Speelkeuze's ultieme doeboek collectie Download doeboek

Trampolines en Onderhoud: Hoe Gaat Een Trampoline Het Langst Mee?

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Een trampoline aanschaffen kost wel een paar duiten. Het ingraven en eventueel verankeren vergt hard werk.

Je wilt dus dat deze zo lang mogelijk meegaat en daarom vertel ik je graag hoe je een trampoline het beste kunt onderhouden!

Om ervoor te zorgen dat een trampoline zo lang mogelijk meegaat, zijn hier enkele tips.

Trampolines en Onderhoud- Hoe Gaat Een Trampoline Het Langst Mee?

Zet de trampoline stevig neer, bedek deze wanneer deze niet in gebruik is, beperk het gewicht op de trampoline om overbelasting te voorkomen, controleer de trampoline regelmatig op schade en houd de trampoline schoon en droog.

Ik zal je vertellen op welke manieren een trampoline stuk kan gaan en hoe je deze het beste kunt onderhouden voor een lange levensduur.

Elke maand een speel thema in je mailbox?

Leuke speeltips, doeboekjes en meer met als eerste mail onze gratis mini-gids "educatief speelgoed"

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Kan een trampoline stuk gaan?

Ja, een trampoline kan zeker stuk gaan als deze niet goed wordt onderhouden of als er sprake is van overmatig gebruik of verkeerd gebruik.

Daarom is het belangrijk om de trampoline regelmatig te controleren op beschadigingen, en deze te repareren of te vervangen wanneer dat nodig is.

Het is ook belangrijk om de trampoline op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden om schade te voorkomen en de levensduur van de trampoline te verlengen.

Een trampoline voor in de tuin is in principe weerbestendig en kan het hele jaar buiten staan.

Meestal gaat een goede trampoline zo’n 7-8 jaar mee, al helemaal wanneer je een afdekhoes gebruikt.

De trampoline rand zal het meest aan slijtage onderhevig zijn zijn, maar ook de veren kunnen slijten, de springmat, of andere onderdelen.

Maar ik heb goed nieuws voor je! Je kunt je trampoline een zelf fikse opknapbeurt geven.

Het is sowieso verstandig om elk jaar een controle uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer je de tuin weer klaarmaakt voor de lente of zomer.

Je kunt met gemak nieuwe veren erop zetten, een rand vervangen, of de hele springmat, die bijvoorbeeld door storm beschadigd is.

Vaak is dat sneller dan weer een hele nieuwe trampoline monteren en verankeren.

Natuurlijk kun je ook een nieuwe trampoline aanschaffen, maar als het frame nog dik in orde is…ga dan liever voor een opknapbeurt.

Lees ook: Wanneer kan een kind met twee benen springen? Leeftijdsfases en oefentips

Hoe onderhoud je een trampoline?

Om ervoor te zorgen dat een trampoline in goede staat blijft en zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een trampoline goed te onderhouden:

 • Reinig de trampoline regelmatig: Verwijder vuil, bladeren, takken en ander afval van de trampoline om te voorkomen dat deze beschadigd raakt of vies wordt. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een doek en vermijd schurende materialen die de trampoline kunnen beschadigen.
 • Controleer de veren: Controleer regelmatig de veren op scheuren of uitrekken. Als er veren zijn beschadigd, vervang deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de trampoline instabiel wordt.
 • Controleer de springmat: Controleer de springmat op scheuren, gaten of andere beschadigingen. Als er problemen zijn met de mat, vervang deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
 • Controleer de randkussens: Controleer de randkussens op scheuren of slijtage. Als de randkussens beschadigd zijn, vervang deze dan om te voorkomen dat mensen zich kunnen verwonden.
 • Inspecteer het frame: Controleer regelmatig het frame van de trampoline op scheuren of roest. Als er problemen zijn, repareer deze dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de trampoline onveilig wordt.
 • Verplaats de trampoline indien nodig: Als de trampoline langdurig op dezelfde plek staat kan dit het gras en de ondergrond beschadigen. Daarom kan het nodig zijn om de trampoline regelmatig te verplaatsen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u de levensduur van uw trampoline verlengen en de veiligheid van gebruikers waarborgen.

Manieren waarop een trampoline stuk gaat

Ook de beste trampoline (zoals enkele van deze gerenommeerde merken die we hebben beoordeeld) staat bloot aan lompe springers, barre weersomstandigheden en ongelukjes; er zijn verschillende factoren waardoor een trampoline stuk kan gaan.

Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop een trampoline kapot kan gaan:

 • Scheuren in het frame: Als het frame van de trampoline te veel gewicht moet dragen of als het frame wordt blootgesteld aan weersinvloeden, kan het scheuren of breken.
 • Versleten of verroeste veren: Als de veren van de trampoline te veel gebruikt worden of te zwaar belast worden, kunnen ze uitrekken of breken. Roest kan zorgen voor scheurtjes in de veer waar dan weer vocht in gaat zitten.
 • Beschadigde springmat: Wanneer er met schoenen op de mat gesprongen wordt, kan een steentje onder de zool vaak voor een scheurtje zorgen. Als de springmat beschadigd raakt door scheuren of gaten, kan deze niet meer veilig gebruikt worden.
 • Kapotte randkussens: Als de randkussens versleten of beschadigd raken, kunnen ze niet meer beschermen tegen blessures bij een val.
 • Schroeiplek in de springmat: Een trampoline springmat is vaak van sythetisch materiaal gemaakt. Door een wegspringende vonk van de BBQ kan er hierdoor al snel een gaatje in ontstaan. Zet de BBQ altijd op grote afstand van de trampoline.
 • Schade door weersomstandigheden: denk aan het wegwaaien tijdens een heftige storm of zware boomtakken die op de springmat vallen. Het wegwaaien gebeurt niet zo snel wanneer de trampoline goed verankerdis, maar zeg nooit nooit… Kleigrond houdt de verankering beter vast dan een zanderige grond. 
 • Het kapot waaien van het veiligheidsnet: bij heftige rukwinden is de trampoline beter af zonder net.

Lees ook: Zijn trampolines eigenlijk wel veilig?

Moet je een verzekering afsluiten voor een trampoline?

Schade aan je trampoline door weersomstandigheden of door er slordig mee om te gaan, valt logischerwijs niet onder garantie. 

Soms wil de verzekering nog wel eens dekken, maar daarvoor is het nodig om de polis te bekijken, of om contact op te nemen met hen; ga er niet klakkeloos van uit dat de schade vergoed wordt. 

Je kunt bij sommige verzekeraars een verzekering voor tuinspullen afsluiten, dat kan zeer de moeite waard zijn bij een dure trampoline.

Moet je een trampoline afdekken?

In de herfst en winter in de meeste gevallen, is het antwoord JA!

Een afdekhoes beschermt de trampoline tegen zonnestralen, regen, sneeuw, hagel, bladeren en vuil. 

De trampoline gaat op deze manier jarenlang mee. De regen loopt vanzelf weg door de afwateringsgaten, als die schoon gehouden worden.

Sneeuw of ijs kan vaak niet weglopen en zorgt voor groot gewicht op de trampoline, ook al is deze afgedekt.

Je zult dus alsnog sneeuw en ijs moeten ruimen. Je wilt immers niet dat de veren teveel oprekken.

De hoes beschermt trouwens ook niet tegen enorm harde wind!

Je trampoline heeft zelfs meer kans om weg te vliegen met hoes, soms ook als deze verankerd is in de grond.

Trampoline in de winter

Kan een trampoline bevriezen? Helaas is dat wel het geval

Wat een fun om met sneeuw op je trampoline te springen! De sneeuw danst in het rond bij elke sprong… er is echter een grote MAAR. 

Springen als het vriest, zorgt voor schade aan de veren en de springmat; de veren moeten in bevroren staat oprekken en dat veroorzaakt scheuren in de springmat.

Ook de afdekrand kan scheuren als deze bevroren is.

Loading...

Als het even kan, demonteer de trampoline dan voor de winter.

Dit verlengt de levensduur enorm en de kids zullen er dan waarschijnlijk toch minder op springen.

Wil je deze tip opvolgen, zorg dan dat de rand goed schoon is en de springmat droog is voor het opbergen. 

Is het je teveel werk, zorg dan voor een beschermhoes die ook netjes over de veren en rand gaat.

Jouw trampoline wordt zo beter beschermd tegen straling van de zon, of vocht van regen en sneeuw.

Trampoline en regen

Bij hevige regenval, net als bij hevige sneeuwval, kan er een groot gewicht op de trampoline komen te liggen. 

Verwijder de neerslag, want anders lijden de veren eronder en rekken deze teveel uit.

Bij uitrekken ontstaan er scheurtjes, waar zich vervolgens weer vocht in gaar verzamelen. 

De boel gaat roesten en de veren worden onveilig.

Een afdekhoes biedt een prima oplossing tegen het uitrekken en roesten van de veren.

De meeste trampoline afdekhoezen zijn namelijk voorzien van een stuk gaas, dat ook wel afwateringsgat wordt genoemd. 

Het regenwater loop zo heel makkelijk weg, maar check regelmatig wel of de afwateringsgaten niet verstopt raken door bladeren en vuil! 

Lees ook: dit zijn de 25 leukste regenspelletjes | Voor binnen & buiten in de regen!

Tips om een trampoline lang mee te laten gaan

Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de trampoline meegaat. Maar hij moet wel goed onderhouden worden, zowel tijdens het springen als daarna.

Hieronder een paar tips om te zorgen dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten:

Om ervoor te zorgen dat een trampoline zo lang mogelijk meegaat, zijn hier enkele tips:

 • Plaats de trampoline op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat deze goed verankerd is om beweging en slijtage te voorkomen.
 • Bedek de trampoline wanneer deze niet in gebruik is om te voorkomen dat vuil en weersinvloeden de trampoline beschadigen.
 • Beperk het gewicht op de trampoline om overbelasting te voorkomen. Geef kinderen instructies over veilig springen en laat geen te veel mensen op de trampoline springen.
 • Neem geen huisdieren of speelgoed mee op de trampoline. Dit kan schade aan de springmat veroorzaken.
 • Controleer de trampoline regelmatig op schade, zoals gescheurde randkussens of een versleten springmat. Repareer of vervang beschadigde onderdelen onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.
 • Houd de trampoline schoon en droog. Verwijder vuil, takken of bladeren van het oppervlak om voortijdige slijtage van de trampoline te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u de levensduur van uw trampoline verlengen en er langer plezier van hebben.

Leuk! Ik heb hier de beste trampoline spelletjes & tricks voor je op een rijtje gezet

Altijd wat te doen voor de vakantie of regenachtige dag?

Speelkeuze heeft nu de ultieme doeboek collectie, met meer dan 60 pagina's aan leuke kleurplaten en educatieve puzzels.

Joost Nusselder, de oprichter van speelkeuze.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw speelgoed. Hij kwam als kind al in aanraking met alles rondom spellen toen zijn moeder de Tinnen Soldaat begon in Ede. Nu maakt hij samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij leuke speel ideetjes.