Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Turnen: Waarom het een geweldige sport is voor kinderen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Toestelturnen of kortweg turnen is een individuele sport die wordt uitgevoerd met behulp van toestellen. Het is een onderdeel van de Olympische Spelen, en is ontstaan in de zogenaamde Duitse school uit de 19e eeuw. Het (toestel)turnen is een onderdeel van de gymnastieksport.

Waarom is turnen zo leuk voor kinderen

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Wat is Turnen?

Turnen is een sport waarmee je kind een heleboel verschillende oefeningen kan doen. Het is geen teamsport, dus je kind doet het alleen. Maar hij of zij traint wel samen met andere kinderen. Jongens en meisjes doen allebei turnen, maar de oefeningen die ze doen verschillen.

Meisjes Turnen

Meisjes trainen en doen wedstrijden op de volgende vier toestellen:

 • De brug met ongelijke liggers
 • De sprong (op een kast of pegasus)
 • De vloer
 • De evenwichtsbalk

Jongens Turnen

Jongens trainen en doen wedstrijden op vijf toestellen:

 • De brug met gelijke liggers
 • De sprong
 • De vloer
 • De ringen
 • Het rek

Turnen jongens en meisjes samen?

In het begin zullen meisjes en jongens samen trainen. Later zullen ze apart gaan trainen op de verschillende onderdelen. Op ieder toestel doet je kind verschillende oefeningen, zoals zwaaien of sprongen. Sommige kinderen gebruiken magnesium op hun handen voor meer grip. Dit is een wit krijtachtig poeder. Of ze gebruiken leertjes. Je kind leert allerlei verschillende bewegingen maken, waarbij de juiste techniek heel erg belangrijk is. Oefenen totdat de sprong of zwaai perfect uitgevoerd wordt.

Hoe jouw kleintje kan beginnen met turnen

Vanaf 1,5 jaar

Kleintjes vanaf 1,5 jaar kunnen al meedoen aan ouder-en-kind-gymlessen bij veel gym- en turnverenigingen. Hier leren ze spelenderwijs hun eigen lichaam kennen en hun grenzen verleggen. Ze leren basisbewegingen zoals balanceren, kruipen, rollen, draaien, stoeien, zwaaien, springen, klimmen en klauteren.

Vanaf 6 jaar

Vanaf 6 jaar kan je kind op turnen en start hij met oefeningen op de toestellen. Je kind leert hoe hij van het toestel af moet komen, hoe hij een radslag moet doen, hoe hij moet rollen en draaien en hoe hij kan springen. Daarnaast wordt er geoefend op hun lichaamshouding en expressie tijdens en na de oefeningen.

Ouder worden

Hoe ouder je kind wordt, hoe serieuzer de trainingen worden. Kinderen trainen met andere kinderen van hetzelfde niveau samen. Hierdoor kan ieder kind op zijn eigen tempo doorgroeien. Als je kind langer op les zit, kan hij meedoen aan turnuitvoeringen en wedstrijden. Dan moet je wel een turnpakje van de vereniging aanschaffen.

De juiste uitrusting voor turnen

De juiste schoenen

Turnen is een geweldige sport, maar als je niet de juiste schoenen draagt, kan het een ramp worden! Als je kinderen turnen, is het belangrijk dat ze turnschoenen dragen. Niet alleen om hygiënisch te blijven, maar ook om een betere grip te krijgen.

Turnbroekje

Hoewel het niet verplicht is, is het voor je kinderen vaak prettig om een turnbroekje te dragen over hun turnpakje. Het is een extra laagje stof dat ze warm en comfortabel houdt tijdens de trainingen.

Turnpakje

Hoewel het dragen van een turnpakje tijdens de lessen gewenst is, is het niet verplicht. Tijdens wedstrijden is het dragen van turnkleding echter wel verplicht.

Bidon

Je kind zal waarschijnlijk dorst krijgen van al dat rennen, dus neem altijd een bidon mee met water, zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken.

Sporttas

Een sporttas is handig om extra kleding, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd mee te nemen.

Dus als je kinderen turnen, vergeet dan niet om de juiste schoenen, een turnbroekje, een turnpakje, een bidon en een sporttas mee te nemen!

Voordelen van turnen voor kinderen

Fysieke voordelen

Turnen is een geweldige manier om je kinderen de volgende fysieke voordelen te bieden:

 • Kracht omhoog zwaaien: door snelheid om te zetten in kracht.
 • Verbeterd doorzettingsvermogen: oefeningen moeten vaak herhaald worden voordat ze goed gaan.
 • Meer lenigheid en flexibiliteit: door de vele verschillende bewegingen.
 • Geen competitiedrang: turnen is geen teamsport.
 • Verbeterde fysieke en mentale vaardigheden: door de vele uitdagingen.
 • Betere conditie: door het zwaaien, springen, rennen en oefeningen.
 • Langere en flexibele spieren: door het trainen van verschillende spiergroepen.
 • Verbeterd uithoudingsvermogen: door het vele oefenen.
 • Nieuwe uitdagingen aangaan: door de vele verschillende oefeningen.
 • Verbeterde motoriek en coördinatie: door het bewegen van armen en benen tegelijkertijd of juist apart.
 • Betere balans: door de oefeningen op verschillende toestellen.
 • Een goede manier om energie kwijt te raken: door het turnen.

Mentale voordelen

Turnen biedt ook een aantal mentale voordelen, zoals:

 • Verbeterd zelfvertrouwen: door het aangaan van nieuwe uitdagingen en het doorzetten ervan.
 • Verbeterde concentratie: door het aandachtig volgen van de oefeningen.
 • Verbeterde discipline: door het regelmatig oefenen.
 • Verbeterde sociale vaardigheden: door het werken met andere kinderen.

De andere kant van turnen: nadelen

Turnen is een geweldige sport voor kinderen, maar het is belangrijk om te weten dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van turnen:

Nadelen

 • In het begin is de kans op blessures groter, omdat je kind de techniek nog niet goed beheerst
 • Turnen is geen teamsport, dus je kind leert op een andere manier samen spelen en samenwerken
 • Fysiek kan het zwaar zijn en je kind moet er relatief veel tijd in stoppen om steeds beter te worden

Hoeveel kost het om te turnen?

De kosten van turnen

Turnen is een leuke en uitdagende sport voor kinderen, maar wat zijn de kosten? De contributie bij turnen kan per vereniging verschillen, maar ligt meestal tussen de €100,- en €220,- per jaar. Soms betaal je ook eenmalig inschrijfgeld en een bijdrage voor het lidmaatschap bij de turnbond. Kijk voor de actuele kosten op de website van de vereniging bij jou in de buurt.

Proeflessen

Twijfel je of turnen geschikt is voor je kind? Plan dan een gratis proefles in bij een vereniging. Zo kunnen kinderen kijken bij een les of zelf al meedoen. Een laagdrempelige manier om erachter te komen of turnen bij je kind past en of hij er plezier in heeft.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Gezinnen waar te weinig geld is, kunnen met behulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur toch een sport uitoefenen. De contributie en eventuele andere benodigdheden zoals kleding worden vaak door het fonds betaald voor deze kinderen. Kijk op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor meer informatie over de regels in jouw gemeente. De buurtsportcoach of een leraar van school kan een aanvraag voor je kind doen.

Waarom is turnen zo leuk?

Kracht, durf en lenigheid

Turnen is een sport die veel meer vereist dan alleen kracht. Je hebt ook durf nodig om je oefeningen sierlijk uit te voeren. En als je er vervolgens ook nog eens lenig bij bent, dan kun je een prachtige oefening neerzetten. Soms kost het veel doorzettingsvermogen en training, maar als je doet wat je leuk vindt en er goed in bent, geeft dat een enorme voldoening. Je kunt altijd weer moeilijkere dingen aanleren en jezelf uitdagen.

Het moment dat de muziek aangaat

Het mooiste, maar ook spannendste moment is als de hele hal stil wordt op het moment dat de muziek aangaat. Als je zelf gefocused en geconcentreerd klaar staat om te beginnen aan de vierkante vloer oefening. En als je dan die moeilijke elementen waar je zo hard voor hebt getraind perfect uitvoert, geeft dat een fantastisch gevoel van opwinding en blijheid.

Samen oefenen op eigen niveau

Turnen is een individuele sport. Maar wat de training zo leuk maakt is dat je wel gezellig samen kunt oefenen op een toestel of op een onderdeel, maar dan ieder op eigen niveau. Je moet in de turnsport soms eindeloos lang oefenen op een bepaalde techniek of element, maar als je het dan onder de knie hebt is dat een enorme kick! En wat is er dan leuker om dat te delen met je mede-turnsters!

Conclusie

Is turnen leuk voor kinderen? Turnen is een fantastische sport voor kinderen. Het is een team sport, dus je kind kan met andere kinderen samen trainen.

Het is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar, waar ze samen met jou mee kunnen trainen. Vanaf 6 jaar kan je kind op turnen en leren ze hoe ze van het toestel af moeten komen, hoe ze een radslag moeten doen, hoe ze moeten rollen en draaien en hoe ze kunnen springen.

Als je kind ouder wordt, worden de trainingen serieuzer. Samen plezier maken staat altijd voorop. Kinderen trainen met andere kinderen van het zelfde niveau samen. Zo kunnen ze op hun eigen tempo doorgroeien.

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.