Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Wat is een regenboogbaby? Zo iets moois na een moeilijk verlies

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Het is belangrijk om te weten waarom regenboogbaby’s, geboren na een miskraam, doodgeboorte of neonatale dood, iets moois zijn na een enge en donkere ervaring.

De term regenboogbaby is misschien niet bekend bij mensen die geen verlies hebben ervaren.

Maar voor degenen onder ons die dat wel hebben gekend, heeft het een zeer diepe en zelfs levensveranderende betekenis.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is een regenboogbaby?

Een regenboogbaby is een baby geboren na een miskraam, doodgeboren of neonatale dood. Het wordt een regenboogbaby genoemd omdat het is als een regenboog na een storm: iets moois na iets engs en donkers.

Het is een buitengewoon emotionele en verwoestende ervaring om een ​​zwangerschap (of baby) te verliezen. Een leven creëren of een baby in de wereld brengen na zo’n verlies is zo geweldig als een heus wonder voor deze ouders.

Wij hebben samen nu een regenboogbaby en ik heb inderdaad het gevoel dat ik rondloop met een wonder naast me.

De eerste keer weer samen zwanger zijn na een miskraam vond ik heel erg spannend en ik kon eigenlijk pas blij zijn na de echo waarbij we konden zien dat alles goed zat.

Rainbow baby’s kunnen een engelbaby eren

Niet dat ik toen wist wat een regenboogbaby was, maar het is de perfecte term.

Bij ons was de zwangerschap al tweemaal vrij vroeg afgebroken voordat het de derde keer goed lukte, maar er zijn ook mensen die al een kind op de wereld hebben gezet en het dan na enkele weken of maanden alsnog verliezen, een engelbaby.

Het gevoel om ervoor te zorgen dat je baby niet wordt vergeten, ondanks dat jullie als ouders wellicht de enige mensen zijn die hem hebben gezien, op ziekenhuispersoneel na dan.

Je kunt het niet helpen je continu af te blijven vragen, hoe het leven zou zijn geweest als je je kindje wel gezond en wel mee had kunnen nemen, maar een regenboogbaby helpt om het allemaal weer in perspectief te zien als ouders.

Wanneer dingen moeilijk worden: voedingsproblemen, slaapproblemen, milde ziekten, dan is het belangrijk om een stap terug te doen en te onthouden dat dingen zo veel erger kunnen zijn.

Soms zijn dingen natuurlijk ook wel even extra spannend als er wel echt weer ziekte in het spel is, maar kleine dingetjes lijken veel gemakkelijker van je af te glijden.

Ouderschap van een regenboogbaby kan anders aanvoelen

Het opvoeden van een regenboogbaby kan in veel opzichten anders zijn. Je zult misschien een beetje anders van hem houden omdat je al zoveel verdriet en pijn hebt meegemaakt voordat je hem kreeg.

Het is nog meer een geschenk dan normaal al het geval is met een lief, mooi en gezond kindje. Hij is echt het licht aan het eind van de tunnel, de pot met goud onder de regenboog en de regenboog na de storm.

Ik heb ook wel gezien dat ouders hun regenboogkindje toch wel teveel gingen verwennen en bemoederen, vanwege dit extra gevoel van blijdschap. En hoewel heel veel liefde een mooi ding is, is dit toch ook wel iets om voor uit te kijken.

Lees ook: veilige slaapzakjes voor je slapende baby

Weer zwanger na een miskraam

Maar de geboorte en het pasgeboren stadium van een regenboogbaby zal anders zijn voor ouders die al een verlies hebben geleden. Ze kunnen een golf van sterke en gecompliceerde emoties verwachten.

Ouders kunnen slingeren tussen dit geweldige ontzag voor hun nieuwe baby en sterke angst dat er iets kan gebeuren en dat ze deze nieuwe baby ook kunnen verliezen.

Vooral rond dezelfde tijd als waar het eerder mis ging, iets dat wij ook zeker zo hebben ervaren.

Als hij of zij er dan eenmaal is kun je er hopelijk weer van genieten.

Het verwelkomen van een Rainbow Baby kan emotioneel zijn voor ouders.

Schuld is een veel voorkomend gevoel voor ouders die een regenboogbaby verwelkomen.

Ouders kunnen het gevoel hebben dat opgewonden zijn over de nieuwe zwangerschap of van deze nieuwe baby houden wanneer hij of zij arriveert, op de een of andere manier een verraad is van de baby die ze hebben verloren.

Deze ouders hebben veel emotionele steun nodig tijdens zwangerschap en geboorte.

Voor mij is steun gedeeltelijk gekomen in de vorm van wetende dat ik niet alleen ben.

De term “regenboogbaby” wordt steeds gangbaarder en dit heeft bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn rond verlies en genezing.

Deze baby’s zijn een mooi voorbeeld van hoe vrouwenlichamen en -geesten kunnen genezen na een zwangerschap of neonataal verlies.

Genezing betekent niet vergeten.

Wees niet bang om het kind dat je verloren hebt als onderdeel van je leven te houden, op welke manier dan ook speciaal en belangrijk voor je is.

Regenboogbaby geboortekaartje

Daarom willen zoveel ouders er ook speciale aandacht aan schenken met een geboortekaartje:

Regenboogbaby geboortekaartje

Lees ook: wist je dat de baby hik heel normaal is?

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.