Turnbruggen: Wat is het precies en hoe maak je er gebruik van?
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
De brug is een turntoestel. De mannen turnen op een brug met twee leggers op gelijke hoogte, de vrouwen op een brug met twee leggers op verschillende hoogte. De leggers die meestal tijdens de training worden gebruikt zijn van hout, soms versterkt met een stalen kern. De nieuwste brugleggers worden gemaakt van fiberglas.


Elke maand een speel thema in je mailbox?
Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"
We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy
Wat bespreken we in deze uitgebreide post:
De Herenbrug: Een Beginnersgids
Wat is een Herenbrug?
De Herenbrug is een turnapparaat dat bestaat uit twee parallelle leggers die op dezelfde hoogte staan. Deze leggers zijn in hoogte verstelbaar, zodat ze aanpassen aan verschillende zwaaivormen. Hierdoor kunnen turners hun voeten niet aan de grond raken.
Wat kun je doen met een Herenbrug?
Met een Herenbrug kun je allerlei verschillende elementen oefenen, zoals:
- Zwaaien (steunzwaai)
- Kiepen
- Statische elementen (handstand)
- Vluchtelementen
Hoe maak je gebruik van een Herenbrug?
Als je voor het eerst met een Herenbrug gaat oefenen, is het belangrijk om de juiste hoogte van de leggers te kiezen. De hoogte moet zo zijn dat je voeten de grond niet kunnen raken. Vervolgens kun je beginnen met het oefenen van verschillende elementen. Vergeet niet om je techniek te perfectioneren voordat je de moeilijkere elementen gaat oefenen.
De Damesbrug: Een Uitdaging voor Turnsters
Turnen is een sport die veel verschillende uitdagingen biedt. Een van de meest populaire is de damesbrug, ook wel bekend als de brug met ongelijke leggers. Deze brug heeft twee parallelle leggers, die beide in hoogte verstelbaar zijn. De lage legger varieert van 146 cm tot 196 cm, terwijl de hoge legger van 226 cm tot 276 cm kan worden versteld. De breedte kan ook worden aangepast (traploos van 110 cm tot 180 cm, diagonaal gemeten), maar voor een goede zwaai is de breedste stand ideaal.
Op de damesbrug kunnen verschillende soorten elementen worden geturnd. Hieronder een overzicht van de meest populaire:
- Zwaaien, zoals de reuzenzwaai
- Draaien, zoals de buikdraai en de zolendraai
- Kiepen
- Beenzwaaibewegingen, zoals ophurken en tegenspreiden
- Vluchtelementen
Op de lagere niveaus van het turnen worden vooral de draaien geturnd, zoals de buikdraai (het geheel gestrekt met de buik tegen de ligger ronddraaien). Terwijl op de hogere niveaus steeds meer zwaai- en vluchtelementen worden geturnd, zoals de reuzenzwaai en de paksalto. Bij deze laatste moet de turnster de legger loslaten, in de vluchtfase een salto maken en de andere legger weer beetpakken.
Turnen op de damesbrug is een uitdaging voor turnsters van alle niveaus. Of je nu net begint met turnen of al een ervaren turnster bent, de damesbrug biedt een uitdaging waar je je steeds opnieuw op kunt storten.
De juiste leertjes voor ieder toestel
Voor de ongelijke brug
Als je de ongelijke brug wilt beklimmen, heb je speciale leertjes nodig. Deze leertjes zijn speciaal ontworpen om je voeten op de juiste plek te houden, zodat je de brug met gemak kunt beklimmen.
Voor de rekstok
Om de rekstok te beklimmen, heb je andere leertjes nodig. Deze leertjes zijn gemaakt om je handen en voeten op de juiste plek te houden, zodat je de rekstok met gemak kunt beklimmen.
Voor de ringen
Als je aan de ringen wilt hangen, heb je weer andere leertjes nodig. Deze leertjes zijn gemaakt om je handen en voeten op de juiste plek te houden, zodat je de ringen met gemak kunt beklimmen.
Waarom draaien turnsters met leertjes?
Turnen is een sport waarbij je je techniek en kracht moet combineren om mooie oefeningen te maken. En als je het over turnen hebt, dan kun je niet om de ongelijke brug heen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het dragen van leertjes bij de ongelijke brug een must is.
Waarom draaien turnsters met leertjes?
Turnsters dragen leertjes omdat het hun helpt om hun oefeningen beter uit te voeren. De leertjes geven de turnsters meer grip, waardoor ze hun oefeningen met meer controle kunnen uitvoeren. Bovendien geven de leertjes de turnsters meer stabiliteit, waardoor ze minder kans hebben om te vallen.
Hoe kies je de juiste leertjes?
Als je op zoek bent naar leertjes voor de ongelijke brug, dan is het belangrijk om de juiste leertjes te kiezen. Damesleertjes hebben twee vingergaten, een voor de middelvinger en een voor de ringvinger. Kies leertjes die comfortabel zitten en die je vingers goed omsluiten.
Wat als je geen leertjes draagt?
Hoewel er nog steeds turnsters zijn die hun oefeningen met blote handen uitvoeren, is het dragen van leertjes toch aan te raden. Uit onderzoek is gebleken dat 85% van de turnsters leertjes draagt. Dus als je nog niet aan leertjes gewend bent, is het misschien een goed idee om er een paar aan te schaffen.
Conclusie
Het is geweldig om te oefenen op een turnbrug en perfect voor je kracht. Kinderen kunnen er ook zeker al mee beginnen, al is het alleen al in de speeltuin op de rekstok :)
Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?
Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.
Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.