Vintage & Retro kinderkleding: het is weer helemaal in, kijk maar eens

door Joost Nusselder | Geupdate op:  maart 21, 2020

Elke maand een speelthema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "zo leren je kinderen met educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In deze post deel ik een aantal leuke vintage & retro looks met je voor kinderkleding. En ik probeer op zoek te gaan naar waar je zoiets nog zou kunnen vinden.

Bijvoorbeeld deze kleding van de hoofdimage van deze post:

Retro jurkje met hartjes

(Bekijk meer meisjesjurkjes)

Ik heb hem niet echt exact kunnen vinden jammer genoeg. Maar ik denk dat de zelfde soort stijl en flair opgaat voor bovenstaand jurkje. En het is in ieder geval een heel goed alternatief voor wanneer het geen zomer is. Ook zijn de pailletten weer helemaal in en terug van weggeweest. Toen wij klein waren kwam dat ook helemaal op.

 

Of deze corduroy jongensjas:

Vintage Corduroy jongensjas

Wat is de definitie van vintage kleding?

Zoek uit of een stuk vintage, klassiek of gewoon oud is. Bij kinderkleding gaat het ons erom dat de kleding een vintage look uitstraalt. Maar wat is nou echt vintage kleding?

De term ‘vintage’ wordt gebruikt om kleding tussen de 20 en 100 jaar oud te beschrijven die ook duidelijk representatief is voor het tijdperk waarin het werd geproduceerd.

Het zou kunnen worden gezegd dat om vintage genoemd te worden, het stuk sterk de stijlen en trends moet weerspiegelen die bij dat tijdperk horen.

Vintage kleding kan haute couture zijn of kwaliteitsvolle modemerken; het kan gebruikt zijn, nieuw (van deadstock), vervaardigd of met de hand gemaakt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de definitie van vintage vloeiend is, dus elk decennium brengt nieuwe items voort die in deze categorie passen.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat alle vintage uiteindelijk antiek worden – kleding van 100 jaar of ouder is geclassificeerd als antiek.

Klassieke stijl, in tegenstelling tot vintage, betekent dat een stuk stijlvol blijft door de tijd; met andere woorden, het weerspiegelt niet het tijdperk waarin het werd gemaakt, maar overstijgt alle tijdperken, met kleine stijlaanpassingen.

Voorbeelden van klassieke stijlen zijn:

Dus een kleine zwarte jurk uit de jaren 80, bijvoorbeeld, zou klassiek zijn, geen vintage, terwijl een blazer met belangrijke schoudervullingen uit die tijd vintage zou zijn.

Voorbeelden van Vintage per tijdperk

Hoe Vintage te kopen

Als je vintage wilt dragen, kijk dan in winkels met vintage in de naam of beschrijving. Je kunt vintage stukken vinden in tweedehandswinkels, maar wat je vooral zult vinden, is gewoon oude kleding.

In vintage winkels vind je een samengestelde verzameling stukken en een deskundige eigenaar om je te helpen.

Als je stukken uit verschillende tijdperken wilt, ga ervoor. Maar focus je op accessoires die je kunt combineren met je eigentijdse kleding voor een vleugje vintage in plaats van verschillende stijlen te mengen.

Probeer altijd een kledingstuk om er zeker van te zijn dat het je kind past voordat je het koopt.

Verschillen tussen retro en vintage kleding

Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillen tussen vintage en retro-kleding, maar als je indruk wilt maken op je stijlvolle vrienden bij het volgende sociale evenement, kun je de betekenissen van elk woord leren!

Ze hebben allebei overeenkomsten, maar er zijn belangrijke verschillen die je moet weten.

Vintage kleding

Vintage wordt dus gebruikt om items te beschrijven die zijn gemaakt in de jaren 1920 of later (maar niet later dan 20 jaar vóór het huidige jaar).

Het verwijst naar de ouderdom van het item, in plaats van naar de stijl ervan. Mensen maken vaak de fout een moderne vintage flapper-jurk uit de jaren ’20 van een fancy-dress store ‘vintage’ te noemen, maar tenzij het twintig jaar geleden (of eerder) is gemaakt, is het geen vintage.

Hoewel het misschien een oude stijl heeft, kan het geen vintage zijn als het in de afgelopen 20 jaar is gemaakt.

Nu, in 2016, is alles wat tussen 1920 en 1996 is gemaakt technisch gezien vintage, hoewel het niet betekent dat alles een ‘vintage’ aantrekkingskracht heeft.

Bontjassen waren bijvoorbeeld erg populair in de jaren zestig en omdat ze ook in dit tijdperk werden gemaakt, worden ze nu als vintage beschouwd.

Bontjassen zijn aantrekkelijk voor veel modeliefhebbers, ondanks de controverse die hen sinds de jaren tachtig heeft omringd.

Een gewone blouse uit 1955 heeft niet dezelfde aantrekkingskracht als een pelsjas.

Het is niet beperkt tot alleen kleding – het woord ‘vintage’ kan worden gebruikt voor klokken en andere sieraden (zoals lavalampen gemaakt in de jaren 1970), maar ook voor radio’s, auto’s, kasten en sieraden.

Interessant is dat het woord afkomstig is uit de Franse ‘vendage’, wat ‘druiven geplukt tijdens een seizoen’ betekent. Het werd voor het eerst gebruikt om oude wijn te beschrijven.

Retro kleding

In tegenstelling tot vintage kleding, verwijzen retrokleren niet naar een specifieke periode waarin ze zijn gemaakt.

In plaats daarvan heeft ‘retro’ betrekking op de stijl waarin de items zijn gemaakt. Kleding die onlangs is gemaakt met de bedoeling om de mode van het verleden na te doen, wordt als retro beschouwd.

Veel kledingwinkels proberen eerdere trends terug te brengen door bijvoorbeeld kleding te maken die in de jaren tachtig of negentig in de mode was.

Deze items zijn retro en niet vintage. De artikelen die we in deze post beschrijven zijn dus eerder retro te noemen dan vintage.

Retro kleding biedt een manier voor vintage stijlen en patronen om terug te komen in de mode van vandaag.

Het stelt mensen ook in staat om een ​​’ouderwetse’ of ‘vintage’ look te krijgen zonder op eBay te hoeven gaan en op zoek te gaan naar echte vintage kleding.

‘Retro’ wordt het meest gebruikt als het gaat om items die zijn gemaakt om die van ongeveer 20 jaar geleden te imiteren.

Het wordt gebruikt voor alles dat is gemaakt om items uit het recente verleden te kopiëren.

Net als het woord ‘vintage’ geldt ‘retro’ niet alleen voor kleding. Muziek, huishoudelijke artikelen en speelgoed kunnen ook als retro worden beschouwd.

Hoe zit het met antiek?

Het woord ‘antiek’ is een ander dat vaak door elkaar wordt gebruikt met ‘vintage’ en ‘retro’, maar het heeft ook een eigen betekenis.

Kleding kan niet antiek zijn tenzij het minstens 100 jaar geleden is gemaakt. Het is zeldzaam om antieke kleding te vinden, maar het is vaak te zien in statige huizen of Victoriaanse musea.

Nu je het verschil tussen deze woorden kent, mis je vintage kleding nooit meer voor vintage!

Speelgoed wat ze leuk vinden én wat van leren

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief vol speeltips en ontvang onze gratis gids "educatief speelgoed voor elke leeftijd" als eerste email.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

 
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.
Handboek veilig speelgoed BEKIJK