Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Wipwappen: De voordelen voor de ontwikkeling van kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wat is een wipwap?

Wipwap is een speelsymbool waar kinderen op kunnen wippen. Het is een plezierig speeltoestel dat kinderen uitdagen hun energie kwijt te raken, hun evenwicht te oefenen en hun lichaam te beheersen.

In dit artikel vertel ik je alles over wat een wipwap is, hoe het werkt en wat kinderen ermee leren.

Wat is een wipwap

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

De wondere wereld van wipkippen en veertoestellen

De wipkip is een opvallende verschijning op menig speelplein. Dit kleurrijke speeltoestel, liefkozend ‘wipkip’ genoemd in de volksmond, brengt een hoop plezier en beweging voor kinderen. Ze kunnen zichzelf in beweging brengen door op en neer te wippen, en vervolgens leren ze spelenderwijs controle te houden over hun evenwichtsgevoel.

Veertoestellen: meer dan alleen wipkippen

Naast de bekende wipkip zijn er nog tal van andere veertoestellen die kinderen uitdagen om hun energie kwijt te raken en hun evenwicht te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Duikelrekken: waar kinderen zich aan vasthouden en rond kunnen draaien
 • Schommels: waarbij ze zichzelf in beweging moeten brengen en hun evenwicht moeten bewaren
 • Ruimtenetten: waar ze op kunnen klimmen en balanceren
 • Draaitoestellen: waar ze op kunnen zitten en rondjes draaien, terwijl ze hun evenwicht moeten bewaren

Wipwap en veertoestellen: goed voor de ontwikkeling

Veertoestellen zoals de wipkip en wipwap (beste voor in de tuin hier beoordeeld) zorgen niet alleen voor plezier, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van kinderen. Door het gebruik van deze toestellen leren kinderen spelenderwijs:

 • Balanceren: het vinden en houden van hun evenwicht
 • Controle over hun bewegingen: het beheersen van hun lichaam en het inschatten van hun kracht
 • Samenwerken: op de wipwap moeten kinderen samenwerken om in beweging te blijven
 • Zelfvertrouwen: het overwinnen van uitdagingen en het durven proberen van nieuwe dingen

Veiligheid en plezier gaan hand in hand

Bij het gebruik van wipkippen, wipwaps en andere veertoestellen is het belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen. Zorg daarom altijd voor een goede ondergrond, zoals rubberen tegels of een zachte grasmat. Houd ook toezicht op de kinderen, zodat ze niet alleen plezier hebben, maar ook veilig kunnen genieten van hun speeltijd op deze uitdagende toestellen.

Verschillende soorten wipwaps voor eindeloos speelplezier

Wipwaps zijn er in allerlei soorten en maten, zodat elk kind een passend en plezierig toestel kan vinden om op te wippen. Het assortiment is heel gevarieerd en biedt voor ieder wat wils. Zo zijn er de bekende, klassieke wipwaps met een recht plankje, maar ook modernere en speelsere uitvoeringen die afwijken van de traditionele vorm.

Stawip: een unieke wipwapervaring

Een bijzondere variant van de wipwap is de stawip. Bij deze uitvoering staan de kinderen op een platform en moeten ze samen inspanning leveren om de wip in beweging te krijgen. Dit geeft een ander gevoel dan het klassieke wipwappen en zorgt voor een unieke ervaring.

Meerdere kinderen tegelijk: wipwaps voor groepen

Er zijn ook wipwaps geschikt voor meerdere kinderen tegelijk. Deze toestellen hebben vaak meerdere zitjes of platformen, zodat kinderen samen kunnen wipwappen en plezier maken. Dit maakt het wipwappen nog gezelliger en zorgt voor een sociale speelervaring.

Rolstoelvriendelijke wipwaps: plezier voor iedereen

Voor kinderen in een rolstoel zijn er speciale rolstoelvriendelijke wipwaps. Deze toestellen zijn zo ontworpen dat ze geschikt zijn voor verschillende doelgroepen en bieden ook kinderen met een beperking de kans om het plezier van wipwappen te ervaren.

Veiligheid en comfort: wipwaps met een zachte landing

Sommige wipwaps zijn uitgerust met een zachte ondergrond of vering, zodat kinderen een comfortabele en veilige speelervaring hebben. Dit kan bijvoorbeeld een rubberen mat zijn of een veerconstructie die de beweging van het wippen opvangt.

Al met al zijn er dus tal van wipwap varianten die kinderen een leuke en leerzame speelervaring bieden. Van klassieke wipwaps tot moderne uitvoeringen en toestellen voor meerdere kinderen of rolstoelgebruikers – er is voor ieder kind een geschikte wipwap te vinden.

Samen in balans op de wipwap

Wipwappen is niet alleen een leuke bezigheid, maar het leert kinderen ook belangrijke vaardigheden. Zo leren ze samenwerken met hun speelmaatje, want zonder elkaar is wipwappen onmogelijk. Jullie moeten samen het ritme vinden en op elkaar inspelen om de beweging gaande te houden. Dit helpt bij het ontwikkelen van een goed ritmegevoel en het ervaren van de invloed van zwaartekracht en balans.

De kracht van samen spelen

Naast het leren van samenwerken, draagt wipwappen ook bij aan de sociale ontwikkeling van kinderen. Ze komen in contact met anderen en leren hoe ze op een leuke manier met elkaar kunnen omgaan. Het wipwap-speeltoestel nodigt uit tot het maken van nieuwe contacten en het aangaan van mooie samenwerkingen.

Gevarieerd assortiment en unieke uitvoeringen

Er zijn tal van wipwap-varianten beschikbaar, waardoor er voor elke ruimte en voorkeur een geschikt toestel te vinden is. Zo zijn er wipwappen waarbij meerdere personen tegelijk kunnen wippen, wat zorgt voor nog meer plezier en samenwerking. Ook zijn er wipwappen die afwijken van de traditionele uitvoering, zoals de stawip of de wip met een sprinkhaan of astronaut als thema. Dit maakt het wipwappen nog avontuurlijker en prikkelt de fantasie van kinderen.

De perfecte balans vinden

Bij het wipwappen is het belangrijk dat de kinderen hun gewicht goed verdelen om in balans te blijven. Wanneer het ene kind zwaarder is dan het andere, moeten ze samen een manier vinden om toch recht te blijven en het tempo aan te passen. Dit leert kinderen hoe ze hun kracht en balans kunnen gebruiken om samen een doel te bereiken.

Wipwappen: een avontuur vol geluk

Wipwappen is een unieke en leuke manier voor kinderen om samen te spelen, te leren en te ontdekken. Ze ervaren de invloed van zwaartekracht en balans, ontwikkelen hun ritmegevoel en leren samenwerken met anderen. Bovendien is er een breed assortiment aan wipwap-varianten, waardoor er voor iedereen een passend toestel te vinden is. Dus laat je kinderen vandaag nog genieten van het wipwappen en geef ze de kans om samen te groeien en te ontdekken!

Wanneer kunnen kinderen beginnen met wipwappen?

Wipwaps zijn er in verschillende soorten en maten, en het is belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd jouw kind veilig kan wipwappen. Over het algemeen is wipwapspeelgoed geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Waarom? Omdat kinderen rond deze leeftijd:

 • Beter hun evenwicht kunnen bewaren
 • Meer controle hebben over hun bewegingen
 • Begrijpen hoe ze samen moeten spelen

Veiligheid en toezicht

Hoewel wipwaps gecertificeerd en ontworpen zijn voor veilig gebruik, is het belangrijk om altijd toezicht te houden op je kind tijdens het spelen. Zorg ervoor dat:

 • Het speeltoestel stevig staat en goed is onderhouden
 • Je kind samen speelt met een ander kind van ongeveer dezelfde leeftijd en gewicht
 • Je kind niet te snel of te wild wipwapt, zodat er geen ongelukken gebeuren

Samenspelen en sociale ontwikkeling

Wipwappen is niet alleen leuk, maar het helpt ook bij de sociale ontwikkeling van je kind. Door samen te spelen, leren kinderen:

 • Op hun beurt te wachten
 • Rekening te houden met de ander
 • Samen te werken als een team
 • Om te gaan met eventuele ruzies of boosheid

Als je merkt dat je kind moeite heeft met samenspelen, bijvoorbeeld als er telkens ruzie ontstaat of als je zoon of dochter boos wordt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Wees bewust van de situatie en stel vragen om te achterhalen wat er precies gebeurt. Laat je kind nadenken over waarom het mis gaat en wat ze anders kunnen doen.

De leerzame kant van wipwappen

Wipwappen is niet alleen een leuke manier om te spelen, maar het leert kinderen ook belangrijke vaardigheden. Zo moeten ze samenwerken om het speeltoestel in beweging te krijgen. Ze leren om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld door aan te geven wanneer ze harder of zachter willen gaan. Dit bevordert hun sociale ontwikkeling en helpt hen om te gaan met verschillende persoonlijkheden.

Motorische vaardigheden en balans

Wipwappen helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden. Ze leren hoe ze zich moeten afzetten om het toestel in beweging te krijgen en hoe ze hun evenwicht moeten bewaren terwijl ze op en neer gaan. Dit is een goede oefening voor hun spieren en coördinatie.

 • Alhoewel er moderne uitvoeringen van wiptoestellen zijn, blijft de klassieke wipwap een favoriet onder kinderen.
 • Wipwappen is geschikt voor meerdere leeftijden, waardoor broertjes, zusjes en vriendjes samen kunnen spelen.
 • De meeste wipwaps zijn gemaakt van duurzaam metaal en kleurrijk materiaal, wat het speeltoestel een aantrekkelijke uitstraling geeft.

Probleemoplossend denken

Soms kan het gebeuren dat de wipwap niet helemaal in balans is, bijvoorbeeld als er een groot verschil in gewicht is tussen de kinderen aan beide kanten. Dit vraagt om een creatieve oplossing, zoals het verplaatsen van de voet of het vinden van een manier om het gewicht beter te verdelen. Hierdoor leren kinderen probleemoplossend denken en flexibel te zijn in hun benadering.

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Wipwappen kan soms best een uitdaging zijn, zeker voor jongere kinderen die nog niet zo goed weten hoe ze het toestel in beweging moeten krijgen. Door te oefenen en te experimenteren, leren ze dat ze het uiteindelijk wel onder de knie kunnen krijgen. Dit geeft hen zelfvertrouwen en leert hen door te zetten, zelfs als iets niet meteen lukt.

Kortom, wipwappen is niet alleen een leuke activiteit voor kinderen, maar het biedt ook tal van leerzame voordelen. Het helpt hen bij hun algehele ontwikkeling en groei op verschillende vlakken, zoals samenwerking, communicatie, motorische vaardigheden, probleemoplossend denken en zelfvertrouwen. Dus laat je kinderen lekker wipwappen en geniet van de vele voordelen die dit speeltoestel te bieden heeft!

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende soorten wipwaps om kinderen te laten spelen en hun energie kwijt te raken. Het leert ze ook hun evenwicht te bewaren en hun lichaam te controleren. Het is dus een perfect speeltoestel voor kinderen.

Als je kinderen eenmaal op een wipwap hebt gezet, zul je zien dat ze zichzelf ontdekken en hun grenzen verleggen. Daarom is het zo’n goed speeltoestel voor kinderen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.