Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Ontdek de verschillende soorten wandelwagens: van luxe tot budget

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een kinderwagen (ook (kinder)koets genoemd) is een wagen waarin kinderen vervoerd kunnen worden. Voor de allerkleinsten, die nog niet kunnen zitten, zit er een klein wiegje met een windscherm bovenop. Voor kinderen die al kunnen zitten, is het een stoeltje dat vaak in een slaappositie kan worden geklapt, deze vorm wordt meestal wandelwagen of buggy genoemd.

Wat is een wandelwagen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wandelwagens: De ultieme vervoersmiddel voor je kleintje

Waarom een wandelwagen?

Een wandelwagen is de perfecte oplossing voor je kleintje als hij of zij al wat ouder is. Vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden oud kan je kindje al in een wandelwagen zitten. De wandelwagen heeft een ruime zitting die je in verschillende standen kunt verstellen, en een gordel om je kindje goed op zijn plek te houden.

Voordelen van een wandelwagen

  • Je kindje zit comfortabeler in een wandelwagen dan in een buggy.
  • Je kindje kan in de wandelwagen al wat meer van de wereld zien.
  • De wandelwagen is makkelijk te vervoeren.

Nadelen van een wandelwagen

  • Je kunt de wandelwagen niet meteen vanaf de geboorte gebruiken.
  • De wandelwagen is relatief zwaar ten opzichte van een buggy.

Kinderwagens: een overzicht van alle soorten en merken

Combiwagen

De combiwagen is de meest populaire optie onder ouders. Je kunt deze wagen vanaf de geboorte gebruiken en later ombouwen tot een wandelwagen met zitje. Ook past er meestal een autostoeltje op, maar hiervoor heb je aparte adapters nodig.

Wandelwagen

Een wandelwagen is geschikt voor kinderen vanaf het moment dat ze zelfstandig kunnen zitten, meestal tussen de zes en negen maanden oud. Deze wagens zijn meestal groot en zwaar, in tegenstelling tot een buggy.

Duowagen

De duowagen is ideaal voor twee kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden. Krijg je een tweeling? Dan heb je een duocombiwagen nodig waarop twee reiswiegen passen.

Kinderwagen voor sportactiviteiten

Deze wagen is speciaal gemaakt voor sportactiviteiten en heeft een reiswieg, maar er zijn niet veel modellen op de markt.

Bekende merken

De meest bekende kinderwagen merken zijn:

  • Bugaboo
  • Joolz
  • Stokke
  • Nuna
  • Maxi-Cosi

Deze merken verkopen allemaal combiwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kind ongeveer vier jaar is. Een combiwagen bestaat uit een onderstel, een wandelwageninzet en een reiswieg. Neem je baby zo lang mogelijk mee in de reiswieg, want het is beter voor de motorische ontwikkeling.

Buggy

Een buggy is een soort wandelwagen, maar dan veel lichter en kleiner. De wielen zijn veel kleiner en het zitvlak is vaak lager bij de grond. Een buggy biedt weinig steun voor baby’s, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten. Buggy’s zijn makkelijk te besturen, opvouwbaar en handig voor korte wandelingen.

Wandelwagen

Als je je baby de eerste maanden niet vervoert in een combiwagen, maar bijvoorbeeld in een draagdoek of draagzak, kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Deze wagens zijn steviger, hebben een goede vering en zijn zeer geschikt voor buitenactiviteiten op meerdere terreinen. Kijk bij het kopen goed naar de ligstand, zodat je kind zo horizontaal mogelijk kan liggen als hij wil slapen.

Kinderwagens: Wat zijn de verschillen?

Als je op zoek bent naar een kinderwagen, dan is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten kinderwagens, zoals combiwagens, die variëren in prijs van ongeveer 400 euro tot 1.200 euro. Maar prijs is niet het enige waar je op moet letten. Er zijn namelijk ook verschillen in kleur, materiaal en specificaties.

Kleur en materiaal

Kinderwagens zijn er in veel verschillende kleuren en materialen. Je kunt kiezen voor een klassieke kinderwagen in het zwart, of een levendige kleur zoals roze of blauw. Ook kun je kiezen voor een kinderwagen met een stof van katoen of leer.

Specificaties

De specificaties van een kinderwagen kunnen ook sterk verschillen. Sommige kinderwagens klappen bijvoorbeeld heel compact in, terwijl andere meer ruimte nodig hebben. Ook de banden kunnen verschillen. Sommige hebben betere banden, waardoor de kinderwagen beter rijdt.

Testen in de winkel

Als je een kinderwagen gaat kopen, is het verstandig om de verschillende modellen te testen in de winkel. Zo kun je bepalen welke kinderwagen het beste bij jouw wensen en leefsituatie past. Zo kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt.

10 Gouden Tips voor het Kiezen van de Perfecte Kinderwagen

Testen, Testen, Testen!

Test uit of je combiwagen gemakkelijk in- en uitgeklapt kan worden en of hij makkelijk te (de)monteren is. Zorg ervoor dat de wagen stabiel staat en dat hij een hoofdvergrendeling heeft, zodat hij niet plotseling kan inklappen. Controleer ook of de wagen een goede rem heeft die werkt op twee wielen.

Gebruik de Wieg Niet als Vaste Slaapplek

Gebruik de wieg niet als vaste slaapplek, omdat er niet genoeg lucht door de wanden van de weig komt. Wil je je kind niet wakker maken na een wandeling? Zet de wagen dan op een koele plek en doe de kap omlaag.

Liggen is Beter voor de Motorische Ontwikkeling

Wandel zo lang mogelijk met je kind liggend in de kinderwagenbak. Het is voor de motorische ontwikkeling beter om zo veel mogelijk plat te liggen. Stap dus pas over als je kind zelfstandig zit, of wanneer hij niet meer past of omrolt in de kinderwagenbak.

Bescherm je Kind tegen de Zon en de Wind

Om je kind te beschermen tegen de zon of de wind zijn speciale doeken te koop, of je kunt zelf een doek bevestigen aan de kap van de kinderwagen. Zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht in de wagen komt, dus sluit de kap nooit helemaal af met de doek. Zeker weten dat je kind genoeg frisse lucht krijgt? Gebruik dan liever tegen de zon een parasol.

Kijk naar de Afmetingen van de Reiswieg

Een reiswieg van 80 centimeter moet minimaal 10 centimeter diep zijn aan de rand en 15 centimeter diep zijn in het midden. Bij een reiswieg die groter is dan 80 centimeter geldt 13 centimeter aan de rand en 18 centimeter in het midden. Let ook op de afmeting van het matrasje. Dit moet minimaal drie centimeter dik zijn.

Controleer of de Wagen in je Auto Past

Controleer voordat je de wagen koopt of hij (opgevouwen) in je auto past. Zo voorkom je dat je met een te grote wagen thuis komt die je niet kunt vervoeren.

Waarom kiezen voor een wandelwagen?

De perfecte oplossing voor je baby

Vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden is het tijd om je baby mee te nemen in de wandelwagen. Hierin kan je baby rechtop zitten, maar ook als je baby nog niet stevig zit, maar wel de reiswieg is ontgroeid, kun je hem in de wandelwagen vervoeren. De meeste wandelwagens hebben een ligstand, dus die kun je gebruiken als je kind nog niet kan zitten. Ook handig als je baby tijdens de wandeling in slaap valt!

Kies de juiste wandelwagen

Er zijn wandelwagens met drie of vier wielen. Wagens met drie wielen zijn wendbaarder. Verder kun je kiezen voor luchtbanden – handig op ruig terrein, zoals bos en strand, of zwenkwielen. Zwenkwielen zijn vooral in de stad erg gemakkelijk. Bij de meeste wagens met zwenkwielen kunnen deze voor langere stukken ook vergrendeld worden. Ook fijn, zeker als jij en je partner niet even lang zijn: een verstelbare duwstang.

Accessoires

Vaak zijn bij de wagen verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm, bijpassende luiertas of voetenzak. Hiervoor moet je meestal wel apart betalen. Heb je een ouder kind dat nog geen lange stukken kan lopen, dan kun je aan je wagen een meerijplankje monteren. Welk plankje voor jouw wagen geschikt is, hangt af van je merk wagen.

Gebruik tot je kind vier jaar oud is

Een wandelwagen kun je gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar oud is. Dus als je kind zelfstandig gaat zitten, is het tijd om je wandelwagen te shoppen. Kies een wagen met drie wielen voor wendbaarheid, luchtbanden voor ruig terrein of zwenkwielen voor in de stad. Vergeet ook niet de accessoires en een meerijplankje voor oudere kinderen. Dan ben je klaar voor de volgende wandeling met je kleintje!

Op pad met de wandelwagen? Doe een veiligheidscontrole!

Als je op pad gaat met je kleintje in de wandelwagen, is het belangrijk om een veiligheidscontrole uit te voeren. Hier zijn een paar dingen om te controleren voordat je vertrekt:

Stabiliteit

Zorg ervoor dat de wagen niet makkelijk omvalt.

Gordels

Zet je kind altijd vast met de riempjes in de wandelwagen, zodat hij er niet uit kan vallen. Ook als je een voetenzak gebruikt, gebruik je de riempjes.

Tassen

Leg je tassen in een net of een mand onder de wagen in plaats van aan de duwbeugel.

Remmen

Test de rem goed en gebruik de rem. Als je wagen zwenkwielen heeft, kijk dan of je deze ook kunt vastzetten; in sommige gevallen is het veiliger om de wielen vast te zetten, zodat de wagen niet wegrolt.

Regenscherm

Gebruik je een regenscherm op de wagen? Let er dan op dat je kind nog genoeg frisse lucht krijgt. De regenhoes moet een opening hebben, zodat er frisse lucht bij kan komen.

Zon

Schijnt de zon? Zorg dan dat je kind goed beschermd is tegen het felle zonlicht.

Als je deze stappen hebt gevolgd, ben je klaar om op pad te gaan. Vergeet niet om regelmatig te controleren of alles nog goed zit, zodat je kleintje veilig en comfortabel kan genieten van de wandeling.

Verschillen

Wandelwagen Vs Buggy

Buggy’s zijn ideaal voor het vervoeren van je kindje door de stad. Ze zijn klein, licht en makkelijk te manoeuvreren. Ze zijn ook geschikt voor het vervoeren van een kindje vanaf de geboorte. Wandelwagens daarentegen zijn meer geschikt voor langere afstanden. Ze hebben een grotere wielbasis, waardoor ze stabieler zijn en makkelijker te besturen. Ze zijn ook geschikt voor het vervoeren van een kindje vanaf de geboorte. Als je op zoek bent naar een vervoersmiddel voor korte afstanden, kies dan voor een buggy. Wil je langere afstanden afleggen? Dan is een wandelwagen de beste optie.

Wandelwagen Vs Combiwagen

Wandelwagens zijn ideaal voor lange wandelingen, met een comfortabele zitplaats voor je kind. Ze zijn meestal licht en gemakkelijk te manoeuvreren. Een combiwagen is een combinatie van een kinderwagen en wandelwagen. Het heeft een platte reiswieg voor je baby, en een wandelwagenzitje dat je later kunt gebruiken. Zo kun je je kindje al vanaf de geboorte in de wagen meenemen, en later als hij of zij wat groter is, kun je het wandelwagenzitje gebruiken. Buggy’s zijn kleine, lichte wagens die je makkelijk mee kunt nemen. Ze zijn ideaal voor korte wandelingen, maar hebben geen reiswieg en geen wandelwagenzitje.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten kinderwagens, maar de wandelwagen is misschien wel het meest geschikt voor baby’s vanaf 6-9 maanden. Hij is comfortabeler dan een buggy en je kindje kan er goed in zitten dankzij de verstelbare zitting en gordel. Er zijn vijf verschillende soorten kinderwagens: de combiwagen, wandelwagen, buggy, duowagen en kinderwagen voor sportactiviteiten. De combiwagen is het populairst onder ouders omdat je deze vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje.

Loading...

Als je een tweeling krijgt, heb je een duocombiwagen nodig waarop twee reiswiegen passen. De meest bekende kinderwagen merken zijn Bugaboo, Joolz, Stokke, Nuna en Maxi-Cosi. Deze verkopen allemaal combiwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kind ongeveer vier jaar is.

Als je baby in de reiswieg omrolt of zichzelf omhoog trekt aan de rand, is de reiswieg niet diep genoeg en daardoor niet veilig meer om te gebruiken. Dan kun je de wagen ombouwen tot een buggy of wandelwagen.

Kortom, als je op zoek bent naar een kinderwagen, is de combiwagen de meest logische keuze. Deze is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar. Als je geen combiwagen wilt, kun je ook kiezen voor een wandelwagen. Deze is geschikt voor baby’s vanaf 6-9 maanden.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.