief. Iets minder geweldadig en niet gefocused op criminaliteit maakt deze game geschikt voor 16+ en daarmee ideaal voor als je koters in de buurt komen van de geschikte leeftijd. In inFamous kun je ook vrij rondlopen door de stad, maar in plaats van criminaliteit ben jij een superheld die net zijn krachten leert ontdekken. Wel wat geweld, maar in ieder geval om goed te doen en niet voor alleen je eigen gewin. Dit spel is alleen beschikbaar voor de PS3.

Burnout Paradise, een open race game geschikt voor iedereen (3+)

Dan is er Burnout Paradise, een open wereld racespel wat echt voor iedereen geschikt is. Een 3-jarige zal wellicht nog niet kunnen racen en het spel niet begrijpen, maar er zit geen enkel geweld of criminiteit in dus het is in ieder geval in dat opzicht voor elk te spelen. In dit spel race je ook door de stad, op zoek naar nieuwe races om te winnen en uitdagingen om te behalen. Mocht je kind vooral van racen houden dan kan hij het hier in ieder geval veilig doen in een auto die niet is gestolen. Je kunt hem krijgen voor Xbox 360 en PS3.

Driver San Francisco, racen en schieten (12+)

Mocht jouw kleine toch uit willen stappen en willen schieten dan is er ook nog Driver San Francisco. Een game die iets minder uitgebreid is als GTA, maar wel het meeste van dezelfde elementen bevat van alle alternatieven die we hier hebben staan. Wel ook nog 12+ vanwege geweld maar ook hier minder focus op criminaliteit en gelukkig vind je geen seks in dit spel. Als ze wel mogen schieten en vijanden doden dan komt deze wellicht nog het dichtste bij als vervanging. De game is beschikbaar voor PS3 en Xbox 360.

Bully Scholarship, GTA op een middelbare school (16+)

Bully Scholarship is ook gemaakt door Rockstar, dezelfde makers van de Grand Theft Auto reeks. Hier speelt het zich niet af in de straten en het criminele circuit maar op een middelbare school. Vanwege het taalgebruik is het wel nog 16+ dus je kinderen moeten ook bij deze game wat ouder zijn. Maar de achtergrond van het spel is minder geweldadig met toch verschillende missies om op te lossen voor aardig wat uurtjes speelplezier. Je kunt hem krijgen voor de Wii (en daarmee ook op de Wii U spelen) en voor Xbox 360.

Simpsons Hit and Run, GTA met tekenfilm karakters (7+)

De Simpsons ken jij van vroeger en kennen je kinderen nu waarschijnlijk ook, het is nog steeds op TV en er komen nog steeds nieuwe afleveringen van uit. de Simpsons kunnen ook best geweldadig zijn, maar het is minder erg als het tekenfilmfiguren zijn dan echte personages. Ook gaat het hier niet om seks en criminaliteit waardoor de game geschikt is vanaf 7 jaar. Perfect als ze echt nog te jong zijn om over ander soort games na te gaan denken. Ook hier kun je lekker door de stad lopen en racen en elk soort wagen pakken wat op je pad komt. Hij is beschikbaar voor de PS2.

Daniel Radcliffe & Bill Paxton in docu GTA

Documentaire in de maak over GTA, te zien op de BBC…..

Een televisie drama, gebaseerd op de Rockstar Games’ populaire actie-avontuur reeks GTA wordt op dit moment gemaakt voor vertoon op de Britse BBC als onderdeel van de serie “Make it Digital”.

 

Guy Cocker, journalist in technologie en gaming onderwerpen schrijft mee aan de aflevering. Verwacht geen actie serie over de verhalen die zich afspelen in de GTA games, maar ga lekker zitten voor een documentaire over het maken en de populariteit van de game franchise.

Meeste computer successen, soft- of hardware, komen uit de koker van een groot bedrijf gevestigd in Silicon Valley. GTA was echter opgestart door een groep vrienden die elkaar al sinds school kenden en een project waren gestart. Ondertussen kwam in de herfst van 2013 de laatste GTA uit (GTA 5) die 1 biljoen dollar opbracht in de eerste 3 dagen van verkoop. Het is dus immens snel gegroeid tot de snelst verkopende game franchise in de geschiedenis. Iedereen wacht tot er een nieuwe game van GTA uitkomt.

 

Naast de ontwikkeling van de game tot wat het nu geworden is zal er in het totaal 90 minuten durende programma ook aandacht worden besteed aan de morele issues die er waren met de games. Er is nog geen datum bekend wanneer de Make it Digital reeks waarin deze aflevering ook zal worden vertoont wordt uitgezonden, maar er is ondertussen al heel veel aandacht voor gewekt op twitter.

De titel van de aflevering wordt waarschijnlijk Game Changer. De controversie rondom de franchise zal worden nagespeeld en gebruikt britse actuer Daniel Radcliffe om Rockstar co-founder Sam Houser te vertolken. De tegenhanger van Radcliffe in dit debat over de schadelijkheid van dit soort games wordt gespeeld door Bill Paxton als anti-videogames advocaat Jack Thompson.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.