Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

WiFi: Wat is het en hoe maak je het geschikt voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Wi-fi staat voor Wireless Fidelity en is een netwerktechnologie die draadloos communicatie mogelijk maakt.

Wi-fi is een universele communicatietechnologie die in steeds meer huishoudelijke apparaten wordt geïntroduceerd. Het is een gemakkelijke en snelle manier om met elkaar te communiceren, maar hoe maak je het geschikt voor kinderen?

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van Wi-fi en geef ik handige tips om je kinderen veilig online te laten internetten met Wi-fi.

Wat is wifi

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is wifi?

Het draadloze internet

Met wifi kun je draadloos op internet surfen, e-mailen, gamen, skypen en bellen op je desktop, laptop, smartphone en tablet. Ook het Internet of Things maakt gebruik van wifi. Denk aan slimme apparaten zoals babyfoons, televisies, digitale camera’s en bewakingscamera’s.
Wifi is een draadloze internetverbinding. Hierbij hoef je geen kabels direct in een apparaat te stoppen om verbinding te maken met het internetnetwerk. Veel mensen gebruiken ook de term WLAN wat staat voor ‘wireless local area network’. Een wifi netwerk is geschikt voor allerlei apparaten van computers en laptops tot mobiele telefoons en tablets.

Hoe werkt wifi?

Een Wifi signaal wordt uitgezonden door een wifi router. De router zet de vaste internetverbinding, de bekabelde internetverbinding, om in een draadloze internet verbinding. Deze router bevind zich tegenwoordig vaak in de modem ingebouwd maar kan je ook los aanschaffen. De router stuurt dus een draadloos signaal uit naar apparaten die zich in de buurt bevinden. Mensen kunnen wifi in schakelen op hun mobiele telefoon of laptop zien welke draadloze verbindingen zich in de buurt bevinden.
Sommige van deze verbindingen zijn beveiligd, wat inhoudt dat je hier een wachtwoord voor nodig hebt, andere verbindingen zijn niet beveiligd en kan je jezelf dus zo op aansluiten. Indien het wifi netwerk beveiligd is heb je dus een wachtwoord nodig, tegenwoordig geven restaurants en hotels het wachtwoord aan klanten als extra service. Ook veel bedrijven bieden hun werknemers tegenwoordig de mogelijkheid om altijd online te zijn door binnen het bedrijf een wifi verbinding te verzorgen.

Waarom wifi?

Dankzij wifi kunnen we apparaten met elkaar verbinden via een draadloos netwerk. Wifi maakt gebruik van radiogolven om gegevens met hoge snelheid te versturen en ontvangen. De officiële naam van wifi was IEEE 802.11b Direct Sequence, maar dat klinkt niet zo lekker. Daarom is in de jaren negentig de gangbare naam wifi bedacht. Het verhaal gaat dat het een afkorting is van wireless fidelity. Dat zou dan weer afgeleid zijn van High Fidelity, oftewel Hi-Fi, een term uit de geluidswereld.

Hoe verbeteren we wifi?

Soms gebeurt het echter dat de wifi hapert, of dat je slecht bereik hebt of de wifi traag is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zelf je wifi te verbeteren. Hier zijn een paar tips:

 • Zorg dat je router op de juiste plek staat. Een centrale plek in huis is het beste.
 • Zorg dat je router geen obstakels heeft, zoals muren of meubels.
 • Gebruik een externe antenne om het bereik te vergroten.
 • Gebruik een wifi repeater om het bereik te vergroten.
 • Zorg dat je router up-to-date is.

Met deze tips kun je je wifi verbeteren en ervoor zorgen dat je altijd een goede verbinding hebt.

Wat heb je nodig om je wifi-game op te schroeven?

Als je een echte wifi-pro wil worden, heb je de volgende dingen nodig:

1. Een goed aangesloten modem

Je modem is het hart van je wifi-netwerk. Zorg ervoor dat deze goed is aangesloten en dat alle kabels stevig zijn aangesloten.

2. Een apparaat geschikt voor draadloos internet

Om draadloos internet te gebruiken, moet je apparaat geschikt zijn voor wifi. Kijk of je laptop, tablet of smartphone een wifi-symbool heeft. Als dat niet het geval is, kun je een losse wifi-netwerkkaart kopen. Als je al draadloos internet gebruikt, kun je ook een HotSpot gebruiken.

Waarom zou je wifi gebruiken?

Surfen op het internet

Met wifi kun je prima surfen op het web, e-mail lezen en online spellen spelen. Voor de meer veeleisende gamers is wifi meestal niet geschikt, omdat de reactiesnelheid te laag is.

Kijken naar video

Je kunt ook video’s bekijken via wifi, zoals live tv, NPO Start, RTL gemist, Netflix en andere streamingdiensten. Hiervoor heb je een goede router nodig.

Verbinden met andere apparaten

Je kunt ook steeds meer andere apparaten verbinden met wifi. Denk aan bewakingscamera’s, slimme speakers, stofzuigers, decoders, televisies, digitale camera’s en babyfoons.

Wat is Wi-Fi?

Het verzinsel genaamd Wi-Fi

Wi-Fi is een verzinsel dat is bedacht door een marketingbureau in 1999. Het is een afkorting van Wireless Fidelity, een term die verwijst naar de bekende term Hi-Fi uit de audiowereld. De eigenlijke naam is IEEE 802.11b Direct Sequence, maar dat is niet erg praktisch.

Hoe werkt Wi-Fi?

Wi-Fi is een techniek waarmee data draadloos op de 2.4 GHz- en/of 5,0 GHz-band wordt verzonden. Het signaal is digitaal en gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dit is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Er bestaan verschillende varianten van deze standaard.

Wi-Fi als synoniem voor draadloos thuisnetwerk

De term Wi-Fi wordt steeds vaker gebruikt als synoniem voor een draadloos thuisnetwerk. Of je nu een laptop, tablet, smartphone of een ander apparaat gebruikt, met Wi-Fi kun je draadloos verbinding maken met het internet.

Versterk je wifi met een versterker!

Het is een veel voorkomend probleem: je hebt een kamer met maar één streepje wifi, of je hebt een terrasje waar je geen bereik hebt. Gelukkig is er een oplossing: versterkers!

Met versterkers kun je je wifi verbeteren, zodat je overal in huis een goede verbinding hebt. Er zijn twee soorten versterkers: de eerste heeft een snoertje en heet een accesspoint, de tweede past in een stopcontact en heet een repeater. Als je voor de eerste optie kiest, blijft de snelheid hetzelfde als dicht bij het modem. Als je voor de tweede optie kiest, gaat er helaas veel snelheid verloren. Maar als je een duurdere variant met Mesh technologie koopt, blijft de snelheid hetzelfde, ook als je met meerdere apparaten tegelijkertijd aan de slag gaat.

De verschillende opties

KPN, T-Mobile en Ziggo verkopen/verhuren wifipunten, dus als je bij een van deze bedrijven overstapt, kun je meteen een versterker bestellen. Hieronder hebben we de verschillende opties voor je op een rij gezet:

 • Wifi Plus: geen extra kabel nodig, uit te breiden met maximaal 3 punten.
 • Superwifi: geen extra kabel nodig, blijft de snelheid hetzelfde.
 • Smart Wifibooster: geen extra kabel nodig, blijft de snelheid hetzelfde.

De prijs

De prijs per maand is afhankelijk van de provider, maar de aanschafprijs is ongeveer hetzelfde. Op 22 juli 2021 (acties zijn buiten beschouwing gelaten) zag het er zo uit:

 • Wifi Plus: €50
 • Superwifi: €60
 • Smart Wifibooster: €70

Dus als je last hebt van een slechte wifi-verbinding, is het een goed idee om een versterker aan te schaffen. Je kunt kiezen uit verschillende opties, en je bent verzekerd van een goede verbinding, waar je ook bent in huis.

Geen kabels meer nodig: Wifi voor onderweg

Hotspots: waar je ze kunt vinden

Het is een feestje voor iedereen die graag draadloos internetten met hun smartphone, tablet of laptop: Hotspots! Deze locaties bieden openbare wifi-verbindingen, waar je gebruik van kunt maken. KPN en Ziggo bieden bijvoorbeeld gratis of betaalde toegang aan. Je kunt bijvoorbeeld op drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, gebruik maken van deze hotspots.

Betalen per keer of een abonnement?

Je hebt de keuze: betalen per keer of een abonnement nemen. Als je voor het eerste kiest, dan kun je de hotspots gebruiken zolang je betaalt. Wil je liever een abonnement? Dan kun je langer gebruik maken van de wifi-verbindingen.

Waar vind je de hotspots?

Gelukkig hoef je niet op zoek te gaan naar de hotspots. Er zijn verschillende websites waar je ze kunt vinden. KPN bijvoorbeeld heeft een overzichtskaart van HotSpots. Ook kun je een Wi-Fi Hotspot Finder op naslaan.

Klaar om te surfen!

Klaar om te surfen? Pak je smartphone, tablet of laptop en zoek de hotspots in je omgeving. Je kunt er gebruik van maken zolang je betaalt of een abonnement hebt. Geniet van draadloos internetten!

Hotspots: een overzicht van Nederland

KPN Hotspots

KPN heeft meer dan 4500 publieke locaties waar je gratis gebruik kunt maken van Premium HotSpots, zelfs als je geen klant bent. Je vindt deze hotspots in supermarkten, bouwmarkten en vakantieparken. Op sommige locaties moet je betalen voor gebruik.

Ziggo WifiSpots

Ziggo heeft het grootste openbare wifi-netwerk van Nederland, met meer dan 2 miljoen wifipunten. De wifi-modems van Ziggo-klanten worden gebruikt om hotspots te maken. Elke modem zendt twee netwerken uit, waarvan er één kan worden gebruikt als wifi hotspot. Er is extra bandbreedte beschikbaar van 10/2 Mbps voor de WifiSpots.

KPN Fon Hotspots

KPN heeft samen met het Spaanse Fon een wifi-netwerk met meer dan 17 miljoen hotspots in binnen- en buitenland. Klanten met een internet- of internet en TV abonnement kunnen gratis gebruik maken van de KPN WiFi HotSpots. Helaas is de samenwerking met Fon per 1 juli 2020 stopgezet, maar gelukkig kun je binnen de EU je Nederlandse mobiele product net zo gebruiken als thuis.

De voors en tegens van wifi

De voordelen

Als je wifi gebruikt, kun je voor een lagere prijs hogere snelheden krijgen dan met 4G. Dit betekent dat je met een laptop op schoot in de tuin kunt surfen, of onderweg in het hotel je e-mail kunt checken of op je bedrijfsnetwerk kunt inloggen.

De nadelen

Helaas heeft wifi ook zijn beperkingen. De maximale afstand is ongeveer 100 meter, waarbij de snelheid afneemt naarmate je verder van de accesspoint verwijderd bent. Ook is wifi internetten altijd trager dan bij een niet-draadloos netwerk.

Hoe kun je veilig internetten op openbare wifi-netwerken?

Het gebruik van openbare wifi-netwerken zoals die van een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit een veilige optie, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts.

Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je de risico’s kunt beperken. Hier zijn enkele tips om veilig te internetten op openbare wifi-netwerken:

Gebruik een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) is een manier om je verbinding te beveiligen. Als je een VPN gebruikt, wordt al je internetverkeer versleuteld en wordt je IP-adres verborgen. Dit betekent dat als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, je gegevens veilig zijn.

Gebruik je databundel

In plaats van openbare wifi kun je ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dit kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

Gebruik een recent bijgewerkt apparaat

Loading...

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je apparaat altijd up-to-date is. Zorg er ook voor dat je een goede virusscanner hebt geïnstalleerd.

Doe geen financiële transacties

Als je op een openbaar wifi-netwerk bent, doe dan geen bank- of belastingzaken. Het is beter om deze transacties uit te voeren als je verbonden bent met een beveiligd netwerk.

Door deze tips te volgen, kun je veilig internetten op openbare wifi-netwerken. Als je meer wilt weten over hoe je je online veiligheid kunt verbeteren, bezoek dan Veilig internetten.nl.

Wifi-tracking: Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Heb je een smartphone of tablet bij je? Als je wifi aan hebt staan, kunnen winkels, restaurants of gemeenten de locatiegegevens van je mobiele apparaat opslaan en verwerken. Dit heet wifi-tracking.

Wat is wifi-tracking?

Wifi-tracking is een manier waarop bedrijven of organisaties je locatiegegevens kunnen verzamelen. Ze kunnen je locatiegegevens opslaan en verwerken als je wifi aan hebt staan.

Hoe kun je wifi-tracking voorkomen?

Als je wifi-tracking wilt voorkomen, zet dan je wifi uit. Dan kan je apparaat niet automatisch verbinding maken met een open wifi-netwerk als er een beschikbaar is.

Waarom is wifi-tracking belangrijk?

Wifi-tracking is belangrijk omdat het bedrijven en organisaties in staat stelt om informatie te verzamelen over waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. Dit kan worden gebruikt om je gedrag te analyseren en gerichte advertenties te tonen.

Conclusie

WiFi is een handige manier om toegang te krijgen tot het internet zonder dat je een kabel hoeft aan te sluiten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebruik van WiFi door kinderen veilig is. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het gebruik van DNS-servers, routerinstellingen en beperkingen op het apparaat zelf.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.