Turntoestel: Wat is het en hoe kun je het gebruiken?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Een turntoestel is een sporttoestel dat wordt gebruikt om gymnastische oefeningen te turnen. De afmetingen en materiaalgebruik worden grotendeels bepaald door de eisen die worden gesteld door de internationale turnfederatie (FIG) en de nationale sportbonden.
In dit artikel vertel ik je alles over turntoestellen en waar je op moet letten bij aanschaf.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Wat is een turntoestel?
Een turntoestel is een sportapparaat dat gebruikt wordt om gymnastische oefeningen te doen. De afmetingen en materialen die worden gebruikt voor turntoestellen, worden bepaald door de internationale turnfederatie (FIG) en de nationale sportbonden.
Wat kun je voor oefeningen doen op een turntoestel?
Turnen met een Twist
Als je denkt aan turnen, denk je waarschijnlijk aan een saaie oefening die je op school moest doen. Maar turnen kan veel meer zijn dan dat! Er zijn verschillende soorten turntoestellen waarmee je je oefeningen kunt veranderen en verbeteren. Hieronder vind je een lijst met oefeningen die je kunt doen op de verschillende turntoestellen.
De Balk
De balk is een van de meest populaire turntoestellen. Je kunt hier verschillende oefeningen op doen, zoals draaien, zwaaien, salto’s en pirouettes. Deze oefeningen kunnen worden gecombineerd om een routine te maken die je kunt laten zien aan je publiek.
De Vloer
De vloer is een ander populair turntoestel. Hier kun je oefeningen doen zoals sprongen, salto’s, draaien en acrobatische bewegingen. Je kunt ook verschillende muziekstijlen gebruiken om je routine op de vloer te verbeteren.
De Rekstok
De rekstok is een toestel dat alleen bij het heren turnen wordt gebruikt. Hier kun je oefeningen doen zoals draaien, zwaaien, salto’s en andere acrobatische bewegingen. Je kunt ook verschillende muziekstijlen gebruiken om je routine op de rekstok te verbeteren.
De Pegasus
De pegasus is een springtafel die wordt gebruikt bij het onderdeel sprong. Hier kun je oefeningen doen zoals salto’s, draaien, sprongen en andere acrobatische bewegingen. Je kunt ook verschillende muziekstijlen gebruiken om je routine op de pegasus te verbeteren.
De Paardvoltige
De paardvoltige is een toestel dat veel lijkt op het gewone paard, maar met twee voltigeerbeugels. Hier kun je oefeningen doen zoals draaien, zwaaien, salto’s en andere acrobatische bewegingen. Je kunt ook verschillende muziekstijlen gebruiken om je routine op de paardvoltige te verbeteren.
Dus als je op zoek bent naar een leuke manier om te turnen, dan zijn deze turntoestellen een geweldige manier om je oefeningen te verbeteren. Probeer ze allemaal uit en kijk welke je het leukst vindt!
Wat zijn de verschillende soorten turntoestellen?
Als je aan turnen denkt, denk je waarschijnlijk aan de Olympische meerkamp. Hier wordt op 8 verschillende turntoestellen geturnd. Deze zijn: de vloer, de brug, de rekstok, de ringen, de balk, de bok, de pegasus en de sprong. Maar er zijn nog veel meer turntoestellen die worden gebruikt voor wedstrijden op lagere niveaus of voor demonstraties.
Vloer
De vloer is een vierkante mat van 12×12 meter waar op geturnd wordt. Zowel de dames als de heren turnen op dit toestel. De vloer heeft een ingebouwde vering, waardoor extra hoogte verkregen kan worden tijdens de oefening. Ook worden de randen van de mat gemarkeerd met lijnen.
Brug
De brug bestaat uit twee balken of latten (leggers) aan weerszijden van de mat. De turner/ster gaat op de brug staan en voert verschillende oefeningen uit, zoals draaien en salto’s.
Rekstok
De rekstok is hetzelfde als de brug, met als grote verschil dat er in plaats van twee parelelle leggers één legger is. Dit onderdeel komt alleen voor bij het heren turnen. De rekstok hangt op zwaaihoogte, wat betekent dat een turner eraan kan hangen zonder met zijn voeten de grond te raken. Veelvoorkomende elementen op de rekstok zijn zwaaielementen, zoals de reuzenzwaai en draaien, zoals de achterwaartse salto.
Pegasus
De pegasus is een springtafel die gebruikt wordt bij het onderdeel sprong. Het bestaat uit één centrale, stalen onderstel, met daar op de springtafel gemonteerd. Dit toestel is in hoogte verstelbaar tot 1,3 meter. De turner/ster springt vanaf de springtafel en voert verschillende oefeningen uit, zoals salto’s en draaien.
Wat is de geschiedenis van turntoestellen?
De geschiedenis van turntoestellen: van de Oude Grieken tot nu
Vanaf de tijd van de Oude Grieken is turnen een populaire sport geweest. In China en India werden oefeningen gedaan om fit en lenig te blijven, maar het was de Griekse cultuur die de sport naar een hoger niveau bracht. Ze bedachten regels en wedstrijden om de sport professioneler aan te pakken.
In de 18e eeuw kwam er weer belangstelling voor de vergeten sport. De Duitse Friedrich Ludwig Jahn was de grondlegger van het moderne turnen en bedacht allerlei turntoestellen, zoals de rekstok, ringen en de brug. In Nederland werd in 1830 de eerste turnvereniging opgericht.
Het paard: het oudste turntoestel
Het oudste turntoestel is het paard. Deze werd al in de tijd van de Oude Grieken uitgevonden en wordt nog steeds gebruikt in de turnsport. Het paard is een kunstmatig gemaakt toestel dat bestaat uit een houten frame met daarop een leren of rubber mat.
Verschillende soorten turntoestellen
Er zijn verschillende soorten turntoestellen die worden gebruikt in de Olympische meerkamp, zoals de balk, de vloer, de ringen, de brug, de rekstok en het paard. Er zijn ook andere turntoestellen die voor wedstrijden op lagere niveaus of demonstraties worden gebruikt, zoals de kast, de koningin, de kruisbalk, de kubus en de trampoline.
Rhönradturnen: een aparte gymnastische discipline
Het rhönrad is ook een turntoestel, maar het is een aparte gymnastische discipline. Het rhönrad is een rond rad dat bestaat uit een metalen frame met daarop een leren of rubber mat. Het wordt gebruikt om acrobatische oefeningen te turnen.
Wat is een paard?
Het paard is een echte kampioen!
Het paard is een turntoestel dat vooral wordt gebruikt in het heren- en damesturnen. Het is langwerpiger van vorm dan een bok en wordt gebruikt voor het springen en voltigeren. Het paard is een echte kampioen als het gaat om het springen, vooral op de hogere niveaus. Maar ook op de lagere niveaus kun je met het paard veel oefeningen doen.
Wat is het verschil tussen het paard en een bok?
Het paard: het koninklijke toestel
Het paard is het koninklijke toestel bij het turnen. Het is een langwerpig toestel dat wordt gebruikt voor de hogere niveaus. De turner springt over de lengte van het paard. In tegenstelling tot de bok, die vooral bij de lagere niveaus gebruikt wordt, heeft het paard geen kast.
De bok: het veelzijdige toestel
De bok is een veelzijdig toestel met een vierkant platform met afgeronde hoeken. Het dek is van een zacht materiaal, meestal glad leer. Er zijn verschillende sprongen mogelijk over de bok, waarvoor een aanloop nodig is. Het is het meest gebruikte turntoestel bij de lagere niveaus.
Wat is het verschil tussen een pegasus en het paard?
De Pegasushoogte
De pegasus is een toestel dat door zowel dames als heren wordt gebruikt bij het turnen. Het is een vervanger van het oude turnpaard, en heeft een maximaal toegestane hoogte van 1,35 meter. De lengte is 1,20 meter en de breedte 90 centimeter. De springtafel is gepolsterd en loopt aan de voorzijde naar beneden om ernstige blessures te voorkomen.
Het Turnpaard
Het turnpaard is een toestel dat vooral door de dames wordt gebruikt bij het turnen. Het is een toestel met een beugel en een springtafel. De hoogte van het toestel is meestal tussen de 1,20 en 1,35 meter. De lengte is 1,20 meter en de breedte 90 centimeter. Er zijn ook modellen met een grotere afmeting, die vaak op scholen en tijdens trainingen worden gebruikt.
Het Verschil Tussen een Pegasus en het Paard
Het grootste verschil tussen de pegasus en het turnpaard is dat de pegasus geen beugel heeft. De pegasus heeft ook een springtafel die gepolsterd is en aan de voorzijde naar beneden loopt om ernstige blessures te voorkomen. Daarnaast heeft de pegasus een maximaal toegestane hoogte van 1,35 meter.
Conclusie
Conclusie Met een turntoestel kun je heel veel verschillende oefeningen doen en het is dus een uitstekend hulpmiddel om je spieren te trainen. Je kunt er bijvoorbeeld mee trainen om te springen of te draaien, of gewoon om je evenwicht te verbeteren.
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.