Vanaf welke leeftijd kan een kind van de glijbaan?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een glijbaan is een speeltoestel dat te vinden is in speeltuin, zwembad, pretpark of alleenstaand kan worden aangetroffen.

Het concept is vrij simpel: met een ladder of trap klimt een persoon een aantal meters omhoog, om vervolgens van een brede, gladde ‘plank’ naar beneden te glijden al dan niet met een “matje”.

Deze plank is meestal aan de zijden verhoogd (gootvormig) om te voorkomen dat de persoon er aan de zijkant uitvalt.

Vanaf welke leeftijd kan een kind van de glijbaan?

Van peuter naar kleuter doeboek collectie

Educatieve spelletjes en kleurplaten voor 3 t/m 6 jaar

Dit e-book, samen met de bijbehorende printables, zal je peuter en kleuter heel erg leuk vinden. In elke fase van de ontwikkeling kan hij of zij er lekker mee spelen, samen met mama en papa.

Koop bij Bol.com

Vanaf welke leeftijd kan een kind van de glijbaan?

Als je een kleine plastic glijbaan in je achtertuin hebt, kan je peuter van 18 tot 24 maanden waarschijnlijk zonder jouw hulp omhoog klimmen en naar beneden glijden.

Maar daarvoor hebben kinderen niet altijd de balans of lichaamscontrole om rechtop te blijven, wat betekent dat ze gewond kunnen raken of hun hoofd kunnen stoten op de weg naar beneden.

Als je je afvraagt ​​of je ze van een grotere glijbaan wilt laten gaan, zoals je die normaal gesproken vindt in speeltuinen en parken, wacht dan tot je kind 2 is voordat je het ze zelf laat proberen. Zelfs dan, blijf heel dichtbij.

Peuters hebben niet het gevoel te weten wanneer ze te dicht bij de rand staan. Als je je kind alleen laat glijden, moeten ze je aanwijzingen kunnen volgen:

  • “Ga nu zitten”
  • “Leun niet over de rand”
  • “Wacht even op dat andere kind”
  • enzovoort

Probeer je kind niet te helpen door ze op schoot te zetten om samen van de glijbaan af te gaan. Het is gemakkelijk voor een peuter om zijn voet klem te krijgen op de weg naar beneden, wat zijn voet, been of zelfs heup kan verwonden.

En om veiligheidsredenen, laat je kind niet de glijbaan op klimmen, ze moeten altijd de ladder of treden gebruiken.

Glijbanen in de speeltuin

Bezoek elke speeltuin op elke locatie over de hele wereld en je zult ongetwijfeld verschillende commerciële glijbaan-ontwerpen zien.

Een ander ding dat je vrijwel gegarandeerd zult zien, is een rij kinderen die graag de opwinding van een leuke, snelle glijbaan willen ervaren!

Van nature zijn kinderen op zoek naar spanning en onverschrokken in hun verkenning van de omgeving om hen heen; het is hoe ze leren.

Maar in een wereld vol veiligheidsrichtlijnen en gedrag onder toezicht is de glijbaan in de speeltuin echt een van de weinige plaatsen waar een kind echt een opwindende adrenalinestoot kan ervaren zonder bang te hoeven zijn voor ernstig letsel.

Vraag elk kind wat hun favoriete speeltoestel is, en ze zullen meestal de eeuwige favoriet in de speeltuin kiezen: een snelle glijbaan.

Maar waarom houden kinderen zo veel van de ervaring, en welk voordeel biedt het kinderen als een kenmerk in een goed ontworpen speelstructuur binnen of buiten?

Speeltuin glijbaan ontwerpen door de jaren heen

Historisch gezien zijn speeltuinglijbanen gemaakt van houtmaterialen en als je je hebt afgevraagd over de risicofactoren van het gebruik van dat materiaal voor glijbanen, heb je gelijk; ze werden vervangen door een duurzamer materiaal: metaal.

Glijbanen van metaal vormden echter een nieuwe reeks veiligheidsrisico’s voor kinderen en worden nu verboden of komen niet vaak voor in openbare speeltuinen.

Dankzij nieuwe veiligheidsnormen voor consumenten zijn ze in wezen volledig uit het assortiment.

Metalen glijplaten roestten, barsten of gingen uit elkaar staan, wat vaak tot verwondingen leidde, omdat kinderen over de zijkant van de rails zouden vallen.

Het metalen materiaal was oncomfortabel in de zomerhitte (weet je dat nog van vroeger, zo’n gigantisch hete rails!) en kan brandwonden of gevaarlijke ijsophoping in de winter veroorzaken.

Tegenwoordig zijn de meeste speeltuinen voorzien van glijbanen die naadloze, rotatiegegoten plastic rails bieden die vrijwel naadloos zijn en verbeterde beugels en anti-slip bieden.

Gezien de nieuwe methode voor het maken van glijbanen, bieden ontwerpen die rotatiegegoten zijn een veilige, snelle en opwindende ervaring voor kinderen en in verschillende stijlen.

Als je oud genoeg bent om je te herinneren dat je van een hete metalen glijbaan moest glijden, ben je zeker dankbaar voor de vooruitgang in ontwerp en materialen voor speeltuinen, én voor bij je thuis.

En als je nu een ouder bent, ben je zeker blij dat de veiligheidsvoorschriften zijn geïmplementeerd om het welzijn van je kind te garanderen.

Voordelen van het spelen met een glijbaan

Kinderen genieten veel voordelen bij het gebruik van commerciële speeltoestellen, maar de glijbaan blijft een favoriet van kinderen over de hele wereld.

Dit komt door een aantal belangrijke voordelen die kinderen ervaren nu ze eindelijk kunnen toegeven aan hun behoefte aan snelheid.

Glijbanen stimuleren zelfvertrouwen en verkenning. Hoewel het spel opwindend is voor kinderen, vereist het ook veel zelfvertrouwen om een ​​hoge speeltuinstructuur of glijbaan te beklimmen en de eerste snelle trip naar beneden te maken.

Het is een enorme zelfvertrouwenversterker voor kinderen wanneer ze de intimiderende uitdaging van een hoge glijbaan aangaan en winnen.

Glijbanen zijn een geweldige motivator om fysieke activiteit op de speelplaats te bevorderen. Het kost tenslotte wat moeite om te klimmen, glijden en te herhalen!

Glijbanen zijn stimulerend voor kinderen en hartstikke leuk om te ervaren. Als zodanig zullen kinderen vrijwel alles beklimmen om een ​​glijbaan te gebruiken en deze actie keer op keer herhalen.

Hierdoor leren ze balans en coördinatie, en ontwikkelen ze ruimtelijk inzicht door gewoon hun weg naar de top te navigeren.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.