Wanneer kan een kind knippen? Mijlpalen bij 3 en 4 jaar

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Ieder kind ontwikkelt zich anders en op een verschillend tempo.

Wanneer we het hebben over knippen, speelt de motorische ontwikkeling een grote rol in het al dan niet kunnen hanteren van een schaar.

Maar, de omgeving waarin een kind opgroeit heeft daar ook een grote invloed op.

Vanaf wanneer kan een kind knippen

In een huishouden waar men veel knutselt, zal het kind gemakkelijk met een schaar om kunnen gaan dan in het geval van een kind dat weinig knutselt.

Bovendien zijn er kinderen die nu eenmaal wat meer problemen ondervinden met de fijne motoriek, of een andere reden hebben waardoor het langer duurt voordat ze op de juiste manier met een schaar om kunnen gaan.

Een kind doorloopt verschillende fasen van ontwikkeling. Het tempo verschilt per kind, maar er is een gemiddeld profiel van de ‘normale’ motorische ontwikkeling die we als leidraad kunnen aanhouden.

Er zijn dus specifieke vaardigheden die een kind hoort te beheersen op een bepaalde leeftijd.

Dus wanneer kan een kind gemiddeld genomen al knippen?

Over het algemeen wordt aangehouden dat een kind in groep 1/2 leert om te gaan met een schaar, dan beginnen ze met het leren om goed zonder hulp te knippen. Dit is vanaf vier jaar. Vanaf drie jaar kun je al beginnen met het leren om een schaar vast te houden en samen beginnen met oefenen.

  • Sommige kids zijn snel en kunnen al vroeg in de ontwikkeling met een schaar overweg.
  • Kinderen van vier gebruiken nog vaak een prikpen om iets uit te ‘knippen’, omdat netjes knippen nog niet binnen hun vaardigheden ligt.

Hoe vaker een kind knipt, hoe beter het zal gaan. Oefening baart kunst!

In dit artikel zullen we uitleggen wanneer een kind ongeveer zelf kan knippen, en tips hoe je dat als ouder of leerkracht kunt stimuleren.

Daarnaast geven we mooie voorbeelden van speelgoed dat een kind kan helpen bij het leren knippen.

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Wanneer kan een kind knippen?

Knippen is een dagelijkse handeling, vooral in een klas en/of huishouden waar veel geknutseld wordt en creativiteit wordt gestimuleerd.

Knippen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het wordt daarom ook aangeraden om thuis een (veilige) schaar te hebben, zodat kinderen thuis al kunnen oefenen met knippen.

  • Rond het tweede levensjaar leert je kleine spruit eerst papier scheuren. Dat doet een peuter in de eerste instantie met de hele vuist. Een aantal maanden later is het in staat om beide handjes samen te gebruiken en zal het ook de duimen en wijsvingers beter kunnen controleren.
  • Vanaf drie jaar leert een kind een kinderschaar vast te houden, en met hulp een beetje knippen. Rond het vierde levensjaar zou een kind zonder hulp kunnen knippen. Het kind zal dan ook zelf na gaan denken over wat het wil knippen en zal proberen accuraat aan de slag te gaan.

Handige tips voor het leren knippen

Om een kind op een veilige manier te leren knippen, zijn er een aantal dingen waar je als ouder of leerkracht rekening mee moet houden.

  1. Kracht in de handjes
  2. Materiaal
  3. Oefenen
  4. De juiste aanwijzingen

Van te voren moet je nagaan of het kind de juiste kracht bezit in de handjes om de schaar te kunnen bedienen.

Ook moet het kind in staat zijn om met de hand een open en dicht beweging te maken.

Dit kun je ook laten oefenen zonder schaar, bijvoorbeeld door de was op te hangen met een wasknijper of het kind kleine voorwerpen te laten oppakken met een grote plastic pincet.

Zorg ervoor dat je goede scharen in huis hebt, en houd rekening met de dominante hand van jouw kind (is hij of zij rechts- of linkshandig)?

De schaar moet stompe punten hebben, zodat kinderen er veilig mee om kunnen gaan en zich niet per ongeluk pijn doen.

Er bestaan zelfs scharen met dubbele gaten als deze van Creotime, zodat jij als ouder of leerkracht met het kind mee kan knippen:

Creotime schaar met dubbele gaten om knippen te leren

(bekijk meer afbeeldingen)

Begin altijd met papier, nooit met karton omdat dat veel moeilijker te knippen is. Je kunt ook beginnen met het knippen van klei of rietjes.

Als het een kind lukt om de schaar te gebruiken, kan het op een doelgerichte manier gaan oefenen.

Laat het kind bijvoorbeeld een strook papier in kleinere stukjes knippen, en maak daar vervolgens een mozaïek van. Je kunt ook een strook papier beplakken met stickers, en het kind tussen de stickers door laten knippen.

Leer het kind de schaar op de juiste manier vasthouden:

  • de duim gaat door het ene gat,
  • de middelvinger door het andere gat
  • en de wijsvinger stuurt de schaar tijdens het knippen.

De duim blijft tijdens het knippen omhoog wijzen, en met je andere hand houd je het papier stil.

Als een kind al weet hoe het in rechte lijnen moet knippen, kan het de andere hand gaan gebruiken om te sturen, en kan het ook gebogen lijnen gaan knippen.

Verder is het handig om aan te geven dat, wanneer een kind zo ver is dat het niet meer enkele knipjes hoeft te maken maar in één keer kan knippen over een rechte lijn, dat de schaar nooit helemaal gesloten wordt.

Een hulpmiddel hierbij is om de schaar als een snavel van een hongerige vogel te zien, die het papier aan het opeten is!

De snavel gaat dan helemaal open om zoveel mogelijk papier te ‘eten’, maar de snavel gaat niet helemaal dicht. Zo krijg je een mooie, vloeiende lijn tijdens het knippen!

Welk speelgoed stimuleert het leren knippen?

Er zijn een aantal speelgoed artikelen op de markt gebracht die jouw kind steun bieden bij het leren knippen. We geven hier drie mooie voorbeelden:

  1. Totum Little Creators Leren knippen
  2. Rompompom – Knippen, kleuren, plakken
  3. Ses Ik Leer Knippen – Mega Set

De Totum Little Creators Leren knippen helpt je kleine leren knippen en de fijne motoriek te verbeteren:

Totum Little Creators Leren knippen

(bekijk meer afbeeldingen)

De set komt met een veiligheidsschaartje die je kind leert knippen als de beste! Als je knutselwerkje af is, kun je deze tot leven laten komen in de gratis Totum 4D app!

De set bestaat uit 16 knipvellen, een schaartje, een 3D tovertekening en een gebruiksaanwijzing. Geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Met de Rompompom – Knippen, kleuren, plakken kan jouw kind lekker creatief te werk gaan en de kunst van het knippen leren:

Rompompom - Knippen, kleuren, plakken

(bekijk meer afbeeldingen)

De fijne motoriek en oog-hand coördinatie worden gestimuleerd. De opdrachten zijn een mooie aanvulling op wat de kleuter leert op school. Geschikt van 4 tot 6 jaar.

Met de Ses Ik Leer Knippen – Mega Set krijgt je kind een speciale schaar die alleen maar papier kan knippen. Kleren en haren lopen dus geen risico, gelukkig:

Ses Ik Leer Knippen - Mega Set

(bekijk meer afbeeldingen)

Je krijgt 48 vrolijk gekleurde knipvellen zodat je genoeg materiaal hebt om te leren knippen.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.